LH-2015-25686

InstansHålogaland lagmannsrett – Dom
Dato2015-07-03
PublisertLH-2015-25686
StikkordErstatning. Transport. Skadeserstatningsloven § 5-2. Sjøloven § 151.
SammendragSaken gjaldt krav om erstatning fra eier og forsikringsselskap etter kapping av en fiberoptisk sjøkabel for høyhatighets bredbåndoverføring av datatjenester, og motkrav fra fiskebåteier vedrørende skade på trålnot og driftsavbrudd. Lagmannsretten fant at båtteieren var ansvarlig for den skade som var voldt på sjøkabelen. Erstatningsansvaret ble allikevel lempet fra 1,3 mill til 500.000,- grunnet svak økonomi hos båtteier og forsikringsdekning hos nettselskapet, til tross for at skaden var voldt grovt uaktsomt. (Sammendrag ved Lovdata.)
Henvisninger: Skadeserstatningsloven (1969) §5-2 | Sjøloven (1994) §151
SaksgangRana tingrett TRANA-2014-60621 – Hålogaland lagmannsrett LH-2015-25686 (15-025686ASD-HALO).
Om rettskraft
ParterLinda Jakobsen (advokat Ståle Hellesø) mot Kysttele AS, Nemi Forsikring AS (for begge: advokat Stine Eriksrød).
ForfatterFørstelagmann Arild O. Eidesen, lagdommer Monica Hansen Nylund, ekstraordinær lagdommer Iver Huitfeldt.
Henvisninger i teksten Skadeserstatningsloven (1969) §1-4 | Petroleumsloven (1996) | Tvisteloven (2005) §20-2, §20-9 | Havressurslova (2008) | Havne- og farvannsloven (2009) §6

Saken gjelder krav om erstatning fra eier og forsikringsselskap etter kapping av sjøkabel (fiberoptisk sjøkabel for høyhastighets bredbåndsoverføring av datatjenester), og motkrav fra fiskebåteier vedrørende skade på trålnot og driftsavbrudd.

Enkeltmannsforetaket Jakobsen Reker, innehaver Linda Jakobsen, fisker siden 2010 reker med båten Linda, ut fra Nesna. Det tråles flere steder, blant annet på Litjsjona og Sjona ca. en gang hver uke. Båten, en liten reketråler, har registreringsmerke N 0001NA, største lengde 12,17 meter, bredde 3,73 meter, vekt 23 tonn, motorkraft 152 hk. Skipper Vidar Eggesvik er Linda Jakobsens samboer. Reketråleren har ingen kvoter.

Kysttele AS leverer infrastrukturtjenester i bredbåndsmarkedet, blant annet ved en sjøkabel fra Narvik til Trondheim til supplering av en landkabel som går mellom Nord Norge og Sør Norge på innlandet. I 2009 fikk selskapet tillatelse til å legge en tverrforbindelse mellom de to hovedkablene på strekningen Nesna – Mo i Rana.

Kysttele AS registrerte 22. november 2012 kl. 17.47 at kabelen for tverrforbindelsen ble brudt. Fire dager senere tok Vidar Eggesvik kontakt med Seløy Undervannsservice AS og fortalte at han hadde hektet og deretter kappet kabelen ved Litjsjona/Sjona under fiske med reketrål.

Kysttele AS lot kabelen reparere ved Seløy Undervannsservice AS, og reiste senere sammen med sitt forsikringsselskap Nemi Forsikring AS sak mot Jakobsen Reker til dekning av utbedringskostnadene. I påstanden for tingretten ble kravet tallfestet til samlet kr 1.300.491,05, fordelt med egenandel kr 20.000 på Kysttele AS og kr 1.280.491,05 på forsikringsselskapet.

Motkravet fra Jakobsen Reker var kr 92.000.

Rana tingrett avsa 9. september 2014 dom med slik slutning:

Hovedkravet

1.Linda Jakobsen, innehaver av enkeltpersonforetaket Jakobsen Reker, dømmes til å betale erstatning til Nemi Forsikring AS med kroner 1 280 491,05, med tillegg av lovens forsinkelsesrente fra 17. november 2013 til endelig oppgjør finner sted.
2.Linda Jakobsen, innehaver av enkeltpersonforetaket Jakobsen Reker, dømmes til å betale erstatning til Kyst Tele AS med kroner 20 000, med tillegg av lovens forsinkelsesrente fra 17. november 2013.

Motkravet

1.Kyst Tele AS v/ styrets leder, dømmes til å betale til Linda Jakobsen, innehaver av enkeltpersonforetaket Jakobsen Reker kroner 60 000, med tillegg av forsinkelsesrente fra innen 2 – to – uker etter forkynnelse av denne avgjørelse, og til betaling finner sted.

Til begge krav

Partene bærer sine egne kostnader.

Tingretten kom til at hektingen av kabelen «er klart nok uaktsom».

Under drøftelsen av motkravet vedrørende bruks- og driftstap kom tingretten til at hektingen ikke var grovt uaktsom og tilkjente rederiet erstatning med hjemmel i den tidligere havne- og farvannsloven § 6, jf. vilkår 7 for legging av kabelen. Vilkåret lyder:

«Tiltakshaver plikter uten hensyn til skyld å erstatte skade som oppstår for fiskere ved at fiskeredskap eller lignende kommer nær kabelen, herunder at fiskeredskap beskadiges eller oppgis. Erstatning kan utelates dersom skaden skyldes grov uaktsomhet fra skadelidte.»

I etterfølgende drøftelse av hovedkravet basert på hendelsesforløpet etter hektingen, kom tingretten til at kappingen av kabelen med jernsag var forsettlig og ikke berettiget som nødvergehandling. Full erstatning ble idømt med hjemmel i sjøloven § 151. Mulighet for lemping ble ikke anført av rederiet, som var selvprosederende for tingretten.

Linda Jakobsen har påanket tingrettens dom og har vært representert ved advokat for lagmannsretten. Kysttele AS og Nemi Forsikring AS har inngitt avledet anke vedrørende bruks- og driftstap.

Ankeforhandling ble holdt i Mo i Rana 8. – 9. juni 2015. Det ble gitt partsforklaringer og avhørt 6 vitner. I ankesaken er fremlagt en rekke nye dokumenter, og anførsler har vært justert. Lagmannsretten var på befaring med reketråleren og foretok en tilnærmet rekonstruksjon basert på partenes anførsler. Under befaringen ble vindforholdene ved nærmeste målesteder (Nesna og Solvær) målt til liten kuling 11,5 m/s fra sørvest med 17,7 m/s i kastene, mot på det sterkeste under hendelsen 22. november 2012 laber bris 5,8 m/s fra nord-nordøst med 6,5 m/s i kastene. Tross nye dokumenter og justerte anførsler står saken i det vesentlige i samme stilling som for tingretten.

Linda Jakobsen gjør i det vesentlige gjeldende:

Legging av kabler og rørledninger i sjø representerer en ekstraordinær risiko for fiskerne og skaper fare for skade både på fiskeredskaper og kabler. Havne- og farvannsloven, petroleumsloven og havresursloven gir derfor hjemmel for vilkår ved legging av kabler og oppstiller tilnærmet objektivt erstatningsansvar for tiltakshaver ved skade på fiskebruk.

Det anføres at disse objektiviserte erstatningsbestemmelsene, konkret uttrykt i saken ved vilkår 7, utelukker at fisker kan bli ilagt erstatningsansvar for skader han måtte påføre kabler og rør.

I vår sak er skade på kabelen en følge av hektingen. Det er tale om en sammenhengende hendelse fra hekting til kapping av kabelen, og det er ikke grunnlag for ansvar for fisker.

Subsidiært er det ikke utvist uaktsomhet, og atter subsidiært må ansvar falle bort fordi kappingen var en nødhandling, jf. skadeserstatningsloven § 1-4.

Fisker må i utgangspunktet ha rett til å tråle både nær opptil og over kabel hvis tråldybden er over 170 meter. I denne saken er det ikke lagt ned forbud mot dette. Linda trålte i kjent farvann, langs utprøvde traseer. Det anføres at kabelen kan være lagt i en annen trase enn leggetillatelsen gir anvisning på, hvilket i seg selv vil være ansvarsbetingende for kabeleier, og at den kan være lagt annerledes enn sjøkartet viser. Kabelen kan også ha flyttet på seg. Den må dessuten ha vært lagt med strekk over havbunnen på enkelte strekninger, fordi det ellers ikke ville ha vært mulig for tråldøren å hekte fast under kabelen. Linda har vært utsatt for dette to ganger; først i 2010 og deretter i 2012. Der er derfor ingen uaktsomhet forbundet med hektingen.

Da Linda hektet i 2010, tok man kabelen opp til overflaten. Den hang på en tråldør, og det gikk greit å få den løs. Ved hektingen i 2012 var det naturlig å følge samme prosedyre. Først så dette ut til å lykkes. Men da man slapp kabelen løs fra tråldøren, viste det seg at den også var fast i selve trålen. Det ble tidkrevende og vanskelig å få trålen opp på dekk, hvor trålen deretter tok all plass og skapte stabilitetsfare. Det ble nesten umulig, og i alle fall svært farlig, å få kabelen løs og å senke trål med kabel i havet. Samtidig blåste det opp, mulig hjelp var langt borte i tid og avstand, og eneste forsvarlige handlingsvalg var å kappe kabelen. Der er derfor ikke noe ved kappingen som gir ansvarsgrunnlag.

Ankemotpartene må erstatte bruks- og driftstap begrenset oppad til kr 60.000.

Jakobsen Reker har bare ubetydelige innsigelser mot hovedkravets størrelse. Men hvis rederiet mot formodning skulle bli erstatningsansvarlig, må ansvaret lempes vesentlig. Linda Jakobsen har svært svak økonomi, mens ankemotpartene er selskaper med god økonomi og forsikringsdekning.

Saksomkostninger bør ikke idømmes, uansett utfall, jf. tvisteloven § 20-2 tredje ledd.

Linda Jakobsen har lagt ned slik påstand:

I hovedanken:

1.Linda Jakobsen, innehaver av enkeltpersonforetaket Jakobsen Reker frifinnes.
2.Nemi forsikring AS og KystTele AS dømmes til å betale sakens omkostninger for tingrett og lagmannsrett til Linda Jakobsen, innehaver av Jakobsen Reker.

I avledet anke:

1.Kyst Tele AS v/ styrets leder, dømmes til å betale til Linda Jakobsen, innehaver av enkeltpersonforetaket Jakobsen Reker erstatning begrenset oppad til kroner 60 000 med tillegg av lovens forsinkelsesrente fra 17. november 2013 til endelig oppgjør finner sted.
2.KystTele AS dømmes til å betale sakens omkostninger for tingrett og lagmannsrett til Linda Jakobsen, innehaver av Jakobsen Reker.

Kysttele AS og Nemi Forsikring AS gjør i det vesentlige gjeldende:

Vilkår 7 i tillatelsen til å legge kabelen stenger ikke for erstatningskrav mot fisker for skader som påføres kabelen. Vilkåret gjelder tiltakshavers eventuelle erstatningsplikt for skader på fiskeredskaper som kommer bort i kabelen, og regulerer ikke forholdet til andre lovbestemmelser og ansvarsgrunnlag.

Den altoverskyggende årsak til skade på kabelen er at den forsettlig ble skåret over med jernsag, uten at Linda befant seg i en nødsituasjon. Båten var ikke i havsnød, mannskapet fryktet ikke for sine liv, værforholdene var gode og det var flere gode handlingsalternativer; som å tilkalle kystvakten eller kontakte andre for råd og bistand, løsne trålbruket, kappe trålbruket, feste en bøye til bruket og hente det senere.

Jakobsen Reker trålte i et område der det ikke skulle tråles og har ikke tatt hensyn til kabelen. Hektingen var grovt uaktsom. Kabelen er lagt et stykke fra rekefeltet i Sjona, i samråd med, og deretter meddelelse til, fiskeriinteressene i området. Det kan i saken ikke stilles strengere krav til varsling enn de som faktisk ble stilt da tillatelsen ble gitt. For eksempel kan det ikke stilles krav om særskilt opplysning om at kabelen ikke var overtrålbar. Kabelen er avmerket i sjøkartet, ligger i samsvar med kartet, flatt på myk dynet havbunn og har ikke flyttet seg. Skipperen kjente kabelens plassering etter selv å ha hektet en gang tidligere. Begge hektingene kunne vært unngått ved å tråle i anvist rekefelt hvor det ikke ligger kabler. Ved selv grovt uaktsomt å bringe seg i en situasjon hvor man valgte å kutte kabelen, ville man også være ansvarlige for skadene ved en eventuell nødrettshandling, jf. skadeserstatningsloven § 1-4.

Ankemotpartene har krav på full dekning av sine tap, som er en nødvendig og påregnelig følge av mannskapets handlinger, og som Linda Jakobsen hefter for. Ankemotpartene har ikke på noen måte medvirket til skaden. Det er ikke grunnlag for lemping av kravet, særlig fordi skaden er voldt forsettlig.

Med grunnlag i samme faktum kan rederiet ikke vinne frem med motkravet, som heller ikke er underbygget og sannsynliggjort.

Nye dokumenter og anførsler under saksforberedelsen for lagmannsretten har medført omfattende og krevende arbeid som reflekteres i omkostningskravet. Omkostningene må dekkes fullt ut, også om den avledede anken ikke skulle føre frem.

Kysttele AS og Nemi Forsikring AS har lagt ned slik påstand:

I hovedanken:

1.Linda Jakobsen, innehaver av Jacobsen Reker, dømmes til å betale erstatning til Nemi Forsikring AS med kr 1 100 491,05, med tillegg av lovens forsinkelsesrente fra 17. november 2013 til endelig oppgjør finner sted.
2.Linda Jacobsen, innehaver av Jacobsen Reker, dømmes til å betale erstatning til Kyst Tele AS med kr 200 000 med tillegg av lovens forsinkelsesrente fra 17. november 2013 til endelig oppgjør finner sted.
3.Linda Jacobsen, innehaver av Jacobsen Reker, dømmes til å betale sakens omkostninger for tingrett og lagmannsrett til Nemi Forsikring AS og KystTele AS.

I avledet anke:

1.Nemi Forsikring AS og KystTele AS frifinnes.
2.Linda Jacobsen, innehaver av Jacobsen Reker, dømmes til å betale sakens omkostninger for tingrett og lagmannsrett.

Lagmannsretten er kommet til at hovedanken fører delvis frem ved at erstatningskravet lempes, og at den avlede anken må gis medhold.

Kystverket Nordland ga 24. august 2009 med hjemmel i dagjeldende havne- og farvannslov § 6 tredje ledd tillatelse til å legge fiberoptisk sjøkabel mellom Nesna og Mo i Rana. I vedtaksbrevet heter det blant annet:

«Søknaden har vært sendt til uttalelse hos Fiskeridirektoratet region Nordland, Hemnes kommune, Mo i Rana Havn KF, Nesna kommune, Nordland Fylkes Fiskarlag, Norges Kystfiskarlag og Rana kommune. Vi har mottatt uttalelse fra Nordland Fylkes Fiskarlag som meddeler at de har forelagt saken for relevante reketrålere i området og at de derfra har fått opplyst at traseen er valgt i samråd med fiskerne. I tillegg har vi mottatt uttalelse fra Nesna kommune som ikke har merknader til saken.»

I vedtaket stilles tolv vilkår. Det vilkåret som særlig har vært fremme i saken, er vilkår 7, som er sitert foran. Lagmannsretten viser også til vilkår 11, som lyder:

«Tiltakshaver skal sende inn melding vedlagt kart der tiltaket er nøyaktig inntegnet med posisjoner oppgitt i WGS 84, til Efs/Statens Kartverk Sjø [ ] umiddelbart etter at tiltaket er ferdigstilt. Tiltaket kan ikke tas i bruk før slik melding er sendt. Kopi av meldingen skal samtidig sendes Kystverket Nordland.»

Dette er gjort i samsvar med tillatelsen, og kabelen er plottet inn på sjøkartet. As-laid kart med alle koordinater fra landtak til landtak er fremlagt i saken. Etter kabelbruddet ble kabelen funnet i avmerket trase.

Undervannsbilder og posisjonsangivelser fra leggingen og senere fra reparasjonen i 2012 viser at kabelen på bruddstedet ligger i myke sediment- og leirdyner, flatt på havbunnen, der den skulle ligge.

Det har vært noe uenighet om hvor den første hektingen i 2010 fant sted, også mellom skipper Vidar Eggesvik og hans far som da var mannskap om bord. Hendelsen ble rapportert ved at Arne Eggesvik ringte Kystverket. Kystverket har vært i tvil om man mottok underretning, men det er i saken fremlagt et kart med en påtegning fra Arne Eggesvik, som også ble brakt til Kysttele AS' kunnskap. Hektingsstedet er avmerket godt utenfor kabeltraseen, og Kysttele AS foretok seg ikke noe i saken. Det har vært en del diskusjon om betydningen av det. Lagmannsretten konstaterer at kabelen i 2012 lå som anvist på sjøkartet. Dette er det sentrale i ankesaken. Lagmannsretten anser for øvrig sannsynliggjort at kabelen lå på samme sted i 2010.

Vidar Eggesvik har for 2010-hektingen oppgitt en hektingsposisjon som samsvarer i ganske stor grad med det hektingspunktet han anviser for hektingen i 2012. Punktet han gir anvisning på, ligger nordøst for faktisk påvist bruddsted, men i traseen hvor kabelen faktisk ligger.

Kabeltraseen er lagt godt utenfor anvist rekefelt, og plasseringen er foretatt i samråd med fiskerne. Kabelen er avmerket på sjøkart, i riktig posisjon. Vidar Eggesvik hektet kabelen i 2010. Samlet gir dette klar anvisning på varsomhet i forhold til kabeltraseen.

Bevisførselen har ikke brakt klarhet i hvordan tråldøren kunne hekte kabelen, når kabelen som påvist ved et stort antall undervannsbilder ligger flatt på myk, dynet bunn. Ankende part anfører at det må ha vært strekk i kabelen som ga rom mellom bunn og kabel, og at dette er noe kabeleier må bære risikoen for. Kabeleier anfører at tråldøren kan ha gravd seg ned i den myke bunnen og arbeidet seg inn under kabelen, og at fisker hefter for dette. Lagmannsretten har ikke noe fullstendig svar på hva som skjedde på dypet i hektingsøyeblikket. Avgjørende for lagmannsretten er at Linda trålte på et sted båten ikke skulle ha trålt, og at det er hovedårsaken til hektingen. Ved å tråle over kabelen, som ikke er påbudt nedgravet, har Linda tatt en bevisst sjanse.

Etter en helhetsvurdering ser lagmannsretten mer alvorlig på hektingshandlingen enn tingretten, og er kommet til at hektingen må betegnes som grovt uaktsom. Erstatning for bruks- og driftstap kan da utelates, jf. tillatelsens vilkår 7. Tapet er beskjedent og ikke godt dokumentert med hensyn til hvilken verdi som er tapt. Erstatning idømmes ikke.

Lagmannsretten bemerker kort at retten ikke kan se at det tilnærmet objektive erstatningsansvaret som påhviler tiltakshaver for skade ved at bruk kommer nær kabelen, får innvirkning på den rettslige vurdering av skade som påføres kabelen, se ankemotpartenes anførsler om dette.

Etter hendelsen og helt frem til ankeforhandlingen har været blitt omtalt i mer og mer alvorlige ordelag. Lagmannsretten finner bevist at det var greie værforhold hele dagen 22. november 2012, jf. omtale av faktiske målinger foran i dommen.

Fra hekting av kabelen til kabelen ble sagd over gikk det ca. 5 timer. De to om bord hadde derfor tid til å vurdere handlingsalternativer. De hadde også reelle handlingsalternativer, jf. gjengivelsen av ankemotpartenes anførsler om dette, som lagmannsretten er enig i. Forklaringene fra skipper og mannskap viser at de to fra først av var mest opptatt av å berge bruket, dvs. av ikke å måtte gi slipp på egen fiskeredskap, og at vurderinger av vær og risiko kom til etter hvert.

Man kan kanskje ha forståelse for at de valgte først å ta opp trålen for å se om kabelen enkelt lot seg hekte av, men da dette ikke lyktes, var det en klar feilvurdering å ta trålen med kabelen opp på dekk, inntil man forsettlig skar over kabelen.

Jakobsen Reker ved Linda Jakobsen er etter dette ansvarlig for den skade som er voldt.

Erstatningskravet kr 1.300.491,05 er dokumentert i utdraget side 65-72. I ankeforhandlingen ble reist spørsmål ved enkelte poster, som deretter ble akseptert. Bare spørsmål vedrørende en liten post prosjektering av trase ble opprettholdt. Lagmannsretten er enig med kravshaver i at det ved reparasjon etter hekting og brudd var naturlig å vurdere mindre justeringer av traseen, selv om faktiske endringer ikke ble foretatt.

Den store hovedregelen i norsk rett er at skadelidte har krav på full erstatning for skaden eller tapet som skadevolderen har påført skadelidte. Skadeserstatningsloven § 5-2 inneholder imidlertid regler som innebærer at skadevolders erstatningsansvar i enkelte unntakstilfeller kan lempes helt eller delvis. Lempingsregelen er helt generell, basert på en helt skjønnsmessig vurdering, men lemping er noe ekstraordinært ved at skadelidte selv må bære tapet i den utstrekning lemping blir gjennomført.

Erstatningsansvaret kan lempes når retten under hensyn til skadens størrelse, den ansvarliges økonomiske bæreevne, forliggende forsikringer og forsikringsmuligheter, skyldforhold og forholdene ellers finner at ansvaret virker urimelig tyngende for den ansvarlig, jf. skadeserstatningsloven § 5-2 første punktum.

Linda Jakobsen har svært svak økonomi. Hennes selvangivelse for 2014 viser som grunnlag for inntekts- og formuesbeskatning inntekt kr 1.157 og ingen formue. Selvangivelse for Jakobsen Reker med næringsoppgave 2013 viser næringsinntekter kr 128.078, mens grunnlaget for inntektsskatt er negativt og formuesgrunnlaget kr 539.663. Båten Linda er overbelånt, og Linda Jakobsen har ikke fiskekvoter på reketråleren. Hennes forsikringsselskap Nordlys Forsikring Gjensidig har avvist ansvar med den begrunnelse at sikrede forsettlig har fremkalt forsikringstilfellet, se brev 16. mai 2014 fra selskapets advokat til ankemotpartenes prosessfullmektig. Linda Jakobsens manglende økonomiske bæreevne gjør at ansvaret vil bli svært tyngende for henne, og i realiteten sette henne og samboeren Vidar Eggesvik på bar bakke.

Motparten Kysttele AS har forsikringsdekning, og den andre motparten er Kysttele AS sitt forsikringsselskap.

Mot lemping må legges stor vekt på at skaden er voldt grovt uaktsomt, i siste fase forsettlig. Men skaden er ikke forøvet med ond vilje. Den er kommet til som følge av en rekke uheldige handlingsvalg som begynte med at skipperen på Linda valgte, feilaktig, å tråle utenfor anvist rekefelt fordi reketråleren Linda, liten og med meget begrenset motorkraft, hadde vansker med å få fangst i rekefeltet blant annet som følge av store dybder der.

Lagmannsretten ser derfor hen til at skadeobjektet, sjøkabelen, begrenser det frie fisket, i Kysttele AS sin interesse, og at det foreligger forsikring på skadelidtes hånd som dekker skaden, og finner grunnlag for lemping også i skadeserstatningsloven § 5-2 annet punktum.

Lagmannsretten fastsetter erstatningsbeløpet til kr 500.000. Kysttele AS sitt krav i saken gjelder egenandel. Forsikringsavtalen mellom Kysttele AS og Nemi Forsikring AS er ikke fremlagt, og det er ikke opplyst hvordan lemping påvirker fordeling mellom partene. Hele beløpet gis de to i fellesskap, til fordeling mellom dem slik det underliggende forhold tilsier.

Kravene i anke og avledet anke er tvistegjenstander i samme sak. Det samlede utfall er avgjørende for omkostningsfastsettelsen, jf. tvisteloven § 20-2 andre ledd andre punktum.

Kysttele AS og Nemi Forsikring AS har vunnet saken i det vesentlige, ved at alle vilkår for erstatning og i utgangspunktet også erstatningsbeløpets størrelse vedrørende hovedkravet er funnet sannsynliggjort samtidig som Linda Jakobsens motkrav ikke fører frem. Ankemotpartene må imidlertid tåle betydelig lemping av erstatningsbeløpet, en lemping man har motsatt seg. Det vises til tvisteloven § 20-2 andre ledd første punktum.

Lagmannsretten er kommet til at Linda Jakobsen helt fritas for erstatningansvar for sakskostnadene, jf. tvisteloven § 20-2 tredje ledd. I tillegg til den velferdsmessige betydning og ulikt styrkeforhold som er redegjort for i drøftelsen av lemping av erstatningskravet, har det rettslige spørsmål om lemping medført at den tapende part har hatt god grunn til å få saken prøvd for domstolene, jf. Skoghøy Tvisteløsning 2. utgave 2014 side 1281.

Lagmannsretten legger sitt resultat til grunn når den avgjør krav på sakskostnader for lavere instans, jf. tvisteloven § 20-9 annet ledd. Med begrunnelse som over fritas Linda Jakobsen for krav om sakskostnader også for tingretten.

Dommen er enstemmig.

Domsslutning

1.I hovedanken

Linda Jakobsen betaler til Kysttele AS og Nemi Forsikring AS 500.000 – femhundretusen – kroner, innen to uker fra forkynnelsen av dommen.

2.I den avledede anken

Kysttele AS og Nemi Forsikring AS frifinnes.

3.Sakskostnader idømmes ikke for tingrett og lagmannsrett.