Nyheter

Alkofrislipp sender folk i døden

Gir Sverige slipp på Systembolaget, øker alkoholskadene betraktelig. Flere vil dø, flere må på sykehus, avdekker helsekartlegging. Actis ber regjeringen se til Sverige.

Fremskrittspartiet vil Vinmonopolet til livs. På landsmøtet i vår vedtok regjeringspartiet flere alkoholpunkter i det nye partiprogrammet som i sum vil bety at det statlige monopolet skrotes:

• Liberalisere alkohollovgivningen.

• Oppheve monopolet for omsetning av alkoholholdige drikker.

• Produsentene av egenproduserte alkoholholdige varer må selv kunne velge om produktene skal selges direkte til forbruker, kjede eller til videreforedling.

Høyre er mer moderate. På landsmøtet i vår nøyde partiet seg med å vedta at sterkølet skal flyttes fra pol til butikk.

LES MER Synet på sex og alkohol avgjør om du er politisk korrekt i kirken

Konsum

Samtidig som Frp ivrer for å slippe alkoholsalget helt fritt, legger svenske Systembolaget fram en rapport om konsekvensene av et slikt frislipp. En stor gruppe internasjonale forskere har analysert hvordan alkoholpolitikken, konsumet og skadene vil utvikle seg i Sverige om regjering og riksdag avvikler det statlige alkoholmonopolet og legger ned Systembolaget. Oppdraget er bestilt og betalt av Systembolaget.

– Frp ønsker å legge ned Vinmonopolet. Kunnskap om polordningens betydning for å begrense skade fra alkoholbruk bør bidra til økt beskyttelse av Vinmonopolet, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis.

Dødsfall

Rapporten fra forskerne avdekker at samfunnsomkostningene vil stige kraftig i Sverige:

• 850-1.400 flere alkoholrelaterte dødsfall.

• 13.000-20.000 flere alkoholrelaterte sykehusinnleggelser.

• 4.600-8.000 flere tilfeller av fyllekjøring.

• 17.000-28.000 flere voldshendelser.

• 20-30 prosent økning i konsum.

Forskerne har gitt Systembolaget to scenario, ett for salg via private alkoholbutikker med lisens og ett for salg via dagligvarebutikker. Det siste scenarioet koster samfunnet dyrest.

Gårdssprit

Et frislipp vil endre salget av alkohol på en rekke områder, oppsummerer forskerne:

Prisene vil gå markant ned, antall utsalgssteder vil eksplodere, åpningstidene blir sterkt utvidet og alkoholreklamen vil bli svært synlig.

De negative helseeffektene vil kunne leses av på sykehusene. Flere pasienter blir lagt inn med sykdommer som skyltes overdrevent konsum; kreft, mage- og tarmsykdommer og psykisk helse.

Forskernes overordnede råd til svenske myndigheter er krystallklart: Behold Systembolaget – ellers svekkes folkehelsen.

Og de har også ett konkret råd: Sverige bør ikke åpne opp for salg av gårdsalkohol.

LES MER Fastlegen spør sjelden om alkohol

Relevant

I paraplyorganisasjonen Actis leser generalsekretær Gerhardsen den svenske rapporten med stor interesse. Hun peker på at Norge og Sverige ligger nært hverandre i alkoholpolitikken, så rapporten er også relevant for vår hjemlige debatt, sier hun.

– Selv om Systembolagets andel av alkoholsalget er høyere enn Vinmonopolets. Systembolaget står for nesten 80 prosent av det registrerte alkoholkonsumet i Sverige og drøyt 60 prosent av det totale konsumet. For Vinmonopolet er tilsvarende tall 48 prosent og 38 prosent.

Liberalisert

Actis-lederen sier den svenske rapporten viser alvoret av å miste Vinmonopolet. Avvikling av polordningen, slik Frp ønsker, vil bety økt forbruk, økte dødstall, mer fyllekjøring og mer vold, mener Gerhardsen.

– Det perspektivet savner vi i debatten.

Etter snart fire år med Høyre-Frp-regjering mener Gerhardsen at alkoholpolitiken er blitt markant liberalisert av de blåblå.

– Solberg-regjeringen har i løpet av perioden gjort en rekke vedtak som bidrar til å undergrave Vinmonopolet, som åpning for gårdsutsalg og økte taxfree-kvoter.

Støtte

Regjeringen var ikke alene om å åpne for gårdssalg av alkohol. Senterpartiet, som er en varm forsvarer av Vinmonopolet, har siden Stoltenberg-regjeringens dager jobbet for at bønder skal få selge sterke drikker fra egne utsalg, og ikke være henvist til polets butikker.

I fjor sa Høyre, Frp, Venstre, Arbeiderpartiet - og Senterpartiet ja til at gårdsutsalg kan tilby drikker med maksimum 22 prosent alkoholinnhold

Sterkøl

Med den svenske polrapporten på bordet advarer Actis-toppen Høyre mot å realisere sterkølvedtaket.

– Forslaget om sterkøl i butikken er et skritt i retning av flytting fra pol til matbutikken. Basert på kunnskapen vi har om økt tilgjengelighet, er det all grunn til å tro at det vil bidra til økt bruk og dermed økt skade, sier Gerhardsen.

Avgifter

Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) er en pådriver for å få fjernet den statlige monopolordningen som gjør at bare øl kan selges i butikk, og alt annet må på Vinmonopolet.

– I vestlige demokratier trenger man ikke monopoler, sier FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud.

– Hva sier du til funnene i den svenske rapporten, hvilken overføringsverdi har de til Norge?

– Nå er det ofte slik at monopoler gjerne får laget rapporter som taler til deres fordel. Men når det er sagt viser det norske Vinmonopolet seg som et godt monopol, for antallet utsalgssteder øker. Det som må endres nå er åpningstidene og de statlige avgiftene. Åpningstidene må utvides mens avgiftene må senkes.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter