LF-2016-27792

InstansFrostating lagmannsrett – Dom
Dato2016-10-12
PublisertLF-2016-27792
StikkordHåndverkertjenester. Fagmessig utført. Håndverkertjenesteloven § 5, § 17.
SammendragI tvist om renovering av baderom kom lagmannsretten under tvil til at de påbegynte arbeidene var fagmessig utført. På grunn av konflikt mellom partene ble badet ikke fullført slik som avtalt, noe som ble ansett som en mangel. Begge parter hadde ansvar for konflikten, og måtte dele kostnadene ved riving av badet. Håndverkeren fikk ikke medhold i sitt krav på ytterligere betaling for utførte arbeider.
Henvisninger: Håndverkertjenesteloven (1989) §5, §17
SaksgangSør-Trøndelag tingrett TSTRO-2015-76603 – Frostating lagmannsrett LF-2016-27792 (16-027792ASD-FROS).
Om rettskraft
ParterA (advokat Håkon Malm) mot B (advokat Erik Fjeld).
ForfatterFørstelagmann Sven-Jørgen Lindsetmo, lagdommer Roger Faanes, kst. lagdommer Anniken Mellegaard Douglass.
Henvisninger i teksten Byggteknisk forskrift (TEK10) (2010) §13-20 | Forsinkelsesrenteloven (1976) §3 | Kjøpsloven (1988) §32 | Håndverkertjenesteloven (1989) §6, §9, §11, §22, §26, §30 | Tvisteloven (2005) §6-13, §20-2

Saken gjelder krav om oppgjør etter avtale om renovering av baderom, samt motkrav i form av erstatningskrav.

A (heretter omtalt som A) fremmet 4. november 2014 forliksklage til Trondheim Forliksråd, med krav om erstatning fra B (heretter omtalt som B) for mangelfullt utført håndverksarbeid på baderom.

Trondheim Forliksråd avsa 8. desember 2014 fraværsdom med følgende slutning:

1.B f. 0.0.75 00000, dømmes til å betale en erstatning til A på til sammen kr 96.994,- med tillegg av forsinkelsesrente i medhold av forsinkelsesrenteloven § 3 første ledd første punktum, for tiden 9,5% årlig, fra 08.10.2014, til betaling skjer.
2.B f. 0.0.75 00000, dømmes til å erstatte A sakskostnader i henhold til tvisteloven § 6-13, foreløpig stipulert til kr 5.160,-. Dette med tillegg av forsinkelsesrente i medhold av forsinkelsesrenteloven § 3 første ledd første punktum, for tiden 9,5% årlig fra dommens forkynnelse og til betaling skjer.

B fremmet 7. mai 2015 søksmål for Sør-Trøndelag tingrett for å få overprøvd dommen fra forliksrådet. Det ble samtidig fremsatt med krav om at A skulle betale ham utestående beløp med kr 88.504,31.

Sør-Trøndelag tingrett avsa 19. november 2015 dom med følgende slutning:

1.A betaler til B 54 619 – femtifiretusensekshundreognitten – kroner innen 2 – to – uker fra dommens forkynnelse, med tillegg av forsinkelsesrente fra forfall til betaling skjer.
2.Hver av partene bærer sine egne sakskostnader.

A har anket dommen til Frostating lagmannsrett. Anken gjelder feil ved tingrettens rettsanvendelse og bevisbedømmelse. B har tatt til motmæle i anketilsvar.

Ankeforhandling ble holdt i Trondheim tinghus 13. juni 2016. Begge parter møtte med sine prosessfullmektiger og avga forklaring. Det ble hørt to vitner. Det ble foretatt dokumentasjon som vist ved gjennomstreking i utdraget.

Framstilling av saken

A ønsket høsten 2013 å få pusset opp badet i en leilighet hun eide i [adresse] i Trondheim. Via sin regnskapsfører fikk hun kontakt med B som drev firmaet [firma], og partene inngikk i oktober/november 2013 en muntlig avtale om at B skulle renovere badet i leiligheten. Det ble avtalt en fastpris på kr 125.000,- inkludert mva for dette arbeidet.

B påstartet arbeidet i november. Den 4. desember 2013 ble avtalen mellom partene formalisert i form av en skriftlig avtale, hvor det arbeid som skulle utføres er nærmere spesifisert. A foretok i løpet av november og desember 2013 flere innbetalinger til B, den første 3. desember 2013 hvor hun betalte kr 40.900,-. Tingretten har lagt til grunn at A totalt har betalt kr 75.900,- og dette er ikke bestridt av B. Beløpet legges derfor til grunn også av lagmannsretten.

I midten av desember 2013 oppstod det konflikt mellom partene om det arbeid som var utført. Arbeidet med leiligheten stanset opp som følge av dette. Partene er uenige om bakgrunnen for konflikten og hvem som er skyld i at arbeidet stanset. Partene er enige om at det i denne perioden var kontakt mellom dem pr. telefon og SMS, men de er uenige i hva som var innholdet i denne kontakten. A skiftet etter hvert lås på leiligheten og Bs renoveringsarbeid ble aldri fullført.

Før renoveringsarbeidet stoppet opp gjennomførte borettslaget en befaring i leiligheten. I en erklæring fra Berge Bygg og Skadeservice AS datert 10. desember 2013 reises det spørsmål om oppbyggingen av badet; om det var brukt membran ved overgangen mellom gulv og bad og om toalettkassen var bygd opp med membran og drenering. Det er usikkert når A ble gjort kjent med rapporten og når og på hvilken måte B ble gjort kjent med de spørsmål som ble reist om kvaliteten på arbeidet han hadde utført.

Den 3. mars 2014 sendte advokat Martin Gabrielsen brev til A på vegne av B. I brevet ble det fremsatt krav om betaling for utførte håndverkertjenester i henhold til kontrakten. Vedlagt brevet fulgte en faktura datert 20. januar 2014, på kr 73.750,-, men det er ikke holdepunkter for at A mottok denne fakturaen før hun fikk brevet fra advokat Gabrielsen i mars 2014. I brevet ble det viset til kontrakten mellom partene og det ble varslet om at B ville gå til rettslige skritt om restbeløpet ikke ble betalt innen 14 dager.

Det er fremlagt en timeliste fra advokat Gabrielsen som viser at A var i kontakt med ham pr. telefon 7. april 2014. På timelisten har advokat Gabrielsen notert at tema for samtalen var «ikke fullført jobb på Saupstad.» Den 24. april 2014 tok advokat Håkon Malm kontakt med advokat Gabrielsen via epost, på vegne av A. Der ble det fremholdt at arbeidet i leiligheten ikke var fullført og at arbeidet som var utført var verdiløst på grunn av mangelfull utførelse. På vegne av A ble det fremsatt krav om tilbakebetaling av vederlaget A hadde betalt til B, og det ble anført at badet måtte rives og bygges opp på nytt. Vedlagt eposten var rapporten fra Berge Bygg og Skadeservice AS fra 10. desember 2013.

Eposten fra advokat Malm ble aldri besvart.

I mai 2014 engasjerte A firmaet Murarbeid AS til rehabilitering av badet i leiligheten. I brev av 26. mai 2014 uttalte daglig leder i firmaet, Lasse Overgaard, at de hadde oppdaget at det ikke var brukt membran på veggen og at flis hadde blitt lagt rett på vegg. Overgaard avga forklaring for lagmannsretten. Han forklarte da at de hadde fått i oppgave å totalrenovere badet, og at dette bl.a. innebar å rive ned det eksisterende badet og at det aldri var aktuelt å ferdigstille det arbeidet som allerede var utført. Murarbeid AS hadde heller ikke som oppdrag å vurdere badets tilstand eller skrive tilstandsrapport.

I brev av 8. september 2014 fra advokat Malm til B ble det fremsatt krav om tilbakebetaling av det beløpet A hadde innbetalt og krav om erstatning for de utgifter A hadde hatt ved å rive badet. Det ble anført at Bs arbeid var mangelfullt, bl.a. fordi flis var lagt rett på vegg uten membran. Det ble samtidig varslet at A ville ta saken til forliksrådet dersom B ikke betalte. Brevet ble ikke besvart og 4. november 2014 tok A ut forliksklage mot B. Det ble ikke inngitt tilsvar til forliksklagen, og det ble derfor avsagt fraværsdom 8. desember 2014. I stevning av 7. mai 2015 begjærte B oppfriskning for søksmålsfristen, noe som ble gitt i kjennelse fra Sør-Trøndelag tingrett 22. september 2015.

Sør-Trøndelag tingrett avsa dom i saken 19. november 2015. A anket dommen til lagmannsretten i anke av 22. desember 2015.

A har i det vesentligste anført:

Arbeidet som ble utført av B var verdiløst. Det foreligger en klar mangel når det ikke ble brukt membran på veggen. B har ikke fulgt produsentens anvisninger og har brukt en metode som ikke er utprøvd. Metoden er ikke i faglig akseptabel i bransjen og arbeidet som er utført kan derfor ikke anses som fagmessig. Det var særlig overgangen mellom vegg og gulv som er mangelfull, da det ikke forelå god nok overlapping. Det forelå også mangel ved sluken på badet.

Det arbeid som er utført har ikke ført til det resultat A kunne forvente, og hun har rett til å heve kontrakten, jf. håndverkertjenesteloven § 17 jf. § 5 jf. § 26.

B har ikke krav på restoppgjør fra A. Når det foreligger mangel som gir A rett til å heve kontrakten, har ikke B krav på betaling.

Det anføres under enhver omstendighet at det foreligger en oppfyllelsessvikt. Arbeidet er ikke fullført og at B stanset renoveringen urettmessig. Det gjensto mye arbeid og B har ikke krav på ytterligere betaling når dette ikke er gjort.

B har ikke oppfylt den omsorgsforpliktelsen han har etter håndverkertjenesteloven § 5. Ved sin uteblivelse har han ikke gitt A den oppfølging hun hadde krav på, og han har ikke svart på hennes klager på det utførte arbeid. Også dette gir henne rett til å heve kontrakten.

A hadde ikke annet valg enn å engasjere nye håndverkere. Leiligheten var ubeboelig uten ferdig bad og kunne ikke bli stående.

Det anføres videre at B gjennom å ikke svare på henvendelsene fra A har gitt en stilltiende aksept for den fremgangsmåte som ble skissert i brev av september 2014. A reklamerte allerede i desember 2013, men B forhold seg passiv hele veien.

A har krav på tilbakebetaling av det beløp hun har innbetalt til B og hun har krav på erstatning for de utgifter hun har hatt i forbindelse med at hun måtte rive badet.

A har lagt ned følgende påstand:

1.A frifinnes for betalingskravet fra B
2.B dømmes til å betale A en erstatning med kr 96.994,- med tillegg av forsinkelsesrente i medhold av forsinkelsesrenteloven § 3 første ledd første punktum, for tiden 9% årlig, fra 08.10.2014, til betaling skjer.
3.A tilkjennes sakens omkostninger for forliksrådet, tingretten og lagmannsretten.

B har i det vesentligste anført

Utgangspunktet for rettens vurdering er kontrakten partene inngikk i desember 2013. I denne avtale partene fast pris på oppdraget.

A har ikke dokumentert at det forelå mangler ved badet. Partene avtalte at vinylbelegget på vegg skulle brukes. Selv uten slik avtale foreligger ingen mangel, da arbeidet som ble gjort er fagmessig utført og forskriftsmessig. Det er ikke fremlagt dokumentasjon på at den løsning B valgte ikke er fagmessig.

Det er ikke ført bevis for at utførelsen er feil. Badet ble revet ned og bygd opp på nytt. A har bevisbyrden, da det er hun som hevder å ha et krav.

B ble stengt ute av leiligheten og fikk ikke mulighet til å fullføre sitt arbeid. A har ikke gjort noe for å la ham fullføre. Han fikk heller aldri muligheten til å rette opp eventuelle mangler. A har da tapt retten til å påberope eventuelle mangler.

Det foreligger i høyden en forsinkelse. Det følger av håndverkertjenesteloven § 11 at man i så tilfelle enten kan holde tilbake betaling eller kreve tjenesten utført. A har ikke gjort noe som helst for å få tjenesten utført og beløpet som er holdt tilbake av A er langt større enn verdien på det arbeid som gjenstod. Allerede 10. desember 2013 hadde arbeidet kommet langt. B fikk betalt etter hvert som arbeidet ble utført.

A har ikke krav på erstatning. Hun kunne valgt å la andre fullføre arbeidet med badet i stedet for å rive alt og starte på nytt. A etterspurte aldri dokumentasjon på arbeidet som var gjort. A har ikke oppfylt tapsbegrensningsplikten.

A har reklamert for sent. Hun brukte over 1 måned på å svare på brevet med krav om betaling, og det ble ikke da fremmet noen reklamasjon. Reklamasjon fremmes ikke før i epost fra advokat Malm av 24. april 2014 og selv da var det ikke vedlagt dokumentasjon for at det forelå mangel på badet. Det er ikke reklamert «innen rimelig tid»–

B har nedlagt følgende påstand:

1.Anken forkastes
2.B tilkjennes sakens omkostninger for tingretten og lagmannsretten.

Lagmannsretten bemerker:

Det er på det rene at B ikke brukte membran på veggene på badet, men at det vinylbelegg som var på veggen fra før ble brukt som underlag for flisene som ble lagt. På gulvet ble det brukt smøremembran. Partene er uenige om hvorvidt det ble avtalt at arbeidet skulle utføre på denne måten eller ikke, og i den skriftlige avtalen som er fremlagt for retten er det ikke spesifisert nærmere på hvilken måte arbeidet skulle utføres.

Hva som eventuelt ble avtalt mellom partene er etter lagmannsrettens oppfatning av mindre betydning, da det uavhengig av slik avtale vil foreligge en mangel dersom arbeidet ikke er «fagmessig utført», jf. håndverkertjenesteloven § 5. Dette følger av håndverkertjenesteloven § 17 hvor mangel er definert slik:

1.Mangel foreligger dersom tjenesten ikke fører til det resultat som forbrukeren i samsvar med §§ 5, 6 og 9(3) har rett til å kreve eller som ellers er avtalt. Mangel foreligger likevel ikke dersom avviket skyldes forhold på forbrukerens side.
2.Mangel foreligger selv om tjenesteyteren bare har påtatt seg å utføre tjenesten provisorisk, så bra som mulig eller med liknende forbehold, og resultatet er vesentlig dårligere enn forbrukeren etter prisen og forholdene ellers måtte vente.

Det er ikke anledning til å avtale seg bort fra bestemmelsene i § 5 og § 6, jf. Ot.prp.nr.29 (1988.1989) side 75-76, så avgjørende for lagmannsrettens vurdering er derfor hvorvidt arbeidene er å anse som «fagmessig utført» eller ikke.

Det heter i tingrettens dom på side 5-6:

Retten kan ikke se at det at B ikke brukte membran, men vinylbelegg, i seg selv gjør at det foreligger mangel. Det var ikke avtalt på noen måte at det skulle brukes membran. I forskrift om tekniske krav til byggverk (byggteknisk forskrift/TEK10) § 13-20 er det oppstilt en rekke krav til våtrom og rom med vanninstallasjoner. Kravene er nærmere omtalt i Direktoratet for byggkvalitets veileder (publikasjonsnummer HO-2/2011) hvor det på side 227 blant annet heter:

»Vanntette sjikt må bl.a. vare bestandig mot vannbelastning, temperaturvariasjoner, alkalisk belastning samt ha tilstrekkelig damptetthet dersom sjiktet veder mot utetemperatur og kalde rom. Vanntette sjikt kan vare egne membranprodukter som banemembran og påstrykningsmembran, eller det kan vare overflatematerialer med dokumentert tettefunksjon som vinylbelegg, baderomspaneler og våtromsmalinger.»

Av dette utleder altså retten at det at det ikke ble brukt membran, men vinylbelegg, ikke i seg selv gjør at det foreligger mangel ...

Lagmannsretten er enig i dette. Det er for lagmannsretten ikke fremlagt dokumentasjon på at bruk av vinylbelegg i seg gjør at utførelsen ikke er fagmessig. Tvert imot er vinylbelegg i Sintef Byggforsk sin publikasjon BVN 34.010 trukket frem som et mulig underlag som vil kunne gjøre badet tett, noe også lagmannsretten legger til grunn.

Hva som skal til for å oppfylles kravene i TEK 10 må vurderes konkret. Sintef Byggforskserie inneholder såkalte preaksepterte løsninger, som uten nærmere bevisførsel vil anses i tråd med forskriften. Likedan vil utførelser i tråd med våtromsnormen uten videre anses å oppfylle kravene. Dette betyr ikke at andre metoder automatisk anses å være i strid med TEK 10, men innebærer at tjenesteyteren selv må dokumentere at den valgte løsning oppfyller de krav som følger av forskriften.

Ved bruk av vinylbelegg som underlag er det en forutsetning at arbeidet er utført på en slik måte at den oppfyller kravene til å være fagmessig. Enkelt sagt må arbeidet være av en slik kvalitet at badet blir tett med det underlag som er valgt. I dette ligger både et krav om at det er foretatt en vurdering av at vinylbelegget egner seg som underlag, at det ikke er skader på belegget som gjør at det ikke er tett, samt at det nødvendige forarbeid gjøres før fliser limes på. At kvaliteten på tjenesteyterens arbeid er avgjørende gjelder uavhengig av hvilket underlag man velger å bruke, også om man velger å bruke en preakseptert løsning. Avgjørende for lagmannsrettens vurdering må derfor være om det er sannsynliggjort at det arbeid som B gjorde ikke var fagmessig utført.

Det er påpekt mulige svakheter ved metoden som er valgt og at dette er en metode som ikke er vanlig å bruke, men dette er i seg selv ikke tilstrekkelig til å konstatere at det foreligger en mangel. Det er fremlagt to skriftlige uttalelser, men ingen av disse gir en vurdering av det konkrete arbeidet som er utført. Uttalelsene går ikke lenger enn å konstatere at det ikke er brukt membran og at flis er lagt rett på vegg, noe som er på det rene. Vitnet Lasse Overgaard fra firmaet Murarbeid AS bekreftet også i retten at hans firma ikke foretok noen vurdering av det arbeid som ble utført, da de hadde fått i oppdrag å rive badet for så å bygge det opp. Det er derfor aldri foretatt noen sakkyndig vurdering av badet og A har ikke fremlagt bilder eller annen dokumentasjon som viser at arbeidet er mangelfullt. Badet ble revet i mai 2014, slik at det ikke har vært mulig å foreta slik vurdering i ettertid.

Det er fra A sin side anført at det særlig er overgangen mellom vegg og gulv som vil kunne utgjøre et problem, da man ved å kombinere membran på gulv med vinylbelegg på vegg vil få en overgang som er vanskelig å gjøre helt tett. B har på sin side vist til at det ble brukt dobbelt lag med tetningsbånd i overgangen mellom vegg og gulv og at han deretter la smøremembran oppå båndet. A har ikke fremlagt dokumentasjon som sannsynliggjør at arbeidet var mangelfullt eller ikke utført slik B har beskrevet. B har fremlagt bilder som viser det arbeid han gjorde, og selv om bildene ikke sier noe om kvaliteten på det arbeidet som ble utført, så underbygger de etter lagmannsrettens oppfatning Bs forklaring om at han brukte tetningsbånd og membran i overgangen. Vitnet Overgaard ga i retten uttrykk for at han ikke var sikker på hvor godt tettebånd ville sitte på et vinylbelegg, men han ga uttrykk for at dette kunne bli tett. Selv om han som fagmann ikke kunne gi noen garanti for at det ville gå bra, kunne han heller ikke utelukke at badet måtte anses forskriftsmessig. Andre bevis for at det forelå mangel på arbeidet som var utført, er ikke fremlagt for retten.

Det er også anført at det foreligger mangel ved sluken på badet. Heller ikke dette er underbygget med dokumentasjon. I mangel på dette legger lagmannsretten til grunn B sin forklaring som beskriver en utførelse som er fagmessig. Det kan ikke anses sannsynliggjort at arbeidene med sluken ikke er fagmessig utført, og bildene som B har lagt frem gir ikke retten grunnlag for å konkluderer med annet enn at det er sannsynlig at arbeidet er tilfredsstillende. Dersom arbeidet er gjort slik B har beskrevet overfor lagmannsretten, vil det være fagmessig utført, noe også vitnet Overgaard bekreftet overfor retten.

Ut fra en samlet vurdering av de bevis som er fremlagt, har lagmannsretten under tvil kommet til at det ikke er sannsynliggjort at det arbeid B gjorde var mangelfullt og lagmannsretten legger til grunn at arbeidet var fagmessig utført. Det er ikke anført at A har betalt for mer arbeid enn det som faktisk ble utført av B. Når lagmannsretten har kommet til at det ikke foreligger mangel ved hans arbeid innebærer det at A ikke har krav på erstatning for det hun allerede har betalt til B for det arbeid han har utført.

Arbeidet med badet ble aldri fullført, etter at det i desember 2013 oppstod en konflikt mellom partene. At badet ikke ble fullført utgjør isolert sett en mangel etter håndverkertjenesteloven § 17 første ledd, da badet ikke er i samsvar med det A kunne forvente. Det vil likevel ikke utgjøre en mangel dersom manglende ferdigstillelse skyldes A eller forhold på hennes side, jf andre ledd i samme bestemmelse.

Partene har ulik forklaring på hvorfor arbeidet ble stanset, og begge legger skylden på den andre. I følge A måtte hun stanse arbeidet og skifte lås på leiligheten fordi B fremsatte trusler mot henne etter at hun stilte spørsmål ved det arbeid som var utført. B hevder på sin side at han ble stengt ute fra leiligheten uten forvarsel og at han ikke fikk noen mulighet til å fullføre arbeidet. Han har også forklart at han måtte kontakte politiet for å få hentet ut verktøy han hadde stående i leiligheten.

Partene er enige om at de hadde kontakt pr telefon og SMS da arbeidet ble stanset, men ingen av dem har fremlagt dokumentasjon på den kontakten de har hatt seg i mellom eller dokumentasjon på hva slags kontakt de har hatt med politiet.

As kollega, Omid Pahrboud, avga forklaring for lagmannsretten. Han forklarte for at han i desember 2013 fikk opplyst av A at det var problemer med å rehabiliteringen av badet, og at hun hadde vært hos politiet fordi håndverkeren som skulle gjøre jobben hadde truet med at han skulle komme og rive badet og knuse nesen hennes. Vitnet har ikke selv hørt at slike trusler har blitt fremsatt.

Bevissituasjonen fremstår som uklar, og det er vanskelig for lagmannsretten å vite hva som faktisk skjedde da arbeidet ble stanset. Påstand står mot påstand, og den enes forklaring er ikke mer sannsynliggjort enn den andres slik at lagmannsretten vanskelig kan legge en av partenes forklaring til grunn.

Lagmannsretten konstaterer at konfliktnivået mellom partene har vært høyt. Med bakgrunn i de bevis som er fremlagt har lagmannsretten den oppfatning at begge parter kan bebreides for konflikten som oppstod og dermed også for at arbeidet ble stanset og at badet heller aldri ble fullført. Ingen av partene ser ut til å ha hatt fokus på å finne konstruktive løsninger på en fastlås situasjon. Begge parter må derfor ta ansvar for at situasjonen ble som den ble. Dette innebærer at lagmannsretten mener det uferdige badet utgjør en mangel etter § 17, men A ikke har krav på full erstatning.

Lagmannsretten har videre komme til at A ikke har mistet sin rett til å påberope at det foreligger mangel på grunn av for sent fremsatt reklamasjon.

Det følger av § 22 første ledd i håndverktjenesteloven at forbrukeren taper sin rett til å gjøre en mangel gjeldende dersom tjenesteyteren ikke blir underrettet om at mangelen påropes innen rimelig tid etter at forbrukeren oppdaget eller burde ha oppdaget mangelen.

Det legges til grunn at for å avbryte fristen, er det tilstrekkelig med en såkalt nøytral reklamasjon. Om det nærmere innholdet i et slikt krav vises til forarbeidene Ot.prp.nr.29 (1988–1989) side 85-86

Vilkåret om bare nøytral reklamasjon er i første ledd kommet til uttrykk ved at forbrukeren må underrette tjenesteyteren om at mangelen påberopes. Det er da tilstrekkelig at reklamasjonen gjør klart at forbrukeren ikke vil nøye seg med tjenesteyterens prestasjon, og at det forhold det klages på i noen grad konkretiseres gjennom angivelse om hva feilen består i eller hvordan den viser seg, jf. nærmere innstillingen s 106. Noen uttrykkelig regel om at underretningen skal angi hva slags mangel det gjelder som i kjøpsloven § 32(1), synes ikke nødvendig eller hensiktsmessig. Det sies da også i kjøpslovproposisjonen s 80 at bestemmelsen neppe kan tas helt strengt på ordet.

Videre heter det:

Etter utvalgets syn er det ikke grunn til å kreve «spesiell» reklamasjon ved forbrukertjenester. Så løs og uformell som hele avtalesituasjonen og også forholdene omkring utførelsen ofte er, bør reklamasjonsplikten ikke formaliseres på en måte som i de fleste tilfeller vil virke fremmed. Særskilt behov for «spesiell» reklamasjon har oppdragstakeren heller ikke. Det viktigste for ham er at han får beskjed om misligholdet og at forbrukeren vil påberope dette. Da kan han selv ta forholdet opp med forbrukeren med sikte på en avklaring av hvilke sanksjoner denne vil gjøre gjeldende.

Hva som regnes som «innen rimelig tid» beror på en konkret vurdering. Partene har begge forklart at det var kontakt dem imellom i tiden etter at arbeidet stoppet opp. Det er etter lagmannsrettens syn ingen tvil om at A ga uttrykk for sin misnøye overfor B allerede i desember. B hadde da en klar oppfordring til å få avklart forholdet med A. Også for B må det ha fremstått som åpenbart at badet var mangelfullt slik han etterlot det i desember 2013, og det kan da ikke stilles strenge krav til As reklamasjon. Videre er det dokumentert at A i begynnelsen av april 2014 tok kontakt med Bs advokat, og at hun da påpekte at badet ikke var ferdigstilt. Det hadde da gått ca. én måned siden hun fikk brev med krav om betaling. På dette tidspunkt må det ha blitt klart for A at B ikke hadde til hensikt å ferdigstille badet, og hennes reklamasjon én måned senere er innenfor lovens krav om «rimelig tid.»

Lagmannsretten har kommet til at manglende ferdigstillelsen av badet utgjør en mangel etter § 17. A kan da i medhold av § 28 kreve erstatning for de tap hun har hatt dersom vilkårene for øvrig er til stede.

Utmålingen foretas etter § 30 og hovedregelen er at A har krav på erstatning for det økonomiske tap hun er påført. Av § 30 andre ledd følger at det påligger A en tapsbegrensningsplikt, og at hun må bære den del av tapet som måtte følge av at hun ikke har iverksatt rimelige tiltak.

Ut fra en samlet vurdering av saken har lagmannsretten kommet til at partene må dele kostnadene A ble påført i forbindelse med at badet måtte rives. Disse utgjør kroner 21 094 inkl. mva ifølge faktura av 31. juli 2014 fra Murarbeid AS. Lagmannsretten har lagt til grunn forklaringen fra vitnet Overgaard fra Murarbeid AS som forklarte at det for dem var uaktuelt å jobbe videre med et bad som var påstartet av andre når det ikke forelå dokumentasjon på arbeidet som var gjort. Lagmannsretten legger derfor til grunn at riving av badet var nødvendig i mai 2014, og at dette skyldtes konflikten mellom partene.

Lagmannsretten har kommet til at B ikke krav på ytterligere betaling fra A. B må ta sin del av ansvaret for at arbeidet ikke ble fullført, og det foreligger ikke noe ensidig kontraktsbrudd fra A sin side. Det er for øvrig uklart for lagmannsretten hvor mye arbeid som gjenstod da Bs arbeid stanset opp. A frifinnes derfor for betalingskravet fra B.

Sakskostnader

Ingen av partene har vunnet saken helt eller i det vesentlige jf tvisteloven § 20-2 og lagmannsretten har kommet til at partene må dekke egne sakskostnader for lagmannrsetten.

Lagmannsretten har ikke funnet grunn til å gjøre endring i tingrettens avgjørelse hva gjelder sakskostnader.

Dommen er enstemmig.

Dommen er ikke avsagt innen lovens frist. Grunnen er stor arbeidsbyrde og redusert bemanning i lagmannsretten høsten 2016.

Domsslutning

1.A frifinnes for betalingskravet fra B.
2.B dømmes til innen 2 – to – uker fra dommens forkynnelse å betale 10 547 – titusenfemhundreogførtisju – kroner med tillegg av lovens forsinkelsesrente fra forfall til betaling skjer i erstatning til A.
3.Hver av partene dekker egne sakskostnader.