Nyheter

Bomber kostet mange liv i Egypt

Minst 39 mennesker er drept og over 100 såret i bombeattentat mot to kirker i Egypt palmesøndag.  

Den første bomben eksploderte i den fullsatte Mar Gerges-kirken i Tanta nord for Egypts hovedstad Kairo, midt under messen palmesøndag.

Egypts helsedepartement har bekreftet at 28 mennesker er døde og at 71 sårede ble sendt til sykehus etter eksplosjonen i kirken. Det var på søndag uklart om bomben lå skjult i kirken, eller om den ble utløst av en selvmordsbomber.

Får timer senere slo en selvmordsbomber til utenfor St. Markus-katedralen i Alexandria, der overhodet for den koptiske kirken i Egypt, pave Tawadros II, holdt messe. Egyptiske myndigheter bekreftet at minst elleve mennesker ble drept og over 30 såret.

Økt spenning

De koptisk kristne utgjør rundt 10 prosent av befolkningen og er Egypts største minoritet. Spenningen mellom kopterne og den muslimske majoriteten har økt siden pave Tawadros II ga sin støtte til militærkuppet i juni i 2013.

- De kristnes situasjon ble verre under Mursis islamisering av samfunnet, og da han mistet makten ble de kristne gjort til syndebukker, sier Lisa Winther, som er menneskerettighetsrådgiver i Stefanusalliansen.

- Nå har de kristne fått noe bedre beskyttelse i grunnloven, men dette blir i liten grad implementert, sier hun.

Søndagens bomber er de siste av en rekke angrep mot den kristne minoriteten i landet og kommer få uker før pave Frans skal besøke Egypt.

- Situasjonen har alltid vært utfordrende for kristne i Egypt, men denne typen IS-aktige angrep, som bombinger av kirker og angrep på kristne i deres egne hjem, har blitt mer vanlig siden i fjor høst. Den siste tiden har også IS-sympatisører på Sinai-halvøya intensivert sin innsats for å fordrive kristne derfra, sier Winther.

Paven kondolerer

Den romersk katolske paven var raskt ute med å fordømme terroraksjonene og sendte kondolanser: til «bror, pave Tawadros, den koptiske kirke og hele den skjøre, egyptiske nasjonen».

– La oss be for ofrene for angrepene som dessverre fant sted i dag, stod det i en uttalelse fra paven.

Pave Frans ba videre «Gud om å omvende hjertene til dem som sprer terror, vold og død, og også hjertene til de som produserer våpen og driver våpenhandel».

IS-avlegger

I desember ble 27 mennesker drept og over 30 såret da en selvmordsbomber slo til mot Sankt Markus-katedralen i Kairo.

En lokal avlegger av den ytterliggående islamistgruppa IS påtok seg ansvaret for terroraksjonen, og militante islamister mistenkes også for å stå bak søndagens terroraksjoner. Men det er ikke alltid det er tydelig hvem som står bak voldshandlinger rettet mot koptiske kristne, forteller Winther.

- Selv om det ikke alltid er lett å vite hvem som står bak, er det gjerne grupper med forbindelser til IS eller Al Qaida. Men for kopterne ligger en annen utfordring i selve samfunnsstrukturen, fordi politiet og rettsvesenet i stor grad ser gjennom fingrene på angrep mot minoriteten. Ofte ønsker de ikke å komme på kant med ekstreme grupper i lokalmiljøet, og kan derfor unngå å møte opp og gripe inn, sier Winther.

- Hva må gjøres for å bedre kopternes situasjon?

- Mye. I tillegg til bedre beskyttelse, må de jobbe med lovgivningen og implementeringen av den i politiet, rettsvesenet og byråkratiet. Ikke minst må man komme til bunns med straffefriheten. Skolesystemet må gi de unge en tydeligere forståelse for trosfrihet. Det har vært kultur for å se minoritetenes rom som privilegier, i stedet for grunnleggende rettigheter.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter