LG-2016-145895

InstansGulating lagmannsrett – Dom
Dato2017-05-18
PublisertLG-2016-145895
StikkordErstatning. Avtalerett.
SammendragTo eiendomsselskap hadde inngått avtale om å erverve og utvikle en næringsseksjon. Det ene selskapet (ankende part) hadde på forhånd inngått avtale om kjøpe seksjonen, og fikk det andre selskapet (ankemotparten) med på et samarbeidsprosjekt. Prosjektet ble ikke noe av, idet kjøpesummen ikke ble gjort opp. Ankende part krevde erstatning fra ankemotparten tilsvarende eget erstatningsansvar overfor selger. Kravet førte ikke frem.
SaksgangBergen tingrett TBERG-2015-138452 – Gulating lagmannsrett LG-2016-145895 (16-145895ASD-GULA/AVD1).
Om rettskraft
ParterSILVANUS INVEST AS (advokat Brendan Stewart Mitchell) mot Fav Eiendomsutvikling AS (advokat Ivar Skauge Strandenes).
ForfatterLagdommer Jarle Golten Smørdal, lagdommer Haakon Meyer og ekstraordinær lagdommer Ove Midttun.
Henvisninger i teksten Tvisteloven (2005) §20-2

Saken gjelder krav om erstatning for misligholdt avtaleforpliktelse.

Bergen tingrett avsa 30.05.2016 dom med slik slutning:

1.FAV Eiendomsutvikling AS frifinnes.
2.Silvanus Invest dømmes til innen 2 – to – uker fra denne dommens forkynnelse å betale FAV Eiendomsutvikling AS 276.000 – tohundreogsøttisekstusen – kroner for dekning av sakskostnader.

Silvanus Invest AS (som oftes omtalt som Silvanus), har anket dommen. Ankeforhandling ble holdt i Gulating lagmannsrett lokaler i Bergen, 19.-20.04.2017. For Silvanus møtte styreleder Søren Skogen, og for FAV Eiendomsutvikling AS (heretter også omtalt som FAV), møtte styremedlem Odd Fondevik. Lagmannsretten hørte tre vitner, og det ble foretatt slik dokumentasjon som fremgår av rettsboken.

Sakens bakgrunn:

Tingretten ga følgende beskrivelse av bakgrunnen for tvisten:

«Silvanus inngikk i mai 2013 avtale med FAV om kjøp av boligseksjon nr. 1 i Bønesstranden 86 (gnr. 21 bnr. 286 seksjonnr. 1 i Bergen kommune, heretter kalt «Bønesstranden» eller «Bønesstranden seksjon 1»). Kjøpesummen var kr 11.500.000,-. Beløpet skulle gjøres opp ved at FAV overtok 100 prosent av aksjene i Skageveien 54 A AS fra Silvanus. Aksjekjøpsavtalen er datert 07.05.2013. Avtalt overlevering av Bønesstranden var i henhold til kjøpekontrakten senest 15.11.2013. Ifølge kontrakten skulle det med Bønesstranden følge et flytebryggeanlegg med plass til en større båt. I kontrakten punkt 1 står blant annet: «Til seksjonen hører også: [ ... ] En båtplass i bås på brygge på eiendommen Gnr. 21 Bnr. 336 og Bnr. 797. Bryggen er 17 meter og denne vil bli delt i 4 like store båser. Kjøper har rett til å velge bås som andrevalg.»

Det viste seg at flytebryggeanlegget ikke kunne leveres som avtalt, på grunn av manglende godkjenning fra Bergen kommune. Silvanus hadde dessuten flere kritikkpunkter mot FAVs levering av Bønesstranden. Eksempelvis kunne overlevering ikke skje 15.11.2013. Dokumentet «Overtakelsesforretning» ble signert av Søren Skogen 11.12.2013.

Silvanus hadde altså flere kritikkpunkter mot Bønesstranden. Samtidig var Silvanus engasjert i et eiendomsprosjekt i Møllendalsveien 63 A (gnr. 163 bnr. 18 seksjonnr. 31 i Bergen kommune, heretter kalt «Møllendalsveien» eller «Møllendalsveien seksjon 31» eller «seksjon 31»). Silvanus ønsket et samarbeid med FAV om Møllendalsveien, fordi FAV er en stor eiendomsutvikler med ressurser og kontakter, mens Silvanus er en mindre eiendomsaktør. Den 16.01.2014 ble det inngått en closingprotokoll på fem sider mellom partene, der både Bønesstranden og Møllendalsveien var tema. Protokollen var signert av Søren Loennechen Skogen for Silvanus. Søren Skogen er 100 prosent eier av Silvanus. For FAV signerte Haakon Jard Veidung på vegne av Arne Veidung. Arne Veidung er eier av FAV. Haakon Jard Veidung er control & financial manager i FAV-systemet, og er Arne Veidungs sønn.

I closingprotokollen ble det blant annet avtalt en ny løsning for båtplass i Bønesstranden. Det ble også avtalt at FAV og Silvanus skulle samarbeide om Møllendalsveien seksjon 31, på visse betingelser. Det skulle opprettes et nytt selskap, MB-63 A AS, eid 50/50 av Silvanus og FAV. Det nye selskapet skulle kjøpe seksjonen i Møllendalsveien. Grunnen til at selskapet fikk navnet MB-63 A AS skyldtes tydeligvis at man trodde seksjonen hadde adresse Møllendalsbakken. Seksjonen har imidlertid adresse Møllendalsveien 63 A.

Den 16.01.2014 ble det som beskrevet inngått et avtaleverk mellom partene, som besto av en closingprotokoll mellom Silvanus Invest AS og FAV Eiendomsutvikling AS, og en kjøpekontrakt mellom Silvanus Invest AS og MB-63 A AS.

Til tross for closingprotokollen og kjøpekontrakten kom det aldri så langt at MB-63 A AS kjøpte Møllendalsveien seksjon 31. Om årsakene til dette klandrer partene hverandre gjensidig, og dette er tvistens hovedtema. I tillegg er det ennå ikke kommet på plass en godkjent flytebrygge i Bønesstranden, og situasjonen når det gjelder båtplass kan sies å være noe uavklart. Det andre hovedtema i tvisten er at Silvanus anklager FAV for mislighold av kjøpekontrakten for Bønesstranden. Silvanus hevder å ha et erstatningskrav overfor FAV på grunn av dette. Dette pretenderte erstatningskravet knyttet til Bønesstranden bygger likevel på forutsetningen om at FAV har misligholdt sine forpliktelser knyttet til Møllendalsveien.»

Partene er enige i denne beskrivelsen, og etter lagmannsrettens syn gir den et dekkende bilde av forhistorien til at den avtalen som ble inngått mellom Silvanus og FAV om erverv og utvikling av Møllendalsbakken 63. For lagmannsretten er tvisten nå begrenset til mislighold av denne avtalen, og det er ikke lenger tema om tidligere forpliktelser kan bli «vekket til live».

Før lagmannsretten redegjør for partenes påstandsgrunnlag, er det hensiktsmessig å utfylle den faktiske beskrivelsen som er sitert ovenfor.

Silvanus hadde 08.10.2013 inngått avtale med Vapa Eiendom AS (heretter også omtalt som Vapa), om erverv av et rålokale i Møllendalsveien 63 A for kr 1.950.000, med oppgjørsdato 15.12.2013. Følgende fremgikk av budskjema som både Silvanus og Vapa hadde undertegnet:

«Eiendommen kjøpes «As is» som et rålokale, og kjøper må selv foreta enhver oppgradering og innredning av seksjonen, og kjøper må selv avklare hvorvidt ombyggingsarbeider og innredningsarbeider er søknadspliktig. Eiendommen selges uten reklamasjonsrett og hevingsrett, som fremvist på visning den 08.10.13 ... »

Det var utarbeidet et prospekt med bilder og informasjon der følgende var opplyst på en av sidene:

«Næringsseksjon for salg:

Vi har for salg en næringsseksjon, beliggende i byggets loftsetasje. Seksjonen har tidligere vært brukt som kontor og undervisningslokale, og vi har nå strippet lokalet, og klargjort for ny kjøpers egen innredning av lokalet»

Seksjonens areal:

Seksjonen har et gulvareal på ca 600 kvm, dog er det skråtak, slik at opplyst gulvareal er ikke identisk med målbart bra – areal. Areal mellom de stiplede linjene på tegningen er ca 350-380 kvm.»

Det var forhåndskonferanse med kommunen 03.12.2013 om mulig utnytting av eiendommen. Referatet fra dette møtet ble først kjent for FAV etter tingrettsbehandlingen.

Tre dager etter, 06.12.2013, sendte Skogen (Silvanus) en e-post til Fondevik (FAV) der det fremgår:

«Hei Odd!

Sender som avtalt.

Råloft 600 kvm, pga Skåtak vil bruksareal utgjøre ca 380 kvm.»

Som vedlegg fulgte de fleste sidene i det prospektet som lå til grunn fra Silvanus sin avtale med Vapa, men ikke den siden som er sitert ovenfor. Det fremgår der at arealet er 350-380 kvm.

I e-post 23.12.2013 fra Skogen (Silvanus) til daværende administrerende direktør i FAV, Arne Veidung, vises det til telefonsamtale 20.12 og Skogen oppsummere bl a slik:

«Forslag fra deg er som følgende, hvis jeg oppfatter riktig;

Det produseres en kjøpekontrakt på Møllendalsveien 63A gnr.161/ bnr.18/snr.31 på kr 3.500.000,- med overtakelse og fult oppgjør 01.04.2014.

...

Det vil som vi snakket om på ditt møterom på Gamlehaugen, ikke bli noen form for kontakt med Bergen kommune, ingen søknads innrapportering til Bg. Kom. eller utført arbeid utvendig hverken på fasade eller tak. Dere kjøper loft «as is» og dere som kjøpere har ingen form for reklamasjonsrett, regreskrav eller ersattnigskrav for noe som helst overfor meg som selger.

Jeg vil videre ikke søke noe av dette arbeid inn for Bergen kommune hverken i forkan eller i etterkant, dette er begge parter innforstått med.

Hvis dette er i tråd med dine tanker, så vil jeg ta meg den frihet å utarbeide en kjøpekontrakt som vi kan signere umiddelbart på samme tidspkt. som Bønesstranden.»

Partene er uenige om denne oppsummeringen var dekkende, men de avtalene som Silvanus og FAV senere inngikk, innebar ikke at FAV skulle kjøpe eiendommen. Partene skulle derimot opprette et eget selskap, MB 63 AS, som skulle erverve eiendommen. I e-post 13.01.2014 fra Skogen til Arne Veuidung, fremgår at «loftet beløper seg til kr 2.8 mill + dok. Med oppgjør i uke 05/14.

I closingprotokollen, som ble underskrevet 16.01.2014, står det følgende under punkt 2, avsnittet «Kontraktens bestemmelser om forsinkelse m.m.:»

«Partene er enig om følgende løsning på alle anførsler og krav ifbm forsinket levering av ytelsene:

-FAV Eiendomsutvikling AS og Silvanus Invest AS stifter et nytt selskap sammen. Partene skal eie 50% hver av aksjene i dette selskapet, som får navnet MB-63 A AS.
-Aksjekapital skal være kr 30.000,-. Hver av partene skyter inn kr 15.000,-.
-Det skal for MB-63 A AS utarbeides en aksjonæravtale som aksjonærene er ansvarlig å signere. Denne skal blant annet regulere partenes plikter til å samarbeide til det beste for selskapet og aksjonærenes interesser og partenes plikt til å stemme for eller mot konkrete saker. Herunder skal det reguleres at FAV Eiendomsutvikling AS har full myndighet i finansielle avgjørelser og at Silvanus Invest AS er forpliktet til å stemme for slike finansielle forslag som fremmes av FAV Eiendomsutvikling AS.
-FAV Eiendomsutvikling AS skal yte et ansvarlig lå på kr 500.000,- til MB-63 A AS. Det skal utarbeides en låneavtale for dette. Renten skal være 6% p.a. Forfall for lånet skal være den 31.12.2014 forutsatt at eierseksjonen kan oppfinansieres. Lånet forfaller uansett i sin helhet umiddelbart ved salg av eierseksjonen. Lånet skal sikres med pant i eierseksjonen med prioritet etter banklånet.
-FAV Eiendomsutvikling AS skal sørge for at MB-63 A AS får et banklån på kr 1.500.000,-.
-MB-3 A AS skal kjøpe gnr. 163, bnr. 18, snr. 31 i Bergen kommune iht. Kjøpekontrakt vedlagt nærværende avtale.
-Gnr. 163, bnr. 18, snr. 31 skal pusses opp av MB 63 A AS. Søren L. Skogen / Silvanus Invest skal lede prosjektet hva gjelder oppussing. For prosjektledelsen av oppussingen skal Søren L. Skogen eller Silvanus Invest AS motta honorar på kr 100.000,-. FAV Eiendomsutvikling AS skal sørge for at MB-63 A AS får nødvendig byggelån fra bank ifbm. Oppussing.
-FAV Eiendomsutvikling AS skal skaffe leietager på markedsvilkår til gnr. 163, bnr. 18, snr. 31.
-Møllendalsbakken må være godkjent for bruk/utbygging til næringslokaler og det skal fremskaffes ferdigattest når seksjonen er ferdig utbygget.»

Samme dag ble det inngått en kjøpekontrakt mellom Silvanus og MB 63 AS. I denne har Skogen undertegnet som selger og både Skogen og Haakon Veidung som kjøpere. Det fremgår av denne kontrakten at kjøpesummen er kr 1.950.000, samt omkostninger til tinglysning, samt at «Kjøper er kjent med at selger pt. ikke er eier av seksjonen og ikke har hjemmel til seksjonen. Dersom selger ikke blir eier av seksjonen heves avtalen.» Det fremgår videre at kjøpesummen skulle innbetales til konto angitt av selger.

Det ble også utarbeidet en aksjonæravtale for MB-63 A AS, men denne ble ikke undertegnet.

Nordea innvilget 31.01.2014 lån stort kr 1500 000, og partene undertegnet låneavtale 04.02.2014, og same dag sendte Skogen e-post til megler Einar Strand som håndterte salget fra Vapa til Silvanus, med beskjed om at «da er vi klar for utbetaling», med kopi til Haakon Veidung i FAV. I samme e-post fra Skogen til Strand, ble det tatt opp at det var et avvik i areal.

I e-post 07.02.2014 fra Haakon Veidung til Skogen, ble det opplyst at arealet nå var oppmålt til 337,50 m2, og at korrekt pris da skal være 1.731.907,90, og Skogen ble bedt om å ta kontakt med selger for å få justert prisen.

I e-post fra Skogen til Arne Veidung 10.02.2014 spurte Skogen om Veidung kunne/ville være med på forhandlinger med Foss, og ga samtidig uttrykk for at «Jeg vet ikke hvor mye «rabaleder» vi kan lage her, de solgte med oppgitt BRA 350-380. Dette stpr i salgsoppgaven.»

Vapa v/ Christian Foss avslo i e-post samme dag til Skogen at det var grunnlag for noe prisreduksjon, og ba om snarlig oppgjør. Påfølgende dag skrev Skogen til Arne Veidung at han ikke ønsket å diskutere mer med Foss, og at det ble for «dumt» å diskutere om et avvik på 12,5 kvm. Arne Veidung svarte tilbake til Skogen at

«Du har oppgitt 380 m2 til oss, det er tallet vi forholder oss til. Da er det snakk om over kr 200K»

I e-post fra Skogen 24.02.2014 til Arne Veidung, opplyste han at det ikke lar seg gjøre med prisreduksjon. Arne Veidung svarte neste dag at:

«Vi godtar ikke en pris som er basert på et areal som er betydelig mindre enn oppgitt»

Haakon Veidung sendte 11.03.2014 e-post til Einar Strand, med opplysning om at den var tenkt videresendt til Christian Foss. Arealsvikten ble der påpekt, og det ble tilbudt kr 1.800.000, for å få saken ut av verden.

Einar Strand svarte samme dag, med kopi til Skogen, at han videresendte til Foss, men påpekte at «dere har kjøpt av Skogen, ikke Foss. Det ble videre påpekt at det var opplyst at arealet var ca 350 -380, og at avviket da er 12,5 m2.».

Vapa varslet Silvanus 26.03.2014 om at det ville bli igangsatt dekningssalg. Skogen sendte dette videre til Arne Veidung der han bl a skrev «Jeg ber deg om å komme til fonuft når det gjelder å gjøre opp til Foss & co. Så kan vi ta det etterpå, men jeg kan dessverre ikke her også komme i minus».

Det kom ikke til noen enighet mellom Silvanus og FAV. Etter at Silvanus purret i e-post 07.05.2014 til Arne Veidung, svarte Arne Veidung at:

«Som vi har sagt flere ganger, hele greien ble basert på vesentlig andre opplysninger vedr. areal. Vi aksepterer ikke denne måten å gjøre forretninger på. Du var enig i dette sist du, Odd og jeg snakket sammen her på kontoret».

Vapa fortok dekningssalg høsten 2014, og krevde prisdifferanse og utgifter erstatter fra Silvanus med kr 1.236.904. I etterkant ble Silvanus og Vapa enige om en erstatning stor kr 750.000 og med tillegg av kr 72.000 i advokatkostnader, utgjør dette kravet som Silvanus har fremmet ovenfor FAV.

Ankende part, Silvanus, sitt påstandsgrunnlag, kan sammenfattes slik:

Closingsprotokollen var et sluttprodukt for flere tvister, og innebar at FAV forpliktet seg til å finansiere MB-63 sitt erverv av Møllendalsveien. FAV valgte uberettiget å avslutte samarbeidsavtalen gjennom heving, med den konsekvens at MB-63 aldri ervervet eiendommen og Silvanus ble stående i betalingsmislighold. Det anføres at FAV var forpliktet til å stille med finansiering av kjøpesummen, slik at Silvanus kunne erverve eiendommen. Forpliktelsen fremkommer av det samlede avtaleverk (closingprotokoll, tilhørende kjøpekontrakt, skriftlig kommunikasjon mellom partene, samt partenes opptreden). Betaling skulle finne sted direkte til Vapa, og Silvanus skulle ikke ha separat finansiering. Det var ikke meningen at Silvanus skulle bli eier, før FAV oppfylte sin betalingsforpliktelse. Det har ikke blitt anført at det forelå noen direkteavtale mellom FAV og Vap, eller at kontrakten har blitt transportert. Det var finansieringsforpliktelsen som var det sentrale. FAV var ikke berettiget til å heve med den begrunnelse at Silvanus ikke ble eier. Grunnen til at Silvanus ikke ble eier, skyldes FAV sitt mislighold. Det kan ikke legges til grunn at Silvanus ikke hadde finansering. Manglende eierskap ble heller ikke påberopt av FAV da de trakk seg fra samarbeidet. Fragåelsen av samarbeidsprosjektet ble utelukkende begrunnet i påstått mangelfull informasjon om areal. Det bestrides at det forelå opplysningssvikt som ga grunnlag for heving. FAV var gjennom forhandlingene før signering av Closingprotokoll, klar over lokalenes faktiske størrelse gjennom befaring og seksjoneringsdokumenter. Målbart areal var ikke avgjørende for partenes refeleksjon til realisering av felles prosjekt. Det er ikke riktig at Skogen bevisst har holdt tilbake informasjon, Det dreier seg om hva han har fått med seg og ikke. Dersom opplysningssvikten er en mangel, ville den adekvate misligholdsbeføyelsen være et prisavslag. Krav om prisavslag ble aldri fremsatt overfor Silvanus, men ble fremsatt overfor Vapa. Det var ikke grunnlag for å heve og det foreligger ansvar for det økonomiske tap som Silvanus er påført.

Ankende parts påstand

1.FAV Eiendomsutvikling AS dømmes til å betale et beløp fastsatt etter rettens skjønn, med tillegg av lovens forsinkelsesrenter.
2.FAV Eiendomsutvikling AS dømmes til å erstatte Silvanus Invest AS sine sakskostnader.

Ankemotpartens, FAV, sitt påstandsgrunnlag, kan sammenfattes slik:

Det foreligger ikke ansvarsgrunnlag. Årsaken til at MB 63 AS ikke ervervet seksjonen, skyldes Silvanus sitt eget mislighold. Det bestrides at det forelå noen avtale om direkte oppgjør med Vapa. Closingprotokollen foreskriver uttrykkelig at MB 63 skal kjøpe seksjonen iht vedlagt kjøpsavtale. Denne kjøpsavtalen er mellom MB 63 og Silvanus. Det fremgår av denne at om Silvanus ikke blir eier av seksjonen, så heves avtalen. Silvanus ble aldri eier av seksjonen. FAV har oppfylt sine handleplikter etter Closingprotokollen. Avtalen er inngått mellom profesjonelle parter, og det må foretas en objektiv fortolkning med stor vekt på ordlyd.

Subsidiært anføres at FAV var berettiget til ikke å bidra til gjennomføring på grunn av opplysningssvikt fra Silvanus sin side. Silvanus hadde ikke gitt korrekte og fullstendige opplysninger om seksjonen. Silvanus sendte ikke videre all informasjon de hadde, og har pådratt seg ansvar for arealsvikt. Silvanus sa heller ikke noe om utfordringer knyttet til bygningsmyndighetene. Om noen har misligholdt avtalen, er det Silvanus, ikke FAV. Betalingsforpliktelsen påhviler uansett MB 63, ikke FAV. Atter subsidiært foreligger det ikke årsakssammenheng med det økonomiske tapet. Silvanus kan ikke velte sin kostand knyttet til eget mislighold overfor Vapa, over på FAV. Forsinkelsesrenter var det uansett ikke avtalt at FAV skulle betale, og Silvanus måtte uansett ha betalt noe direkte til Vapa.

Ankemotpartens påstand:

1.Anken forkastes.
2.Silvanus Invest AS dømmes til å betale sakens omkostninger for lagmannsretten.

Lagmannsrettens vurdering:

Lagmannsretten finner det klart, og det er heller ikke omstridt, at Silvanus har misligholdt sin betalingsforpliktelse overfor Vapa. Fullt oppgjør skulle skje i desember 2013, og dekningssalg ble foretatt høsten 2014, etter at dette var varslet fra slutten av mars 2014. Det er også klart at FAV ikke selv har misligholdt noen forpliktelse overfor Vapa.

FAV har anført at det i tilfelle er MB 63 AS som vil være ansvarlig for betalingsforpliktelsen, og ikke FAV. Slik søksmålet er anlagt, med fokus på pliktene etter closingprotokollen av 16.01.2014, er lagmannsretten ikke enig i dette. Den avtalen, gjelder forholdet mellom Silvanus og FAV.

Etter lagmannsrettens syn er det ikke treffende å karakterisere utviklingen i avtaleforholdet som en heving. Det foreligger ingen hevingserklæring. Fra 07.02.2014 gjorde FAV gjeldende at det forelå feil opplysninger om arealet, som måtte føre til reduksjon av kjøpesum. Det at FAV anbefalte Silvanus å ta dette opp med Vapa, innebærer ikke at det er Silvanus som eventuelt vil sitte med ansvaret overfor FAV. Det er åpenbart at det ikke ville være grunnlag for noe prisavslag i avtalen mellom Silvanus og Vapa, men dette kunne stille seg noe annerledes i forholdet mellom Silvanus og MB 63 A, og dermed ha betydning for rekkevidden av finansieringsforpliktelsen til FAV. Hvorvidt det var grunnlag for prisavslag, eller ikke, finner ikke lagmannsretten det nødvendig å ta stilling til. Det var uansett en uenighet mellom FAV og Silvanus, som ikke ble løst.

Etter lagmannsrettens vurdering, fremstår det som om Silvanus ikke hadde forståelse for at det ville være avtaleforholdet med Silvanus som selger, som er det sentrale, og ikke avtalen med Vapa. Dette ble påpekt flere ganger fra FAV, uten det kom annet svar fra Silvanus enn at Vapa ikke gikk med på noen reduksjon.

Utspill fra FAV 11.03.2014, direkte til Vapa, innebar i realiteten et tilbud om prisavslag stort kr 150.000. Det er uheldig at dette ikke ble tatt opp med Silvanus, men i og med at tilbudet umiddelbart ble sendt videre til Cristian Foss, med kopi til bl a Søren Skogen, var Silvanus kjent med standpunktet til FAV, og ble etter hvert kjent med at Vapa ikke godtok en slik reduksjon.

Spørsmål om tilsvarende prisavslag, ble ikke diskutert mellom FAV og Silvanus. I e-post 07.05.2014 fra Silvanus ble det derimot fremsatt et slikt forslag:

«Jeg tar kr 200.000,- på meg men da overtar dere all styring i form av å sette loft i stand i godkjent stand. Dvs. De kr 100.000,- Jeg skulle mota frafaller (trekke i fra på de 200.000) dere tar morar renter ifra avtale med Bønesstranden ble signert.

Det er ikke riktig at vi ikke gjør opp til Vapa eiendom as».

FAV avslo dette og ga uttrykk for at de ikke aksepterte denne måten å gjøre forretninger på. Deretter er det ikke opplyst om mer kontakt mellom partene. Dekningssalget skjedde ca et halvt år etterpå, og krav om erstatning ble senere fremsatt. Avtalene ble dermed etterhvert innholdsløs, men det var ingen heving som skjedde.

For lagmannsretten er det sentralt at Silvanus hadde en betalingsforpliktelse overfor Vapa som pr utløpet av februar 2014 utgjorde 2 052 094, inkludert morarenter. Ytterligere forsinkelsesrenter påløp med minst kr 15.000 i måneden, og utgjorde minst kr 70.000 i begynnelsen av mai 2014. Det er enighet om at FAV ikke hadde påtatt seg noen plikt til å betale disse forsinkelsesrentene. Det er da likevel påfallende at Silvanus i sin kommunikasjon med FAV opptrer som om FAV er den som skal gjøre opp med Vapa. Silvanus kunne og burde således ha gjort opp med Vapa, eventuelt bedt FAV om å betale det uomstridte beløpet. Silvanus gjorde ikke noe forsøk på dette, og fortsatte dermed sitt betalingsmislighold overfor Vapa. I en slik uavklart situasjon, uten at det fra Silvanus sin side ble tatt noe adekvat skritt for å avklare situasjonen, foreligger det ikke noen uberettiget betalingsvegring fra FAV, og dermed ikke noe mislighold. Anken må etter dette forkastes.

Anken har ikke ført frem og ankemotparten har krevd seg tilkjent sakskostnader etter tvisteloven § 20-2 (2). Ingen av unntakene i § 20-2 (3) er anvendelige. Advokat Strandenes har fremlagt kostnadsoppgave stor kr 189.155,- eks mva. Ankende part har ikke hatt innvendinger til oppgaven, og beløpet tilkjennes.

Dommen er enstemmig.

Domsslutning

1.Anken forkastes.
2.Silvanus Invest AS dømmes til å betale sakskostnader for lagmannsretten til FAV Eiendomsutvikling AS med 189 155 – etthundreogåttinitusenetthundreogfemtifem – kroner. Oppfyllingsfristen er 2 -to- uker fra dommen er forkynt.