Til hovedinnhold

– Vil absolutt unngå søksmål

Oppdatert: Rettighetsalliansen følger med på nordmenns bruk av Popcorn Time, og mener blokkering kan være et alternativ.

Popcorn Time, Facebook

NRK.no melder i dag at interesseorganisasjonen Rettighetsalliansen (RA) vurderer å gå til søksmål mot norske brukere av den ulovlige strømmetjenesten Popcorn Time. Dette avviser leder for Rettighetsalliansen, Willy Johansen, overfor Tek.no, men bekrefter at de samler inn ip-adresser og følger med på bruken av tjenesten.

NRK rapporterer i sin sak at RA har satt sammen et register på mellom 50 og 75 000 brukere, men dette tallet sier Johansen til Tek.no er overdrevet, mye på grunn av at de ikke har samlet inn data om spesifike brukere, men ip-adresser.

Artikkelen er oppdatert med uttalelser fra Telenor.

– Vil absolutt unngå søksmål

– Vi har samlet ip-adresser for å se på bruken av tjenesten, hvilke filmer som strømmes og hva vi kan gjøre med det, sier Johansen til Tek.no. Selv om slike data i teorien kan brukes i et eventuelt søksmål, avviser Johansen at de vurderer å gå til søksmål mot nordmenn som bruker tjenesten.

– Vi har ikke vurdert søksmål, og vil absolutt unngå det. Vi ønsker jo i utgangspunktet ikke å angripe sluttbrukeren, sier Johansen. Samtidig påpeker han at ulovlig fildeling er et høyst reellt problem, og estimerer at det koster den samlede musikk, TV og film-bransjen en halv milliard kroner i året i tapte inntekter.

Netflix er heller ikke begeistret for Popcorn Time, her er grafen som skremmer strømmekjempen »

Blokkering kan være et alternativ

Johansen i Rettighetsalliansen vil ikke kalle det de driver med for en kartlegging, men sier at de følger med på bruken. Det er for tidlig i prosessen til at Johansen kan si hvilket alternativer de vurderer for å redusere problemet, men på spørsmål fra Tek.no sier han at blokkering fra bredbåndsleverandører kan være et alternativ.

Noe lignende har blitt forsøkt tidligere, da platebransjens interesseorganisasjon IFPI gikk rettens vei i 2009 for å få en av Norges største bredbåndsleverandører, Telenor, til å blokkere torrentnettstedet The Pirate Bay, som er notorisk for sin spredning av kopibeskyttet innhold. IFPI fikk ikke medhold i sin sak i 2009, men med tilføyelsen av kapittel 7a i Åndsverkloven for «Særskilte tiltak ved krenkelser av opphavsrett m.m. på Internett» i 2013, kan det være utfallet blir annerledes hvis en slik sak blir tatt for retten i dag. Men i mellomtiden holder Telenor på sitt om at de ikke kommer til gjøre noe uten rettslig pålegg.

Tormod Sandstø, informasjonssjef for bredbånd i Telenor. Foto: Telenor

– Vi ønsker ikke å være noe sensurfilter, og mener det blir feil hvis de individuelle internettleverandørene skal ta avgjørelser som dette, så for oss er det viktig at en domstol tar disse avgjørelsene, sier Tormod Sandstø, informasjonssjef for bredbånd i Telenor.

Samtidig er han klar på at dette ikke er et standpunkt for eller mot opphavsrett, og at de har stor forståelse for de aktørene som vil beskytte sine åndsverk på nettet. Telenor har ikke fått noen henvendelse om en blokkering nå, og Sandstø ønsker heller ikke å kommentere eventualiteter, men sier på generellt grunnlag at de kommer til å forholde seg til domstolene og deres systemer.

Les også: Dette sier de punktene i den nye piratloven (Tek Ekstra) »

Trenger ikke bryte med nettnøytraliteten

Som mange andre store bredbåndsleverandører i Norge har Telenor skrevet under på Nasjonal kommunikasjonsmyndighets (Nkom, tidligere Post- og teletilsynet) retningslinjer for nettnøytralitet, som i så stor grad som mulig skal sikre brukerne fri tilgang til Internett, blant annet ved at bredbåndsleverandørene ikke skal blokkere nettsteder.

Frode Sørensen. Foto: Nkom

Seniorrådgiver i Nkom og spesialist på nettnøytralitet, Frode Sørensen, kan heller ikke kommentere denne spesifike saken, men sier på generelt grunnlag at det å blokkere torrenttjenester og nettsteder som bidrar til å spre kopibeskyttet innhold, ikke nødvendigvis bryter med nettnøytralitetsprinsippene.

– Generelt sett vil jo blokkering av trafikk bryte med nettnøytraliteten, men det finnes såkalte rimelige unntak for trafikkstyring. Hvis myndighetene har lover eller domsavsigelser pålegger blokkering vil det ikke bryte med nettnøytraliteten, sier Sørensen.

– Vi håper jo at folk benytter seg av de lovlige alternativene som finnes, som Netflix, HBO Nordic. Det er ikke nødvendig å bruke ulovlige tjenester, sier Johansen.

Her kan du lese mer om nettnøytralitet og hvorfor det er viktig »

Salg av DVD og Blu-Ray har stupt siden 2009

Bransjeorganisasjonen Film og Kino, som representerer kinobransjen og landets videodistributører, henter ikke inn konkrete data som kan vise nøyaktig hvor mye bransjen taper til lovlig strømming og ulovlig fildeling.

– Det er veldig vanskelig siden mange av aktørene ikke vil dele disse opplysningene, sier kommunikasjonssjef i Film og Kino, Birgitte Langballe, til Tek.no

Men det Film og Kino kan samle inn konkrete tall på er salg av DVD og Blu-Ray, og særlig DVD-salget har stupt siden 2009, selv om nedgangen har avtatt noe i 2014.

– Alt tyder på at det er de nye filmtilbudene via TV og Internett som tar over. Estimatene viser at dette nå har et stort omfang, skriver de i årboken for 2014.

Film og Kinos årbok for 2014 viser tydelig at DVD-salget synker kraftig. Foto: Film og Kino

Selv om Blu-Ray har vært på markedet lenge, er det fortsatt DVD som utgjør den største delen av det fysiske distribusjonsmarkedet for film og TV-serier. Salget av DVD-ser falt med 30 prosent i 2014, og lå på 4,4 millioner solgte enheter, sammenlignet med 17,8 millioner enheter i 2009. Ulovlig fildeling var et problem lenge før 2009, men også lovlige strømmetjenester er en utfordring for DVD-markedet, og vi kan se at nedgangen i salget gikk mye mer ned fra 2012 til 2013, samme år som Netflix kom til Norge.

Akkurat hvor mye av dette som kan krediteres til ulovlige fildelingstjenester som Popcorn Time kan Langballe ikke si, da de som sagt ikke får samlet inn konkrete tall på dette. Hun påpeker at det ikke nødvendigvis henger sammen med ulovlig bruk alene.

– Men generelt sett er det jo et problem for opphavsmenn og -kvinner, og det er ingen tvil om at de taper store beløp, sier hun.

Del gjerne dine tanker med oss i kommentarfeltet under.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her