Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestXiaomi Mi Mix

Skal du ha det beste av det beste er det Xiaomi Mi Mix som gjelder

Stort mer luksuriøse telefoner finnes ikke i vanlig salg i dag.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Sammendrag

Xiaomi Mi Mix tiltrekker seg oppmerksomhet overalt hvor den kommer opp av en lomme. Den helsprø telefonen er noe så sjelden som en toppspesifisert telefon med en design helt utenom det vanlige. Alle legger merke til den digre skjermen som går helt ut til kantene på telefonen. Kun en liten svart stripe nederst hindrer skjermen fra å dekke hele forsiden.

Rundt skjermen? Den blankeste telefonkroppen du har sett. Mi Mix er dekket i keramisk materiale, og kjøper du Exclusive-varianten som vi har testet, er fingersensoren og kameraet bak innrammet i ekte gull(!). Denne telefonen er gal manns verk, og jeg må innrømme at jeg elsker den gale mannen. Hvem han nå måtte være.

Det er en diger skjerm som pryder telefonen. Hele 6,4 tommer er den, og selv om Mi Mix er en stor telefon, er den ikke så stor som du kanskje skulle tro. Den er et par millimeter bredere enn Apples iPhone 7 Plus, og for det får du altså en skjerm som er nesten en hel tomme større enn det Apples flaggskip kan skilte med.

Vi takker Iwill.no for lånet av testeksemplaret.

Elegant løsning for deg som har korte tomler

1/2

Men hva med den alt, alt for korte tommelen min, tenker kanskje du? Det var bra du spurte. Xiaomi har nemlig forsøkt å løse dette på beste vis, og et enkelt sveip mot høyre eller venstre fra hjem-snarveien nederst på skjermen krymper skjermbildet til en forvalgt størrelse som tommelen din rekker, og plasserer det inn mot det hjørnet du har sveipet mot. Når du har tilgang på begge tomlene dine igjen, kan du trykke på det grå feltet utenfor, og plutselig fyller bildet hele skjermen igjen. Enkelt og smart.

Når det er sagt er uansett både dette og Plus-modellene av iPhone store telefoner, som mange risikerer å slite litt med å holde fast skikkelig. Men produsenten har i hvert fall gått et greit stykke for å gjøre Mi Mix så håndterlig som mulig.

Enten du liker designen eller ikke, er det ikke til å komme fra at dette er en telefon som skiller seg tydelig fra mengden. Det er enkelte liknende modeller på markedet i Asia, men på verdensbasis er dette den første telefonen med en skjerm som går hele veien ut til tre av fire kanter. Det betyr at du må være forberedt på mange og lange blikk hvis du plukker den frem på offentlige steder.

Yter som en toppmodell

Da er det ekstra ålreit å kunne konstatere at den også er helt utmerket å bruke. Den har lynende rask innmat med massevis av gigahertz og gigabyte. De viktigste gigabytene for deg som kanskje vurderer å kjøpe den er de 128 eller 256 den har til å lagre innhold på. Selv om minnekort ikke er støttet her, skal du jobbe godt for å fylle denne telefonen. Kanskje om du laster ned halve Spotify-katalogen og følger på med noen sesonger fra Netflix' nye offline-løsning.

Det er Android 6 med Xiaomis eget menysystem, MIUI, som kjører her. Jeg kunne ønsket meg nye Android 7 med mulighet for flere samtidige vinduer på skjermen. Det er tross alt en skjerm som er som skapt for flere samtidige aktiviteter dette. Men det sagt fungerer menyene svært godt. Det er sjelden eller aldri større bugs eller problemer med det, men all den stund den ikke markedsføres direkte mot Norge hender det seg at den slår om til engelsk i noen få av funksjonene. Det aller meste er imidlertid på norsk her, inkludert ordbok og tastatur.

Smarte løsninger og et minimalistisk menysystem trekker opp.

Enorm batteritid og litt uvant lyd

Mi Mix er laget i et ekstremt hardt keramisk materiale. Den skal være vanskelig både å knuse og å ripe, men jeg ville ikke sluppet den i bakken likevel.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Lyden under telefonsamtale er litt spesiell. Her er det ikke noen tradisjonell høyttaler å finne på toppen av telefonen. I stedet vibrerer hele toppen av telefonen, slik at når du holder den mot øret kommer det likevel lyd fra den. Denne lyden kan noen ganger bli litt skarp, og vi har hørt bedre, men vi har også hørt vanlige mobilhøyttalere låte dårligere. Slik sett er midt på treet mer enn godt nok om man ikke skal snakke timevis i telefonen hver dag. Har du håndfrisett spiller det uansett ingen rolle.

Det enorme batteriet gjør dessuten at telefonen bare varer og varer på hver lading. Selv med tung bruk er et par dagers driftstid innenfor rekkevidde. Er du litt forsiktig, og skrur på strømsparingen, burde det ikke være noe problem å strekke den til tre, kanskje fire dager mellom hvert besøk ved laderen.

Kamera: Godkjent, men sliter i mørket

Til slutt må det handle litt om kameraet. Mi Mix tar gode bilder i inntil 16 megapiksler. Hvis du lar HDR-modusen stå på blir det langt enklere å få riktig eksponering, ettersom eksponeringskontrollen har en tendens til å følge med rett foran telefonen, med mørkt landskap om du sikter mot himmelen, og omvendt. Fokuset treffer godt og nesten hver gang. Her yter den bedre, om ikke raskere, enn enkelte av telefonene med laserhjulpet fokus. I mørke blir den greit forbigått av Samsungs Galaxy S7, men så er den fortsatt ledende på akkurat den disiplinen.

Frontkameraet sitter forresten nede til høyre på telefonen, og appen er faktisk laget for at du skal snu hele telefonen når du tar bildene. Så mye som man vrir og vender på telefoner for å ta den beste selfien burde ikke det være noen hindring. Kvaliteten er litt midt på treet, men en skikkelig morsom ekstrafunksjon er at telefonen forsøker å identifisere kjønn og alder på inntil to ansikter i bildet. Dette gikk sin seiersgang på kontoret i testperioden.

Menyene er Xiaomis egne oppå Android 6. Systemet er raskt og enkelt å bruke, men det dukker opp språkforvirring litt her og der, og noen av engangsmeldingene har en og annen kodesnutt i seg. Heldigvis er det bare engelsk den av og til slår over til, og de litt rare meldingene vises kun én gang. Vanligvis trekker vi for dette, men her overskygges dette småplukket av en langt større helhet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Forsvarer prisen godt

Alt i alt er dette en telefon som ser svært så spesiell ut. Og enda bedre er det at bruk og innmat for det aller meste lever opp til toppmodellstatusen. Denne telefonen er en fryd å bruke, og selv om enkelte av dens deler blir slått av andre modeller, er totalinntrykket her så voldsomt at det enkelt og greit kan sies slik; årets beste telefon, og dermed også den beste telefonen så langt, kommer fra Xiaomi og Kina.

Norske priser ligger mellom 8000 og 9000 kroner, så den er ikke billig. Men det er heller ikke telefonen den ligger tettest på. En annen ting Mix har til felles med iPhone 7 Plus er at det er en telefon som er større enn summen av sine deler, eller minuspunkter, og i tillegg et solid hint om hva vi kan forvente oss fremover på mobilfronten. Apples toppmodell fikk ikke ligge så veldig lenge på toppen av mobiloversikten vår.

Anbefalte alternativer til Xiaomi Mi 5S

Xiaomi Mi Mix 128GB
Imponerende

Xiaomi Mi Mix 128GB

Imponerende
sitatI 2007 var det iPhone som skapte bølger, i 2016 er det Xiaomi og Mi Mix.

Fordeler

  • +
    Skjerm som går helt ut til kantene
  • +
    Ingen problemer med ufrivillige trykk
  • +
    Enorm batteritid
  • +
    Kraftig lyd i ringehøyttaleren
  • +
    Massevis av lagringsplass
  • +
    Godt kamera
  • +
    Lynende rask
  • +
    Rent og pent menysystem uten rot
  • +
    Mange morsomme og nyttige funksjoner
  • +
    Design som skiller seg ut
  • +
    Knallbra lyd i hodetelefonkontakten

Ting å tenke på

  • Ikke vanntett, slik mange toppmodeller er i dag
  • Middels kvalitet på selfiekameraet
  • Lyden under samtale kunne vært noe bedre
  • Kameraet kunne vært bedre i svakt lys
  • Har ikke støtte for 800 MHz 4G - kan gi dårligere dekning i grisgrendte strøk

En svært uvanlig telefon

Xiaomi Mi Mix har en enorm skjerm på hele 6,44 tommer. Den siste telefonen vi hadde inne til test med samme voldsomme skjermstørrelse var Sonys Xperia Z Ultra. Det var en enorm «flyvinge» av en dings, og strengt tatt mer nettbrett enn telefon. Mi Mix er vesentlig mer kompakt av seg. Den har tross alt omtrent ikke rammer rundt skjermen.

En forholdsvis tynn bunnramme skjuler lyssensorer til skjermen og selfie-kamera. Foruten det er det en knapt synlig ramme på 1-1,5 millimeter rundt mobilskjermen. Skal vi plukke på det er det jo en ramme her, men den er så uvanlig tynn at den for alle praktiske formål fremstår som om den ikke var der.

Foreløpig er dette såpass nytt at Mi Mix er en sånn telefon som trekker til seg lange blikk fra iPhone- og Galaxy-brukere i omgivelsene. Det er nesten så man kan høre «hva er det der?»

– Kommer jeg til å trykke feil?

Med en skjerm som går helt ut til kantene er det lett å tenke at man kommer til å trykke på skjermen i vanvare. Det skjer ikke med Mi Mix. Her må Xiaomi ha bygget inn meget god logikk som sørger for å sortere ut faktiske trykk fra grepet man holder telefonen med.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Man kunne kanskje mistenke fraværet av rammer for å gjøre denne telefonen vanskelig å bruke. Det er faktisk ikke tilfellet. Xiaomi virker å ha bygget inn svart magi som forhindrer telefonen fra å gjøre tilfeldige ting langs der man holder den. Akkurat hva det er telefonen gjør for å unngå slikt vet jeg ikke, men hvis jeg tar telefonen forsiktig ut av et fast grep, og lar hånden gli innover skjermen fra sidene skjer absolutt ingenting. Det kan virke som om telefonen forstår at berøring som strekker seg unormalt bredt langs sidene ikke skal adlydes.

Kort sagt; jeg har hatt betydelig større problemer med plutselig og uforitsigbar oppførsel fra telefoner med forholdsvis kraftige rammer rundt skjermen. Selv et stort nettbrett som Apples iPad Pro 9.7 er tidvis irriterende følsomt langs skjermkantene.

Det som er et reelt problem for noen er størrelsen. En mobil med 6,44 tommer stor skjerm er og blir ganske stor. Også om den ikke har skjermrammer. Det går rykter om en mindre modell av Mi Mix, men foreløpig er ingenting bekreftet.

Diger skjerm, men på størrelse med iPhone 7 Plus

Klarer du å holde en iPhone Plus klarer du å holde Mi Mix også. Skjermen er vesentlig større, men et raskt sveip kan krympe skjermbildet ned til størrelsen tomlene dine foretrekker.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Og det skal sies at til tross for nesten én hel tomme mer skjerm, er Mixen bare en millimeter eller to større enn iPhone 7 Plus i høyde og bredde. For meg føles den bittelitt større i hendene enn den store iPhonen, muligens på grunn av den litt mer kantete rammen. Samtidig har jeg fått flere tilbakemeldinger om at kantene faktisk kan bidra til at telefonen føles kompakt fra folk som vanligvis bruker vesentlig mindre telefoner enn meg - typisk de to minste iPhone-modellene eller kompakte Androider.

Med sine 209 gram på sokkelesten er Mi Mix en 20-30 gram tyngre enn store telefoner flest. Men noen katastrofe er det slett ikke. Den ekstra tyngden merkes knapt når man er vant til å bruke telefonen, og vi er uansett godt under terskelen der ting begynner å oppleves som faktisk tunge å bruke over tid. Da snakker vi gjerne nettbrett på i overkant av 400 gram, og ikke telefoner på rundt det halve.

Uvanlige materialer

Tre dager i lommen sammen med andre telefoner, nøkler og all verdens skrot, og Mi Mix er likevel like blank.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen er forresten bygget i keramisk materiale. Selve skjermen er dekket i herdet glass, uten at Xiaomi sier så fryktelig mye om hva slags type glass det er. Etter det vi har sett av tester på nettet tåler det imidlertid vel så mye som Gorilla Glass-telefonene der ute. Keramikken på baksiden og langs sidene skal være enda betydelig hardere. Selv om det går sport i å love ekstra holdbare mobiler om dagen, ser det ut til at kineserne i Xiaomi holder det de lover (Youtube).

I vår testperiode har det ikke kommet synlige skavanker av noe som helst slag i Mi Mix. Vel, dersom vi ser bort fra de mange tusen fingermerkene fra alle som ønsker å klå på den spesielle telefonen, da.

Den er ekstremt blank, og er det et sett fingre innenfor et par kilometers avstand av Mi Mix kan du være rimelig sikker på at den har trukket til seg fettflekker fra dem. Det sagt, de fleste mobiler får seg en jevnlig puss på vei opp og ned av lommene, og oppskriftsmessig nok har Mi Mix oleofobisk belegg rundt det hele, så ingenting sitter fast. Som regel er den ganske blank og fin når den kommer opp av lommen.

Spesifikasjonene, da?

Mi Mix samler fingeravtrykk som den var besatt. Heldigvis slipper de så lett taket at telefonen stort sett er noenlunde ren når den kommer opp av lommen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis du ba en mobilnerd sette sammen sine drømmespesifikasjoner for en ny mobil i 2016 er det ikke utenkelig at vedkommende ville kommet frem til en liste som er omtrent lik den Mi Mix kan skilte med.

At den kjører Qualcomms Snapdragon 821-brikke under panseret er i grunnen det minst oppsiktsvekkende med denne telefonen. Men det er nå greit å ta med at det Pro-versjonen uten AB-tilnavnet som kjører her. Det betyr at de rundt ti prosentene i økt ytelse over Snapdragon 820 tas ut i faktisk ytelse, og ikke strømsparing slik Google Pixel og Xiaomi Mi5S gjør.

Voldsomme spesifikasjoner er en del av pakken når du kjøper toppmodell fra Xiaomi. Legg merke til at skjermstørrelse og -oppløsning er oppgitt feil, ettersom en liten del av skjermen brukes til navigasjonstaster. Disse skjuler seg når du kjører apper i fullskjermmodus.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men Exclusive-varianten som jeg har hatt gleden av å tilbringe de siste dagene har langt mer å vise til enn en raff systembrikke. Hva sier du for eksempel til 256 gigabyte lagring? Etter mine beregninger burde denne Mi Mixen gå tom for plass en gang rundt år 2030. Skulle du ha helt avsindige lagringsbehov er det likevel greit å vite at du ikke kan putte inn minnekort i den. Men den problemstillingen burde være aktuell for svært, svært få.

Ellers har den 6 gigabyte RAM på innsiden. Bittelitt skuffende er det at den fortsatt kjører Android 6 etter hvert som mange nye telefoner leveres med Android 7, men i det store og hele er ikke det så fryktelig plagsomt.

For å være helt ærlig er dette en telefon som stiller med såpass heftige kvaliteter i omtrent alle himmelretninger, at en del trekk som ville vært viktigere for mange andre telefoner rett og slett ikke når opp til å bety så mye her.

Ytelsen ser du i grafene under. Helt på nivå med Samsungs Exynos-brikker i Galaxy S7, eller Apples A10 Fusion i iPhone 7 er den ikke, men det er den aller kraftigste Snapdragon-varianten du får i dag, og dermed en telefon som garantert holder koken til ytelseskrevende apper også om et par år.

Merk at de to telefonene markert med brunt kjører Snapdragon 821 Pro AB, som er en utgave av Snapdragon 821 der ytelsesgevinsten fra SD 820 heller hentes ut i strømbesparelser. De gule stolpene viser modeller som har Snapdragon 820, mens de blå kjører egenutviklede systembrikker som Apples A10 Fusion, Samsungs Exynos 8890 Octa eller HiSilicon (Huawei) Kirin 960.

Middels lydkvalitet under samtale

Når skjermen dekker nesten hele forsiden blir det ikke plass til ytre høyttaler. I stedet er det en piezoelektrisk affære under skjermen som sørger for at hele enheten vibrerer som en høyttaler.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis du har sett på bildene har du muligens lagt merke til at Mi Mix mangler den sedvanlige høyttalergrillen over skjermen. Det finnes jo ikke noe plass over skjermen her. I stedet har Xiaomi lagt høyttaleren inn under skjermen. Dette er en løsning som får hele telefonen til å vibrere med lyden, og opplevelsen er på samme tid både lik og veldig annerledes enn andre telefoner.

Lyden oppleves som litt middels på kvalitetsstigen, fordi den har en tendens til å bli litt skarp i de de lyseste frekvensene. Hvis du har hørt en s-lyd være påtrengende og skarp inni et sett hodetelefoner, er det den type lyd Mi Mix tenderer mot. Spesielt om du har volumet på full guffe. Men det er aldri et tema hvorvidt du hører hva den andre personen sier, og Mix er likevel god nok til at den har blitt brukt til et par veldig lange samtaler underveis i testperioden.

Mi Mix er altså ålreit nok å snakke i, men på akkurat lyd under samtale kunne den vært noe bedre. Til at dette er en helt ny løsning er det imidlertid imponerende, og kvaliteten er mer enn god nok til at Mi Mix også gjør en fornuftig tjeneste som telefon.

Annerledes nærsensor

Kort tommel er ingen hindring for å bruke den store Mi Mix-skjermen, men den sutrer litt om du dekker over toppen av telefonen der ultralydsensoren sitter.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mi Mix har forresten ikke den ordinære nærsensoren som skrur av skjermen under samtale. Likevel fungerer dette brillefint på Mix, og årsaken er at det sitter en ultralydsensor under skjermen som oppdager når du holder telefonen mot øret. Andre telefoner bruker infrarøde sensorer, slike du vanligvis kan se som en av de små svarte sirklene øverst dingsene.

Du kommer imidlertid til å legge merke til at sensorløsningen her fungerer annerledes enn på andre telefoner. Mix liker det ikke særlig godt om du hviler tommelen over toppen av telefonen. Det går fint an å betjene skjermen, men hvis du legger fingrene der vil du fra tid til annen få opp en feilmelding om at du ikke skal dekke øvre del av telefonen. I noen situasjoner, så som ved Youtube-strømming, vil Mix automatisk låse skjermbetjeningen så lenge hånden din dekker skjermen.

Det er helt uproblematisk å holde Mi Mix likevel. Den reagerer kun dersom du faktisk dekker skjermen med noe, og uansett hvordan man holder den ønsker man jo som regel å se hele skjermen. Jeg klarte bare å rote meg borti feilmeldingene et par ganger mens jeg byttet grep om telefonen.

Til tekstmeldinger og annet fungerer Mix helt utmerket. Den globale versjonen leveres med norsk språk, et velfungerende Google-tastatur og mange smarte løsninger. For eksempel viser tekstmeldingsappen de sist brukte kontaktene dine i bokser under adressefeltet når nye tekstmeldinger skrives. Praktisk og enkelt, og helt uten grafisk fjas. Trykk på en av de innrammede boksene og telefonen er klar til å sende.

For all del, dette er ikke unikt for Mi Mix, men der denne saken fremstår som en vanvittig god helhet på de fleste områder, gjør den det også på programvare.

Ren og enkel programvare

En utmerket nettleser hører til.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Xiaomis MIUI bygger om på viktige deler av Android-programvaren. Som nær sagt alle kinesiske menyvarianter kutter den vekk appskuffen til fordel for apper fordelt utover hjemmeskjermene. Det fungerer godt, og virker kanskje aller mest som en kombinasjon av fordelene til både Android og iOS, men det forutsetter også litt ryddighet når man bruker telefonen.

Ellers har Xiaomi gjemt unna mange av de mindre brukte valgene rundtom i menysystemet, og heller dyttet frem de som brukes oftest. En lett og pen design så godt som overalt i MIUI er også tiltalende. Dette er kanskje den testtelefonen flest har ønsket å prøvekjøre i testperioden, og flere vante iPhone-brukere har kommentert hvor enkle og pene Xiaomis menyer er. I noen tilfeller har også menyene i denne telefonen blitt fremholdt som bedre enn iOS 10 i Apples flaggskip.

Å konkludere er tilnærmet umulig, ettersom så mye handler om smak. Men at det er tett mellom brukeropplevelsen MIUI og iOS 10 tilbyr på ganske mange områder er sikkert.

Overflødig skrot i menyene? Det finner du ikke mye av her. Det ligger en egen mappe med noen av de viktigste appene/telefonfunksjonene man behøver på hjemmeskjermen. Her har også Xiaomi lagt til tre apper fra UCweb som er eid av kinesiske Alibaba. Her får du en nettleser, en nyhetstjeneste og en appbutikk. Dette er nok apper som er aller mest rettet mot kinesiske brukere som ellers ikke har tilgang til Google Play. For oss er de litt overflødige, selv om UC Browser er kjent for å være en relativt ålreit nettleser.

Ingen av de tre appene maser eller er til irritasjon dersom man ikke tar dem i bruk. Appbutikken lar seg avinstallere helt, mens nettleseren kun kan deaktiveres og dermed skjules fra menyene.

Endelig en «sveveknapp» som er nyttig

Sveveknapper er noe herk. Vanligvis. Ikke i Mi Mix, der den raskt og enkelt deaktiveres med et enkelt klikk på snarveislinjen nederst. Du kan tilpasse den med innholdet du selv ønsker rask tilgang på, og bestemme hvor på skjermen den skal være.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En vanlig funksjon som dukker opp på enkelte telefoner er den såkalte sveveknappen. Det er typisk en knapp som henger over det som ellers foregår på skjermen og tilbyr spesialfunksjoner. Tenk Facebooks snakkebobler. Disse er som regel mest irriterende, ettersom man må skru dem av og på i enten innstillingsmenyen eller hurtigvalgene over varslingsfeltet. Som regel blir det til at knappen enten henger over skjermen til enhver tid, eller skrus av. Jeg pleier å skru denne funksjonen av.

På Xiaomi Mi Mix er det en egen knapp nederst til venstre, ved siden av de vanlige navigasjonsknappene, som lar deg skru av og på en sveveknapp. I utgangspunktet er det ikke allverdens nyttige funksjoner som ligger her. Den viktigste er kanskje at det er en rask måte å ta skjermdumper på uten å måtte bruke volum- og låsetastene.

Det som gjør Xiaomis knapp nyttig er at du kan velge hvilke funksjoner og plasseringer innholdet skal ha. Du kan for eksempel lage deg en egen knapp for telefonens lommelyktfunksjon. Når alt er satt opp er det gjort i en håndvending å hente frem hurtigmenyen, før man bruker funksjonene man trenger og tar den vekk igjen med et raskt trykk nede i hjørnet av skjermen.

Stort batteri som varer leeeenge

Batteriet varer i evigheter, og når det er tomt lader du telefonen raskt igjen med USB type-C og Qualcomms Quick Charge 3.0. Telefonen bruker rundt en halvtime på å nå 80 prosent.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et digert batteri på 4400 mAh er bygget inn. Med stor skjerm og masse krefter er dette også nødvendig. Men selv med alle delene av Mix som bruker strøm, er dette en telefon som varer lenge på en lading. Den kan kjøre ytelsestester, apper og annet i timevis uten at batteriprosenten faller dramatisk.

På testingens mest hektiske dag var telefonen i mer eller mindre sammenhengende bruk fra klokken 8.30 om morgenen til klokken 17 på ettermiddagen. Kamerabruk, ytelsestester, apper og nettlesing utgjorde hovedbelastningen. Men den ble også utsatt for mange runder inn og ut av menyer og musikkspilling både over kabel og Bluetooth. Da klokken var 8.30 viste måleren 100 prosent og kabelen ble koblet fra. Åtte og en halv timer senere viste måleren 56 prosent. Det er imponerende med tanke på all bruken den har blitt utsatt for.

Det er ikke utklassing av de beste, men inntrykket er omtrent det samme som for de andre telefonene på markedet som kombinerer god design med virkelig store batterier. Her burde du klare deg i et par dager mellom ladingene, uten å trenge å tenke for mye på å spare strøm. Går du inn for det burde det ikke være noe problem å nærme seg fire dager, men da bruker du den forsiktig og har strømsparing på.

Den lader forresten svært fort, og leveres med Quick Charge 3.0-lader.

Underholdning og lyd

Lydkvaliteten i Mi Mix er vanvittig god, så lenge det er snakk om typiske portable hodetelefoner. Her er ikke LGs lydflaggskip, V20, veldig langt unna på horisonten, men Mi Mix klarer ikke å drive like tungdrevne hodetelefoner. Lydfunksjonene virker uavhengig av hvilken app som spiller musikken, dermed virker Spotify like godt som innebygget spiller.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er godt og vel på det rene at Mi Mix er en av de mest spesielle telefonene på markedet i dag. Og for all sin modighet i material- og designvalg, har ikke Xiaomi vært fullt så «modige» som Apple, Motorola eller HTC. Denne telefonen har nemlig hodetelefonkontakt på toppen.

Og for en hodetelefonkontakt det er. Telefonen skal ha en egen lydløsning for høyoppløselig lyd i 24 bit og 192 KHz, men glem tallene, for lyttegleden fra Mi Mix ligger ikke først og fremst der. Noen uvanlig sterk forsterker har i utgangspunktet heller ikke. Det er primært portable hodetelefoner denne telefonen trives med. De virkelig gode nyhetene her er et stereoperspektiv utenom det vanlige for en telefon, og et bassfundament som muligens kan få en grunnmur til å slå sprekker om du legger hodetelefonen inntil. Den spiller ikke overdrevet mye bass, men det den spiller er sjelsettende.

Flott og presis diskant hører til, og en mellomtone som er akkurat der den skal være uten å virke inneklemt mellom topp og bunn. Har du et påkostet sett hodetelefoner med kabel? Du vil ikke bli misfornøyd med Mi Mix.

Vanligvis bryr jeg meg ikke mye om temaløsninger for telefonene jeg bruker. Jeg finner som regel en bakgrunn selv, et sted på nettet. Om jeg føler for det. Men med en så voldsom skjerm og design, blir det til at man ønsker å gjøre litt ekstra ut av telefonens blikkfang. Da er det kjekt at Xiaomi tilbyr masse gratis tema og bakgrunnsbilder kostnadsfritt i en egen app.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Stereolyd har ikke denne telefonen, men høyttaleren som er bygget inn er svært kraftig. Det kan funke greit å ha Mi Mix liggende som spilledåse på kjøkkenbenken eller andre steder der man kanskje ikke har lyd, eller gidder å ta med seg noe større. Det er begrenset hvor heftig lyden kan bli fra én enkelt mobilhøyttaler, men Mix nærmer seg toppen av hva vi kan forvente før produsentene setter inn flere høyttalere.

En utmerket innebygget musikkspiller med alle de grunnleggende behovene dekket hører til, men telefonen, og godlyden, funker akkurat like godt om du velger en strømmetjeneste som Spotify eller Tidal.

En fyldig lydmeny i innstillingene gir deg en mengde faste lydinnstillinger å velge mellom. Et kart over Xiaomis egne hodetelefoner lar deg velge lyd tilpasset originalutstyr. Flere av innstillingene fungerer også meget godt med hvilke som helst hodetelefoner. En egen høykvalitetslydmodus ligger her for deg som foretrekker et lydbilde som er forholdsvis nøytralt. Blir det ene stolbenet for langt, og det andre for kort? Bruk den grafiske equaliseren som også er tilgjengelig.

Det finnes altså noe for enhver smak inni menyene her, men du kan ikke mikse og matche fritt. Kun én av innstillingene kan være aktive om gangen. Det burde likevel holde for de aller fleste.

Godt kamera ...

Kameraappen er god og rask å bruke. Telefonen lagrer bildene fort, og har ikke særlig ventetid mellom bildene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hovedkameraet her er av det ålreite slaget. Noe av det viktigste å melde her er at det treffer godt med fokuseringen mesteparten av tiden. Her har jeg støtt på laserassisterte fokusløsninger som ikke treffer like konsekvent bra, selv om de som regel oppleves litt raskere enn fokuseringen i Mi Mix.

Eksponeringen pleier også å bli god, men Mix er kanskje litt mer følsom på hvor du peker kameraet enn for eksempel Galaxy S7 fra Samsung. Peker du mot litt for høyt på himmelen blir bakken helt mørk, mens himmelen blir blå og fin. Omvendt har himmelen en tendens til å bli utbrent om man peker for langt ned mot bakken med telefonen. Slik oppfører automatikken i alle mobilkamera seg, men denne telefonen er noen hakk mer følsom på det. Aktiverer du HDR-modusen blir det til enklere å treffe med eksponeringen.

Noen stor krise er det uansett ikke. Det går kjapt og greit å se hva telefonen vil gjøre i forhåndsvisningen, og bildene som kommer ut av telefonen ser ut akkurat som lovet av skjermen idet de ble knipset.

... men det sliter litt i mørket

Der Mix ikke er en vinner er på bilder tatt i mørke omgivelser. Her er Samsungs Galaxy S7 vesentlig bedre, men så har også det vært normalen i år. Så godt som alle mobilkameraene som har kunnet tukte S7 har gjort det ved å legge til nyttig ekstrafunksjonalitet som gjør det vanskelig å velge. For eksempel Apples iPhone 7 Plus som har et eget zoomkamera. Her har ikke Mix så forferdelig mye å stille opp med.

Telefonen prøver å gjette alder og kjønn på deltakerne i selfier. Hvor treffsikker den er varierer med lyssetting og andre faktorer, men stor moro er det likevel.
Tek.no

Den har en tilt shift-modus som skal få det du peker på til å være klart og tydelig, mens det rundt i utgangspunktet skal se ut som om det er lenger unna. I realiteten blir det en fokusert ring eller stripe rundt det du peker på, mens resten er uklart. Den digitale moroa er svært synlig her, og effekten kan egentlig ikke sammenliknes med ordentlig tilt shift fra leverandører som Lensbaby eller Canon.

Frontkameraet er av noe lavere kvalitet enn vi er vant til, men i godt lys gjør det likevel en grei jobb, og leverer fra seg fem megapiksler store bilder. En uvant ting er at det er plassert nede til høyre på telefonen, så for å ta selfier her bør du egentlig snu telefonen for at ikke tommelen skal dekke kameraet. Men gjør du det får du se en fryktelig morsom effekt Xiaomi har lagt inn.

Den prøver nemlig å gjette kjønn og alder på inntil to personer i bildet. Det er vel ikke spesielt nyttig i seg selv, men i løpet av dagene jeg har brukt Mix har en mengde kolleger vært innom, og funksjonen har skapt mye latter når den har bommet spektakulært, eller vært ekstremt treffsikker. Jeg holder en knapp på at dette vil være en partyfunksjon av de sjeldne der Mi Mix måtte dukke opp i tiden fremover. Hilsen Kvinne, 36 år.

Se alle testbildene fra Xiaomi Mi Mix i karusellen under, inkludert noen utvalgte stikkprøver fra Samsung Galaxy S7 Edge, Apple iPhone 7 Plus, Huawei Mate 9 Pro og Sony Xperia XZ.

Xiaomi Mi Mix 128GB
Imponerende

Xiaomi Mi Mix 128GB

Imponerende
sitatI 2007 var det iPhone som skapte bølger, i 2016 er det Xiaomi og Mi Mix.

Fordeler

  • +
    Skjerm som går helt ut til kantene
  • +
    Ingen problemer med ufrivillige trykk
  • +
    Enorm batteritid
  • +
    Kraftig lyd i ringehøyttaleren
  • +
    Massevis av lagringsplass
  • +
    Godt kamera
  • +
    Lynende rask
  • +
    Rent og pent menysystem uten rot
  • +
    Mange morsomme og nyttige funksjoner
  • +
    Design som skiller seg ut
  • +
    Knallbra lyd i hodetelefonkontakten

Ting å tenke på

  • Ikke vanntett, slik mange toppmodeller er i dag
  • Middels kvalitet på selfiekameraet
  • Lyden under samtale kunne vært noe bedre
  • Kameraet kunne vært bedre i svakt lys
  • Har ikke støtte for 800 MHz 4G - kan gi dårligere dekning i grisgrendte strøk
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her