JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det omstridte notatet ble starten på havnearbeiderkonflikten i Oslo. Nå har de rødgrønne skrotet dokumentet

Bruken av utenlandske sjøfolk til lasting og lossing på havna i Oslo har presset ut registrerte havnearbeidere. Det førte nesten til kollaps i det rødgrønne samarbeidet i Oslo.
IKKE NOK: Bryggesjauer Roar Langaard (t.h.) mener det ikke er nok at havnestyret legger det omstridte strateginotatet dødt.

IKKE NOK: Bryggesjauer Roar Langaard (t.h.) mener det ikke er nok at havnestyret legger det omstridte strateginotatet dødt.

Sissel M. Rasmussen

tori@lomedia.no

I forrige uke gikk Rødt i Oslo hardt ut mot byrådspartienes håndtering av havnearbeidernes situasjon. Nå er samarbeidsavtalen mellom byrådspartiene og Rødt er reddet etter en symbolsk seier for havnearbeiderne.

– Etter tre år med byrådsmakt har Ap, SV og MDG ikke klart å sørge for at kommunen følger ILOs havnearbeiderkonvensjon, sa Rødt-leder i Oslo, Siavash Mobasheri.

Konvensjonen slår fast at registrerte havnearbeidere har rett til laste- og losseoppdrag i havnene. Men de som innfører varer kan spekulere i å få utenlandske sjøfolk som jobber ombord i båtene til å gjøre jobben billigere. Det var dette som fikk Rødt til å reagere.

– Vi har allerede signalisert at vi ikke kan strekke oss lenger. Vi er nødt til å få en løsning, hvis ikke må vi vurdere hele samarbeidsavtalen (med SV, Ap og MDG), sa Mobasheri.

Nå har byrådspartiene og Rødt kommet til en enighet før havnestyremøtet torsdag ettermiddag. Der vil havnestyret legge dødt det omstridte strategidokumentet fra 2012.

Havnekonflikten truer samarbeidsavtalen med Oslo-byrådet, advarer Rødt

Symbolsk seier

Gruppelederne Frode Jacobsen (Ap), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) og Harald Nissen (MDG) er alle enige i at strateginotatet aldri skulle vært skrevet, og er klare på at det ikke har ligget til grunn for arbeidet de siste årene. Mobasheri mener likevel at dette er en symbolsk seier over den borgerlige politikken for havna.

– Målet i notatet var å bli kvitt organiserte og registrerte havnearbeidere i Oslo havn. Og det klarte de. Det har ført til at mange underbetalte sjøfolk har gjort den jobben som havnearbeiderne skulle gjøre, sier Mobasheri til FriFagbevegelse.

– Betyr dette at samarbeidsavtalen er reddet?

– Borgerlig side vil ikke være noe bedre, og det var det vi klarte å få ut av byrådspartiene, sier Mobasheri.

Han er likevel fortsatt kritisk til byrådspartienes innsats.

– Det har det ikke vært gjort noe med dette gjennom tre år med rødgrønt styre. Det pågår fortsatt brudd på ILO-konvensjonen i havna, sier Mobasheri.

– Hva mer burde kommunen ha gjort?

– Kommunen burde ha bedt havnestyret om å oppfordre sine kunder til å bruke havnearbeiderne. Hvis de hadde blitt brukt, så hadde det ikke vært nødvendig å slå laste- og lossekontoret konkurs. Det var et resultat av et handlingslammet byråd at vi ikke klarte å unngå det.

ENIGE: F.v. Siavash Mobasheri (Rødt), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), Frode Jacobsen (Ap) og Harald Nissen (MDG) er enige om å legge strateginotatet om havnearbeiderne fra 2012 dødt.

ENIGE: F.v. Siavash Mobasheri (Rødt), Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), Frode Jacobsen (Ap) og Harald Nissen (MDG) er enige om å legge strateginotatet om havnearbeiderne fra 2012 dødt.

Tori Aarseth

– Har gjort det vi kunne gjøre

Nissen mener at kritikken fra Mobasheri er urimelig.

– Dette har vi hatt en dialog om med Rødt hele tiden, og det har ikke vært tvil om hvor vi har stått. Det er ikke alt vi som politikere i Oslo kan gjøre, men vi har gjort det vi kunne, sier Nissen til FriFagbevegelse.

Jacobsen mener at ballen nå ligger hos regjeringen.

– Noe av problemet har vært knyttet til definisjonen av hva en registrert havnearbeider er. Den ballen har LO og NHO sendt til regjeringen, og bedt arbeidsministeren om å avklare det. Nå har det gått et og et halvt år siden det ble sendt, så jeg synes Anniken Hauglie bør komme på banen og gi en avklaring, sier Jacobsen.

Havnearbeiderne i Oslo får jobb i nytt selskap. Anders (58) jubler for at pensjonen er sikra

Ifølge Eidsvoll, er det vanskelig å gjøre noe mer før avklaringen fra regjeringen kommer.

– Hvis vi som politikere i Oslo skal definere hvem som regnes som havnearbeidere, så griper vi inn i en uenighet mellom to tariffparter. Det må vi være forsiktige med å gjøre. Dette må avklares, og der somler ministeren, legger Eidsvoll til.

Mobasheri mener at også denne uklarheten har røtter i det omstridte strateginotatet.

– Før strateginotatet var det ingen konflikt i Oslo havn. Vi har gitt registrerte havnearbeidere fortrinnsrett i alle år, så at dette spørsmålet kommer opp nå, er igjen takket være notatet fra 2012, sier han.

Roar Langaard passer på at ikke lavtlønte sjøfolk tar jobbene fra havnearbeiderne

Bør be om unnskyldning

Roar Langaard, leder i Oslo Bryggearbeideres Forening, mener det er på høy tid at strateginotatet legges bort.

– Det er bra at de gjør et vedtak på at det ikke gjelder lenger, men det er litt sent. Det har fått veldig store konsekvenser for de havnearbeiderne som har blitt berørt, sier Langaard til FriFagbevegelse.

Ifølge Langaard, hadde notatet fire punkter som handlet om å bli kvitt de registrerte havnearbeiderne i Oslo. Det hele begynte med det han mener var en svertekampanje i media på vårparten i 2013. Så satte arbeidsgiver opp prisen på tjenestene så mye at havnearbeiderne mistet oppdrag, og kontoret til slutt ble slått konkurs, forklarer Langaard.

– Det skulle bare mangle at det nye havnestyret tok avstand fra det. Med måten de har holdt på de siste tre årene, så har de ødelagt for vår mulighet til å drive, sier Langaard.

– Ser du det likevel som en slags oppreisning i etterkant?

– Nei, det er ikke noen trøst for de 30 som mista jobben sin, og all hetsen og trakasseringen vi har fått i media. Det er en selvfølge som burde ha vært på plass for lenge siden.

– Hva mer synes du at politikerne bør gjøre?

– Det de burde ha gjort, er å gå ut i media og be om unnskyldning for måten de har opptrådt.

Streiken som varte i 1134 dager

Annonse

Flere saker

Annonse