Politikk

Sp tar velgere fra alle de store

ANALYSE: Tidligere tok Sp velgere fra andre småpartier. Nå tar Trygve Slagsvold Vedum velgere fra de tre store: Ap, Høyre og Frp, skriver Berit Aalborg.

Bilde 1 av 4

Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum forsyner seg grådig av velgere som stemte Ap, Høyre og Frp i 2013. Nesten hver tredje – ­eller 27 prosent – av Sps ferske velgere kommer fra sam­arbeidspartner Ap. Også Høyre og Frp blør til Sp. Dette viser Vårt Lands ferske måling utført av Norstat.

Sp gjør et byks på februar­målingen. Fra januar går de fram med 2,3 prosentpoeng fra 8,6 til 10,9 prosent. Slik vi skriver på nyhetsplass, viser ­råtallene en enda større oppgang.

LES MER: Sp-Vedum i ferd med å ta igjen Frp

To trender

Det er to viktige årsaker til at Sp gjør det bra. Det ene er en anti-global vind over både USA og Europa. En internasjonalisert og globalisert økonomi har gitt mindre nasjonal styring over økonomi,­ arbeidsplasser og handel. Dette­ har ført til store endringer i lønns- og arbeidsvilkår innenfor mange bransjer i vestlige land. Både i Europa og USA har det bidratt til større forskjeller, flere arbeidsledige og lavtlønnede. Dette gjør at mange ser seg om etter politiske alternativer. I Norge tjener Sp på dette.

Dessuten har den blå regjeringens reformvilje gitt Sp rollen som den viktigste motstemmen til sentralisering av Norge. Blant de viktigste reformene er kommunesammenslåing og ønsket om større regioner. Men også sykehusreform og politireform har skapt sterke reaksjoner i store deler av landet.

På toppen av dette opplever mange at debatten om ulv synliggjør den blå regjeringens manglende distriktsinteresse. Alt dette gir Sp en sterk drahjelp.

Ap faller

Ap lå relativt høyt på målingene en lang periode i 2016. De siste målingene har de begynt å falle. I februar­målingen går de tilbake med hele 3,1 prosentpoeng til 31,2.
Sammenlignet med januar henter Ap mange velgere fra SV og Venstre. Men de mister likevel fler til Sp. Totalt har ikke Ap hatt så lav oppslutning på 
Vårt Lands måling siden ­våren 2016.

Også Frp blør kraftig til Sp, og har en lojalitetsprosent på 56,5 prosent. Dette er dårlig nytt for partiet, som kan stå i fare for å miste flere velgere i tiden som kommer. Frp taper hele 2,8 prosentpoeng fra 16 til 13,2 prosent. Mens andre populistiske høyrepartier i Europa klarer seg bra, ser det ut til at Frp ikke makter å hente ut effekten av den anti-gobale vinden.

Noe av grunnen kan være at Frp også har trekk av en liberalistisk skatteprofil. Av mange kan det oppfattes som en del av et globalistisk tankegods. Dessuten sitter Frp i regjering, og får dermed sin del av regjeringsslitasjen.

Høyre noe fram

Høyre er det eneste av de tre store partier­ som går noe fram på den ferske målingen. De går opp 1,2 prosent­poeng og ­ender på 23,8. Likevel har ikke dagens firepartikoalisjon flertall. Frps lave oppslutning kombinert med at Venstre fortsatt er­ ­under sperre­grensen, gir de fire partiene et mandat for lite. Om denne­ ­målingen hadde vært valg, hadde de fire fått 84 mandater.

Høyre er det eneste av de tre store partier­ som går noe fram på den ferske målingen.

Sentrum stabilt

De andre sentrumspartiene lekker ikke til Sp på samme måten som ved tidligere målinger. KrF går derimot litt fram 1,2 prosentpoeng til 5,4 prosent. Venstre noterer også fremgang med 0,4 prosentpoeng til 3,9.

Men SV går andre veien, og mister 0,4 prosentpoeng til 3,4. MDG mister 0,9 prosentpoeng og lander godt under sperregrensen med 2,7 prosent.

Et småparti som gjør det overraskende godt er Rødt. Om denne målingen hadde vært valg ville de fått to mandater og blitt større enn både MDG og SV på Stortinget.

LES OGSÅ: Vil presse KrF til å stenge Ap ute

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk