Forbrukerøkonomens åtte tips til økonomien din

Forbrukerøkonom Silje Havdal i BN Bank er ikke i tvil: Nordmenn bør bli flinkere til å spare.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

Klokka er 07.30. Familien Havdal gjør som småbarnsfamilier flest: Stresser rundt for å rekke alt som rekkes skal før arbeidsdagen kan starte. Sønnen Filip (1,5 år) følger interessert med fra kjøkkenstolen.

– Det er utrolig hva man får gjort innen sola står opp, ler en småtrøtt Silje.

Du finner hennes beste tips og spareordningene som passer for deg lengre ned i saken.

Og selv om tiden om morgenen er knapp, er ikke forbrukerøkonomen vond å be når hun får spørsmål om nordmenn og deres privatøkonomi.

Les mer om BN Bank: Tre ganger på halvannet år kuttet banken boliglånsrenta før Norges Bank

– De aller fleste vet hva de har i rente på boliglånet sitt. Men kan de like kjapt komme på renta til sparekontoen? Det tviler jeg på. Nordmenn må bli flinkere og mer opptatt av sparing, proklamerer Silje Havdal.

Forbrukerøkonomen håper det noe tøffe budskapet skal nå frem hos folk – og sørge for at vi tar flere bevisste valg om egen fremtid.

– Sparing kan gjøre så mye. Enten det er til bolig, en ting du drømmer om eller som sikkerhet noen år frem i tid. Det er bare så synd at ikke mange nok benytter seg av muligheten som ligger der.

Les også: Smart sparing til boligdrømmen

Gjør det selv

I tomannsboligen i Sjetnemarka like utenfor Trondheim sentrum har de skapt seg et hjem og en fremtid, takket være mye egeninnsats.

SUNN FORNUFT: Som så mye annet i huset til Silje Havdal og familien, er bordet de spiser frokost rundt selvlaget – med god hjelp av forbrukerøkonomens far.
SUNN FORNUFT: Som så mye annet i huset til Silje Havdal og familien, er bordet de spiser frokost rundt selvlaget – med god hjelp av forbrukerøkonomens far.

Les mer: Spar penger i det daglige med gebyrfri dagligbank

– Jeg prøver hele tiden å tenke på hvordan jeg kan gjøre det billigst mulig. Det høres kanskje gnient ut, men for meg handler det om sunn fornuft. Man vil jo ikke betale mer enn man må!

Kjøp brukt!

For halvannet år siden snudde en liten herremann ved navn Filip opp ned på det aller meste hjemme hos familien Havdal. Da ble det viktig for familien å ta noen bestemte valg for hvordan de skulle klare seg økonomisk med et nytt familiemedlem. For med barn, følger også en rekke kostnader.

SE PÅ BILEN MIN: Filip bryr seg lite om at bilen hans er kjøpt brukt. Det er jo han som får leke med den nå. Det samme gjelder for klærne han har på, og barnevogna han lå i da han var nyfødt.
SE PÅ BILEN MIN: Filip bryr seg lite om at bilen hans er kjøpt brukt. Det er jo han som får leke med den nå. Det samme gjelder for klærne han har på, og barnevogna han lå i da han var nyfødt.

Les mer: Det lønner seg å bli BN Bank-kunde

– Det er utrolig hvor mye greier man trenger, altså. Men det er nesten like utrolig hvor mye man kan spare om valgene er litt gjennomtenkt, sier hun og legger til:

– Ta sprinkelsengen til Filip, for eksempel. Den kjøpte vi brukt for 100 kroner. Vogna var heller ikke butikk-ny. Det er ikke så farlig om det har ligget en unge der tidligere, vel.

Videre oppfordrer hun at dette med å kjøpe brukt ikke bare skal handle om hvor mye man sparer i faktiske kroner og øre.

Flere tips og råd: Her kan du lese økonomibloggen til Silje Havdal

– Tenk på hvilket signal du sender til dem rundt deg. Du viser barna dine at det å kjøpe ting koster mye penger, og at det finnes løsninger der ute som gir deg noe mer.

Siljes beste sparetips

Ifølge forbrukerøkonomen er det svært mye man kan gjøre for å spare penger i det daglige. Som igjen gir deg større handlingsrom når det kommer til å sette av penger på en konto med gode betingelser.

BRUKT FRA TOPP TIL TÅ: Klærne Filip har på seg er alle kjøpt brukt. Det samme er også tilfellet for lekene på bildet.
BRUKT FRA TOPP TIL TÅ: Klærne Filip har på seg er alle kjøpt brukt. Det samme er også tilfellet for lekene på bildet.

1. Kjøp brukt

Enten via Finn eller en av de mange kjøp- og salg-sidene på Facebook. Brukt er minst like bra som nytt. Selv har hun kjøpt interiør, leker, barnevogn, seng og mye mer brukt.

2. Fast handledag

Vi handler hver torsdag. Det gjør at vi enkelt kan planlegge innkjøp for helgen, samt at hele neste uke er klarlagt. Kjøper man alt på én gang, unngår man også de dumme impulskjøpene.

3. Finn de gode tilbudene

Enten du skal kjøpe ny TV eller matvarer, finnes det en masse å spare hvis du følger med i aviser og på nett etter gode tilbud.

4. Lag et budsjett

Det høres kanskje kjedelig ut, men du vil få masse igjen for det. Økt kunnskap om egen økonomi kommer til å gi deg masse. Både i kroner og a-ha-opplevelser. Kanskje har du en utgift du ikke visste at du hadde?

5. Opprett et fast trekk i nettbanken

Det beste, i hvert fall for meg, er å ha dette samme dag som du får lønn. Da slipper man å forholde seg til pengene, samt at terskelen for å bruke dem blir høyere ved at du i nettbanken «fysisk» må flytte dem tilbake til brukskontoen.

Les mer: Smart og lønnsom sparing med spareavtale

6. Pass deg for gebyrer

Mange banker har gebyrer knyttet til tilbudene sine. Og mange bekker små kan i løpet av et år være flybillettene til sommerferien.

7. Sjekk renta!

De færreste vet hva renta på sparekontoen deres er. Vet du det, vet du også hvor mye pengene dine vokser på sikt. Det er god motivasjon for videre sparing. Vurder også om du skal flytte sparingen din til en bank med bedre betingelser.

8. Start tidlig

Er du ung, og kanskje lite opptatt av økonomi, skal du vite at jo tidligere du starter med sparingen, jo lettere vil det bli å kjøpe din første bolig. Det trenger ikke være mye du setter av heller. Det gjelder forresten for voksne også. Litt er mye bedre enn ingenting.

Fem spareordninger – finn den som passer best for deg

MANGE MULIGHETER: Det finnes en rekke spareordninger der ute. Her er noen av dem.
MANGE MULIGHETER: Det finnes en rekke spareordninger der ute. Her er noen av dem.

Sparekonto

Med sparekonto i BN Bank står pengene trygt, men er fortsatt tilgjengelige når du måtte trenge dem. Du får god rente fra første krone og har fritt antall uttak. Kontoen oppretter du raskt og enkelt. Mer om spareordningen her.

Høyrentekonto

Med minstebeløp på 500.000 kroner, er høyrentekonto perfekt for deg som sparer mye og ønsker enda bedre betingelser på sparepengene dine. Mer om spareordningen her.

Fastrenteinnskudd

Med fastrenteinnskudd er du garantert god avkastning på sparepengene dine i bindingsperioden. Mer om spareordningen her.

Sparekonto Ung

Med Sparekonto Ung kan familiens yngste få god rente på sparepengene sine. Med mobilbank er det enkelt å holde oversikt over saldo på kontoer og å flytte penger mellom egne kontoer. Mer om spareordningen her.

BSU-konto

Med BSU-konto får du best mulig avkastning på sparepengene, helt frem til du fyller 34 år! I tillegg får du skattefordeler på inntil 5 000 kr i året. Har du allerede BSU-konto i annen bank, er det ingen problem å flytte den til BN Bank! Mer om spareordningen her.

trackertracker