May-Britt Halvorsen og Arne Frode Pettersen

Med utsikt mot Trollheimen

May-Britt Halvorsen og Arne Frode Pettersen fra Brekstad har funnet sitt hytteparadis i Langtjønnåsen hyttegrend i Helgetunmarka i Rindal. Hytta de har valgt er av typen Lysthus fra Rindalshytter, og den er snart innflyttingsklar.


Valgte Helgetunmarka i stedet for Nerskogen

May-Britt Halvorsen og Arne Frode Pettersen forteller at de egentlig skulle bygge hytte på Nerskogen. De hadde planlagt å bli hyttenaboer med et vennepar der. Men det tok lang tid å få ordnet med kjøp av tomt på Nerskogen, og så fikk de tilfeldigvis høre om Langtjønnåsen hyttegrend i Rindal.

De to familiene dro hit på omvisning høsten 2015, og de ble overveldet av området og utsikten. Etter dette var det aldri tvil om hvor hyttene deres skulle ligge.

- Det er mye finere her, og mye mer plass rundt hyttene, sier May-Britt Halvorsen.

Grunneierne som selger tomter her har lagt vekt på å gi hytteeierne følelsen av rom og frihet. Her finner man ro i sjela.

- Det er så stille her. Ingen sjau, verken på dagtid eller kveldstid, sier Arne Frode Pettersen. - Vi er jo travle i hverdagen. Da er det greit å komme til en plass hvor det er ro. Dette blir terapi for oss.

Lysthus5.jpg
Lysthus fra Rindalshytter har vinduer fra gulv til tak. Det passer perfekt på ei tomt som dette, med utsikt mot Trollheimen.
 

Mange hyttenaboer fra Ørlandet

Arne Frode Pettersen forteller at de ble utrolig overrasket da de møtte flere kjente allerede på den første omvisninga i Langtjønnåsen. Det viste seg at det var flere familier fra Brekstad som allerede hadde bygget hytte her. Etter hvert har de møtt enda flere hyttenaboer som de kjenner fra før.

- Det er jo litt artig. Det har nesten blitt lille Ørlandet oppi her, smiler han.

Men landskapet er uten tvil helt annerledes her oppe i fjellheimen enn på flate Ørlandet. Det setter familien stor pris på. Det har valgt ei utrolig fin hyttetomt med utsikt både mot Langtjønna og Trollheimsfjella. Med vinduer fra gulv til tak inne på stua kan de se Raudfjellet, Rinnhatten og Trollhøtta, som de nærmeste toppene. Skiterrenget i området setter de også pris på.


Hyttene tilpasses terrenget

I Langtjønnåsen er det god avstand mellom hyttene, og bygningene er godt tilpasset terrenget, slik at det ikke virker forstyrrende i landskapsbildet. Hvert tomt ligger usjenert til, og man kan virkelig nyte roen og stillheten.

- Når vi kommer opp til parkeringsplassen her så kjenner vi at skuldrene senker seg. Vi føler absolutt at vi har valgt den rette plassen å bygge hytte på. Og vi føler at vi har valgt den rette hytta også, sier Arne Frode Pettersen.

Hytta er nå så godt som ferdig, og familien bruker påskeferien på å komme i orden. Sønnen Adrian (15) er med, mens Endre (22) har valgt å dra på påskeferie et annet sted.


Valgte Lysthus fra Rindalshytter

Arne Frode Pettersen forteller at de så på mange mulige hyttevarianter før de bestemte seg. Lysthus fra Rindalshytter var faktisk den første hytta de vurderte, og det var også den valget falt på til slutt. De syntes dette var ei stilmessig veldig fin hytte, som passet dem veldig godt.

Familien har selv bestemt hvordan de ville ha det, og hvilke forandringer de ville gjøre i forhold til grunnmodellen. Hytta har fått et ekstra påbygg i vinkel, som ikke er vanlig for Lysthus. Dette har familien valgt bl.a. for å få et eget vaskerom i tilknytning til inngangspartiet og mer lagringsplass.

Lysthus3.jpg

Innvendig har de fått hevet standarden noe i forhold til grunnmodellen, og de har gjort noen tilpasninger, bl.a. i forhold til romløsning. På grunnplanet har de en åpen løsning med stue og kjøkken, to bad, vaskerom og tre soverom. Det ene soverommet har de samme store vinduene som på stua, og den samme flotte utsikten mot Trollheimen.

Ved å utvide hemsen har de fått flere sengeplasser til gjester. Når alt står ferdig vil det være soveplass til 12 personer. Oppe på hemsen er det en liten TV-stue, og et soverom.


Glassvegg som kan åpnes

Fra stua har de en fantastisk utsikt mot Langtjønna og Trollheimen. Utsikten kan nytes gjennom en glassvegg, og denne glassveggen kan åpnes helt opp. Dette er en egen løsning, tilpasset akkurat denne hytta. Utenfor skal de bygge terrasse. Uteplass blir det også mot vest, hvor de kan nyte kveldssola.

lysthus2.JPG
Glassveggen mot sør kan åpnes helt opp.

Lysthus4.JPG
Utenfor skal det bli terrasse.


God planlegging og profesjonell oppfølging

Tegningene og materialene til hytta er levert av Rindalshytter, og det er Trollheimshytter DA som har satt den opp. Arne Frode Pettersen forteller at de har hatt god dialog med Lars Helgetun i Trollheimshytter DA gjennom hele prosessen. Alt har vært grundig god godt planlagt, helt fra grunnarbeidet og hvordan hytta skulle plasseres på tomta, og hvilke trær som skulle felles for å få den beste utsikten.

Bygginga startet i oktober i fjor, og Pettersen forteller at de har fått profesjonell oppfølging hele veien. Han er meget godt fornøyd med samarbeidet med Trollheimshytter DA og andre lokale håndverksbedrifter som har vært med i byggeprosessen. Han bemerker særlig at snekkerne som har jobbet med hytta har gjort utrolig godt arbeid.

- Det er imponerende utførelse og kvalitet tvers igjennom!

Familien har ikke hatt anledning til å reise hit så ofte for å følge med på byggingen, men de har blitt holdt godt orientert med ukentlige oppdateringer og bilder fra Lars Helgetun. De setter også stor pris på at de ble kontaktet hver gang et spørsmål dukket opp. Ingenting ble overlatt til tilfeldighetene.


Bruker lokale leverandører

Pettersen forteller at de har vært og hentet utstyr for bredbåndstilknytning hos Svorka i Surnadal.

- Vi har nesten bare brukt lokale leverandører, sier han.

lysthus1.JPG
Åpen løsning med stue og kjøkken. Rommet er delt opp med tunnelpeis.

Panelet i vegger og tak, og innvendig listverk, er levert av Rindalslist. Peisen er murt opp av Murmester Skjølsvold, som også har lagt flisene på gulvet i gangen.

Til de andre gulvene har det valgt laminat fra BerryAlloc. Det ser ut som tregulv, men er ekstra slitesterkt. Det passer bra når man har hund, mener de.

Utvendig kledning er grå MøreRoyal. Denne fargen passer godt inn i terrenget, og forstyrrer dermed utsikten minimalt for de hyttene som ligger høyere oppe.

 

8 av 10 Rindalshytter er Lysthus

Prosjektsjef Jon Landsem i Rindalshytter har hatt oppfølgingen på denne spesielle hytta. Han forteller at dette er den største varianten av Lysthus som Rindalshytter har katalogført. Akkurat denne hytta i Langtjønnåsen er en uvanlig variant av Lysthus, siden den har et påbygg i vinkel. Landsem forteller at denne hytta har topp standard, og at det også er gjort andre tilpasninger etter kundens ønsker.

- Lysthus-konseptet er i utgangspunktet utviklet av Ole Petter Wullum, som er førsteamanuensis, designer og fagansvarlig innen anvendt estetikk for designstudenter ved NTNU. Rindalshytter har utviklet de praktiske løsningene i konseptet.

Lysthus-konseptet ble først profilert rundt 2009, forteller Jon Landsem. - I 2015 og 2016 tok det helt av. Nå er ca 8 av 10 hytter som Rindalshytter leverer Lysthus.


Lang levetid med MøreRoyal

Lysthus fra Rindalshytter kommer flere størrelser og varianter, og også i to ulike utførelser. Man kan velge bindingsverk, som her, eller en mer tradisjonell variant i stavlaft.

- Lysthusene har et stort glassareal på begge sider, slik at man får gjennomlys i hytta og maksimal utsikt. Derfor passer det ekstra godt på ei tomt med fine utsiktsforhold, forklarer Jon Landsem.

Lysthus-konseptet er basert på vedlikeholdsvennlige materialer med svært lang levetid. MøreRoyal-kledning fra Talgø har en meget god kvalitet, og man regner med at det varer i 30-40 med minimalt vedlikehold.