Blant dype daler, høye fjell og tette granskoger, kan vi oppleve noe av det beste Norge har å by på. Bli med på smakfulle, nytelsesrike og spennende opplevelser i Innlandet!
Sommeren er en perfekt tid for å utforske alle de små og store overraskelsene som Innlandet har å by på - nå når hele Norge eksploderer i smaker, lukter og farger.
Vi har reist rundt i området som spenner fra Oslo-regionen i sør til Trøndelag i nord, med fjellene som et naturlig skille mot Vestlandet - og vi har funnet gull! Både i form av opplevelser, god mat og flotte mennesker - og ikke minst spennende steder med joviale dialekter som gjør deg glad bare du hører dem.
Dresinkjøring, toppturer og landets deiligste kanelsnurrer, er blant tingene du også kan oppleve i Innlandet.
Ta med kjæresten, vennegjengen eller familien ut på veiene i sommer, for å oppleve det beste Norge har å by på. Og du finner alltid et sted eller en rundreise som passer alle - uansett om du skal på helgetur eller en lengre ferie.
Du kan også finne andre reisedestinasjoner på Visit Norway - og hvorfor ikke sikre at du har alltid har inspirasjon lett tilgjengelig ved å ha Visit Norway - rett i lomma? Last ned appen til iOSog Android!
På taket av Norge
I tillegg til å huse en fantastisk restaurant, og kanskje Norges beste bakeri – ligger den lille bygda Lom midt mellom de to høyeste toppene i Norge. Vi tenker: «Go big, or go home» – så vi satser på å nå toppen av Galdhøpiggen, 2469 meter over havet!
Vi kjører opp til Juvasshytta (1850 moh), en familiedrevet fjellstue, og det nærmeste utgangspunktet til Galdhøpiggen. Her møter vi Anne Vole, hvis familie driver hytta, og vår guide for dagen, Thomas Hisdal. Så er det bare å spenne på seg randonee-skiene og sette solbrillene på!
Vår tur til toppen av Norges høyeste fjell kan du se i videoen under:
KANELSNURRER
INGREDIENSER
- 1 kg hvetemel
- ½ l h-melk
- 150 g sukker
- 15 g salt
- 15 g kardemomme
- 1 stort egg
- 30 g fersk gjær
- 150 gram smør i terninger
- FYLL
- 125 g mykt smør
- 125 g sukker
- 2 ss malt kanel
FREMGANGSMÅTE
Ha alle ingredienser unntatt smør i en eltebolle, og elt i ca 15 minutter på sakte fart til deigen er smidig og slipper kantene.
Tilsett smør i små terninger, og elt i nye 15 minutter. Pass på at alt smøret er eltet godt inn i deigen. Legg deigen i en egnet bolle til heving. Dekk med plastfolie, og la den heve i 1,5 time.
Strø mel på bakebordet, kjevle ut deigen til et rektangel på ca 40 x 50 cm. Smør smøret på deigen, og strø sukker og kanel jevnt utover. Gni med hånden slik at sukker, smør og kanel er godt blandet.
Brett 1/3 av deigen inn mot midten av langsiden, og brett den siste delen over den delen som er dobbel. Nå har du tre lag. Kjevle ut dette slik at du får en leiv på ca 30 x 50-60 cm. Del leiven i 16 strimler på tvers.
Hver strimmel snurres og knytes sammen til en knute.
Det kan være vanskelig å få til snurrene på første forsøk, men øvelse gjør mester. Fortvil imidlertid ikke dersom de ikke blir perfekt, for godt smaker de uansett!
Sett kanelsnurrene på et stekebrett med bakepapir, dekk med plastfolie, og la dem heve i ca én time. Pensle med sammenvispet egg, og strø med sukker.
Stek ved 175 grader i ca 20 minutter.
Matglede i Lom
Det er noe spesielt med Lom. Alle husene er i samme brune stil, og stavkirken her er blant landets største. Flott er den også. En annen ting som er flott med Lom, er matkulturen, for det er kjente kokker som har tilbrakt en del tid i området. Morten på Bakeriet i Lom er én av dem. Det er også Arne Brimi, og han var med på å starte mateventyret på Fossheim Hotell.
– Jeg overtok driften av hotellet i 1978, og den sommeren kom det innom en kar som lurte på om jeg hadde bruk for en kokk. Det hadde jeg, så jeg ga ham en jobb. Det var Arne Brimi, sier Svein Garmo, tidligere daglig leder ved hotellet.
Han forteller at de diskuterte lenge og vel akkurat hva det var de skulle satse på, og de konkluderte med å gjøre Fossheim Hotell til et matsted. I likhet med Morten Schakenda ville de gjøre Lom til et sted som tilbyr så god mat at det er verdt å legge turen innom.
Kjøkkenet er nå i gang med tilberedning av vår seks retters meny denne kvelden - noe som serveres hver dag. Men hva er det de synes er så gøy med mat?
Vi er blant dem med høye forventninger når kveldens meny presenteres:
Salat med ørret og rødbetspuré. Risotto med rødbetskompott og lysing. Tindved Granite. Andebryst med gresskarpuré og kaffesaus. Ostefat. Ostemousse med brunostkaramell og kirsebær.
Absolutt alt står til forventningene! Kaffesausen er ulikt noe vi smakt, risottoen har en perfekt kremet konsistens og vi skjønner hvorfor Kraftkaren på ostefatet er blitt kåret til verdens beste ost. Gode og mette legger vi oss til å sove.
Foto: Tina Stafrèn/Visitnorway.com
Foto: Morten Helgesen/fjelletilbilder.no/visitnorway.com
Foto: Tina Stafrèn/Visitnorway.com
Foto: VisitNorway.com/Espen Kristiansen/Field Productions
Foto: Erik Jørgensen/Visitnorway.com
Foto: CH / Visitnorway.com
Kortreist og god mat
Etter en morsom, men slitsom, runde i sykkelløypene, passer det fint å avslutte reisen vår med en enda en fantastisk matopplevelse. Så vi setter kursen mot Skaslien gjestgiveri i Kirkenær.
– Du kan ha oljepenger, gull og diamanter, men har du ikke god mat, så dør du, sier Ottar Skaslien humrende idet vi setter oss til bords.
Sammen med kona Elin driver han gjestgiveriet som har fokus på avslapning - og god mat.
Vil du vite mer om området? Ikke langt fra Kirkenær ligger Kongsvinger festning!
På en tallerken blir det servert svinekam med konfitert knoke på en seng av syrlig fennikel og gulrøtter, pastinakkpuré og en rødvinssaus.
Aller råvarer er fra lokale bønder, noe som har vært viktig for ekteparet Ottar og Elin – og for gjestene deres, skal vi tro dem selv.
– Når gjestene får høre at maten de spiser er lokal, blir de glade. Som blåbærene vi serverer, som er plukket på andre siden av veien, grønnsakene som vi har kjøpt fra nabogården og grisen som er fra en gård i området. Vi har til og med hatt noen pensjonister som har fisket gjedde for oss, og andre som sanker sopp på høsten. Kortreist og sesongbasert er nøkkelord når vi velger råvarer fra rundt 80 gårder rundt om i distriktet, sier Elin.