Nyheter

Høie griper inn i russtrid

Helseminister Bent Høie (H) vil ikke sitte stille og se at rusbehandlingstilbud svekkes. Statlig helseselskap er kalt inn til oppvaskmøte.

Striden står om hvem som skal levere rusbehandling, staten selv gjennom egne offentlige sykehus, eller en ideell organisasjon som har drevet rusbehandling lenge, på oppdrag for staten.

– Jeg er opptatt av å trygge kvaliteten og sikre at dagens tilbud blir opprettholdt, sier Bent Høie til Vårt Land.

I Blå Kors sier direktør for behandling, Janka Holstad, at «Høie har to valg» når han møter Helse Sør-Øst fredag:

– Enten justerer Helse Sør-Øst anbudet, eller så lyser helseforetaket ut et tilleggsanbud med friske midler, sier Holstad til Vårt Land.

LES MER Blå Kors mister rusoppdrag

Blåblå satsing

Solberg-regjeringen og Bent Høie har gjort rusbehandling til en prioritert sak i statsbudsjettene, og kan få dårlig omdømme inn mot valget om rustilbudet svekkes som følge av anbudskonflikten.

I den årlige sykehustalen som Høie holder, sa statsråden i januar at «Det skal være høyere vekst innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling enn for somatikk på regionnivå». Han roste helseforetakene for at de leverer gode resultater: «Regionene er i rute for tverrfaglig spesialisert rusbehandling.»

Ikke fornøyd

Fredag har helseministeren kalt inn til det som formelt heter foretaksmøte. På andre siden av statsrådens møtebord sitter helseforetaket som leverer helsetjenester til halve Norges befolkning, Helse Sør-Øst.

Én sak står på sakskartet: Anskaffelse av behandlingstilbud innen tverrfaglig spesialisert behandling for rusmiddelavhengighet (TSB).

Striden står om anbudet Helse Sør-Øst lyste ut i vår. Blå Kors sier anbudet legger opp til betydelige kutt i tjenestene som ideelle aktører skal drive.

Ved å kalle Helse Sør-Øst inn til møte forteller Høie at han ikke er fornøyd med omfanget av anbudet som er lyst ut. Han mener pasientgruppa ikke er godt nok tatt vare på.

Syn på ideelle

Borgestadklinikken i Telemark har i 40 år drevet med rusbehandling, på oppdrag fra staten, og dermed betalt med offentlige midler. Klinikken, som eies og drives av Blå Kors, har over år bygget opp kompetanse og behandlingskapasitet, og er Norges største ideelle rusbehandlingsinstitusjon.

Nå ønsker Helse Sør-Øst at offentlige sykehus selv skal drive med rusbehandling, og at tilbud som Borgestadklinikken i dag leverer skal over til Sykehuset Telemark.

Derfor var flere av behandlingstilbudene som Borgestadklinikken leverer ikke med i anbudet som ble lyst ut i vår. Og uten en driftsavtale med Helse Sør-Øst om å levere rusbehandlingstjenester, er fremtiden mørk for den ideelle klinikken.

Rusrunden viser at det er ulikt syn på de ideelle organisasjonenes plass i helsevesenet.

Gravide rusavhengige

– Hva vil du fortelle Helse Sør-Øst fredag, Høie, at de må justerer anbudet, eller lyse ut et tilleggsanbud?

– Hva Helse Sør-Øst og departementet blir enige om, skal jeg fortelle etter møtet, sier Høie – og legger til:

– Jeg er særlig opptatt av å sikre gravide rusavhengige et godt behandlingstilbud.

I Blå Kors er de glade for møtet:

– Det er viktig at han tar tak nå, for fristen for å levere inn anbud går ut om kort tid, sier Holstad som er direktør for Divisjon Behandling i Blå Kors.

Kort frist

I anbudet som har svarfrist 16. juni, har Helse Sør-Øst lagt opp til betydelige kutt i tjenestene som ideelle klinikker skal levere:

• Kutt i avrusingsavdeling.

• Kutt i tvangsplasser for gravide.

• Kutt i avdeling for utredning.

• Kutt i poliklinisk behandlingstilbud for pårørende.

I dag har Borgestadklinikken en driftsavtale med Helse Sør-Øst som utløper i april neste år. Klinikken har 20 behandlingsplasser for gravide rusmisbrukere. Som følge av omleggingen legger Helse Sør-Øst opp til ti behandlingsplasser på Sykehuset Telemark.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter