LG-2017-71414

InstansGulating lagmannsrett – Kjennelse
Dato2017-06-05
PublisertLG-2017-71414
StikkordSivilprosess. Tvisteloven. Sakskostnader.
SammendragAnke og avledet anke over sakskostnadsavgjørelse ble forkastet av lagmannsretten. Tingretten anvendte unntaksregelen i tvl. § 20-2 tredje ledd og tilkjente ikke sakskostnader. Det forelå tungtveiende grunner.
Henvisninger: Tvisteloven (2005) §20-2
SaksgangBergen tingrett TBERG-2016-169237 – Gulating lagmannsrett LG-2017-71414 (17-071414ASK-GULA/AVD2). Anke til Høyesterett nektet fremmet, HR-2017-1982-U.
Om rettskraft
ParterI Anke og II Avledet anke: Bergen kommune – Innkjøpsseksjonen og Byrådsavdeling for helse og omsorg (advokat Karl Fartein Løseth) mot Orange Helse AS (advokat Elin Inderjit Sarai).
ForfatterLagdommer Jon Atle Njøsen, lagdommer Roar Klausen og lagdommer Guri Elisabeth Molven.
Sist oppdatert2017-10-20
Henvisninger i teksten Menneskerettsloven (1999) EMKN A6 | Tvisteloven (2005) §20-3, §20-4, §20-9, §29-7, §29-15, §29-23, §32-7 | Offentleglova (2006) §3, §5, §29, §32

Saken gjelder særskilt anke og avledet anke over tingrettens sakskostnadsavgjørelse.

Sakens bakgrunn

Bergen kommune og Orange Helse AS inngikk i perioden 2009 til 2012 tre ulike kontrakter om levering av helsetjenester. I perioden januar til september 2016 foretok kommunen kontroll med lønns- og arbeidsvilkår hos Orange Helse. Kommunen varslet at rapporten fra kontrollen ville bli offentliggjort. Orange Helse mente rapporten inneholdt taushetsbelagte opplysninger, samt at den baserte seg på ufullstendige bevisvurderinger, og at den derfor ikke kunne offentliggjøres. Gjennom sommeren og høsten 2016 var det kommunikasjon mellom partene om offentliggjøringsspørsmålet.

Orange Helse fremsatte 18. oktober 2016 begjæring om midlertidig forføyning for Bergen tingrett. Det ble lagt ned påstand om at kommunen forbys å offentliggjøre kontrollrapporten inntil tingretten har tatt stilling til søksmål vedrørende blant annet taushetsplikt og påstander om tvangsarbeid. Kommunen tok til motmæle i tilsvar 4. november 2016. Den 9. november 2016 innga kommunen nytt prosesskriv hvor det fremgikk at kommunen så det som viktig at saken fikk en rask avgjørelse. Det ble vist til at kommunen hadde mottatt innsynskrav i rapporten, og at det ikke forelå noe rettslig grunnlag for å nekte innsyn.

Det ble holdt planleggingsmøte i saken 14. november 2016. To dager etter dette meddelte kommunen at den hadde imøtekommet innsynskravet den hadde mottatt, og at rapporten deretter var blitt offentliggjort i Bergens Tidende. Partene var enige om at saken om midlertidig forføyning måtte heves på grunn av bortfall av rettslig interesse. Begge parter krevde sakskostnader.

Bergen tingrett avsa 9. februar 2017 kjennelse med slik slutning:

1.Sak nr. 16-169237TVI-BBYR/02 heves
2.Hver part bærer sine sakskostnader.

Om bakgrunnen for saken ellers, og partenes anførsler for tingretten, vises til avgjørelsen.

Bergen kommune har anket tingrettens sakskostnadsavgjørelse, jf. slutningens punkt 2. Anken gjelder tingrettens rettsanvendelse, bevisvurdering og saksbehandling. Orange Helse har inngitt tilsvar, samt inngitt avledet anke hvorved Orange Helse påstår seg tilkjent sakskostnader for tingretten. Partene har i tillegg utvekslet ytterligere prosesskriv. Lagmannsretten finner saken tilstrekkelig opplyst og klar til avgjørelse.

Partenes påstander og grunnlaget for disse

Bergen kommune har i anke og senere prosesskriv i hovedtrekk gjort gjeldende:

Tingretten har lagt til grunn uriktig lovtolkning når den har lempet Orange Helses sakskostnadsansvar etter tvisteloven § 20-2 tredje ledd. En begjæring om midlertidig forføyning har ikke oppsettende virkning. At kommunen oppfylte innsynskravet kan ikke utgjøre en «tungtveiende» grunn som gjør det rimelig med lemping. Tingretten har også uriktig lagt til grunn at kommunen hadde adgang til å utsette innsyn til behandlingen av den midlertidige forføyningen. Kommunen hadde tvert i mot plikt til å oppfylle innsynskravet raskt. Kommunen hadde ingen hjemmel for å holde rapporten tilbake.

Tingretten har videre uriktig lagt til grunn at kommunen hadde plikt til å varsle retten og Orange Helse før rapporten ble oversendt Bergens Tidende. Slik varslingsplikt mangler hjemmel og er i strid med offentlighetslovens system. Tingretten har uansett uriktig lagt til grunn at kommunen ikke ga varsel om at innsynskravet ville bli oppfylt, jf. prosesskriv 9. november 2016. Behovet for rask behandling ble også understreket i planmøtet. Om Orange Helse skulle være av den oppfatning at kommunen ikke kom til å offentliggjøre rapporten, må dette bero på en rettsvillfarelse.

Det er ikke ubalanse i styrkeforholdet mellom partene, jf. tvisteloven § 20-2 tredje ledd bokstav c. Tvert i mot tilsier det faktum at det her er to profesjonelle kontraktsparter, at hovedregelen i tvisteloven § 20-2 første ledd, jf. andre ledd, skal anvendes. Det er høyst uklart hvordan Orange Helses anførsel om at selskapet synes å ha blitt brukt i politisk øyemed, skal ha betydning i relasjon til tvisteloven § 20-2 tredje ledd.

Det gjøres subsidiært gjeldende at tingrettens kjennelse må oppheves som følge av mangelfulle kjennelsesgrunner. Tingrettens begrunnelse viser ikke om offentlighetsloven er forstått og anvendt riktig. Begrunnelsen viser heller ikke til alle de hensyn som er relevante, at de bærende argumenter for at partene skal bære egne sakskostnader har tilstrekkelig tyngde eller at nærliggende motargumenter har vært overveid.

Det er ikke grunnlag for å tilkjenne Orange Helse sakskostnader med hjemmel i tvisteloven § 20-4 bokstav c. Tingrettens bevisbedømmelse og rettsanvendelse er korrekt når den har lagt til grunn at det ikke forelå noen prosessuell forsømmelse hos kommunen ved oppfyllelse av innsynskravet. Kommunen bestrider at det forelå avtale eller en konkludent forpliktelse til å avstå oppfyllelse av innsynskravet. Kommunen har uansett ikke adgang til å gjøre unntak fra offentlighetslovens regler på avtalerettslig grunnlag.

Det er lagt ned slik påstand:

Prinsipalt:

1.Bergen kommune, v/ ordføreren tilkjennes sakskostnader for tingretten i sak 16-169237TVI-BERG/02.
2.Bergen kommune, v/ ordføreren tilkjennes sakskostnader for lagmannsretten.

Subsidiært:

1.Bergen tingretts kjennelse av 9. februar 2017, i sak 16-169237TVI-BERG/02, slutningens punkt 2 som gjelder sakskostnadene, oppheves.
2.Bergen kommune, v/ ordføreren tilkjennes erstatning for sakskostnader for lagmannsretten.

Orange Helse har ved tilsvar og senere prosesskriv i hovedtrekk gjort gjeldende:

Det gjøres prinsipalt gjeldende at kommunen må pålegges å dekke Orange Helses nødvendige sakskostnader for tingretten med hjemmel i tvisteloven § 20-4 bokstav c. Tingretten har lagt til grunn uriktig bevisvurdering når den har kommet til at kommunen ikke har utvist uforsvarlig eller klanderverdig oppførsel. Kommunen må både gjennom inngåtte avtaler og konkludent adferd anses å ha forhåndsbundet seg til ikke å publisere rapporten før begjæringen om midlertidig forføyning var avgjort. Kommunen måtte i det minste ha varslet Orange Helse før offentliggjøringen, slik at selskapet kunne begjært midlertidig avgjørelse etter skriftlig behandling. Orange Helse har blitt påført sakskostnader knyttet til en begjæring om midlertidig forføyning som har vært meningsløs fordi det ikke ble gitt et slikt varsel.

Subsidiært anføres at det foreligger tungtveiende grunner som gjør det rimelig å lempe Orange Helses sakskostnadsansvar, jf. tvisteloven § 20-2 tredje ledd. Tingrettens kjennelse er korrekt både når det gjelder begrunnelse og resultat. Vurderingen av om det foreligger tungtveiende grunner påvirkes ikke av at kommunen anså seg forpliktet til å gi innsyn i rapporten, idet kommunen uansett skulle ha varslet Orange Helse om offentliggjøringen, jf. ovenfor. Tingretten har under enhver omstendighet korrekt lagt til grunn at kommunen hadde anledning til å utsette innsyn til begjæringen om midlertidig forføyning var behandlet. Det vises dessuten til at Orange Helse synes å ha blitt brukt i politisk øyemed, jf. tvisteloven § 20-2 tredje ledd bokstav c. Hovedårsaken til at kommunen ikke ville varsle og gi Orange Helse anledning til å ivareta sine interesser, synes å være byrådets behov for å stilne opposisjonens kritikk av at ordningen med fritt brukervalg var avviklet uten politisk diskusjon.

Det er lagt ned slik påstand:

1.Prinsipalt: Orange Helse AS tilkjennes nødvendige saksomkostninger for tingrett og lagmannsrett med tillegg av lovfastsatt rente fra forfall til betaling skjer. Oppfyllelsesfrist settes til to uker fra kjennelsen er forkynt.
2.Subsidiært: eventuelt saksomkostningsansvar for tingrett og lagmannsrett for motpartens omkostninger lempes etter rettens skjønn

Lagmannsrettens vurdering

Sakskostnadsavgjørelser kan ankes særskilt etter reglene for anke over kjennelser, jf. tvisteloven § 20-9 tredje ledd. Hovedregelen er at anke over kjennelse avgjøres etter skriftlig behandling. Det er ikke bedt om muntlig forhandling, som heller ikke anses nødvendig for en forsvarlig og rettferdig behandling av saken, jf. tvisteloven § 29-15 første og andre ledd og EMK artikkel 6 nr. 1.

Det er inngitt anke og avledet anke over tingrettens sakskostnadsavgjørelse. Det følger av HR-2010-472-U at dette er riktig fremgangsmåte der ankemotparten ønsker sitt sakskostnadskrav prøvd, jf. tvisteloven § 29-7. Lagmannsretten finner det hensiktsmessig å behandle anke og avledet anke samlet.

Ved særskilt anke over tingrettens sakskostnadsavgjørelse, kan lagmannsretten bare prøve lovanvendelsen og saksbehandlingen, samt bevisvurderingen så langt den utelukkende gjelder sakskostnadsavgjørelsen, jf. tvisteloven § 20-9 tredje ledd. Dette innebærer at lagmannsretten kan prøve om tingretten har forstått og anvendt kriteriene i tvistelovens bestemmelser om sakskostnader riktig, herunder om sakskostnadsavgjørelsen bygger på en tilstrekkelig bred vurdering. Tingrettens skjønnsmessige vurdering kan ikke overprøves, med mindre den fremstår som vilkårlig, klart urimelig eller klart uforsvarlig, jf.eksempelvis Rt-2011-717 avsnitt 18.

Tingretten har korrekt lagt til grunn at Bergen kommune har vunnet saken, ettersom «motpartens sak er [ ... ] hevet fordi den [ ... ] ikke hører under domstolene», og at kommunen dermed i utgangspunktet har krav på full erstatning for sine sakskostnader, jf. hovedregelen i tvisteloven § 20-2 første og andre ledd.

Bergen kommune har gjort gjeldende at det er uriktig når tingretten med hjemmel i tvisteloven § 20-2 tredje ledd har gjort unntak fra denne hovedregelen, og har fritatt Orange Helse helt for sakskostnadsansvaret. Orange Helse har på sin side prinsipalt gjort gjeldende at selskapet med hjemmel i tvisteloven § 20-4 bokstav c må tilkjennes sakskostnader uavhengig av utfallet i saken.

Lagmannsretten finner det hensiktsmessig først å se på tingrettens vurdering av unntaksbestemmelsen i tvisteloven § 20-2 tredje ledd, jf. Bergen kommunes anke.

Etter denne bestemmelsen kan den tapende part fritas for sakskostnadsansvaret, helt eller delvis, hvis «tungtveiende grunner gjør det rimelig». Tvisteloven § 20-2 tredje ledd bokstavene a til c angir momenter som det særlig skal legges vekt på ved vurderingen. Momentlisten er ikke uttømmende. Den overordnede normen er om tungtveiende grunner gjør det rimelig å frita fra sakskostnadsansvar, jf. Rt-2011-717 avsnitt 20. I Innst.O.nr.110 (2004–2005) om lov om mekling og rettergang i sivile tvister (tvisteloven), side 62-63 er det uttalt at «det vesentlige ved den konkrete lovanvendelse vil være å finne frem til et resultat som fremstår som rettferdig og rimelig».

Etter en konkret vurdering har tingretten kommet til at unntaksbestemmelsen skal benyttes og sakskostnadsansvaret lempes fullt ut. Tingretten har gitt følgende begrunnelse:

Retten bemerker at selv om kommunens handlemåte i denne saken ikke medfører brudd på en rettslig plikt, så bærer den preg av manglende respekt for den pågående rettslige prosessen. Selv om kommunene oppga at saken hastet og at det forelå en innsynsbegjæring, fremkommer det ikke av sakens dokumenter at kommunen eksplisitt varslet om publiseringen. For retten fremstår det som uforståelig at det ikke ble gitt slik varsel slik at det forelå en klar foranledning til en avgjørelse etter tvisteloven § 32-7 (2).

Retten har vurdert kommunenes anførsler om at begjæringen var fremsatt uten begrunnelse og at formålet med fremsettelsen var å forhindre at tredjeparter fikk innsyn i kontrollrapporten. Sistnevnte er anført å være et demokratisk problem. Selv om det var kommet en innsynsbegjæring, er det klart nok at saken ikke hadde et slikt hastepreg at kommunen ikke kunne avventet en skriftlig behandling. Offentliggjøring av rapporten var ikke en sak hvor svært hurtig gjennomførelse var av stor betydning verken for kommunen eller samfunnet. Rapportens innhold ville være det samme og det offentliges interesse i informasjonen ivaretatt også om kommunen hadde ventet noen dager på rettens midlertidige avgjørelse. Offentleglova krever behandling av innsynskrav uten «ugrunnet opphald» og slik retten ser det vil en rettslig behandling av en begjæring om midlertidig forføyning klart nok være god nok begrunnelse til å avvente behandling av innsynskravet. Og om begjæringen hadde en uholdbar begrunnelse slik kommunen hevder, vil dette blitt reflektert i rettens avgjørelse.

Som bemerket ovenfor finner retten at også Orange Helse burde ha opptrådt annerledes, da det ikke ble reagert adekvat på den risiko som forelå for offentliggjøring før retten rakk å treffe avgjørelse i saken. Retten har imidlertid funnet at dette ikke kan bli avgjørende for hvorvidt det foreligger «tungtveiende grunner». Slik retten ser det vil det klart ikke være en nyansert og rettferdig løsning at kommunen tilkjennes saksomkostninger når de har vunnet saken ved gjøre saken gjenstandsløs på den måten som kommunen her har gjort. Dersom retten ikke lemper saksomkostningsansvaret i denne saken, vil retten de facto belønne en saksøkt i en midlertidig forføyning som velger å utføre den handling forføyningskravet vil forby. En slik rettstilstand vil medføre at enhver saksøkt i en slik sak får en oppfordring til å handle i strid med det inngitte forføyningskrav, og slik vinne saken og ha krav på sakskostnader. Slik retten ser det gir hovedregelen om saksomkostninger til den som har vunnet saken et urimelig utfall i vår konkrete sak. Å lempe kostnadsansvaret her vil ikke undergrave hovedregelen om at sakskostnader skal tilkjennes den som reelt vinner, da det her foreligger en særlig situasjon der saksøkers handlinger medfører at saken er uten realitet.

Lagmannsretten kan ikke se at tingretten med dette har forstått og anvendt tvisteloven § 20-2 tredje ledd feil. Tingretten har ved den konkrete lovanvendelsen søkt å finne frem til det resultatet som fremstår som rettferdig og rimelig. Dette er i tråd med det som følger av bestemmelsens forarbeider, jf. Innst.O.nr.110 (2004–2005) side 62-63 som gjengitt ovenfor. Det fremstår ikke som om tingretten har tapt den overordnede normen om tungtveiende grunner av syne. Lagmannsretten kan heller ikke se at det foreligger feil ved tingrettens bevisvurdering knyttet til tvisteloven § 20-2 tredje ledd.

Slik lagmannsretten leser tingrettens avgjørelse, er det ikke det forhold at kommunen har oppfylt innsynskravet som har begrunnet at tingretten har benyttet unntaksregelen. Hovedbegrunnelsen synes derimot å være at kommunen ikke varslet retten og Orange Helse om at kommunen innen kort tid ville gi innsyn i rapporten, slik at Orange Helse kunne begjært midlertidig forføyning etter skriftlig behandling, jf. tvisteloven § 32-7 andre ledd. Lagmannsretten kan ikke se at tingretten har lagt til grunn at kommunen hadde en rettslig plikt til å varsle om dette. Det er derimot en manglende respekt for den rettslige prosessen som pågikk, tingretten har vektlagt. Lagmannsretten er enig med tingretten i at opplysningene om at saken hastet og at det forelå en innsynsbegjæring, jf. prosesskriv 9. november 2016 og planmøte 14. november 2016, ikke kan anses som eksplisitt varsel om at kommunen ville gi innsyn i rapporten to dager etter planmøtet.

Når det gjelder kommunens anførsel om at tingretten uriktig har lagt til grunn at kommunen hadde adgang til å utsette innsyn til etter begjæringen om midlertidig forføyning kunne bli behandlet tidligst fire uker etter planmøtet, bemerker lagmannsretten at det tingretten har uttalt er at kommunen kunne ventet noen dager på rettens avgjørelse etter en eventuell skriftlig behandling. Lagmannsretten finner det tvilsomt om offentlighetsloven ga kommunen adgang til å utsette å besvare en innsynsbegjæring som følge av at det forelå en begjæring om midlertidig forføyning, jf. offentlighetsloven § 5 sammenholdt med § 3, § 29 og § 32 andre ledd. Lagmannsretten er likevel enig med tingretten i at kommunen skulle varslet retten og Orange Helse om at kommunen innen kort tid ville gi innsyn i rapporten, slik at Orange Helse kunne begjært midlertidig forføyning etter skriftlig behandling, jf. tvisteloven § 32-7 andre ledd. Det fremstår som nevnt som om det er den manglende varslingen som er tingrettens hovedbegrunnelse for å lempe Orange Helses sakskostnadsansvar. Etter lagmannsrettens syn kan det ikke utelukkes at tingretten kunne kommet med en avgjørelse etter skriftlig behandling innenfor de frister offentlighetsloven setter for å besvare innsynsbegjæringer, dersom kommunen omgående etter å ha mottatt innsynsbegjæringen, hadde varslet om at kommunen ville etterkomme denne innen kort tid.

I den konkrete vurderingen har tingretten videre sett hen til at Orange Helse burde ha opptrådt annerledes, da det ikke ble reagert adekvat på den risiko som forelå for offentliggjøring før retten rakk å treffe en avgjørelse i saken. Tingretten har vist til det naturlige ville vært om Orange Helse begjærte en midlertidig avgjørelse etter skriftlig behandling, med eventuelt etterfølgende rettsmøte. Tingretten har imidlertid funnet at dette ikke kan bli avgjørende for om det foreligger tungtveiende grunner som gjør det rimelig å gjøre fritak for sakskostnadsansvaret.

Som det fremkommer ovenfor kan lagmannsretten bare i begrenset utstrekning prøve tingrettens konkrete vurdering av om det foreligger tilstrekkelige tungtveiende grunner til å frita for sakskostnadsansvar, jf. tvisteloven § 20-9 tredje ledd. Lagmannsretten kan ikke se at tingrettens skjønnsmessige vurdering etter tvisteloven § 20-2 tredje ledd fremstår som vilkårlig, klart urimelig eller klart uforsvarlig.

Etter lagmannsrettens syn er det heller ikke grunnlag for å si at tingrettens begrunnelse for at unntaksregelen i tvisteloven § 20-2 tredje ledd kommer til anvendelse, ikke er tilstrekkelig bred. Tingrettens begrunnelse viser at retten har vurdert relevante forhold av betydning for vurderingen av om det foreligger «tungtveiende grunner» som gjør det rimelig at motparten fritas helt for sakskostnadsansvar i denne konkrete saken. Hva gjelder partenes anførsler knyttet til styrkeforholdet mellom dem, jf. tvisteloven § 20-2 tredje ledd bokstav c, kan lagmannsretten ikke se at det er holdepunkter for at det er ubalanse i dette. Det er tale om to profesjonelle kontraktsparter. Lagmannsretten kan ikke se at Orange Helses udokumenterte anførsel om at det synes som om selskapet har blitt brukt i et politisk spill, kan endre dette.

Lagmannsretten er etter dette kommet til at Bergen kommunes anke ikke kan føre frem. Anken skal dermed forkastes, jf. tvisteloven § 29-23 andre ledd.

Lagmannsretten går så videre til å vurdere om det er grunnlag for å tilkjenne Orange Helse sakskostnader etter tvisteloven § 20-4 bokstav c, jf. Orange Helses avledete anke.

Etter denne bestemmelsen kan en part, uavhengig av sakens utfall, helt eller delvis tilkjennes sakskostnader «i den utstrekning kostnadene skyldes motpartens forsømmelser». Bestemmelsen gir bare grunnlag for å få tilkjent erstatning for merkostnader som skyldes forsømmelsen, jf. Rt-2011-1294 avsnitt 31. Terskelen for å ilegge ansvar etter bestemmelsen er vanlig uaktsomhet, jf. Rt-2009-380 avsnitt 24 og Schei mfl., Tvisteloven kommentarutgave, 2. utgave, side 719. Dette innebærer at dersom en part ved uforsvarlig adferd har påført motparten kostnader som ellers ikke ville blitt pådratt, kan vedkommende pålegges erstatningsansvar for disse merkostnadene.

Tvisteloven § 20-4 bokstav c tar særlig sikte på merkostnader som skyldes kritikkverdige prosesshandlinger eller unnlatelser som innebærer at saken blir vidløftiggjort eller trukket i langdrag, jf. Rt-2009-1400 avsnitt 31. Pliktbrudd og forsømmelser som alene knytter seg til det underliggende materielle forhold, kan ikke danne grunnlag for å tilkjenne sakskostnader etter bestemmelse, jf. Rt-2013-338 avsnitt 27.

Tingretten har korrekt lagt til grunn at det å gi innsyn i rapporten i seg selv er en materiell handling som ikke rammes av tvisteloven § 20-4 bokstav c. Spørsmålet er om det at Bergen kommune ikke varslet tingretten og Orange Helse om at den innen kort tid ville innvilge innsyn i rapporten, er en prosesshandling som kan rammes av bestemmelsen, og om adferden i så fall må anses uforsvarlig.

Tingretten har ikke tatt endelig stilling til om manglende varsling er en prosesshandling som kan rammes av tvisteloven § 20-4 bokstav c, idet tingretten uansett har funnet at kommunens atferd ikke kan karakteriseres som uforsvarlig og klanderverdig. Tingretten har uttalt at unnlatelsen av å varsle ikke er ideell opptreden under en forføyningsprosess. Når tingretten likevel har funnet at kommunens atferd ikke kan karakteriseres som uforsvarlig, er dette begrunnet med flere forhold. Tingretten har blant annet vist til at kommunen ikke hadde forhåndsbundet seg til ikke å publisere rapporten gjennom avtale med Orange Helse. Orange Helse har gjort gjeldende at tingretten her har lagt til grunn uriktig bevisvurdering. Til dette skal lagmannsretten bemerke at den ikke kan se at offentlighetslovens regler gir anledning til at et offentlig organ kan avtale utsatt innsyn i et tilfelle som dette, jf. offentlighetsloven § 5 sammenholdt med § 3, § 29 og § 32 andre ledd. Lagmannsretten kan uansett ikke se at Bergen kommune verken gjennom avtale eller konkludent adferd har forhåndsbundet seg til ikke å gi innsyn i rapporten før en begjæring om midlertidig forføyning ble avgjort. De klausulene om partenes samarbeids- og lojalitetsplikt som Orange Helse har vist til, er inntatt i avtalene som regulerer partenes kontraktsforpliktelser knyttet til leveringen av helsetjenester. Etter lagmannsrettens syn kan det ikke utledes av disse avtalene at Bergen kommune var forpliktet til å avvente med å gi innsyn i kontrollrapporten. Når det gjelder anførselen om konkludent adferd kan lagmannsretten ikke se at Orange Helse gjennom den korrespondansen som er fremlagt, har sannsynliggjort at kommunen har bundet seg til å begrense anvendelsen av offentlighetslovens regler. For lagmannsretten fremstår det som om korrespondansen i hovedsak dreier seg om spørsmål om offentliggjøring av rapporten uten at dette er knyttet til en innkommet innsynsbegjæring. I den relasjonen synes det som om kommunen har gitt uttrykk for at Orange Helse skulle få tid til å gjennomgå rapporten og forberede rettslige skritt, noe kommune har gitt anledning til.

Selv om lagmannsretten ikke kan se at Bergen kommune hadde adgang til å forhåndsbinde seg – eller faktisk har forhåndsbundet seg – til ikke å gi innsyn i rapporten før en begjæring om midlertidig forføyning ble avgjort, er lagmannsretten likevel enig med Orange Helse i at kommunen burde varslet om at innsynsbegjæringen ville bli innvilget innen kort tid. Dette har, som det fremkommer ovenfor, også tingretten sett hen til ved vurderingen av om tvisteloven § 20-4 bokstav c kommer til anvendelse.

I tillegg til å vise til at kommunen ikke hadde forhåndsbundet seg til ikke å publisere rapporten, har tingretten videre begrunnet sin vurdering om at kommunens adferd ikke kan karakteriseres som uforsvarlig, med at kommunen ikke hadde en rettslig plikt til å unnlate å offentliggjøre rapporten som følge av at det var begjært midlertidig forføyning, samt at kommunen både opplyste at det hastet å få saken behandlet og at det var mottatt innsynskrav. Tingretten har vist til at Orange Helse i en slik situasjon burde tatt skritt for å ivareta egne interesser, da det forelå en risiko for publisering før rettens behandling. Etter tingrettens syn ville det naturlige vært om Orange Helse begjærte en midlertidig avgjørelse etter skriftlig behandling, med et eventuelt etterfølgende rettsmøte. Tingretten har påpekt at det er Orange Helse som stod nærmest til å bære ansvaret for at dette ikke ble gjort.

Lagmannsretten kan ikke se at det er feil ved tingrettens bevisvurdering når retten har kommet til at kommunen ikke har utvist uforsvarlig eller klanderverdig adferd i relasjon til tvisteloven § 20-4 bokstav c. Orange Helses avledete anke har etter dette ikke ført frem. Også denne skal således forkastes, jf. tvisteloven § 29-23 andre ledd.

Ettersom både anken og den avledete anken er forkastet, kan ingen av partene anses å ha vunnet saken for lagmannsretten, jf. tvisteloven § 20-2 første ledd og andre ledd. Lagmannsretten viser til at når en sak gjelder flere krav mellom samme parter, er det samlede utfallet av saken avgjørende, jf. tvisteloven § 20-2 andre ledd andre punktum.

Sakskostnadsspørsmålet for lagmannsretten skal da vurderes etter tvisteloven § 20-3. I denne bestemmelsen er det indirekte uttrykt at hovedregelen når ingen av partene har vunnet saken, er at hver av dem bærer egne sakskostnader, jf. Schei mfl., Tvisteloven kommentarutgave, 2. utgave, side 713. En part som har fått medhold av betydning kan likevel tilkjennes sakskostnader, helt eller delvis, dersom tungtveiende grunner tilsier det, jf. § 20-3 første punktum. I nærværende sak har ingen av partene fått medhold av betydning. Det er således ikke grunnlag for å tilkjenne sakskostnader, og hver av partene bærer etter dette egne kostnader for lagmannsretten.

Kjennelsen er enstemmig.

Slutning:

1.Anke og avledet anke forkastes.
2.Sakskostnader tilkjennes ikke for lagmannsretten.