Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Biologisk variasjon - troverdige estimater for diagnostikk og monitorering

Thomas Røraas disputerer torsdag 11. mai 2017 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen “Biologisk Variasjon - Metodologiske og Statistiske Vurderinger”.

Hovedinnhold

Riktig tolkning av prøvesvar for medisinske tester for diagnostikk og monitorering er viktig for klinikere og pasienter. Riktig tolkning er avhengig av troverdige estimater av både måleusikkerhet og biologisk variasjon for den medisinske testen.

Alle komponenter som måles har en naturlig variasjon som er forårsaket av homeostatiske prosesser i kroppen. For eksempel er den forventede naturlige variasjonen mellom ukentlige målinger av kolesterol på cirka 12%. Troverdige estimater for biologisk variasjon er nødvendig for å kunne foreta de riktige vurderinger med hensyn til behandling og oppfølging av pasienter. Det er viktig at klinikere kan skille mellom forventet endring som kan forklares med måleusikkerhet og den naturlige biologiske variasjonen og faktiske endringer i pasientens tilstand.

Tradisjonelt har man beregnet biologisk variasjon ved å samle prøver fra 20 friske personer over et gitt tidsrom, for eksempel ukentlige prøver over et tidsrom på 10 uker, men det har vært lite diskusjon om sammenhengen mellom antall personer, antall prøver og måleusikkerhet og usikkerheten på det endelige estimatet. Samtidig har det i litteraturen vært varierende og kritikkverdig statistiske behandling av data som har medført lite troverdige estimater.

Doktorgradsarbeidet fokuserte på hvordan man skal designe eksperimenter for å få troverdige estimater på biologisk variasjon, hvordan man skal best behandle data, og estimere usikkerheten på estimatene. Samtidig har arbeidet kommet frem til en korrekt metode for å beregne kritisk endring mellom målinger ved oppfølging av pasienter.

Personalia:
Thomas Røraas studerte matematikk ved Universitetet i København og fullførte mastergraden ved institutt for matematikk ved Universitetet i Bergen 2003. Doktorgradsarbeidet er finansiert av Helse Vest og gjennomført ved Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser, Noklus, Haraldsplass diakonale sykehus, og Institutt for Global Helse og Samfunnsmedisin. Veiledere: Sverre Sandberg, Bård Støve og Per Hyltoft Petersen.