Rusken informerer

Det er ingen grenser for hva som blir kastet i elva. Ruskengeneral Jenny Krohn smiler tappert med litt av årets fangst i Elverusken

Fisken og krepsen i Akerselva slåss om plassen med sparkesykler, munnbind, sneiper og handlevogner som vi kaster fra oss

Her er noen av funnene Rusken gjorde i Akerselva i år: Et toalettsete, deler av en installasjon fra Kunsthøyskolen, en lekebil og sykler. Også elsparkesyklene har en egen evne til å havne i elva. Og ikke minst en rekke munnbind.

Publisert

For femte året på rad trommet Rusken sammen venner og samarbeidspartnere for å rydde i Akerselva mellom Vulkan og Vaterland. Nytt sorteringssystem gir bedre oversikt over hvor innsatsen mot forsøpling av elva må settes inn.

Det har blitt tatt opp tonnevis av avfall og søppel fra elva i de siste årene. Bare i 2019 ble det på to timer tatt opp over ett tonn. – Elveryddingen har blitt en viktig del av Ruskens ryddeaksjoner, og vi blir like overrasket hvert år over hvor mye vi finner, forteller Rusken-general Jenny Krohn.

Bedre oversikt når funnene telles

Nytt i år var sorteringen av avfallet. Tidligere ble funnene registrert og veid, mens i år blir alle funn også telt.

– Med denne metoden får vi en bedre oversikt over hva vi har funnet. Antall kilo plast sier oss ikke så mye, men om vi vet antall plastposer og antall sigarettsneiper, så forteller det oss mer om hvor vi skal sette inn tiltakene for å redusere forsøplinga, sier Eirik Okkenhaug fra bymiljøetatens avdeling for plast og marin forsøpling.

Det er mange sneiper og snusposer som forurenser vassdragene våre hvert år

Rusken-general Jenny Krohn gleder seg over det sterke engasjementet for Oslos vassdrag.

– I år har vi måttet vente med å gjøre ryddejobben i Akerselva. Høy vannføring og sen vår har gjort det vanskelig å få gjennomført jobben. Vi merker at vassdragene i byen betyr mye for både Oslo kommune og for osloborgerne. Jeg synes det kommer tydelig fram at folk er opptatt av miljøet rundt seg. Mange vil være med å rydde, sier Krohn.

Spektakulære funn

Et toalettsete, fortsatt i forpakningen, deler av en installasjon fra Kunsthøyskolen, en lekebil, bunker med gavekort til Vulkan og sykler var noe av det som ble funnet i elva i år. De allestedsnærværende sparkesyklene ser også ut til å ha en egen evne til å havne i elva. Munnbind var det mange av i elva også.

– Vi må håper munnbindene ikke vil prege statistikken i årene framover, sa plastkoordinator Synnøve Fagerhaug Dalen fra Bymiljøetaten.

Hans Kristian Daviknes i bymiljøetaten forteller at det fortsatt finnes rester av det han kaller gammel moro i elva. Dette reduserer vannkvaliteten

Mindre enn i fjor

Det ble ryddet 300 kilo fra elva og 350 kilo totalt. – Det er mindre enn i fjor, men nå var vi også færre som ryddet i år. Forsøplingen ligger der, og jo flere vi er, jo mer vil vi finne. Av tingene som har blitt sortert og kategorisert er hovedfunnene matemballasje, plastposer, snus og sneip, glassbiter og drikkeemballasje, som ølbokser og brusflasker, forteller Ruskens Miriam Alveberg etter at opptellingen og sorteringen er gjort.

Fra venstre: Hans Kristian Daviknes – ansvarlig for badevannskvalitet. Signe Nyhuus – leder av miljødivisjonen i BYM. Jenny Krohn – Rusken-general og Synnøve Fagerhaug Dalen – plastkoordinator, var alle på plass for å rydde.

Magnus Nilsson fra Oslomarka fiskeadministrasjon sto for innsamlingen av mye søppel og skrot. Bekymringsfullt nok fant han også død kreps. Krepsene ble tatt vare på og vil bli nærmere undersøkt.

Tråsykler i alle størrelser ble hentet opp av Bjørnar Borg og hans Clean Coast Anglers. Syklene ligger gjerne under bruene.

Badeplasser fortsatt i det blå

Hans Kristian Daviknes arbeider daglig med å overvåke vannkvaliteten i Oslo. Han heller litt kaldt badevann nedover ryggen på de som venter på offentlige badeplasser i elva fra Nydalsdammen og nedover.

– I utgangspunktet er vannet fra Maridalsvannet veldig bra, men det er mye som påvirker vannet negativt gjennom byen. Mye kan potensielt gå galt. Feilkoblinger og rester av det vi kaller gammel moro er bare to faktorer som kan ødelegge badevannet. Dessuten er elva regulert, og plutselige endringer i vannføringen forekommer. Vi holder fortsatt på med en mulighetsstudie om en badeplass ved Myraløkka, forteller Daviknes.

– Vi satser på elverydding gjennom Elverusken og vil til høsten rydde Alnaelva, samt flere nye elver vest i byen, forteller Rusken-general Krohn.

Powered by Labrador CMS