Nyheter

Kjell Ingolf Ropstad vil tenke nytt om familie og veier til makt

Kjell Ingolf Ropstad ser for seg nye vrier for kontantstøtte og mener KrF kan vurdere påkobling dersom rødgrønne får rent flertall.

Etter at en enstemmig valgkomité onsdag nominerte 31-åringen fra Moisund i Aust-Agder til ny KrF-nestleder, omtales Ropstad som Knut Arild Hareides mulige kronprins.

– Er målet å bli KrF-leder, Ropstad?

– Det er altfor tidlig å svare på slikt. Nestledervervet er en stor nok oppgave nå. Jeg har langt i fra signalisert noe om at jeg vil være en lederkandidat når den tid kommer. Heldigvis signaliserer Knut Arild at han vil sitte en stund til, svarer Ropstad.

Slike svar til journalister ender vanligvis med konklusjonen «utelukker ikke». Og det gjorde heller ikke partileder Knut Arild Hareide etter at valgkomiteen vraket nestleder Dagrun Eriksen og foreslo Ropstad i stedet.

Hareide uttalte: «Det er veldig tydelig at med Ropstad inn i partiledelsen, så har valgkomiteen også pekt på en mulig framtidig leder i KrF».

LES OGSÅ: Politisk varsel om stor rasfare

Slutt på avmakt

Ropstad fikk fast stortingsplass fra Aust-Agder midt under det rødgrønne flertallsstyret til Jens Stoltenberg. Da sto KrF fullstendig på sidelinjen. Bare unntaksvis fikk KrF makt over vedtak.

– Hvor vil du ha fremtidens KrF?

– Det må være et parti som påvirker og faktisk får gjennomslag, sier han og utdyper:

– Jeg var leder av KrFU en periode, da vi sto foran Slottet og ropte ut motstand til statsrådsbiler som kjørte forbi. Etterpå kom jeg inn på Stortinget, der det handlet om å stemme mot de rødgrønne. Under dagens regjering har vi igjen hatt nøkkel til gjennomslag i viktige saker. Jeg er opptatt av at KrF er et relevant maktparti i hverdagen.

Slik oppleves han i partiet også – også i KrFs egne runder om regjeringsvalg.

Før valget i 2013 var nemlig Ropstad blant dem som tydeligst ville at borgerlig regjeringssamling kunne inkludere Frp. Poenget var å få gjennomført KrF-politikk. Og i stortingsarbeidet er han blant dem som sist gir opp å få til et kompromiss med de blåblå: Strekke seg langt for å få satt merke på politikken.

LES OGSÅ: Dagrun vraket etter 13 år som nestleder

Bredere politikk

– Men nå viser galluptall fire-tallet. Hvordan vil du smøre KrF-maskinen når den knirker?

– KrF må være flinke til å vise frem identiteten sin: Kristne verdier, eksempelvis markere motstand mot tvillingabort og kjempe mot bioteknologi der det gir et sorteringssamfunn. Men så handler det absolutt om å gjøre politikken vår bredere.

– Hva tenker du på da?

– Boligpolitikk er eksempelvis noe som definitivt påvirker familiepolitikk – vel så mye som gode stønadsordninger. Det å trenge en større leilighet – eller bygge seg et hus – kan være en stor kostnad for barnefamilier. Å bygge ny politikk her kan treffe disse gruppene.

Ropstad tror også at hans eget fagfelt om dagen – justispolitikk – kan gjøre nettopp det. I fjor kjempet han inn høyere bevilgninger mot vold mot barn.

– Etter å ha blitt far, skjønner jeg godt at folk vil være helt sikre på at barnet ikke utsettes for noe. Her er noen tall forferdelige: Seks prosent er utsatt for alvorlig vold og en av ti jenter sier at de er blitt utsatt for et seksuelt overgrep, en voldtekt. Kamp for trygg oppvekst er god KrF-politikk.

Familiedrømmer

I fjor ble Ropstad far til Anna Louisa. Som politiker kommer man automatisk i en tøff tidsklemme.

– Kan du klare å klekke ut en ny familiepolitisk drømmesak for KrF?

– En ny nestleder kan ikke trylle frem helt nye saker over natta. Men eksempelvis fungerer ikke engangsstøtten rettferdig. Akkurat som du har minstepensjon, bør du ha det for fødselspermisjon også, svarer han og fortsetter:

– Slik bør vi kanskje tenke om kontantstøtte: At du knytter dette mot arbeidsinntekt og at du har en minsteutbetaling – dagens kontantstøtte. Men for dem som i dag har vært i arbeid så kan du løfte beløpet, for å understreke tilknytningen til arbeid.

LES OGSÅ: Ropstad kan bli KrFs nye nestleder

Litt til høyre?

Senest i oppslagene om nestledervervet er Ropstad blitt omtalt som en av dem som ligger lengst til høyre av dagens stortingsrepresentanter.

– Det er vel rett at det er politisk avstand mellom deg og partileder Hareide og dagens nestleder, Dagrun Eriksen?

– Det vil alltid være nyanser. Men mye av bakgrunnen for dette er at jeg jo før 2013 var pådriver for å åpne opp for Frp og si at hvis de fire partiene fikk flertall, så skulle det bli en ikke-sosialistisk regjering. Det var situasjonsbestemt. Politisk er jeg trygt plassert i sentrum.

Inn i rødgrønt?

– Kunne du selv ha sittet som statsråd i en rødgrønn regjering?

– Å være statsråd velger du ikke selv. Sett at det blir rødgrønt flertall etter valget, må KrF selvsagt ta en skikkelig runde med seg selv. Spørsmålet er om vi virkelig vil være i opposisjon til en slik regjering eller være med på å påvirke den. KrF er et sentrumsparti – og kan i prinsippet samarbeide begge veier. Så når denne tankegangen er utgangspunktet, så bør det i noen tilfeller være mulig å delta.

Men om dagens retning er Ropstad klokkeklar: KrF har valgt retning foran valget. Og den består av Høyre, KrF og Venstre – uten noe Frp i regjering.

– Det er viktig for velgerne våre at vi ikke hopper frem og tilbake og har respekt for det vi har lovet, poengterer han.

LES OGSÅ: Vårt Land og Dagen kjemper om kristenfolket

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter