Kultur

Iransk rockeband risikerer seks års fengsel for blasfemi

Iran åpner seg mot vesten. Samtidig henretter regimet flere enn på lenge. Et iransk rockeband venter nå på blasfemi-dom.

To medlemmer av det iranske hardrockbandet Confess ble fengslet i vinter, og venter nå på å bli dømt for blasfemi, antireligiøsitet og ateisme.

– De har blitt løslatt mot kausjon, i påvente av en rettssak. Siden har vi ikke hørt noe. Men tiltalepunktene er svært alvorlige, sier Mahmood Amiry-Moghadam i Iran Humans Rights til Vårt Land.

LES OGSÅ: «Slik kan religiøs lidenskap bli farlig»

Dette viser Human Rights rapport

Tidligere denne måneden lanserte Iran Human Rights sin rapport om menneskerettighetssituasjonen i landet. Denne viser at 969 mennesker ble henrettet i 2015. Det var det høyeste tallet på 25 år.

– Samtidig som Iran åpner seg mot vesten og et titalls norske bedrifter forbereder seg på å etablere seg i landet, henrettes 2-3 personer hver dag, sier Amiry-Moghadam.

66 prosent ble henrettet som følge av narkotikadommer, mens 4 prosent av henrettelsene kom etter moharebeh – eller krigføring mot Gud. I midten av februar skrev nettavisa Fritanke.no at bandmedlemmene risikerte dødsstraff. Ifølge Amnesty er det ikke lenger fare for dette, men de kan få opp til seks år i fengsel, skriver nettstedet Vice.

– At de i det hele tatt kan vurdere å henrette noen på grunn av musikk, sier oss noe om hva slags regime vi her har med å gjøre. Nå må norske bedrifter være våkne og se at ikke alt er på rett vei. Det må ethvert anstendig land og enhver anstendig bedrift være klar over, sier Mahmood Amiry-Moghadam i Iran Humans Rights.

LES OGSÅ: Snudde Albert Camus opp ned – fikk fatwa mot seg

SafeMUSE i Teheran

Det finnes en rekke rockeband i Teheran. Dette miljøet skildres blant annet i filmen No One Knows About Persian Cats fra 2009. Men som i filmen forsøker ofte musikerne å komme seg ut av landet. Den iranske musikeren Sina har i to år bodd i Harstad. Dette har kommet i stand gjennom organisasjonen SafeMUSE, som jobber med å gi forfulgte musikere et trygt sted å bo og arbeide.

– De var umulig for ham å operere åpent som musiker i Teheran. Han ville blitt pågrepet umiddelbart, sier Jan Lothe Eriksen, prosjektleder i SafeMUSE.

LES OGSÅ: Den norske PEN-klubben vil forsøke å få Snowden til Norge

Sina er en av hovedpersonene i dokumentarfilmen Blackhearts, som nylig hadde premiere på filmfestivalen Kosmorama i Trondheim.

– Etter han kom hit til Norge har han mottatt trusler fra deler av regimet. Nå som sanksjonene letter, har det på mange måter blitt verre.

– Hvorfor det?

– Iran er et komplisert samfunn, med forskjellige krefter som drar i forskjellige retninger. Mens noen jobber for endringer, forsøker andre å holde igjen, sier Eriksen. Den iranske ambassaden har ikke besvart Vårt Lands anmodning om en kommentar til saken.

LES OGSÅ: Irans reformvennlige håper på comeback

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur