JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleiereglene:

Torbjørn Røe Isaksen klarte ikke å svare. Da fikk han ros av opposisjonen

Det er ikke hver dag en statsråd får flere stjerner i boka i Stortinget. Og i alle fall ikke av opposisjonen.
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Det skjedde imidlertid da Stortinget tirsdag vedtok å gi Arbeidstilsynet myndighet til å håndheve innleiereglene som ble strammet inn for nøyaktig to år siden.

Det er kanskje like sjelden at en statsråd er dønn ærlig og svarer vet ikke på spørsmål fra en representant.

Opp til Kongen

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var uansett dønn ærlig da han svarte på spørsmål om hvilke andre organer enn Arbeidstilsynet som departementet har vurdert for å utføre denne kontrollfunksjonen?

– Det må jeg innrømme at jeg ikke vet svaret på. Det er også fordi denne prosessen i stor grad var ferdig før jeg kom inn i departementet, svarte Røe Isaksen.

– Men det er verdt å merke seg ordlyden: «Kontrollfunksjon» betyr ikke utelukkende flere eller andre statlige organer. Det kan også være andre måter å gjøre det på. Men den forhistorien til saken må jeg innrømme at jeg ikke husker på stående fot, la han til.

Per Olaf Lundteigen ble nesten overrumplet:

– Det er et ærlig svar, og jeg setter pris på en statsråd som er på den måten. Det gir en stor stjerne i boka! Saken er at dette var det mest sentrale den gangen. Det var fra regjeringas side om å gjøre å vri seg unna at det skulle være Arbeidstilsynet som skulle stå for jobben. Hele opposisjonen så ikke at det var noe annet hensiktsmessig organ enn Arbeidstilsynet som skulle gjøre det. Vel, nå har vi landet den saken – etter lang uthaling. Nå står det at loven skal tre i kraft når Kongen bestemmer. Mitt neste spørsmål er: Når skal så denne lovendringen tre i kraft? Må vi vente i ytterligere lang tid, eller kommer det nå, ekspeditt, var oppfølgingsspørsmålet.

– Det kommer ekspeditt. Det vil si at dette vil komme raskt. Så forutsetter vi selvfølgelig at ikke bare Kongen i statsråd, men også Kongen er enig – hvis ikke blir det historiske konsekvenser, svarte statsråden – og fikk ny stjerne i boka.

Har tatt to år

Om det nå skjer raskt, har det tatt lang tid å få dette vedtaket i havn. For nøyaktig to år minus to dager siden, 4. juni 2018 – vedtok Stortinget mot regjeringens vilje enn innstramming av innleiereglene.

Det skjedde med støtte fra KrF, som nå er inne i regjeringen, og ute av arbeidslivspolitikken for å sitere Aps talsperson, Arild Grande. Uansett var de ikke i salen tirsdag.

– Dette var på høy tid. Dette har vært lenge savnet, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, til FriFagbevegelse.

Han er imidlertid overrasket over at flertallet stemte ned forslaget om opplysningsplikt, spesielt fordi det kommer nettopp fra Arbeidstilsynet selv.

– Men vi må ta dette med det gode, og si at det er bra at vi har fått dette på plass nå. Vi skal være behjelpelig med å håndtere dette så raskt som mulig hos de bedriftene hvor vi har tariffavtale, legger han til.

At dette er på tide mener også Arild Grande.

– Vi er veldig glad for at vi mot regjeringens vilje klarte å stramme kraftig inn på adgangen til innleie gjennom å gi tillitsvalgte større makt. Nå har regjeringen skjønt at de hadde en dårlig sak og prøver å skape inntrykk av at de er for dette nå, sa Arild Grande under debatten.

– Men fortsatt er det smutthull. Blant annet ved å påberope seg midlertidig behov. Dette blir utnyttet til fulle av useriøse aktører. Derfor må dette hullet tettes, la han til.

– Regjeringen vedtok innleieregler uten at noen skulle føre tilsyn for to år siden. Det har ikke hatt noen konsekvenser for de seriøse, som har fulgt reglene. Men de useriøse og kriminelle har hatt et friår. De har hatt fritt spillerom, sier Arild Grande.

Han mener Høyre har slept beina etter seg i denne saken.

– Fra å være totalt avvisende har de etter hvert skjønt at det er riktig å gi kontrollmyndighetene til Arbeidstilsynet. Men vi kan ikke gi oss med det. De må også få økte ressurser til å føre kontrollen, mener Grande.

Slo tilbake

Heidi Nordby Lunde (H) slo hardt tilbake. I motsetning til Lundteigen, ga hun ingen stjerner i boka til Grande.

– Et seriøst og inkluderende arbeidsliv er grunnlaget for vår velferd. Hovedregelen i norsk arbeidsliv skal være og er faste hele stillinger. Regjeringen foreslo omfattende endringer om innleie allerede sommeren 2017, sa Nordby Lunde og brukte Boye Ullmann som sannhetsvitne på hvorfor hun er enig i at partiet hennes sleper beina etter seg.

– Etter at Solberg-regjeringen tiltrådte har arbeidet mot arbeidslivskriminalitet blitt trappet betydelig opp med sju a-krimsentre, strengere straffer og dyrere bøter for dem som bryter lover og regler. Og bruken av innleie er blitt lavere, poengterer Heidi Nordby Lunde.

Likevel innrømmer arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at det har vært økt bruk av innleid arbeidskraft innenfor spesielle bransjer, og spesielt innenfor byggenæringen i Oslo.

– Det er heller ingen hemmelig at dette går ut over den seriøse delen av arbeidslivet. I dag er det slik at innleide selv må følge med om reglene håndheves. Det er det få som gjør. Derfor har regjeringen foreslått at Arbeidstilsynet gis styrket offentlig kontrollmyndighet, sammen med Petroleumstilsynet og Luftfartstilsynet, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Annonse
Annonse