Oppskriften på den perfekte påskefrokosten

Påske er for mange familiekos og avslapping. Her er tipsene som gir dere en herlig start på dagen, enten det er frokost på hytta, påskefjellet eller hjemme på kjøkkenet.

– Påske for meg er egg. Jeg er også veldig glad i lam - både til middag og frokost, forteller kokk Jørn Lauritzen.

Han jobber som fag- og utviklingssjef i Hatting, og deler her sine beste tips til hvordan du vinner påskefrokosten – enten du skal nyte den med kjernefamilien i rolige omgivelser eller invitere venner og slekt til en skikkelig frokostfest.

Kick-start grillsesongen i påsken: Sjekk disse deilige pølse- og hamburger-oppskriftene

FROKOST-SJEFEN: Jørn Lauritzen, kokk og fag- og utviklingssjef i Hatting, viser deg hvordan du lager en skikkelig festfrokost.

FROKOST-SJEFEN: Jørn Lauritzen, kokk og fag- og utviklingssjef i Hatting, viser deg hvordan du lager en skikkelig festfrokost.

– Veldig mye kan forberedes dagen før. Det mange gjør feil når de skal lage en stor frokost er at de begynner samme morgen, og får dermed ikke tid til å være gjest i sitt eget selskap, sier han.

Jørn Lauritzen, kokk og fag- og utviklingssjef i Hatting

Ifølge Lauritzen blir en god del faktisk bedre hvis det lages dagen i forveien, som en hjemmelaget tzatziki, for eksempel. En natt i kjøleskapet gjør at de forskjellige ingrediensene setter seg ordentlig, og gir bedre smak.

Psst! Visste du at Hattings rundstykker holder inntil to dager på kjøkkenbenken før du steker dem? Perfekt å ha med på hyttetur med liten plass i fryseren, altså! Se hele utvalget av deilige bakevarer her

Fest med ferske bakevarer

Rundstykker er selvskrevet til en god frokost, og de lager seg selv i ovnen mens du forbereder resten av maten. Veggen spelt, Bagels og Møllerhjul er lyse, og passer perfekt når du skal kose deg litt ekstra. Og de er garantert favoritter hos barna!

Grove rundstykker er Norges mest kjøpte, og er uten hele frø. Havrestykker og Gourmetstykker med valmuefrø på toppen og solsikkekjerner i bunnen, bakt i steinovn, passer perfekt for de voksne. Felles for alle rundstykkene er at de er bakt på naturlige råvarer, er uten konserveringsmidler og går raskt å tilberede – og de gir en deilig duft på kjøkkenet!

Noe for enhver smak: Se hele Hattings utvalg av rundstykker og baguetter her

FINN DIN FAVORITT: Fine, grove, runde, avlange, diamantformede, med eller uten topping. Ferske bakevarer skaper uansett god stemning rundt bordet!

FINN DIN FAVORITT: Fine, grove, runde, avlange, diamantformede, med eller uten topping. Ferske bakevarer skaper uansett god stemning rundt bordet!

– Rykende ferske rundstykker skaper garantert god stemning rundt frokostbordet, og hører med til festmåltidet.

Jørn Lauritzen, kokk og fag- og utviklingssjef i Hatting

Kokkens beste tips til å få maten til å se ekstra delikat ut er å bruke friske urter og masse farge i presentasjonen.

– Topp eggesalaten med et par skiver kokt egg, litt rødløk og en grønn urtekvast. Cherrytomater, spirer, gressløk eller reddik og sylteagurk fungerer også glimrende som garnityr.

Luksus til hverdags og fest: Hva med en fersk kanelbolle eller wienerbrød med karamell til dessert?

Imponer med posjerte egg

Posjerte egg er veldig lekkert, skikkelig godt OG enkelt å lage!

– Å posjere ett egg betyr egentlig bare at du koker det uten skall, forklarer Lauritzen.

Posjerte egg passer perfekt som topping på en avokadotoast, som hovedingrediensen i Egg Benedict eller alene på et ferskt rundstykke, med nykvernet salt og pepper på.

Dette trenger du:
3 egg
1 ss eddik
1 ts salt
2 liter vann

Slik gjør du:
Kok opp rikelig med vann, rundt 2 liter. Ha 1 i ss med eddik og 1 ts salt. Knekk et kjøleskapskaldt egg i en kopp. Trekk kjelen bort fra platen.

Slipp egget forsiktig ned i kjelen, så eggeplommen ikke sprekker, og bruk en hullsleiv til å samle eggehviten. La egget ligge (posjere) i ca 4 minutter, litt avhengig av størrelsen. Plommen skal være flytende, mens eggehviten skal være fast og hvit. Bruk hullsleiven til å løfte eggene ut av vannet.

– Ikke ha i for mange egg av gangen, og ikke knekk eggene rett i kjelen, tipser Lauritzen.

Han forteller at du fint kan lage de posjerte eggene dagen i forveien, og la de ligge i plast eller vann over natten.

Hjemmelaget Hollandaise på 1-2-3

Egg Benedict er en tradisjonell amerikansk frokostfavoritt, og består av posjerte egg servert med stekt spinat og hollandaisesaus. Denne retten smaker fantastisk på nystekte rundstykker!

– Har du dårlig tid kan selvfølgelig bruke en ferdig hollandaise, selv om det ikke er noe jeg anbefaler. Utfordringen med å lage denne sausen selv er at du må passe på så den ikke sprekker. Det gjør du ved å ha kontroll på temperaturen på smør og egg, og at den er cirka lik.

Har du prøvd Hattings gluten- og laktosefrie alternativer?

Dette trenger du:
1 egg
150 g smør
¼ sitron
Salt og pepper
Vann

FRANSK FAVORITT: Kunsten med en Hollandaise-saus er å sørge for at den ikke sprekker. Foto: NTB SCANPIX

FRANSK FAVORITT: Kunsten med en Hollandaise-saus er å sørge for at den ikke sprekker. Foto: NTB SCANPIX

Slik gjør du:
Temperer 1 eggeplomme i et vannbad (ha egget i en bolle, og sett bollen i en kjele med varmt vann). Smelt 150 gram smør på lav varme, og spe forsiktig med det klarede smøret, ikke bunnstoffene, i en tynn stråle mens du hele tiden visper. Ha i litt saft fra en ¼ sitron underveis. Sitron gjør også at konsistensen ikke blir for tykk. Du kan også bruke bittelitt vann hvis du ikke ønsker sausen så veldig syrlig. Smak til slutt til med litt salt og pepper.

Tips: Stek spinat i litt olje og hvitløk. Server de posjerte eggene på et fint rundstykke sammen med spinaten, hollandaise, salt og pepper. Voila, deilige Egg Benedict!

Spicy djevelegg

Ikke la deg lure. Ved første øyekast kan det ligne på kokt egg, men denne varianten er hakket mer spennende, og gjør seg godt på frokostbordet.

– Denne skal være litt spicy, men et godt tips er å se an gjestene dine litt. Skal du servere denne til bestefar på 90 bør du kanskje holde igjen litt på mengden Tabasco, ler Lauritzen.

Dette trenger du:
2 egg
1 ss temperert smør
1 ss sennep
1 ss hakket gressløk
1 ss rødløk i terninger
Tabasco (så mye du tør)

Slik gjør du:
Kok eggene til de er hardkokte – ca. 9-10 minutter. Del egget i to, grav ut plommen og ha den i en skål. Bland inn temperert smør, sennep, gressløk og rødløk. Hell litt Tabasco i bunn av det halve egget før du fyller det med eggeplommemiksen. Avslutt gjerne med å drysse litt paprikapulver og hakket gressløk over. Bon Appetitt!

Eggesalat som holder hele påsken

I tillegg til å inneholde masse proteiner og viktige næringsstoffer er egget påskematen over all påskemat. Ifølge regjeringen.no spiser vi dobbelt så mye egg i påsken som ellers i året – til sammen 23 millioner egg!

– Vi kaster mat etter altfor kort tid i dette landet. Denne deilige eggesalaten holder i hvert fall fire-fem dager i kjøleskapet, og er perfekt å ha på rundstykkene gjennom hele påsken.

Psst! Visste du at rundstykkene fra Hatting er bakt uten konserveringsmidler og med kun naturlige råvarer? Se hele utvalget av deilige bakevarer her

Dette trenger du:
4 egg
1 dl Crème Fraîche
1 dl majones
Ca. 20 gram rødløk

Slik gjør du:
Kok eggene i 9-10 minutter. Hakk opp rødløk. Bland majones, Crème Fraîche og rødløk, og smak til med salt og pepper. Grovhakk eggene og bland dem inn i røren.

PÅSKEFARGET MAT: Gul mat passer perfekt på påskebordet, men denne enkle eggesalaten er like god hele året, og holder seg flere dager i kjøleskapet.

PÅSKEFARGET MAT: Gul mat passer perfekt på påskebordet, men denne enkle eggesalaten er like god hele året, og holder seg flere dager i kjøleskapet.

Ribberull med fetakrem

– Denne fetakremen passer som topping til flere typer pålegg. Jeg brukte ribberull, men du kan like gjerne bruke lammerull eller et annet favorittpålegg, sier Lauritzen.

Dette trenger du:
50 gram fetaost
½ grønn chilli
¼ rød chilli
1-2 ss god olivenolje
Litt finhakket urter som gressløk eller bladpersille.
Salt og pepper.

Slik gjør du:
Mos fetaosten med en gaffel. Del chiliene, fjern frøene og finhakk. Husk chili varierer veldig i styrke, så smak deg frem til hvor sterk du ønsker den. Finhakk urtene og bland alle ingrediensene sammen, og smak til med salt og pepper

Noe for enhver anledning: Enten det er til hverdagsfrokosten, helgekosen eller matpakken - finn dine og familiens favoritter her

DELIKAT: Det er ikke mye som skal til for å få pålegget til å se ekstra innbydende ut. Bruk alltid litt farge i presentasjonen av maten, tipser kokken.

DELIKAT: Det er ikke mye som skal til for å få pålegget til å se ekstra innbydende ut. Bruk alltid litt farge i presentasjonen av maten, tipser kokken.

Lammerester med tzatziki

– Bruk rester fra påskemiddagen. Jeg brukte en lammecarré, men du kan like gjerne bruke lammelår, lammefilet eller det du måtte ha på lur i kjøleskapet. Varm kjøttet litt i stekeovnen, eller spis det kaldt med en god tzatziki til. Enkelt, raskt og veldig godt!

Denne yoghurtdressingen er mye brukt i Hellas og Tyrkia, og smaker godt som både tilbehør til kjøtt, fisk og grønnsaker og som pålegg på ferske rundstykker. Klassikeren er enkel å lage, men smaker aller best om den har fått stå noen timer i kjøleskapet og godgjøre seg.

Allergiguiden: De fleste av Hattings produkter er laktosefrie. Ser hele oversikten over innhold her

BRUK RESTENE: Lam fra påskemiddagen passer perfekt på frokostbordet - både varmt og kaldt. Her servert med en hjemmelaget tzatziki til. NAM!

BRUK RESTENE: Lam fra påskemiddagen passer perfekt på frokostbordet - både varmt og kaldt. Her servert med en hjemmelaget tzatziki til. NAM!

Dette trenger du:
1,5 dl gresk yoghurt
1 stor agurk
1/4 kinesisk hvitløk
1 ts hvitvinseddik
2 ss god olivenolje
Salt og pepper

Slik gjør du:
Riv agurken og ha den i en sil/dørslag med litt salt på, å la den stå og renne av seg væsken en god stund. Finhakk hvitløken og bland den i yoghurten. Tilsett strimlet agurk, ha i hvitvinseddik og olivenolje, og smak til med salt og pepper

Tips: Når du steker kjøtt er det veldig viktig at du lar det hvile ca. like lenge som du har hatt det i ovnen. En feil mange gjør er at de begynner å spise for raskt.

Pynt med eggeskall og godteri

Det trenger verken være dyrt, tidkrevende eller vanskelig å dekke et innbydende og koselig festbord som imponerer både store og små.

Alvorsbetynget til tross - påsken er for mange en leken høytid, med påskeegg fylt til randen av smågodt, kyllinger i alle farger og fasonger og påskeharen selv. Vi valgte derfor å gå for en kombinasjon av barnslig lekenhet og høytidelig eleganse da vi dekket dette bordet:

En klassisk hvit duk, rustikke tøyservietter og vakre krystallglass kan vanskelig slå feil, og er en perfekt base til ethvert festbord.

Vårblomster som tulipaner, påskeliljer, perleblomster og stemor er nydelig sammen, og kan settes sammen i små buketter eller stå for seg selv.

ENKELT OG NYDELIG: Bruk eggeskall som vaser og fyll de med favorittvårblomstene dine!

ENKELT OG NYDELIG: Bruk eggeskall som vaser og fyll de med favorittvårblomstene dine!

Et annet godt alternativ er å plukke markblomster som hvitveis, blåveis, skilla og gullstjerne, eller klippe noen krokus fra blomsterbedet, hvis du er villig til å ofre noen av dem.

Gåsunger er et av de sikreste vårtegnene vi har her til lands, og hører absolutt hjemme på et påskebord, enten i en vase sammen med blomstene, som en detalj på serviettene eller bare liggende på bordet.

Den største fellen du kan gå i når du skal dekke et festbord er å pynte med høye blomsteroppsatser eller lysestaker som gjør at gjestene dine ikke ser hverandre. Vi valgte å bruke eggeskall fra alle de deilige eggerettene som små vaser. Så enkelt, og en morsom detalj!

Bruk eggekartongen som støtte, eller la de stå for seg selv. Har du barn kan du la dem dekorere eggeskallene mens du lager maten. En nostalgisk og superkoselig aktivitet som fortsatt står høyt hos de minste!

Kronen på verket, og selve prikken over i-en, er den spiselige bordpynten: Sjokolade-, mandel- og marsipanegg i nydelige pastellfarger. Dette blir garantert en hit blant barn, venninner, besteforeldre eller kjæresten.

Har du husket å handle inn det du trenger til frokosten før butikkene stenger? Her er oversikten over alle frokostfavorittene til Hatting

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Dette er VG Partnerstudio

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro
Ans. redaktør og adm. direktør

Annonsørinnhold
Hatting

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Hatting. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.