Kultur

Guder på filmfestival

«Guder og mennesker» er tema når filmfestivalen i Gøteborg snart feirer 40 år. – Ikke siden Bergman og Tarkovskij har gudenes stemmer vært så sterke i filmen, mener festivalledelsen.

Religionen spiller en viktig rolle i 19 filmer som vil bli vist. Temaet «guder og mennesker» vil også bli behandlet i seminarer, og det vil være spesialvisninger av film i både kirke, synagoge og moské.

Troverdig

Film har alltid befunnet­ seg i nærheten av åndelighet og religion, mener festivalens kunstneriske leder Jonas Holmberg. I festivalens magasin peker han på at evangeliet­ og apostelgjerningene lå til grunn for noen av Europas første publikumssuksesser­ på kino. Også i India hentet filmen helt fra starten sine fortellinger fra hinduistisk mytologi. Holmberg mener forholdet mellom religion og film går langt utover å begrense seg til å illustrere hellige tekster.

– For en lang rekke regissører og tenkere har filmen vært en måte å bedrive teologi, å skape­ hellighet, eller, slik Ingemar Bergman formulerte det, å medvirke til den felles byggingen av filmens katedral, skriver han.

Les også: Ett minutt med håp

Første gang

Selv om festivalen i mange år har vist filmer med religiøse temaer, er det første gang de har et samlet fokus på emnet, forteller festivallederen.

– Hvilken av årets filmer har utfordret deg mest?

– En som virkelig får en til å tenke på hvor komplisert og sammensatte disse spørsmålene­ er, er den egyptiske, politiske thrilleren Clash av Mohammed Diab. Der er religionenes samfunnsmessige og politiske roller stilt på sin spiss. Selv om du kan se lignende diskusjoner også i Europa­, er de ekstra tydelige etter at den arabiske våren og egyptisk militærkupp vendte rundt på mye. Filmen viser hvordan politiet kaster demonstranter fra flere ulike religiøse og politiske grupper sammen slik at det blir et samfunn i miniatyr.

Han opplever at mange regissører viser et stort mot når de utfordrer sine egne og publikums forestillinger om guder og mennesker.

Les også: Andreasprisen til Agnus Dei

Budskap

– Hva har reaksjonen fra imam, rabbi og prest vært?

– Bare positive. Vår kontakt har vært med byens interreligiøse råd som står for dialog og samarbeid. Innenfor dette­ temaet­ finnes filmer som er fortalt inne fra religionene, men også sterkt religionskritiske filmer. Uansett opplever vi at det finnes en lengsel etter å kommunisere med hverandre og med allmennheten på denne måten, sier Holmberg.

Den kunstneriske lederen har fått spørsmålet om hvilken holdning festivalen inntar og hva de vil oppnå med å ta opp temaet.

– Vi har ikke ett budskap, men ønsket å vise kompleksiteten og ulike perspektiver fra forskjellige samfunn og trosvirkelig-
heter, sier Holmberg.

Han peker også på de formmessige likhetene mellom kino og tempel i deres felles arkitektoniske struktur.

– Både filmen og religionen arbeider med samme sak å skape nye verdener. Og slike verdener krever tro for å bli meningsfulle. De må være troverdige, skriver han i festivalens program.

Les også: Utforsker troen i kinosalen

Synagoge og moské

Ori Sivans­ Harmonia er en film som legger historien om Abraham, Sara og Hagar til et symfoniorkester i det moderne Jerusalem. Filmen skal vises i Gøteborgs jødiske­ synagoge, der man også kan møte regissøren etter visningen­.

I byens domkirke vises den franske filmen Son of Joseph regissert­ av Eugéne Green. Presten Mikael Ringlander leder samtalen etter filmen.

I Gøteborgs moské skal de vise den amerikanske komedien­ American Sharia. Det er den første filmen fra selskapet Halalywood­, som er startet av regissøren Omar Regan for å motvirke islamofobi.

Sameblod

Sápmi er også i festivalens søkelys, og hele 14 filmer med samisk tema vil bli vist. Amanda Kernells pris- belønte spillefilmdebut Same- blod er en av dem. Verdens første spillefilm på sørsamisk har Lene Cecilia Sparrok fra Nord-Trøndelag i en av hoved- rollene.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur