Nyheter

Katolikkene nekter å betale millionbot etter medlemsrot

Oslo katolske bispedømme velger rettssak i stedet for bot.

Oslo katolske bispedømme vedtar ikke boten som bispedømmet fikk etter medlemssaken. Det opplyser statsadvokat Kristian Jarland til Vårt Land mandag ettermiddag.

Dermed havner Oslo katolske bispedømme på tiltalebenken sammen med økonomisjef og daglig leder Thuan Cong Pham etter det mye omtale medlemsrotet. Biskop Bernt Eidsvig ble siktet i første runde, men statsadvokaten mener det ikke kan bevises at han hadde kjennskap til det som foregikk under hans ledelse.

LES MER: Biskopen slipper tiltale

– Hvorfor vil dere ikke godta statsadvokatens forelegg på én million kroner?

– Vi ikke er enige i statsadvokatens begrunnelse for å ilegge foretaksstraff. Selv om OKB erkjenner rot og en uheldig metode, kan vi ikke gå med på at bispedømmet har gjort seg skyldig i grovt bedrageri, svarer administrativ leder Lisa Wade i Oslo katolske bispedømme.

– Grovt bedrageri innebærer at noen med hensikt har prøvd å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning. Vi mener dette ikke har vært tilfelle. Saken handler om at bispedømmets medarbeidere har prøvd å identifisere de mange katolikkene som er i Norge ved å lete etter katolsk-klingende navn. Det var en lite gjennomtenkt metode som dessverre førte til noen feil, men vi mener ikke det var grovt bedrageri, tilføyer Wade.

KOMMENTAR: Biskopen ble reddet av sitt eget rot

«Lite betryggende» metode

Medlemssaken sprakk i Dagbladet høsten 2014, da det etter hvert kom fram at Den katolske kirke i Norge hadde lett etter det de antok var katolikker i telefonkatalogen.

Disse personene ble så lagt inn i medlemsregisteret og søkt støtte for – uten at de ble spurt om de var katolikker eller ønsket å være medlemmer av trossamfunnet Oslo katolske bispedømme (OKB).

Ifølge Oslo katolske bispedømme er over 40.000 personer registrert med det de selv kaller en «lite betryggende» metode. Hvert medlem har gitt bispedømmet om lag 800 kroner i offentlig støtte hvert år.

LES MER: Soldat: – Vi ble tvunget på gudstjeneste

Gikk til søksmål

Fylkesmannen i Oslo og Akershus anmeldte bispedømmet for medlemsjuks. De mener at medlemmer i trossamfunn må melde seg inn selv. Staten har også krevd tilbakebetalt 40 millioner kroner som de mener OKB har fått i urettmessig støtte for telefonkatalog-medlemmene.

OKB har på sin side gått til sivilt søksmål for å få tilbake disse pengene. Bispedømmet innrømmer at registreringsmetoden ikke var etter boka, men mener at støtten i hovedsak viste seg å være riktig utbetalt da det i ettertid ble dokumentert at flertallet av telefonkatalog-medlemmene anså seg som katolikker. En avgjørelse i denne saken er ventet tidligst i januar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter