Nyt sommeren på
idylliske Sørlandet

Hva tenker vi nordmenn på når vi hører sommer, ferie og Sørlandet? Trolig bløte konsonanter, blått hav, stekende sol og grilling på et svaberg.

Alt det vi forbinder med vakre og blide Sørlandet stemmer selvfølgelig, og er med på å gjøre regionen unik. Men Sørlandet har også veldig mye mer å by på.

Bli med oss på tur dit, da vel!

Den neste helgeturen eller ferien må jo ikke gå til en europeisk storby, når Norge har så mye mer å by på enn det de fleste av oss kanskje tror.

For mer reiseinspirasjon (og informasjon) om det vakre landet vårt anbefaler vi å laste ned Visit Norway-appen, enten til iOS eller Android.

For en magisk opplevelse

Foto: NTB Scanpix

Klokken er tre på ettermiddagen. Vi setter kurs mot kysten og Norges sydkapp, Lindesnes.

Kun halvannen time senere, langs E39, er vi fremme ved Lindesnes Havhotell. Vi spiser middag og nyter den varme mai-kvelden, før vi kjører de femten minuttene ut til Norges sydligste fastlandspunkt - og kanskje vakreste fyr.

Vi skal nemlig forsøke å fange solnedgangen på Lindesnes Fyr. Hvordan det gikk kan du se i videoen her:

Like etter halv ti forsvinner sola i horisonten. Og den neste halvtimen er trolig den flotteste naturopplevelsen vi har hatt. Forhåpentligvis fikk du kjenne på noen av de samme følelsene da du så videoen.

Planlegg reisen din her: Slik finner du frem på Sørlandet

Uansett er vi ganske sikre på at du får oppleve noe av det samme ved ditt besøk der – selv om det blåser, regner, snør eller sludder. For Lindesnes Fyr er et sted som fortjener mye vær. Det er også da de får flest besøk. Når det stormer som verst.

I hvert fall ifølge Siri Mathisen, som er kulturansvarlig på Lindesnes Fyr.

– Hva slags opplevelse kan man forvente seg ved et besøk?

– Det kan være litt forskjellig, avhengig av hva man søker. Noen kommer hit for roen og stillheten, mens andre vil oppleve mye vær. Vind i håret og salt på leppene, ler Mathisen.

Det spiller nesten ingen rolle hva du er ute etter. Lindesnes Fyr tror vi at du kommer til å elske, uansett motivasjon.

Og skulle du ha litt ekstra tid til dette stedet, kan du faktisk leie en del av huset under. Ganske fristende, eller hva?

HER KAN DU BO: I dette hvite huset kan du få smaken av hvordan det er å bo som en fyrvokter, midt i havgapet på Lindesnes. Leiligheten er utstyrt for seks personer og har fryser, kjøleskap og trådløst nett. Du må selv ta med sengetøy og håndklær. Foto: TOR ORSET

HER KAN DU BO: I dette hvite huset kan du få smaken av hvordan det er å bo som en fyrvokter, midt i havgapet på Lindesnes. Leiligheten er utstyrt for seks personer og har fryser, kjøleskap og trådløst nett. Du må selv ta med sengetøy og håndklær. Foto: TOR ORSET

Lindesnesregionen er også full av fiskemuligheter. Både langs kysten, innover i dalene og opp i fjellet. Hvis det er av interesse anbefaler vi deg å sjekke ut denne siden for tips og triks.

Perler i Søgne-skjærgården

Foto: Petter Emil Wikøren/VG

Hva er vel en ferie til Sørlandet uten en tur på sjøen? Selv om regionen er så mye mer, lengter man alltid etter bølgeskvulp og varme sommerkvelder.

Vårt neste stopp på reisen er derfor Søgne – et kvarters kjøring sør for Kristiansand.

– Ja vel. Se det! Velkommen til «Det Blide Sørland», ler Kristian Herlofsen i det han lirer av seg tre av de mest kjente uttrykkene fra regionen.

Han sitter på brygga til Åros Feriesenter, som Kristian og familien har drevet siden 1970-tallet. Og i dag skal han ta oss med til noen av de beste, og mest tilgjengelige, stedene skjærgården deres har å by på.

I SOMMERIDYLL: Kristian Herlofsen, Åros Feriesenter. Foto: TOR ORSET

I SOMMERIDYLL: Kristian Herlofsen, Åros Feriesenter. Foto: TOR ORSET

Har du lyst på festival? Sjekk alle mulighetene på Sørlandet i sommer

– Er dere klare for litt magi?, spør Kristian.

Selvfølgelig, tenker vi og setter sjøbein i den sylfrekke Axopar-båten hans. Solen skinner fra skyfri himmel – i dag også – og vi tar først den korte turen bort til Høllen Brygge. Der kan du ta rutebåten til mange av de samme stedene som vi skal besøke. Eller du kan leie din egen båt på Åros.

Les også: Seks fantastiske perler i Hordaland

Hvordan turen vår var, kan du se i videoen under.

Som du ser står ikke Søgne-skjærgården tilbake for noe. Her er tre steder du bør ta turen innom hvis du er i den vakre uthavnen Ny-Hellesund, som etter alle solemerker snart blir fredet.

1. Kapelløya

En flott destinasjon for klatring, bading og vandring langs kyststier. Mest kjent er nok Verftet og Bølgen og Moi-restauranten som ligger rett ved der rutebåten legger til.

VERFTET: Idyll på Kapelløya, med restaurant og overnatting. Rutebåten du kan ta for å komme deg ut hit ser du for øvrig til venstre i bilder. Foto: PETTER EMIL WIKØREN \/ VG

VERFTET: Idyll på Kapelløya, med restaurant og overnatting. Rutebåten du kan ta for å komme deg ut hit ser du for øvrig til venstre i bilder. Foto: PETTER EMIL WIKØREN / VG

Mellom Kapelløya og Helgøya går for øvrig Olavsundet, som etter sagnet ble dannet da Olav den hellige slo med sverdet sitt mot fjellet på flukt fra forfølgere:

OLAVSUNDET: Dette er et utrolig populært sund om sommeren, med strender, grillplasser og gressbakker. Foto: SCANPIX

OLAVSUNDET: Dette er et utrolig populært sund om sommeren, med strender, grillplasser og gressbakker. Foto: SCANPIX

2. Helgøya

Ifølge de lokale er de store vardene på toppen av øya et spektakulært skue, i tillegg til det store kystfortet som ble anlagt på øya under 2. verdenskrig. Her kan du utforske de mange gangene og hulene tyskerne brukte. Helt i vannkanten på Helgøya ligger det som var tilholdsstedet til en av sørlendingenes mest populære skikkelser, forfatter Vilhelm Krag.

KUNSTNERBOLIG: Her bodde forfatteren Vilhelm Krag fra 1916 til sin død i 1933. Foto: SCANPIX

KUNSTNERBOLIG: Her bodde forfatteren Vilhelm Krag fra 1916 til sin død i 1933. Foto: SCANPIX

3. Monsøya

På Monsøya bør du vandre opp til det gamle skolehuset, hvor man i sommerhalvåret blant annet kan få med seg Udhavn Teater, som skuespiller Knut Walle driver. Ellers var det her på øya 2006-utgaven av TV 2-programmet «Farmen» ble spilt inn. En tur bortom den gården er absolutt å anbefale.

FARMEN-GÅRDEN: Slik ser den ut, gården som ble brukt til innspillingen av «Farmen».  Foto: NICOLAI PREBENSEN \/ SCANPIX

FARMEN-GÅRDEN: Slik ser den ut, gården som ble brukt til innspillingen av «Farmen».  Foto: NICOLAI PREBENSEN / SCANPIX

Det er lite som kan måle seg med en tur på sjøen i Søgne-skjærgården. Og Åros Feriesenter er et perfekt utgangspunkt for å oppleve den. Her er det rundt 100 hytter og leiligheter, i tillegg til at man fint kan leie seg en campingplass eller overnatte på brygga i egen båt.

– Dette er det nærmeste man kommer Syden i Norge, tror jeg, sier Kristian.

Han fortsetter:

– Med utendørs, oppvarmet, svømmebasseng, lang sandstrand og en haug med aktiviteter for både barn og voksne, skal det godt gjøres å kjede seg her hos oss.

Smak og historie på Heddan Gard

Foto: NTB Scanpix

Etter den flotte opplevelsen på Åros, flytter vi oss fra kysten og reiser innover i landet. Én time og 30 minutter for å være nøyaktig. Og geografisk nærmest midt i Vest-Agder. Etter å ha kjørt langs Øydnavatnet en halvtimes tid, tar vi mot fylkesvei 43 like nord for Hægebostad. Ikke mange minuttene senere er vi fremme ved Heddan Gard.

Der blir vi ønsket velkommen av Erling Stokkeland, som driver stedet sammen med datteren Ellen Rebekka.

– Jeg kaller dette stedet en gjestegård. Inspirert av det som kjennetegnet turismen i Norge på 1800-tallet. Her får du en historisk og kulturell opplevelse, krydret med en matopplevelse basert på lokale råvarer.

Frister det med noe «sørlandsk»?: Lokale råvarer og matkultur

Det faktum at Erling selv har fisket fjellørreten du kan få til forrett, at hovedretten har vandret like utenfor vinduet du sitter ved og at multene er plukket like oppi heia er med på å gjøre opplevelsen unik. Og man setter virkelig pris på de råvarene som finnes lokalt så mange steder i Norge. Det hjelper selvfølgelig på at Erling er en drivende dyktig kokk.

Her kan du se hvordan vi nøt besøket på Heddan Gard:

Og det er, som du kan se i videoen over, lite å si på kvaliteten på maten du får servert her på Heddan.

Ei heller den flotte naturen rundt gården. Med vakre fiskevann, 25 kilometer merkede stier og bygdeveier perfekt for en spennende sykkeltur, er dette en perfekt destinasjon for en flott opplevelse i norsk natur.

Frister det med en tur til Nord-Norge?: Tipsene får du her

– Vi har ikke like spisse fjell som i Nord-Norge. Men det gjør at enda flere kan gå til toppene, argumenterer Erling.

Andre ting du kan finne på i området!

Andre ting du kan finne på i området!

Mer action i Evje

Foto: NTB Scanpix

Etter god mat og hyggelig selskap på Heddan, kjører vi videre og inn i Aust-Agder. Vi skal til et lite sted noen få minutter nord for Evje. Her har engelske Tim Davis, gjennom snart 25 år, bygget opp en av Norges mest populære aktivitetsbedrifter: Troll Aktiv.

Vi sjekker inn i en av hyttene på området, omgitt av klatretårn, BMX-bane og en haug andre kule aktiviteter. Lyden av elva Otra durer i bakgrunnen – som en stadig påminnelse om morgendagens aktivitet: Rafting.

– Vi tilpasser turene for deltakerne våre. Så uansett om de besøkende er en familie, en vennegjeng, et firma, eller mer erfarne adrenalinsøkere, har vi et opplegg som garantert vil gi dem en opplevelse de sent vil glemme – og en mestringsfølelse de tar med seg videre i livet, sier Tim Davis.

Vi våkner opp til nok en dag med strålende sol. Og på vei bort til utstyrsrommet, hvor våtdrakt, vest og annet nødvendig utstyr skal hentes, treffer vi på Olav Mosvold (21). Han er på avslutningstur med H20-linjen på Stavern Folkehøgskole.

Skal du til Sørlandet i sommer?: Dette kan du finne på

– Jeg regner med at det blir vått, spennende og morsomt, sier Olav.

Etter en sikkerhetsinstruks av Troll Aktivs guider, setter vi avgårde mot elva. Som ifølge Tim Davis er unik, da den alltid kan raftes på – uansett vær og vannføring.

Olav og resten av elevene fra folkehøgskolen sjøsetter gummibåtene. Nå venter noen spennende timer. Og hvordan raftingen gikk for seg bør du se i videoen under. Det blir nemlig ikke det samme å bare lese om det.

Ifølge Olav er dette våte eventyret noe han veldig gjerne gjør igjen. Og anbefaler det gjerne til andre.

– Ja, virkelig. Dette er noe alle bør prøve. Det er noe spesielt ved det å kjenne på de utrolige kreftene i elva. Det er nesten så jeg har lyst til å falle ut av båten for å virkelig merke elva på kroppen.

Andre ting du kan finne på i området!

Andre ting du kan finne på i området!

Sølv og luftige opplevelser i Setesdalen

Foto: Willy Haraldsen/Samfoto

Etter at vi har kvittet oss med mesteparten av adrenalinet, kjører vi videre nordover langs Byglandsfjorden, som du i sommerhalvåret for øvrig kan ferdes på med den vedfyrte dampbåten D/S Bjoren.

Etter en time med vakkert landskap og flotte veier, dukker Rysstad og vårt siste overnattingssted på turen: Sølvgarden Hotell & Feriesenter opp.

Det er umulig ikke å få øye på hotellet, med sine karakteristiske tårn og unik form. Nærmest som et eventyrslott.

IØYENFALLENDE: Slik ser det ut fra veien, Sølvgarden Hotell.

– Ja, det er jo en grunn til at vi har bygd det slik, ler Trygve Rysstad, som driver hotellet sammen med kona, Inger.

Etter en omvisning på området, som blant annet består av en av Norges flotteste campingplasser (med fem stjerner, må vite), blir vi tatt med opp til det som nok er hotellets flotteste smykke: Sølvsmia.

– Setesdalen blir ofte kalt sølvsmeddalen. Når det er sagt, er det ingen tvil om at Rysstad er sølvsmedbygda.

Trygve Rysstad

Og han har et godt poeng. For på det lille tettstedet i Valle kommune har det vært virksomhet i flere hundre år. Trygve er selv tredje generasjons sølvsmed, kona er utdannet i faget, og broren Alfred sitter daglig med det edle metallet oppe i smia.

Da vi går inn sitter fem smeder travelt opptatt med hvert sitt lille kunstverk. Her går tiden med til å lage bunadsølv til bruk på alle bunadene i Telemark, på Agder og i Setesdalen. I tillegg lager de smykker som kan brukes til vanlige klær.

– Det er både tidkrevende og vanskelig, men også utrolig gøy, sier sølvsmed Alfred Rysstad.

Hvordan det ser ut i smia og på Sølvgården Hotell og Feriesenter ser du i videoen under:

Maken til imponerende håndverk man ser i smia på Sølvgarden skal du lete lenge etter. Ta for eksempel søljen under. Den var for en uke siden kun en sølvplate og noen tråder. Men takket være Camilla Føreland, en av sølvsmedene, har den blitt til dette kunstverket:

Andre ting du kan finne på i området!

Andre ting du kan finne på i området!

Norges lengste «Via Ferrata»

Etter en bedre middag basert på lokale råvarer, og en god natts søvn går ferden videre. Sydover i Setesdalen. Men vi skal ikke langt. For kun fem minutter med kjøring senere er vi fremme i Helle hos Arne Holskog.

– En kveld satt en kamerat og jeg og kikket opp på Straumsfjellet. Slik ble tanken om en unik klatreløype, «Via Ferrata Straumsfjellet», klekket.

Arne Holskog

Det er en betegnelse på klatreløyper sikret til fjellet, med for eksempel stålkabler og jerntrinn. Og det er nettopp en slik vi skal prøve:

– Hva slags opplevelse kan de som vurderer en tur hit forvente seg?

– Jeg snakker med kanskje 95 prosent av dem som går her. Og dette er noe de aldri glemmer. Faktisk forteller de meg at det er det beste ferieminnet de har hatt, sier Arne.

Aktiv ferie: Dette bør du gjøre på Sørlandet

SPREKE HERREMENN: David og Arne var godt fornøyd med klatreturen på Straumsfjellet.

SPREKE HERREMENN: David og Arne var godt fornøyd med klatreturen på Straumsfjellet.

Så om du ikke ønsker å bare ligge på stranda i ferien, eller har lyst til å kombinere en koselig sørlandstur med et skikkelig adrenalinkick for deg og hele familien, bør du ta turen – til det som faktisk er Norges lengste «Via Ferrata».

Så har du en helg, eller litt ledig tid i ferien, venter Sørlandet og dets perler på deg - enten du ønsker sommeridyll, eller adrenalin og spenning.

Frister det med en Norgestur? Du kan gå inn på Visit Norway for å få mer informasjon og reiselyst fra det vakre landet vårt, eller lese mer om de mange andre mulighetene som finnes på Sørlandet.

For mer reiseinspirasjon (og informasjon) om det vakre landet vårt anbefaler vi å laste ned Visit Norway-appen, enten til iOS eller Android.

Du kan også bli med på våre andre turer rundt om i det fantastiske landet vårt:

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Innovasjon Norge/ Visit Norway. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør