Nyheter

Kommuner jager tiggere

Kommuner forbyr tigging, innfører registreringsplikt og bruker vektere mot «aggressiv» pengeinnsamling.

– Hvorfor? Jeg spiller bare for mine to barn og min far som er syk. Alt jeg tjener sender jeg hjem til dem. I Norge kan jeg tjene penger, i Romania får jeg ingenting.

Ion sitter på en campingstol i Oslo sentrum. Han har trukket under tak. Mai kom ikke skjønn og mild. Ion prøver å lyse opp regndagen med lystige trekkspillåter.

Nå gjør kommune etter kommune det vanskeligere å være tigger. I Sola vedtok formannskapet tirsdag et tiggeforbud. Os følger snart etter. I går kveld behandlet Levanger et forslag om å innføre forbud. I Oslo vil byrådet regulere tiggingen.

LES MER Os forbyr tigging

Vedtar forbud

– Politivedtektene blir endret. Det blir ganske enkelt forbudt å tigge i Os kommune, sier ordfører Marie E. L. Bruarøy (H) til Vårt Land.

Saken kommer opp i formannskapet i Hordalands-kommunen neste uke, og i slutten av mai vedtar kommunestyret forbudet. Høyre-ordføreren sier de har et solid flertall for innstrammingen.

– Hva med politiet, vil de prioritere å håndheve forbudet?

– Ja, politiet har allerede bortvist personer som drev særlig aggressiv tigging i Os. I kommunen er det ingen som trenger å tigge. De som tigger her kommer fra Bergen. 10-12 stykker kommer daglig i en liten buss, så det hele er godt organisert.

LES MER: – Å be om hjelp er en menneskerett

Solberg klar

I 2014 sa Stortinget ja til kommunale tiggeforbud. Solberg-regjeringen fikk støtte fra Senterpartiet. Året etter støttet Sp først de blåblås ønske om et nasjonalt forbud mot organisert tigging, men etter massiv kritikk trakk Sp støtten. Forbudet måtte legges i Justisdepartementets skuff.

Statsminister Erna Solberg (H) er klar til å ta det fram igjen:

– Hvis det er vilje i Stortinget nå, har regjeringen et forslag vi kan komme med raskt, sa hun til NRK i april.

Én kommune

Fram til i vår var det bare Lillesand kommune i Aust-Agder som hadde et lokalt forbud mot tigging. Så viste NRK en dokumentar om tiggere i Bergen som var involvert i organisert kriminalitet.

Fra justisminister Per Willy Amundsen (Frp) var oppfordringen tindrende klar: Så lenge det ikke er flertall for et nasjonalt forbud bør kommunene innføre lokale forbud.

Trenger forbud

Tirsdag gav Sola kommune i Rogaland den blåblå regjeringen svar på tiltale: Høyre og Fremskrittspartiet fikk i formannskapet gjennomslag for tiggerforbud.

– Det har tatt altfor lang tid før det ble reagert på situasjonen i sentrum. Det fikk eskalere og utvikle seg i altfor lang tid. Dette beviser at politiet ikke har det verktøyet de trenger for dette, sa ordfører Ole Ueland (H) ­under møtet.

– Snakker Høyres ordførere sammen om å innføre forbud, Os-ordfører Bruarøy?

– Nei, forbudet i Os ble forberedt før NRKs dokumentar, og Høyre-ordførere driver ikke med samordning i denne saken.

Ønsker forbud

I en annen Høyre-styrt kommune, Kristiansand, sier et flertall av innbyggerne ja til tiggeforbud – 52 prosent, viser en meningsmåling Fædrelandsvennen har fått utført.

– Dette er et tydelig signal om at innbyggerne ser på tigging som et fremmedelement i byen og at tiggingen må reduseres, sier ordfører Harald Furre (H) til avisen.

Men Høyre-ordføreren ønsker ikke et lokalt forbud. Han vil ha et nasjonalt.

Oslo rødgrønne byråd går ikke for forbud, men lister opp elleve tiltak for å håndtere problemer knyttet til bostedsløse tiggere:

Kommunale selskaper skal bruke vektere for å stanse ­aggressiv tigging og musikk på T-bane, trikk og holdeplasser.

Vurdere innføring av krav til meldeplikt for tigging.

Be staten om å vurdere å endre EØS-regelverket slik at det kreves bostedsregistrering for tilreisende.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter