Bilde 1 av 6

– Hagen gjør meg til et bedre menneske

I hagen samarbeider Grethe- Karin Hovde med planter, dyr og insekter. Det er en påminnelse om at hun er en del av et stort skaperverk.

Reportasje

De første, lilla rosene melder sin ankomst allerede i slutten av mai. Fra da er det rosetid til langt ut på sensommeren i hagen til Grethe-Karin Hovde. Hun har en hage på 1,8 mål, og på sommeren er hun knapt inne i huset. Til det er hagestellet for givende.

LES OGSÅ: Hagen ser deg

Mellom

– Jeg tror hagearbeidet gjør meg til et bedre menneske. Når jeg ser hvordan planter, dyr, insekter og jeg kan samarbeide i hagen gir det meg respekt for naturen, forteller Hovde.

Hagen til Hovde er økologisk og helt fri for sprøytemidler. Filosofien er at ingenting skal kastes og alt avfall skal komposteres. Både Hovde og mannen er opptatt av hagebruk og lager sin egen kompost.

– Når jeg går ut i hagen så blir jeg varm om hjertet, forteller Hovde.

LES OGSÅ: Hagen var krigens mentale flukt

Naturen sinnets ladestasjon

Vi mennesker blir påvirket av våre omgivelser. Psykolog og forfatter av boka Hagepsykologi hagens harmoniserende kraft Grethe Nordhelle forstår Hovdes hjertevarme for hagen. Ifølge Nordhelle er naturen er en psykisk ladestasjon for oss mennesker fordi vi kan merke at planter er en harmonisk livsform. Hun forklarer det med at planter alltid er tro mot sin sanne natur.

– En tulipan drømmer aldri om å bli en lilje. Den prøver ikke å være noe annet enn det den er, forteller hun.

Harmoni mener hun vi særlig finner i hagen. I hagen planter vi de vekstene vi selv foretrekker og gjenskaper derfor naturen i fortettet form med det vi liker best.

– Tid i hagen kan gjøre oss både tryggere, mer balanserte og gi oss energi, sier Nordhelle.

LES OGSÅ: Det rene hjertet

Fremveksten av en rosehage

Selv om Hovde er glad i de fleste vekster og planter er det særlig en blomst som står hennes hjerte nær. Nemlig rosen. I løpet av de 40 årene hun og ektemannen har stelt i hagen har 180 rosebusker blitt plantet. De planla ikke at hagen skulle bli en enorm rosehage, men Hovdes forkjærligheten for rosen har ført til det.

– Som barn pleide jeg å snakke med rosene i hagen til både mor og bestemor, forteller Hovde.

LES OGSÅ: Hagebrigaden

Hagemat

Etter hvert gikk enkelte roser fra hagen til grytene. Hovde oppdaget nemlig at man kunne lage ulike matretter av rosens kronblader.

– I begynnelsen forsøkte jeg meg på alt fra kandiserte roseblader til rosepudding. Men det er nok rosegelen som er mest populær, sier Hovde.

Les flere artikler fra Vårt Lands nettside for et grønnere liv: Edens hage

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje