Magiske Nordland

Ti grunner til å legge ferien hit

Selv om du er norsk, er det ikke sikkert at du kjenner Norge så godt som du tror. Overalt finnes det gjemte juveler som venter på å bli oppdaget. Vi har samlet et knippe lokale perler og skjulte skatter du bør vurdere neste gang du har litt fri.

Nord-Norge er nasjonens desidert mest langstrakte landsdel, og det huser også en fantastisk region: Nordland. Blant høye fjell og dype daler, isbreer og stille vann, hvite strender og smaragdgrønt hav vil du sammen med kjæresten, vennegjengen eller familien kunne oppleve det aller beste Norge har å by på.

Og du finner alltid en by eller liten rundreise som passer dere, uansett om dere skal på helgetur eller en lengre ferie.

Har dere litt tid så anbefales å strekke turen enda lenger nordover i landsdelen. Troms og Finnmark har også mye fint å by på!

Du kan også finne andre reisedestinasjoner på Visit Norway - og hvorfor ikke sikre at du har alltid har inspirasjon lett tilgjengelig ved å ha Visit Norway - rett i lomma? Last ned appen til iOS og Android!

1. På Vega finner du roen

En liten flytur til Brønnøysund, 20 minutter i bilen, én time ombord på en ferge og så en siste liten strekke med bilen, men vel fremme på Helgelandskysten finner du en perle så stille og behagelig at du må være snurret ganske hardt for å ikke finne roen her. Veiene er smale og med mange svinger, men utsikten over Vegaøyene er noe du ikke får andre steder. Foruten Søla og noen små øyer er det nå kun hav så langt øyet kan se, og vinden er det eneste du hører når du svinger opp den siste veien.

VERDT Å SE: Kommunen Vega består av over 6500 øyer, og er på UNESCOs verdensarvliste. Foto: VG Partnerstudio

VERDT Å SE: Kommunen Vega består av over 6500 øyer, og er på UNESCOs verdensarvliste. Foto: VG Partnerstudio

Før du er kommet frem til døren på Vega Havhotell kaster Jon Aga opp døren med et stort smil. Han elsker å få gjester. Og det til tross for at det ikke er mangel på dem. Mellom 1. mai og 1. september er det helt fullt på hotellet, og Jon og kona Anna er her – hver dag. Ikke bare eier og driver de stedet. Jon er også sjefen på kjøkkenet, og han er mildt sagt glad i det han driver med.

– Kom her. Se! sier han, og viser oss til den ene boden i bakgården.

– Denne kom inn i går. En 34 kilos kveite. Den skal serveres om noen dager, sier han på bred dialekt.

I kveld, som alle andre kvelder, skal han diske opp en nydelig fem-retters middag. Strandkrabbesuppe innbakt i butterdeig, sjøørett-tartar på pannekaker med trøfler, pannestekt torsk og en financier med marsipanfyll er blant det som står på menyen. Og det er lokale råvarer som brukes i kveld. Torsken som havner på tallerkenen er hentet opp fra havet tidligere på dagen.

– Vi legger stor vekt på maten. Den er en viktig del av opplevelsen på Vega.

Fra april begynner overnattingene å ta seg opp. I løpet av ett år har de 8000 gjestedøgn på hotellet. Det synes ekteparet Aga er helt passe.

– Vi vil ha kvalitetsturisme, ikke kvantitetsturisme. De som kommer hit gjør det for å finne roen. Derfor er det ikke TV på rommet, eller musikk over høyttalere i restauranten. Her er det stille. Akkurat slik de fleste trenger det.

Jon Aga

Vegaøyene er kjent blant mange, men uoppdaget av de fleste –og det til tross for at det er mer enn 6500 grunner til å besøke øyene på Helgelandskysten. Så mange øyer består nemlig øykommunen av.

I tillegg til at du får god mat hos Jon og Anna på Vega Havhotell, finnes det nok av aktiviteter for å fylle et besøk. Fugletittere kan kose seg med 200 fuglearter, det er nok av lokale mennesker som gjerne tar deg med ut på fisketur og du finner turstier nesten over alt. Trollvasstind (801 moh) og Gullvågsfjellet (725 moh) er begge toppturer som byr på strålende utsikt. Skal du på tur med barna passer turstiene til Holmvatnet, Igerøyfjellet og Guristraumen ypperlig!

Du kan også finne andre toppturer i området på Visit Norway - og hvorfor ikke sikre at du har alltid har inspirasjon lett tilgjengelig ved å ha Visit Norway - rett i lomma? Last ned appen til iOS og Android!

Foto: Terje Rakke/Nordic life/Visitnorway.com

2. Padling i verdensklassen

Langs Helgelandskysten, som ute ved Vegaøyene, er det flotte forhold for å padle kajakk – men du trenger ikke holde deg til kysten for å gjøre det. Etter noen timers kjøretur rundt Lomsdal-Visten nasjonalpark er du på Indre Helgeland, og også hit kommer folk for å padle – men da i litt mer krevende terreng. Tre mil før du kommer til Mosjøen ligger Laksforsen, en mye besøkt turistattraksjon langs E6. Det er et 17 meter høyt fossefall i elva Vefsna, og fra kafeen har du panoramautsikt over fossen.

MYE VANN: Forsjordetfossen er bred, mens Laksforsen har et høyere fossefall - hvorfor ikke se begge på en liten fossesafari? Foto: VG Partnerstudio

MYE VANN: Forsjordetfossen er bred, mens Laksforsen har et høyere fossefall - hvorfor ikke se begge på en liten fossesafari? Foto: VG Partnerstudio

Når vi er her, er den på sitt minste. Men vi forsikres om at det som vanligvis møter besøkende, er et mektig syn.

– På det meste passerer 1800 m³ vann per sekund, forteller Lotte Nygård-Forsmo og fortsetter:

– Når vannmengden er på sitt største kan du legge hånden på vinduet i kafeen, og kjenne fossens styrke gjennom vibrasjonen.

Det høres voldsomt ut, og det er det. For å sette det i perspektiv: Fossen kunne fylt en 150 kvm² stor enebolig på 0,2 sekunder.

Men her kaster altså padlerne seg ut for å prøve seg ned fossen. Det er kanskje ikke å anbefale for uerfarne padlere, men det finnes mye fint å se langs Vefsna selv om du ikke ønsker et 17 meter høyt fall. I fjor ble også den første padlefestivalen i Vefsna arrangert, og området fikk sin velfortjente hedersplass på kartet over verdens beste padleområder.

Her i Vefsnavassdraget finnes både laks, sjøørret, elveørrett og harr, og fluefiske har lenge vært populært i området. Men det var ikke de lokale som først begynte å kaste ut fluesnøret i Vefsna – det var britene, og i utstillingen i underetasjen kan du lære mye om Laksforsens historie helt tilbake til 1800-tallet.

Er dere lystne på en liten fossesafari kan vi også anbefale Storforsen og Forsjordfossen i samme område langs E6!

Ut på tur? Sjekk ut disse reisetipsene!

3. Du kan bo på et av landets eldste hotell

Mens vi er inne på gamle ting, så hører det til sjeldenhetene at en hotellbedrift kan se tilbake på 200 års sammenhengende virksomhet. Men et lite stykke nord for Laksforsen, nærmere bestemt i Mosjøen, finner du et slikt hotell. På Fru Haugans Hotel har det vært drift siden 1790-årene, og det er det eldste hotellet i Nord-Norge.

RETRO: Den nye Restaurant Ellen har beholdt noe av det gamle i tapeten og bildene på veggen, men interiøret ellers kunne passet inn i de fleste storby-restauranter. Foto: VG Partnerstudio

RETRO: Den nye Restaurant Ellen har beholdt noe av det gamle i tapeten og bildene på veggen, men interiøret ellers kunne passet inn i de fleste storby-restauranter. Foto: VG Partnerstudio

Det gamle går også igjen. I den ene salongen står en Biedermeier-sofa, og ute i peisestua finner du en gammel Moraklokke som den svenske riksantikvaren har lagt sin elsk på, ifølge Alf Gilroy Johannessen.

Men til tross for gamle tradisjoner og gammel kunst som går igjen i alle hotellets deler, ser de hele tiden på måter å kunne tilfredsstille alle reisende på.

– I den nye restaurant Ellen får du ikke følelsen av du sitter på et hotell, men heller på en fin restaurant i en europeisk storby. Fra bordene har du også utsikt til hotellhagen, som blir mye brukt i sommerhalvåret, sier Alf.

I tillegg til en del restaurering og oppussing, har de også bygget en ny hotell-del for den «yngre garde». Ifølge Johannessen er baren i den nye hotelldelen blitt byens «hotspot» på kveldstid og i helgene. Nå arbeides det med å få til en Via Ferrata, altså en klatresti, på Øyfjellet på andre siden av Vefsnfjorden, og en Zip-line fra det samme fjellet ned til hotellhagen.

– Vi har blitt et lite Aker Brygge midt i Norge med klubb og terrasse, og ønsker å ha noe for enhver reisende, slik at det er her man skal ville stoppe dersom du har veiene forbi Helgeland.

Her kan du se Visit Norways topplister for turer i Norge!

Foto: Fru Haugans Hotel

Foto: Fru Haugans Hotel

Fra Mosjøen skal vi kjøre i retning Valnesfjord, og selv om vi skal dure på langs E6, kan det hende at du ønsker noen stopp langs veien. Da kan vi foreslå både grottevandring i Grønligrotta i Mo i Rana, et lite stopp ved Polarsirkelen og vandring gjennom hjertet av Svartisen.

Du kan også finne andre mulige stopp på Visit Norway - og hvorfor ikke sikre at du har alltid har inspirasjon lett tilgjengelig ved å ha Visit Norway - rett i lomma? Last ned appen til iOS og Android!

Foto: Anders Gjengedal/Visitnorway.com

4. Prøv grønnsaker med den arktiske smaken

Hvis du hører noen som sier «Han Sylte» når du kommer til Valnesfjord, skal du ikke tro at det er «fin bannskap» de driver med. Nå siktes det til fabrikken og kolonialen med samme navn, startet av Mathilde Winther og Håvard Johannes Winther.

INNOVATIVT: I Valnesfjord bruker de hele råvaren - selv den grønne dusken. Foto: VG Partnerstudio

INNOVATIVT: I Valnesfjord bruker de hele råvaren - selv den grønne dusken. Foto: VG Partnerstudio

En mil utenfor Fauske i Salten finner du et hus som huser fabrikken, kolonialen og parets hjem. Det var her de satset på hobbyen som etter hvert utviklet seg til å bli en fulltidsjobb: sylting av gulrot.

– Sylting er et gammelt håndverk som alle mestret – som å bake flatbrød. Men det er ikke noe man gjør lenger. Det er ikke noe som lenger går i generasjoner med mødre som lærer det bort til ungene, som igjen lærer det bort til sine barn. Men syltede grønnsaker er utrolig godt, og noe vi ville hente frem igjen. Spesielt syltede gulrøtter, sier Matilde.

For gulrøttene som vokser i Valnesfjord er ikke som andre gulrøtter. Ifølge Håvard er maten som er dyrket nord for polarsirkelen eksepsjonelt god.

– De får nemlig lang tid til å gro i kaldt klima, samtidig som de får lys hele døgnet i sommermånedene. Det gjør frukten og grønnsakene veldig søte, sier han.

I dag produseres det både gulrotmarmelade med både chili og cognac, appelsinmarmelade og pesto av gulrot. Ja, pesto.

De fikk nemlig høre av en lokal bonde at gulrotdusken er ekstremt god, og full av kalsium. Så de begynte å leke litt med tanken på å bruke hele råvaren.

– Vi var litt usikre på hva vi skulle gjøre med den. Vi prøvde oss litt frem med salatoljer, og å bruke gulrotdusken som dekorasjon på maten vi ellers serverer – men det var gulrotduskpestoen som ble en suksess.

Foto: Avani/Visitnorway.com

5. Se verdens sterkeste malstrøm bli salt

Et langt steinkast unna den gamle Kystriksveien, som også er nasjonal turistvei, finner du ikke bare Norges, Nordens eller Europas sterkeste tidevannsstrøm. Her finner du verdens sterkeste malstrøm. Ved flo og fjære passerer vannmasser på 400 millioner m³ i en hastighet på opp til 20 knop gjennom det smale sundet mellom Saltenfjorden og Skjerstadfjorden. Det er en attraksjon for rundt 150.000 turister årlig. Men det ikke alle har besøkt når de har vært ved Saltstraumen, er saltbrygga. Der står Tore Hongset og henter opp vannet som kommer inn under brua, og det lager han salt av.

SALTVANN: I verdens sterkeste malstrøm henter Arctic Salt råvarene sine. Foto: VG Partnerstudio

SALTVANN: I verdens sterkeste malstrøm henter Arctic Salt råvarene sine. Foto: VG Partnerstudio

Det var i 2012 at Tore sto på kjøkkenet sitt og ventet på at pasta-vannet skulle koke. Da dukket det opp en tanke: Kunne jeg laget det saltet jeg bruker så mye av, helt selv?

Det ble med tanken den dagen, men et knapt år senere begynte han igjen å vandre i de samme baner. Den natten fikk han ikke sove, så han sto opp og registrerte et firma og et internett-domene som han kalte «Arctic Salt».

– Men jeg hadde ikke peiling på hvordan man laget salt. Så jeg prøvde meg frem i kasseroller hjemme på mitt eget kjøkken, uten at jeg fikk det helt til. Så en dag glemte jeg den ene kjelen, så den sto og putret i timevis, og plutselig så var det bare salt igjen i den.

– Reodor Felgen-nivå

Noen få år senere er tanken på kjøkkenet blitt bedriften Arctic Salt, og det er de som holder til på Saltbrygga i Saltstraumen. Saltfabrikken ble ikke operativ før våren 2015, så de har ikke begynt å markedsføre seg selv enda – men til tross for det finnes saltet å kjøpe i Mathallen i Tromsø og i Trondheim, i tillegg til flere butikker i regionen.

Alt som gjøres for at saltvannet skal bli til flaksalt, gjøres for hånd. I begynnelsen hentet de til og med opp vannet med øse. I dag har de et pumpesystem som gjør den jobben for dem. Men fortsatt kontrolleres hvert saltflak for hånd, og hver krukke pakkes inn for hånd.

– Det er Reodor Felgen-nivå på denne bedriften. Hvordan ser egentlig en saltfabrikk ut? Vi aner ikke, vi bare prøver oss frem, ler Tore og fortsetter:

– Vi er bare tre som holder på med dette her på Saltbrygga, så vi begynner smått. Så skal verdensherredømmet komme etter hvert.

På jakt etter en norsk kulinarisk opplevelse? Finn ditt «Norwegian Foodprints»-spisested!

Foto: cabday/Foap/Visitnorway.com

6. – Verdens beste lekeplass

Etter en liten biltur fra Saltstraumen befinner du deg i Bodø, og herfra går det både fly og hurtigbåt over til Lofoten: Øygruppen som utallige ganger topper kåringer over de vakreste øyene, den beste golfbanen eller det fineste drikkevann. Lofoten er ingen ukjent perle, hverken blant nordmenn eller utenlandske turister, og vi begynner i byen som får flest besøk av turister: Svolvær.
I det vi svinger inn til Svinøya Rorbuer, etter en humpete tur over Vestfjorden hvor vi bokstavelig talt lettet fra setet, blir vi møtt av en hyggelig kar som har jobbet her siden 2003. Anders Løvik, sier han og strekker frem hånden før han fortsetter:

– Kjenn du lokta?

– Ja, det lukter fisk.

– Nei, det lokta pænga.

TØRR VALUTA: Slik ser altså penger ut i Lofoten. Foto: VG Partnerstudio

TØRR VALUTA: Slik ser altså penger ut i Lofoten. Foto: VG Partnerstudio

Han peker mot tørrfiskhjellene som henger rundt om på området. Tørrfisk er kort fortalt usaltet fisk som henges til tørk utendørs i noen måneder – og det er ikke tull når han sier at det lukter penger. I fjor eksporterte Norge tørrfisk for 683 millioner kroner, og mye av den fisken ble hentet opp her i Lofoten.

Og akkurat der pengene henger, bør du bo når du er i Lofotens største by. Det var i 1831 Svinøya fikk sin første gjestgiveribevilling, og siden den gang har de huset turister fra hele verden som ønsker å bo med åpent hav på den ene siden, og dramatiske Lofotfjell på den andre.

Du kan bo i rorbu, rorbusuite eller hotellsuite, men felles for de alle er det rustikke preget av gammelt håndverk og tømmer som er bevart for å gi deg en ekte følelse av Lofoten.

Ut på tur? Sjekk ut disse reisetipsene!

Romantisk med rorbuferie

Stadig bygges nye, moderne hoteller – hvorfor beholder de da den gamle stilen?

– Rorbuferie er nok veldig romantisk for mange. Og så er Norge er en hyttenasjon. Vi trives på hytta enten det er på fjellet eller ved kysten, og her får du det beste av alle verdener. Du kan være 1000 meter over havet, eller 30 meter under. Lofoten er rett og slett verdens beste lekeplass.

Anders Løvik

Og det ser man også at settes pris på. På Børsen Spiseri, en av Lofotens mest anerkjente restauranter, er restauranten full denne mandagskvelden. Vi hører japanere, tyskere, dansker, amerikanere og briter. Det de alle spiser? Lokal tørrfisk selvfølgelig.

– Det er en fantastisk råvare, og den er allsidig. Den kan dampes, stekes, grilles og brukes i gryter og supper. Derfor har vi den flere steder på menyen, som i all hovedsak består av fiskeretter.

Hva er det beste med Lofoten, ifølge Anders, som selv er oppvokst i Kabelvåg?

– Folkene her er jo fantastiske. De gjør plassen i stor grad, og det er en av de store grunnene til at folk vil komme tilbake hit. De har alltid et glimt i øyet, og en spøk på lager. Og du skal ikke bli forundret over at alle begynner å snakke med deg. Det er vanlig her å «prat kjenning».

Så hvor går turen videre?

– Du kommer ikke utenom Reine. De fine stedene her kommer som perler på en snor, mener Anders, og det viser seg at han har helt rett. Men først, en liten roadtrip.

Foto: Mattias Fredriksson/Mattias Fredriksson Photography AB

7. Test bølgene i verdens nordligste surfeparadis

Vi begir oss ut i retning Lofotens ytterste punkt, tettstedet Å. Det er umulig å ikke la seg fascinere av det turkise havet på den ene siden, og stupbratte, vakre fjell på den andre. Rundt hver sving og over hver knaus venter en overraskelse, og du skal ha sett mye fint fra før hvis du ikke blir målløs av den vakre naturen.

BØLGER OG BRUS: På stranden på Unstad finner du verdens nordligste surfeskole.

BØLGER OG BRUS: På stranden på Unstad finner du verdens nordligste surfeskole.

Etter 15 kilometer svinger vi av mot Henningsvær – et av Lofotens mange fiskevær. Her kan du titte innom Engelskmannsbrygga for litt kunst- og håndverkspåfyll, og ta en pause på Henningsvær Lysstøperi og Café. Det er også et strålende stoppested for de som ønsker å se hvor artisten Sondre Justad er fra.

Visste du at du gjennom Visit Norways app kan oppleve Lofoten gjennom VR-briller? Last ned appen, og se om Lofoten er så fint som du så for deg!

Etter fire mil til langs E10 svinger vi av, og kjører mot et spesielt sted: Verdens nordligste surfeskole.
Siden 1963 har man surfet på Unstad, og hvert år, sommer som vinter, valfarter det folk hit for å teste bølgene som kommer inn mellom bratte fjell.

Foto: Unstad Arctic Surf

Foto: Unstad Arctic Surf

To karer fra området var nok de første surferne i Norge, og det var Beach Boys´ album «Surfin Safari» som fikk de to til å lage sine egne surfebrett – surfebrett som står utstilt på Unstad. Men det tok noen år før dette ble et sted hvor surfere dro. I 2003 ble Unstad Arctic Surf en realitet, og i dag er det verdens nordligste surfeskole.

– Folk trodde vi var helt sinnssyke, ler Marion Frantzen. Hun er datteren til Thor Frantzen som var en av de to karene som først hev seg på brettet på bølgene i Lofoten.

– Men det er ingenting som er som surfing i arktisk landskap.
Ektemannen Tommy Olsen er en ivrig surfer og medeier av Unstad Arctic Surf, og han mener at de befinner seg på det beste stedet du kan lære deg å surfe.

– Folk som kommer hit er mellom tre og 90 år, og de er alt fra nybegynnere til verdenskjente proffsurfere, forteller Tommy.

– Hvorfor kommer folk hit for å surfe?

– Du har hele pakken. De beste bølgene, det fineste vannet, og uansett hvor du snur deg har du flott natur, enten det er åpent hav eller bratte fjellvegger. Sleng på midnattssolen og nordlys, så har du alt du kan ønske deg.

Tror du det ikke? Sjekk ut surfebildene fra Unstad som har gått verden rundt!

8. Du kan dra ut på ekte lofotfiske

Etter et par timer til på veien, og noen stopp for å beundre den spektakulære naturen, er det på tide å finne ly for kvelden. Midt i Lofoten, på fiskeværet Ballstad, finner vi et intimt beliggende og skjermet rorbuhotell, Solsiden Brygge. Og det er vel ikke noe fiskevær om det ikke produserer tørr- og saltfisk. I nabobygget holder Lofoten Fish Export til, og Jakob Phillip Arctander tar deg gjerne med på en omvisning på bruket.

– Jeg begynte her som tungeskjærer da jeg var syv år.

Han har altså vært her en stund, og er nok rette person til å vise oss hvordan det foregår.

– Prosessen starter fra fisken kommer inn med båter, til de henger på hjellene her ute eller ligger i salt inne i fabrikken – men det ligger mer jobb til grunn enn det kan høres ut som.

Først kappes hodene av, så sorteres innmaten ut – leveren og rognen for seg, det skal bli henholdsvis tran og kaviar.

I løpet av en dag kommer det inn mellom 20 og 80 tonn ferskfisk til fiskebruket. Store deler av fisken blir saltet, og så blir det sendt til Portugal. Tørrfisken de produserer blir sendt til Italia, og hodene sendes til Nigeria, hvor de males ned og brukes som proteintilskudd i maten. Polen er også en stor importør av norsk fisk.

På jakt etter en norsk kulinarisk opplevelse? Finn ditt «Norwegian Foodprints»-spisested!

– Vi har hatt japanere, kinesere og indonesere som synes det er interessant å se produksjonen her. Vi mener at fiskeri og turisme bør høre sammen her oppe, for fiskeriet er så stor del av Lofoten at det bør være en del av opplevelsen.

Jakob Phillip Arctander

Vel tilbake på Solsiden Brygge etter en svært interessant omvisning, er det på tide å se om vi klarer å hente opp noen skrei selv.

På L/S Sira står kaptein Ludvig Fagerheim fra Charming Lofoten klar, og da er det bare å dra på seg flytedressen og klatre om bord.

Her kan du se hvordan det gikk da vi skulle se om vi også kunne få tak i litt fisk:

9. Her kan du få 48 skrei på to timer

Solsiden Brygge tilbyr hotellsuiter, rorbuleiligheter og aktiviteter for alle. Du kan bli med ut på fisketur på dagen, for så å få noe kaldt i glasset på brygga før du spiser en deilig middag inne på Himmel & Havn som ligger vegg i vegg med rorbuhotellet. Restauranten tilbyr lokal mat i gammel og kul atmosfære.

STILLE HAV: Det blir ikke bedre enn dette, mener de besøkende på Solsiden Brygge. Foto: VG Partnerstudio

STILLE HAV: Det blir ikke bedre enn dette, mener de besøkende på Solsiden Brygge. Foto: VG Partnerstudio

– Tanken er at du skal føle deg som hjemme. Maten blir servert på bordet i kasseroller, og her er det bare å forsyne seg selv i litt hulter-til-bulter-stil, forteller Marcus Engen som driver rorbuhotellet.

Vil du ikke ut med fiskebåten, kan du leie en kajakk eller båt og begi deg ut på vannet på egen hånd. Blant de som benytter seg av den muligheten, er fire karer fra Arendal.

I år er det tredje året de reiser til Ballstad på guttetur for å fiske – og det er en tradisjon de har tenkt til å fortsette med. Dagen før har de vært ute på vannet i to timer, og fått opp intet mindre enn 48 skrei. I fryseren ligger nå drøye 400 kilo skreifileter klare til å bli med hjem til Arendal.

– Det er som han over bordet her sa, «Det er ingen som vet hva fiske er før du har vært her oppe»

Kåre Emanuelsen, gjest

– Vi har aldri opplevd makan til fisk, sier Hans Olav Schøien.

I tillegg til fantastisk fiskevann, tiltrekkes turister hit av flere grunner, ifølge Marcus.

– De som kommer hit er alt fra aktive gjester som ønsker en opplevelse, til gjester som ønsker å komme seg bort fra storbystress og forpliktelser, som bare ønsker å ta det litt med ro i vakre omgivelser.

Og vi kan jo si det slik: Hvis du ikke klarer å slappe av og sove godt i sengene på hotellsuitene, så kommer du ikke til å sove godt noe sted.

Her kan du se Visit Norways topplister for turer i Norge!

9. Ribsafari med majestetisk havørn

Men man kan ikke sove på skyene for alltid. Så etter Ballstad går turen videre i retning Lofotens ytterste punkt: Å. Veien fra Ballstad er som et eneste langt maleri. Etter en time kommer du frem til Reine, et vakkert fiskevær hvor det er verdt å stoppe for å ta en bit å spise ved brygga, eller bare masse bilder.

STUPBRATT: Det finnes nok ingen bedre måte å oppleve verdens største havørnkoloni på enn ute på vannet. Foto: VG Partnerstudio

STUPBRATT: Det finnes nok ingen bedre måte å oppleve verdens største havørnkoloni på enn ute på vannet. Foto: VG Partnerstudio

Men bilturen er ikke fullendt før vi er kommet til veis ende. Etter en mil langs krokete, små veier kommer du frem til Å. Her kan du bli en ordentlig lofotværing, og lære mer av et besøk på Lofoten Tørrfiskmuseum og på Norsk Fiskeværsmuseum. En liten is på en varm dag vil heller ikke skade før den to timer lange turen tilbake til Svolvær.

Vel fremme i Svolvær er det mye gøy man kan finne på.

Noe flere anbefaler er en ribtur ut mot Skrova og Litlmolla, og det er en grunn til det anbefales. I 30 knop, eller 50 kilometer i timen for de som ikke snakker båtspråk, cruiser du på Vestfjorden, og det er gøy enten det er sol eller overskyet. Fjellene som stuper rett ned i havet er et syn du neppe vil glemme, og det er store sjanser for å se havørn, ifølge Rafael Huijnink, guide hos RIB Lofoten.

– Her bor det 600 havørn-par, og det er veldig sjeldent vi ikke ser en eneste havørn når vi er ute på tur, forteller han.

Guiden din vil, i likhet med Rafael, ha med bøtte med fisk som dere kan hive ut, og da får du se den majestetiske rovfuglen dykke ned mot vannflaten kun noen meter fra ribben. Det er virkelig en opplevelse.

Men du kan jo se det selv:

10. Opplev kveldsmagi - sommer som vinter

Men den ultimate nord-norske opplevelsen kommer først på kvelden: enten det er nordlys om høsten og vinteren, eller midnattssol i sommerhalvåret. En som kan være smart å besøke når du har en kveld til overs, er Jann Engstad i Lofoten Aktiv i Svolvær.

Han arrangerer ukentlig turer ut i vinterhalvåret på nordlysjakt, og noen ganger kjører de rundt i seks timer i håp om at de besøkende skal få oppleve fenomenet. I tillegg tilbyr de fine aktiviteter under midnattssolen.

– Dette er mest en hobby for meg. Jeg fikk mitt første kamera da jeg var åtte år, og jeg har alltid likt å ta bilde av nordlyset, forteller Jan.

Nordlyset ser du imidlertid mer sjeldent nå i sommerhalvåret, men slapp helt av: Nord-Norge har en annen ting man ikke har sørpå: midnattssolen. I sommerhalvåret går nemlig ikke solen langt nok ned for å forsvinne bak horisonten, og det er i klarvær lyst hele døgnet.

Vi tenker at en kajakktur i midnattssol må være det nærmeste man kommer paradis - og Jann tar deg gjerne med ut.

Norgesferien starter på Visit Norway. Her kan du finne andre reisedestinasjoner - og hvorfor ikke sikre at du alltid har inspirasjon lett tilgjengelig ved å ha Visit Norway - rett i lomma? Last ned appen til iOS og Android!

Du kan også bli med på våre andre turer rundt om i det fantastiske landet vårt:

Annonsørinnhold
VG Partnerstudio

Dette er et kommersielt samarbeid mellom VG Partnerstudio og Innovasjon Norge/ Visit Norway. Dette er innholdsmarkedsføring, og ikke journalistikk. VG Partnerstudio er en satsning underlagt VG som leverer innhold etter VGs kvalitetskrav og redaktøransvar, men innholdet er laget av innholdsprodusenter utenfor redaksjonen. VGs redaksjon har ingen rolle i dette samarbeidet. Derfor er VGs redaksjonelle produkt helt upåvirket av dette samarbeidet.

VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.

Dette er VG Partnerstudio

Bilde av Gard Steiro

I samarbeid med utvalgte annonsører utvikler VG Partnerstudio AS innhold av høy kvalitet, som publiseres på VGs plattformer.

Innholdet fra VG Partnerstudio merkes tydelig og med annonsørens logo, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert sammen med en annonsør.

Aksjeselskapet VG Partnerstudio er et separat produksjonsselskap uten tilknytning til redaksjonen. Ingen i studioet jobber samtidig i redaksjonen i VG.

VGs samfunnsoppdrag og rolle som uavhengig redaksjonell gransker påvirkes derfor ikke av VG Partnerstudio.

Gard Steiro

Ans. redaktør og adm. direktør