Nordland Arbeiderparti. Fylkestinget i Nordland med Aps fylkesrådsleder Thomas Norvoll i spissen. Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter fra Nordland. Alle har de gått inn for å opprettholde flystasjonen på Andøya som base for våre maritime overvåkingsfly.

Men ledelsen i Arbeiderpartiet har vendt det døve øret til. Partiets leder i forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, har gjennom fire måneder framstått som tause Birgitte og nektet å flagge sitt standpunkt til regjeringas forslag om å legge ned Andøya flystasjon. Men nå har det kommet for en dag at hun i forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret har framstått som regjeringas fremste støttespiller. Og hennes parti- og komitekollega Jonas Gahr Støre gir henne sin fulle støtte.

Den 17. juni i år, like etter at regjeringa hadde lagt fram sitt forslag til langtidsplan, uttalte Anniken Huitfeldt følgende til VOL:

«Jeg har selv fått erfare den unike kompetansen personellet på Andenes har. Vi vil fra vår side stille spørsmål til departementet om begrunnelsen for å legge ned på Andøya.»

Arbeiderpartiets spørsmål til departementet og departementets svar kan vi lese på heimesidene til regjeringa. Hvis det er disse svara fra Forsvarsdepartementet som har fått Huitfeldt til å brakklegge flystasjonen på Andøya, så forteller det meg en ting: Huitfeldt kan umulig inneha den kompetanse som bør være nødvendig for å kunne bekle et slikt lederverv i en stortingskomite.

De tall som Forsvarsdepartementet presenterte i langtidsmeldinga, har det i ettertid vist seg å hefte store feil og mangler ved. Ei lita lokalavis som Andøyposten klarte på kort tid å påvise en rekke elementære feil. Jeg har sjøl påvist at regjeringa har blanda sammen tall med og uten merverdiavgift og sjonglerer med tillegg for skattekostnader etter eget forgodtbefinnende. Jeg har henvendt meg til departementet og bedt om å få oversendt de nåverdiberegninger som regjeringa har basert seg på. Departementet har ikke engang tatt seg bryet med å besvare mine henvendelser.

De svar og tall som departementet har gitt til komitefraksjonene etter at langtidsmeldinga ble lagt fram, har ikke på et eineste punkt brakt fram noen nye argumenter for å legge ned på Andøya. Det er derfor all grunn til å mistenke Huitfeldt og resten av Arbeiderpartiets fraksjon i forsvars- og utenrikskomiteen for å ha bestemt seg på forhånd: Andøya skulle nedlegges. Koste hva det koste ville. Hva partiet lokalt meinte og uttalte, var uten betydning.

Hvilken veg det bar, fikk vi et signal om da stortingsrepresentant Lisbeth Berg Hansen (Ap) i Nordland nå i haust plutselig begynte å ytre seg om behovet for langtrekkende luftvern på Andøya. I forsvarssjefens fagmilitære råd var det ikke påpekt at overvåkingsflya trengte et slikt nytt luftvern. Departementet hadde heller ikke foreslått luftvern på Andøya ved ei delt løsning. Men langtrekkende luftvern ble kasta fram som avgjørende argument mot Andøya da regjeringas talleksersis til fordel for Evenes ble plukka fra hverandre.

Med mindre Huitfeldt & Co i siste øyeblikk blir pressa til å snu, er jeg rimelig sikker på at det er det påståtte behovet for luftvern som vil ble presentert som avgjørende for å satse på Evenes. Og vi vil garantert også få høre hvilken vanskelig beslutning dette har vært å ta. Og at Arbeiderpartiet vil åpne pengeboka for omstillingsmidler til Andøya.

Hvis Arbeiderpartiet faller Andøya i ryggen på denne måten, tror jeg alle vil se hva det dreier seg om: Et svik. Og et slikt svik lar seg ikke skjule med noen Judas-millioner til omstilling.

Oddmund Enoksen, Sortland SV