LH-2016-169518

InstansHålogaland lagmannsrett – Dom
Dato2017-04-18
PublisertLH-2016-169518
StikkordFast eiendom. Avhending. Mangel. Reklamasjon. Prisavslag.
SammendragSaken gjelder spørsmålet om mangler etter avhendingsloven § 3-8 og § 3-9 andre ledd. En samlet lagmannsrett kom til at manglende isolasjon av yttervegger, tross selgers opplysning om at disse var etterisolerte, utgjorde mangel etter avhendingsloven § 3-8. Det var ikke reklamert for sent. Flertallet kom til at råte i gulvåser lagt direkte på grunnen uten fuktsikring i tilbygget fra 1980 – ikke utgjorde en mangel. Prisavslag utmålt til 250 000 kroner, som inkluderte en post på 10 000 kroner erkjent av selger.
Henvisninger: Avhendingslova (1992) §3-8, §3-9
SaksgangRana tingrett TRANA-2015-152320 – Hålogaland lagmannsrett LH-2016-169518 (16-169518ASD-HALO).
Om rettskraft
ParterI anke: Benedicte Villmo (advokat Allan Bruland Rognan) mot Ingebjørg Bye Johansen og Egil Johansen (advokat Peter Wright). II avledet anke: Ingebjørg Bye Johansen og Egil Johansen (advokat Peter Wright) mot Benedicte Villmo (advokat Allan Bruland Rognan)
ForfatterLagdommer Brynhild Salomonsen, lagdommer Monica Hansen Nylund, ekstraordinær lagdommer Inger Lyng.
Henvisninger i teksten Forskrift om bygg (1969) | Byggeforskrift 1987 (1987) | Avhendingslova (1992) §3-1, §3-7, §3-10, §4-3, §4-12, §4-13, §4-19 | Tvisteloven (2005) §20-2, §20-3

Saken gjelder krav om heving av avtale om kjøp av fast eiendom.

Om saken bakgrunn vises til tingrettens dom hvor det fremgår:

Saksøker Benedicte Villmo (heretter «Villmo», «kjøper» eller «saksøker») kjøpte eiendommen gnr. 18 bnr. 177, 8766 Lurøy (heretter «eiendommen» eller «boligen») av saksøkte Ingebjørg og Egil Johansen (heretter «Johansen», «selger» eller «saksøkte») i 2012 ved kjøpekontrakt datert 31. juli 2012. Kjøpesummen var kr 1.350.000, og overtakelsestidspunkt i henhold til kontrakten var 1. desember 2012.

Kjøper var kjent med at selger hadde ønske om å selge boligen, og partene avtalte og gjennomførte to visninger i forkant av kjøpet. Også saksøkers far, Bjørn Moldvik, var til stede ved begge visningene.

Det forelå ingen takst i forkant av salget. Eiendommen ble solgt «som den er», jf. kjøpekontraktens punkt 9. Av kjøpekontraktens punkt 11 fremgår det: «byggeår 1901 + påbygg 1980 + renovert fra 2002 til d.d».

Partene er enige om at Johansen på visning opplyste at veggene i hovedhuset var etterisolert i hans eiertid i forbindelse med utskiftning av bordkledning, samt at råteskader i tømmer var utbedret.

Johansen bygde nytt bolighus like ved eiendommen han solgte, og var nabo til Villmo da hun flyttet inn i boligen i desember 2012. Villmo startet umiddelbart etter innflytting med oppussing av boligen. Et av de første prosjektene var å fjerne en vegg mellom stue og trappeoppgang for å gjøre stuen større. Villmo avdekket da råte i tømmer i nordøstlig hjørne og at det ikke var isolasjon i nordveggen. Hun kontaktet Johansen og informerte han om funnet. Johansen lovet å kontakte håndverkerne som hadde utført oppdraget med etterisolering av boligen. Han kontaktet igjen Villmo og orienterte om at håndverkerne hadde bekreftet at veggene i hovedhuset var isolert. Villmo slo seg til ro med at veggen var isolert på utsiden av tømmeret.

Villmo utførte ytterligere oppussingsarbeider, bl.a. renovering av bad og kjøkken, herunder utbedring av elektriske- og rørinstallasjoner. Under arbeidene oppdaget hun flere forhold som hun var misfornøyd med, bl.a. råte i stendere og lekkasje i rør på badet og mangler ved rør på kjøkken. I månedene etter innflytting oppdager hun videre mangler ved stålrør til vedovn, feil dimensjonert pipehatt og at yttertak på tilbygget var slitt og hadde en mindre lekkasje. Hun oppdaget også andre forhold, herunder feil ved septik, varmtvannstank og elektrisk anlegg. Det er ikke omtvistet at Johansen i tiden etter overtakelsen var innom boligen til Villmo ved flere anledninger og ble orientert om forhold Villmo hadde oppdaget.

Villmo oppdaget etter hvert så mange feil og mangler at hun skrev en skriftlig redegjørelse til Johansen 15.03.2015. Brevet ble besvart at Johansens advokat, som avviste ethvert mangelsansvar. Hun søkte bistand hos Nordland Teknikk AS v/ Svein Laberg for ytterligere undersøkelser. Laberg befarte boligen 12.05.2015 og utarbeidet rapport 15.06.2015 hvor han bl.a. har konkludert med at tilbygget er i svært dårlig forfatning og at det må påregnes omfattende rivnings- og rehabiliteringsarbeider.

Villmo v/advokat Allan Rognan fremmet 01.07.2015 krav om heving av kjøpet samt erstatning for økonomisk tap. Det kom ikke til noen løsning partene imellom og Villmo reiste 24.09.2015 søksmål mot Johansen for Rana tingrett med prinsipalt krav om heving og erstatning, subsidiært krav om prisavslag. Johansen tok til motmæle. Rana tingrett avsa 16.06.2016 dom med slik slutning:

1.Ingebjørg Johansen og Egil Johansen dømmes in solidum til å betale Benedicte Villmo prisavslag med kr 111.500 – etthundreogellevetusenfemhundre – kroner innen to uker fra dommen er forkynt, med tillegg av lovens forsinkelsesrenter fra forfall og til betaling skjer.
2.Partene bærer sine egne sakskostnader.

Villmo har anket dommen, for så vidt gjelder deler av de påberopte mangler for tingretten. Johansen har tatt til motmæle og motanket med påstand om frifinnelse.

Ankeforhandling ble holdt i Mo i Rana 14. og 15.03.2017. Egil Johansen møtte med fullmakt fra Ingebjørg Johansen og forklarte seg. Videre møtte Benedicte Villmo og forklarte seg. Det ble hørt fem vitner og ført slike bevis som fremgår av rettsboken.

Benedicte Villmo har i hovedsak anført:

Det er ingen tvil om at det er mangler ved bolighuset Villmo kjøpte. Selger opplyste ved salget at hovedhuset var etterisolert og at råttent tømmer var skiftet ut, mens det har vist seg at dette er uriktig informasjon. Dette forhold utgjør en mangel etter avhendingsloven § 3-8. Villmo har videre reklamert i tide. Selv om Villmo hadde mistanker om manglende isolering like etter innflytting, fikk hun en bekreftelse fra Johansen som hun slo seg til ro med. Det var først i 2015 hun fikk konstatert at det faktisk manglet isolasjon og da er hennes reklamasjon rettidig. Om kostnadene til utbedring vises til Laberg sin forklaring som tilsier en sum på 200 000 kroner. Hvis det skal gjøres noe fradrag for standardheving, skal ikke det være spesielt mye.

På visning før kjøpet spurte Villmos far Johansen om lufting i grunnmur og fikk til svar at det ikke var fukt i tilbygget. Johansen har således avgitt en garanti mot fuktproblemer, slik at problemet med råte i gulv i tilbygget utgjør en mangel etter avhendingsloven § 3-7. Uansett var Johansen, som har bodd i huset i mange år, klar over problemer med råte i gulv. Problemet er merkbart ved at det kan konstateres svikt i gulvet på soverommet, samt sprekker i veggen mellom soverom og bad. Johansen har forsøkt å skjule feilene ved å legge nytt belegg på soverommet like før overtakelse, for å unngå at Villmo gjorde noe med gulvet og avdekket manglene. Det foreligger således svik fra Johansens side, som også kan ha betydning for spørsmålet om reklamasjon. For øvrig er det spørsmål om hvilke forventninger Villmo kunne ha til boligens standard. Hun fikk opplysninger om at boligen var av grei standard og at det bare var å flytte rett inn. Hun fikk opplyst at boligen delvis var renovert og fikk inntrykk av at det ikke var nødvendig med ytterligere utbedringer, ut over at badet åpenbart måtte pusses opp. Måten gulvet er bygget på er i strid med gjeldende byggeforskrifter på byggetidspunktet. Villmos far stilte spørsmål til luftingen og det var ingen forhold som indikerte at gulvkonstruksjonen kunne være problematisk. Villmo fikk et bilde av at huset var godt vedlikeholdt og hun hadde ikke og burde ikke hatt noen forventning om fukt eller svakheter ved konstruksjonen. Mangel påberopes også med grunnlag i avhendingsloven § 3-9. Problemene med råte i gulv i tilbygg ble oppdaget i 2015 og Villmo har reklamert rettidig.

Utbedringskostnader for soverommet isolert er i alle fall 67 000 kroner, jf. Labergs forklaring. Man kan ikke snakke om levetidsbetraktninger for konstruksjonen og det skal ikke gjøres fradrag for standardheving. Det pekes imidlertid på at alt tyder på at det er svakheter/feil/råte i konstruksjonen i hele tilbygget. Mest sannsynlig må gulvet i hele tilbygget utbedres. Det medfører at tilbygget må rives og bygges opp på nytt – hvilket vil medføre betydelige kostnader.

Villmo opprettholder lekkasje i tak som mangel også for lagmannsretten, selv om det erkjennes at taket er gammelt og at det ikke er noen forhåpning om å få dekket et nytt tak. Det kan her reises spørsmål om Johansen har forpliktet seg til å påkoste nytt tak.

Prinsipalt krever Villmo heving av kjøpet, jf. avhendingsloven § 4-13. I forhold til vesentlighetskravet pekes på at det vil påløpe betydelige kostnader ved å sette bygget i kontraktsmessig stand. Det vil ved utbedringen oppstå ulemper for Villmo ved at hun ikke kan bo i boligen under utbedringen. De konstaterte manglene utgjør betydelige avvik fra Villmos forventninger til boligen, sett hen til slik den var presentert av Johansen. Det er konstatert at Johansen er å bebreide for å ha gitt uriktige opplysninger samt å ha holdt tilbake opplysninger om boligen. Videre er det betydelig risiko for ytterligere feil – særlig for råte i yttervegger i hovedhuset. Kostnadene til å utbedre slike mangler er omfattende, en vegg vil fort koste 100 000 kroner. Det vises her til Rt-2010-710 som illustrerende. Villmo ble dessuten ikke forespeilet et renoveringsobjekt. Det understrekes at det særlig er risikomomenter her som gjør at det er vanskelig å bare motta et prisavslag. Samlet er det grunnlag for et hevingskrav.

I tillegg kreves erstatning for økonomisk tap, som i dette tilfellet er kostnader Villmo har hatt til oppussing/renovering på 261 332 kroner. Beløpet har ikke vært formelt bestridt og Villmo har tilbudt dokumentasjon for kostnadene helt fra stevning ble inngitt, uten at motparten har bedt om at dette fremlegges. Videre kreves erstatning for tap av verdiøkning fra 2012 og til 2017 – som anslås til 259 000 kroner. Det er da lagt til grunn en prisvekst på 24% for Nord-Norge.

Subsidiært anføres at et samlet prisavslag må være betydelig. Kostnadene beløper seg samlet til ca. 800 000 kroner. Tas det hensyn til fradrag for standardheving samt usikkerheten for ytterligere råteskader bør beløpet settes til 750 000 kroner.

Benedicte Villmo har lagt ned slik påstand:

Prinsipalt:

1.Avtale om kjøp av eiendommen gnr 18 bnr 157 i Lurøy kommune, mellom Ingebjørg Johansen og Egil Johansen som selgere og Benedicte Villmo som kjøper, heves.
2.Ingebjørg Johansen og Egil Johansen dømmes in solidum til å betale Benedicte Villmo kr 1.385.705,- med tillegg av lovens renter fra 1. juli 2015 og fram til betaling finner sted. Det gjøres fradrag med kr 6.000,- pr. måned i kompensasjon for Villmos fordel av å disponere eiendommen regnet fra 1. juli 2015 og frem til Villmo overfører hjemmel til eiendommen tilbake til Ingebjørg Johansen og Egil Johansen.
3.Ingebjørg Johansen og Egil Johansen dømmes in solidum til å betale Benedicte Villmo erstatning med kr 259.000,- med tillegg av lovens forsinkelsesrenter fra forfall og til betaling skjer.
4.Ingebjørg Johansen og Egil Johansen dømmes in solidum til å betale Benedicte Villmo kr 261.332,- med tillegg av lovens forsinkelsesrenter fra forfall og til betaling skjer.

Subsidiært:

5.Ingebjørg Johansen og Egil Johansen dømmes til å betale prisavslag fastsatt etter rettens skjønn, oppad begrenset til kr 937.500,- med tillegg av lovens forsinkelsesrenter fra forfall og til betaling skjer.

I begge tilfeller:

6.Ingebjørg Johansen og Egil Johansen dømmes til å betale in solidum sakens omkostninger for tingrett og lagmannsrett.

Ingebjørg og Egil Johansen har i hovedsak gjort gjeldende:

Egil Johansen har opptrådt redelig og har ikke holdt tilbake opplysninger i forbindelse med salget. Villmo har reklamert for sent på manglende isolering av yttervegger. Hun har som kjøper plikt til å undersøke, også ved antydninger til at noe kan være et problem. Hun tok opp spørsmålet om isolasjon i 2013, som Johansen besvarte. Senere har hun målt vegger og har gjort undersøkelser. Dette viser at hun ikke slo seg til ro med Johansens svar. Samtidig undersøkte hun ikke godt nok. Hun kunne avdekket manglende isolering ved å kontrollere bak bordkledning. Disse forhold leder til at reklamasjonen i 2015 er for sent fremsatt. Det kan ikke gjøres unntak fra reklamasjonsplikten, i det Johansen har opptrådt i god tro. Han visste ikke at det manglet isolasjon, men stolte på at jobben var utført i henhold til hans bestilling.

Hvis mangelen likevel skal kunne gjøres gjeldende er det et spørsmål om omfang. Laberg har ved sin vurdering basert på 56 m2, ikke tatt hensyn til at det delvis er isolert innvendig, bl.a. ved kjøkken og i vestvegg. Det er Villmo som må dokumentere omfanget. Man må her forholde seg til Svein-Tore Hansens beregning. Videre skal det gjøres et standardhevingsfradrag på 30-50%.

Angående taktekket på tilbygg hadde Johansen ingen kjennskap til at det var utett. Taket har utlevd sin levetid og det er ikke tale om mangler etter avhendingsloven § 3-9. Johansen har ikke forpliktet seg til å utbedre forholdet.

Johansen aksepterer å betale prisavslag på 10 000 kroner i henhold til Svein-Tore Hansens utbedringsforslag til problemene med at rør til ovnen står får nært brennbart materiale.

Johansen har ikke hatt kjennskap til problemer med råte i gulv i tilbygget. Han har ikke merket noe til svikt i gulvet eller andre kjennetegn på dette. Heller ikke Svein-Tore Hansen merket svikt i gulvet da han var på befaring. Det er for øvrig uklart om skadene har skjedd i Johansens eiertid, ettersom Villmo opplevde en omfattende oversvømmelse i 2013, som bare delvis ble fulgt opp. Det er de to nederste cm som er råtne, og man kan ikke si at dette i det vesentligste ikke skyldes vanninntrenging i 2013. Alternativt må mangelskravet vurderes i forhold til avhendingsloven § 3-9. Gulvet har en teknisk levetid på 40-80 år – og er rent faktisk nå 37 år. Det er da ikke i vesentlig dårligere stand enn det det var grunn til å regne med. Villmo visste at huset var satt opp rett på bakken og det var påregnelig at konstruksjonen måtte utbedres, særlig når det ses hen til at Villmos far på visning konstaterte at det ikke var lufting i grunnmur. Hvis forholdet skulle anses som mangel, er det utbedringskostnadene beregnet av Svein-Tore Hansen som må legges til grunn, det vil si 43 000 kroner. Videre skal det gjøres et standardhevingsfradrag på 60 – 100%, basert på forventet teknisk levetid som nevnt.

Det er bare gulvet på soverommet som må utbedres. På andre siden av tverrgående lecamur er det ikke skader. Der er det et inspeksjonsrom.

Råte i gulvåser i hovedbygg er ikke konkretisert i omfang. Det er åpnet i et hjørne, og tilstanden for øvrig er ukjent. Johansen har lagt nytt gulv over gammelt gulv og visste ikke noe om disse skadene. Det er snakk om en del av huset som er 116 år gammelt, hvilket er langt over forventet levetid. Dette tilsier i seg selv at det under enhver omstendighet ikke er snakk om en mangel i avhendingslovens forstand. Hvis det skulle anses som mangel skal det utmåles et prisavslag hvor det må gjøres 100% fradrag for standardheving.

Hevingskravet kan ikke føre frem. Det har gått lang tid, manglene er avgrensede og kan avhjelpes med prisavslag. Post 2 i erstatningskravet er svakt fundert. En kalkyle basert på eiendomspriser i Nord-Norge er ikke godt nok.

Ingebjørg og Egil Johansen har lagt ned slik påstand:

1.Ingebjørg Johansen og Egil Johansen frifinne mot å betale 10 000 kroner til Benedicte Villmo.
2.Benedicte Villmo betaler Ingebjørg og Egil Johansens sakskostnader for tingrett og lagmannsrett.

Lagmannsretten bemerker:

Utgangspunktet er etter avhendingsloven § 3-1 første ledd at eiendommen har mangel dersom den ikke er i samsvar med de krav til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen. Denne mangelsdefinisjonen suppleres og utdypes i de følgende bestemmelser i kapitlet. I denne saken er spesielt bestemmelsene om selgers opplysningsplikt i § 3-7 og § 3-8, samt betydningen av «som den er"-forbehold i § 3-9 og kjøpers undersøkelse av eiendommen etter § 3-10 av betydning.

Eiendommen er solgt med et «som den er»-forbehold i kjøpekontrakten. Hensikten med en slik klausul, som er alminnelig ved salg av brukte boliger, er å overføre risikoen for skjulte feil på kjøperen. Selgeren vil kunne ha et legitimt behov for dette særlig ved salg av eldre hus, mens kjøperen på sin side vil ha oppfordring til å undersøke eiendommen grundig. Forutsetningen for at selgeren kan påberope en slik ansvarsfraskrivelse er at han har opptrådt lojalt. Han må ikke gi uriktige opplysninger eller holde tilbake opplysninger om negative forhold som må forventes å være av betydning for kjøperen. I så fall har eiendommen likevel mangel, se avhendingsloven § 3-9 første punktum, jf. § 3-7 og § 3-8.

Selv om selgeren har oppfylt sin lojale opplysningsplikt, har eiendommen i henhold til § 3-9 annet punktum likevel mangel dersom den er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med ut fra kjøpesummen og forholdene ellers. Det skal foretas en samlet skjønnsmessig bedømmelse av betydningen av ulike negative forhold ved eiendommen. En rent kvantitativ vurdering av utbedringskostnadene ved ulike feil har liten betydning. Man må ut fra de konkrete forholdene se på hva kjøperne hadde grunn til å regne med om boligens tilstand.

Høyesterett har i Rt-2002-1425 (på side 1429) uttalt:

Som det fremgår av ordlyden i § 3-9 andre punktum, skal det foretas en skjønnsmessig helhetsvurdering. Lovforarbeidene gir ikke mye veiledning for vurderingen, men det fremgår at misforholdet må være «utvilsomt», se Ot.prp.nr.66 (1990–1991) side 92.

Videre har Høyesterett i Rt-2010-103 avsnitt 41 understreket at «Det er altså de mer åpenbare misforhold reglen skal beskytte kjøperen mot». I samme avgjørelse avsnitt 47 fremgår at:

Etter min oppfatning ligger det i sakens natur at forventningene til feilfrihet – og dermed til beskjedne utbedringskostnader – er større ved overtakelse av en ny bolig av høy standard enn ved overtakelse av et eldre hus som er bygget på et tidspunkt med andre bygningstekniske krav og med en annen håndverksskikk. Hvor nivået bør ligge i de ulike tilfellene, kan imidlertid by på usikkerhet.

Manglende isolering av yttervegger i hovedbygg og råte i tømmer

Partene er enige om at Johansen i forbindelse med salget opplyste at det er etterisolert i alle ytterveggene i hovedhuset i forbindelse med legging av ny bordkledning. Tidlig i 2013 rev Villmo en vegg mellom stue og trappeåpningen og fikk mistanke om at veggene ikke var etterisolert, da hun ikke kunne se noe isolasjon og hun opplevde nordveggen som kald. Hun kontaktet Johansen som undersøkte forholdet med håndverkerne som hadde hatt oppdraget med etterisolering, og meldte tilbake til Villmo at veggene var etterisolerte. Villmo slo seg til ro med dette og fulgte ikke opp forholdet ytterligere.

Bygningsingeniør Svein Laberg har ved sine undersøkelser i 2015 åpnet bordkledningen på flere steder, og konstatert at det mangler isolering i alle vegger bortsett fra sørveggen. Med grunnlag i forklaringen fra Laberg og bilder fra Labergs undersøkelser finner lagmannsretten bevist at det ikke er etterisolert i tre av veggene på hovedbygget, slik Johansen opplyste om. Dette er en mangel etter avhendingsloven § 3-8 første ledd.

Villmos rett til å gjøre mangelen gjeldene er ikke bortfalt på grunn av for sen reklamasjon, slik Johansen har anført. Selv om Villmo allerede i 2013 hadde en mistanke om at det manglet isolasjon, fikk hun forsikringer fra Johansen om det motsatte, som hun kunne legge til grunn uten å gjøre ytterligere undersøkelser. Det forelå ikke omstendigheter som tilsier at Villmo burde oppdaget at veggene ikke var etterisolert eller undersøkt bedre, før Laberg foretok sine undersøkelser i 2015. Villmo fremmet krav om heving av kjøpet 01.07.2015 med henvisning til rapporten fra Laberg av 15.06.2015 som bl.a. omhandler manglende isolering. Villmo har klart reklamert innen rimelig tid etter at manglene ble oppdaget, jf. avhendingsloven § 4-19 første ledd.

Villmo har også trukket inn råteskader i tømmer som en del av mangelskravet, men slik at omfanget er presentert som høyst usikkert. Problemet er noe illustrert ved bildene som viser områder hvor det er åpnet opp i bordkledning. Lagmannsretten finner ikke holdepunkter for at det foreligger mangler i form av råte i tømmer, verken sett hen til avhendingsloven § 3-8 eller § 3-9. I forhold til § 3-8 pekes på at det ikke er dokumentert avvik mellom det Johansen har opplyst om utbedring av partier med råteskader og forholdene slik de fremstod ved åpning av veggen i 2015. I forhold til avhendingsloven § 3-9 pekes på at hovedhuset er oppført i 1901. Det er ikke anført og det kan ikke legges til grunn, at konstruksjonen i hovedhuset avviker fra vanlig byggemåte eller offentligrettslige krav som gjaldt da huset ble oppført eller ved eventuelle senere rehabiliteringer. Ved kjøp av et så vidt gammelt hus er det påregnelig for Villmo at det kan ha forekommet ytre påvirkninger som ikke er tilstrekkelig utbedret eller at det av andre årsaker er svekkelser i materialer i konstruksjonen – uten at dette ble oppdaget og utbedret i forbindelse med skifting av bordkledning i Johansens eiertid.

Råteskader i tømmer i det omfang som er opplyst medfører, verken isolert eller sett i sammenheng med boligens øvrige tilstand, at boligen er i vesentlig dårligere tilstand enn det Villmo hadde grunn til å forvente ut fra kjøpesummens størrelse og forholdene for øvrig, jf. avhendingsloven § 3-9.

Råte i gulv i tilbygg

Tilbygget, som er bygget i 1980, består av fire rom. I øst ligger et soverom, deretter et bad mot vest og en gang ytterligere vestover. Fra gangen kommer man også inn i en liten bod, som er plassert vest for gangen. Det er for lagmannsretten opplyst, og lagmannsretten legger til grunn at veggene på tilbygget er bygd på en ringmur av leca. I gangen på tilbygget er det gravd ut en krypkjeller, hvor man ved inspeksjon kan se under deler av gulvet i tilbygget. Under badegulvet går en tverrgående lecamur, og man kan ved inspeksjon av krypkjeller se frem til denne muren. Bak muren er resten av badet og soverommet.

Villmo har avdekket råte i gulvåser i soverommet i tilbygget og at gulvåsene i tre er lagt direkte på bakken uten fuktsikring. Råteskadene ble oppdaget i 2015 da det ble åpnet et mindre område i soveromsgulvet. Det ble ikke åpnet andre steder i gulvet i tilbygget. Tilråtningen er kommet så langt at det nå kan konstateres svikt i gulvet i soverommet.

Villmo opplevde en oversvømmelse i desember 2013, som medførte at det kom vann inn i krypkjeller i gangen. Vannskaden ble utbedret ved at krypkjelleren ble tømt for vann og tørket. Det ble ikke gjort undersøkelser eller tiltak i området bak tverrgående lecamur under badegulv, altså under deler av badet og soverommet. Lagmannsretten legger til grunn som mest sannsynlig at råteskadene har utviklet seg fra byggeår ved at gulvåsene i tre er lagt direkte på grunnen uten fuktsikring, men slik at oversvømmelsen i 2013 har bidratt til skadeomfanget slik det fremsto i 2015. Det vises her til forklaringen fra byggingeniør Svein Laberg og byggmester/takstmann Svein-Tore Hansen. Lagmannsretten antar for øvrig at feilkonstruert gulv har medført at oversvømmelsen i 2013 kunne gjøre større skade enn den ville gjort på et gulv som var byggmessig forsvarlig bygd.

Videre finner lagmannsretten sannsynlighetsovervekt for at råteskader i gulvåser er gjennomgående for hele tilbygget. Skadens art, råteskader i gulvkonstruksjon, tilsier i seg selv et omfattende utbedringsarbeid. Ut fra forklaringene fra Laberg er det mest sannsynlig at hele eller store deler av tilbygget må rives og bygges opp på nytt. Laberg uttrykte usikkerhet om hele badet må rives og har tatt hensyn til dette i sin estimering av kostnadene til 520 000 kroner eks. mva. Hansen har ikke gitt uttrykk for hva det vil koste å utbedre gulvet i hele tilbygget, bare hva det vil koste å bytte ut gulvet på soverommet.

Lagmannsretten finner ingen holdepunkter for at Johansen hadde kjennskap til hvordan gulvet var bygget opp eller at det var råteskader i materialer. Johansen kjøpte boligen brukt i 2001 og har ikke utført arbeider på boligen som har medført inngrep i gulvkonstruksjonen eller andre steder hvor oppbygningen av gulvet ville blitt synlig. Tilbygget er, som nevnt ovenfor, bygd på en ringmur av leca. Utvendig kan det ikke observeres lufting i muren. Fra krypkjelleren er det begrenset inspeksjonsmulighet. Arealet som ligger bak ovennevnte tverrgående lecamur, det vil si området under soverommet og deler av badet, kunne ikke observeres.

Villmo har vist til at Johansen like før overtakelse la nytt belegg på soveromsgulvet, og har anført at tingrettens vurdering av formålet med dette, nemlig unngå at Villmo skulle foreta utbedringer av gulvet på soverommet og således oppdage råteproblemene, er korrekt. Lagmannsretten viser til at Johansen har lagt nytt gulvbelegg på gulvdekket slik det var, uten å gjøre inngrep i gulvet. Det er ikke påvist noe som tyder på at Johansen ved dette arbeidet oppdaget noe som tilsa at noe var galt ved gulvet ut over at belegget var gammelt og slitt.

Lagmannsretten finner det ikke sannsynliggjort at Johansen forut for salget hadde grunnlag for å anta at det kunne være svakheter ved konstruksjonen i gulvet i tilbygget. Johansen har således heller ikke holdt tilbake opplysninger om dette i forbindelse med kjøpet.

Villmo har anført at problemet med råte i og feilkonstruksjon av gulvet utgjør en mangel etter avhendingsloven § 3-8, idet Johansen under visning på spørsmål om lufting av grunnmur uttalte at det ikke er fukt i grunnen. Lagmannsretten finner at opplysningene fra selger på dette punkt er så vidt vage at det ikke gir grunnlag for å innfortolke enhver feil knyttet til fuktproblemer som avvik fra opplysninger om eiendommen. Villmo og vitnet Lund har for øvrig bekreftet at det ikke var fukt i krypkjelleren da varmtvannsberederen ble installert der i 2013. Det foreligger ikke mangel på dette grunnlaget.

Lagmannsretten finner det ikke tvilsomt at råte i gulvåser lagt direkte på bakken uten fuktsikring er et så vidt omfattende problem at forholdet rent kvantitativt kan anses som vesentlig etter avhendingsloven § 3-9. Det vises til at Laberg har stipulert utbedringskostnadene til omkring 520 000 kroner eks. mva. At feilene fremstår som omfattende isolert sett og at utbedringskostnadene vil bli store, er ikke i seg selv tilstrekkelig til å anse forholdet som en mangel etter avhendingsloven § 3-9. Hvorvidt dette er en mangel beror på en totalvurdering av omstendighetene rundt kjøpet og hva kjøper med rimelighet kunne forvente av eiendommens tilstand.

Ved vurderingen av om det foreligger mangel etter avhendingsloven § 3-9 har lagmannsretten delt seg i et flertall og et mindretall. Flertallet, bestående av lagdommer Nylund og ekstraordinær lagdommer Lyng finner at råteskader i gulvåser ikke medfører at boligen var i vesentlig dårligere stand enn det Villmo hadde grunn til å forvente ut fra kjøpesummen og forholdene for øvrig, også når skadene ses i sammenheng med mangler ved isoleringen og boligens øvrige tilstand. Villmo var forut for kjøpet gjort kjent med at tilbygget var satt opp i 1980, forut for Johansens eiertid, og at huset i mange år utelukkende hadde vært brukt som fritidsbolig. Videre hadde hun med selvsyn sett at overflaten på gulvet på soverommet var så stygt at det umiddelbart måtte skiftes, og at badet var så lite tiltalende at Johansen av denne grunn reduserte kjøpesummen med 50 000 kroner. Villmos far, som var med henne på visning, observerte dessuten at det ikke var synlig lufting i lecamuren. Flertallet finner det ikke sannsynliggjort at Johansen under visningen skal ha gitt uttrykk for at alt arbeid med tilbygget var utført av fagfolk. Johansen var selv kjent med at tilbygget var oppført av en fisker, som tidvis også drev med snekring.

Ut fra tilbyggets alder, den utførelsen som kunne ses med det blotte øyet og mangel på opplysninger om hvilke utførelsesmetoder som hadde vært benyttet og av hvem, mener flertallet at det ikke kunne fremstå som upåregnelig for Villmo at det kunne være skjulte feil og mangler, herunder ikke-forskriftsmessige konstruksjoner, også i tilbygget. Det er ved vurderingen også av betydning at Johansen ikke var kjent med hvilke konstruksjoner eller utførelsesmetoder som var benyttet ved byggingen, herunder om det var etablert noen som helst drenering rundt tilbygget, at det verken var utarbeidet takst eller tilstandsrapport i forbindelse med overdragelsen og at Villmo heller ikke sørget for at boligen ble besiktiget av en bygningskyndig som åpenbart hadde kunnet påpeke de risikofaktorer som forelå. Ved å kjøpe boligen til tross for dette, med «as is"-klausul, er det etter flertallets syn Villmo som i utgangspunktet står nærmest til å bære risikoen for skjulte feil og mangler.

Flertallet finner det dessuten sannsynlig at råteskadene i gulvåsene er blitt vesentlig større i tiden etter overtakelsen, og da først og fremst på grunn av store nedbørsmengder og issmelting i desember 2013, som blant annet medførte oversvømmelse og kortslutning av det elektriske anlegget i krypkjelleren. Johansen ga i forbindelse med kjøpet uttrykk for at krypkjelleren var tørr, og Villmo og vitnet Lund hadde også konstatert dette da de installerte varmtvannsbereder der en gang i løpet av 2013. I forbindelse med oversvømmelsen har Villmo opplyst at krypkjelleren ble full av vann, hun måtte bruke en maskin for å få pumpet det ut og deretter sørge for tørking. Om flommen kunne ha hatt følger for andre deler av tilbygget, ble ikke undersøkt, Slik tilbygget står på grunnen, er det sannsynlig at det i forbindelse med denne hendelsen også må ha kommet betydelige mengder med vann direkte inn under gulvåsene. Slik har det stått frem til problematikken ble oppdaget våren 2015. Begge de sakkyndige vitnene har bekreftet at denne hendelsen kan ha betydning for slik råteskadene fremstår i dag. Samlet sett finner ikke lagmannsrettens flertall at feilkonstruksjonen av gulvet i tilbygget, med påfølgende råteskader, medfører at boligen er i vesentlig dårligere stand enn Villmo hadde grunn til å regne med.

Flertallets konklusjon er at Villmo ikke kan gjøre gjeldende mangler ved gulvkonstruksjon i tilbygget.

Mindretallet – lagdommer Salomonsen – mener feilene ved gulvkonstruksjonen etter omstendighetene kan gjøres gjeldende som mangel etter avhendingsloven § 3-9. Mindretallet peker på at det i salgsavtalen fremgår at tilbygget er renovert i perioden 2002 til 2012. Johansen har i forbindelse med kjøpet opplyst om arbeidet som er utført og ikke gitt uttrykk for usikkerhet om boligens tilstand eller det behov som da fremstod for ytterligere renovering. For Villmo ble boligen, til tross for alder, fremstilt som en bolig uten aktuelle omfattende vedlikeholdsbehov ut over at badet måtte pusses opp. Kjøpesummen – 1 350 000 kroner – må ut fra det som er opplyst om boligpriser på Lurøy anses som alminnelig for et eldre, men greit vedlikeholdt hus i dette området.

Ved vesentlighetsvurderingen er det et moment hvorvidt boligen er bygget i samsvar med byggeskikken på oppføringsstedet på oppføringstidspunktet, se Harald Benestad Anderssen, Avhendingsloven med kommentarer, side 191 med videre henvisning til rettspraksis. Anderssen uttaler bl.a.:

Står en overfor en eldre eiendom, og denne har opprinnelige forskriftsmangler som ikke har materialisert seg i skade eller fare for skade årene som har gått, synes det ikke naturlig at kjøper kan påberope seg forholdet som mangel.

Det er ikke omtvistet at bygging av trekonstruksjon direkte på grunnen uten fuktsikring og/eller lufting er i strid med byggeforskriftene som var gjeldende i 1980. At gulvet er bygd opp i strid med forskriften må ses i sammenheng med at råteskader begynte å materialisere seg allerede fra byggeår og at en slik svikt i konstruksjonen er alvorlig både i forhold til boligens bæreevne og inneklima. Disse forhold trekker sterkt i retning av at feilene representerer mangel i avhendingslovens forstand. Det vises til Anderssens uttalelser på side 192, med videre henvisninger til rettspraksis:

Videre vil det ha betydning hva slags feil det er tale om. En rent estetisk feil, for eksempel en skjev vegg som ikke har betydning for bæringen av huset, oppfyller sjeldnere vesentlighetskriteriet enn en feil som påvirker eiendommens funksjon, eller en feil som kan forårsake ytterligere skader på eiendommen. Se for eksempel Høyesteretts dom av 8. november 2007 (sak HR-2007-01874-A) avsnitt 47 og Frostating lagmannsretts dom av 5. desember 2006 (LF-2006-89610) hvor det var tale om alvorlige feil som det ikke kunne forventes at kjøper skulle leve med.

Videre fremgår på side 199:

For det annet er det mulig at grunnleggende konstruksjonsfeil kan være vesentlige etter sin art. Det synes å være en tendens i rettspraksis til å særstille slike forhold, se for eksempel Rt-1982-1357, RG-1995-738 (s. 743) og Agder lagmannsretts dom av 23. juli 2002 (LA-2001-806). [ ... ] Som eksempel kan nevnes alvorlige feil med byggets fundamentering.

Det er mindretallets oppfatning at feilens omfang og kostnadene med utbedring, sett hen til at det gjelder svikt ved boligens grunnleggende konstruksjon med alvorlige konsekvenser for boligens funksjon, gjør at dette utgjør mangel etter avhendingsloven § 3-9. Det er etter mindretallets oppfatning ikke av betydning at Villmo ikke undersøkte hvordan bygget var konstruert, ved å spørre mer om dette, eventuelt ved å ta kontakt med den som satte opp tilbygget. Mindretallet viser til at heller ikke Johansen, som hadde eid boligen fra 2001, hadde sett det nødvendig å kontakte vedkommende for å kontrollere eventuelle behov for utbedringer av konstruksjonen. Ved utmåling av eventuelt prisavslag ville det imidlertid måtte tilkomme et betydelig fradrag for standardheving.

Tak på tilbygg

Villmo har vist til at papptak på tilbygget er slitt og at det er påvist slitasje, og at takets tilstand er mangelfullt etter avhendingsloven § 3-9.

Lagmannsretten viser til at papptaket ikke er utbedret eller byttet ut etter at tilbygget ble satt opp i 1980. Tak er utsatt for slitasje og må påregnes utbedret/renovert etter 30 år, slik tilfellet også er her. Som veiledning vises til såkalte levetidstabeller utarbeidet av Sintef, hvor det i punkt 262, Taktekning, Asfalttakshingel, fremgår et levetidsintervall på 20-30 år. Tilstanden på taket medfører verken isolert sett, eller sett i sammenheng med boligens tilstand for øvrig, at boligen er i vesentlig dårligere stand enn det Villmo hadde grunn til å regne med ut fra kjøpesummen størrelse og forholdene for øvrig, jf. avhendingsloven § 3-9.

Råte i gulv i hovedhus

Villmo har med bistand fra Laberg tatt opp deler av gulv i hovedhuset, og har konstatert at det er råte i gulvåser og stubbgulv i stuen. Omfanget er noe usikkert idet bare deler av gulvet er åpnet og kontrollert. Villmo har anført at forholdet utgjør mangel etter avhendingsloven § 3-9.

Hovedhuset er ført opp i 1901. Det er ikke anført og det kan ikke legges til grunn, at konstruksjonen i hovedhuset avviker fra vanlig byggemåte eller offentligrettslige krav som gjaldt da huset ble oppført eller ved eventuelle senere rehabiliteringer. Ved kjøp av et så vidt gammelt hus er det påregnelig for kjøper at det er benyttet uhensiktsmessige byggemetoder, har forekommet ytre påvirkninger som ikke er tilstrekkelig utbedret eller at det av andre årsaker er svekkelser i materialer i konstruksjonen. Det er ingen forhold som tyder på at selger har hatt noen grunn til å mistenke at det kunne være råte eller andre svakheter i stuegulvet. Dette er for øvrig heller ikke anført.

Lagmannsretten finner at råteskader i gulv i hovedhuset ikke medfører at boligen er i vesentlig dårligere stand enn det Villmo hadde grunn til å forvente ut fra kjøpesummen og forholdene for øvrig, jf. avhendingsloven § 3-9.

Vedovn

Johansen har erkjent at ovnsrør er montert for nært brennbart materiale og har akseptert ansvar for utbedringskostnader. Lagmannsretten finner ikke at det er mangler ved ovnen eller rør ut over det Johansen har erkjent. Vinkelrett «bøying» av ovnsrøret er og var synlig for Villmo før hun kjøpte boligen. Partene er uenig om hvor omfattende utbedringskostnadene blir. Lagmannsretten kommer tilbake til problemstillingen nedenfor.

Hevingskravet

Kjøperen kan heve avtalen dersom mangelen utgjør et vesentlig avtalebrudd, jf. avhendingsloven § 4-13 første ledd.

Hva som ligger i vesentlighetskravet, fremgår nærmere av de spesielle merknadene til avhendingslova § 4-3 om heving på grunn av forsinkelse. De samme hensyn gjør seg gjeldende når krav om heving grunnes på mangler. Om vesentlighetskravet heter det i Ot.prp.nr.66 (1990–1991) på side 98:

Om misleghaldet er vesentleg, må vurderast i kvart enkelt høve der ei rekkje moment vil vere relevante. Ved vurderinga vil for det fyrste avtala og omstende rundt denne stå sentralt. Vidare vil ein m.a. sjå på kor langvarig forseinkinga er, om det er av særleg vekt for kjøparen å få råderetten over eigedomen til fastsett tid ( ... ),og om seljaren hadde grunn til å rekne med at forseinkinga var vesentleg for kjøparen. Det må også kunne leggjast vekt på om kjøparen si interesser kan bøtast på anna vis, t.d. ved skadebot. I det heile vil altså både reint objektive og meir subjektive omstende kunne spele inn. Det er likevel ikkje eit vilkår for å kunne heve at det ligg føre subjektiv skyld på seljarens side. Men og dette kan vere eit moment ved vurderinga av om avtalebrotet kan reknast som vesentleg.

Det må foretas en helhetsvurdering der det overordnede spørsmålet er om kjøperen har rimelig grunn til å si seg fri fra kontrakten. Dette fremgår i dom inntatt i Rt-1998-1510 på side 1518, der det også fremholdes at det skal legges vekt på om et prisavslag, som alternativ til heving, vil kunne gjenopprette de økonomiske konsekvensene av et kontraktsbrudd og også gi en adekvat reaksjon mot det kontraktsbrudd som foreligger.

Utgangspunktet og det sentrale moment i vesentlighetsvurderingen vil være den objektive mangel ved eiendommen, og da både mangelens karakter og omfang. I Rt-2010-710 heter det i avsnitt 45:

Det er ikke grunnlag for å oppstille noen form for prosentlære hvor størrelsen på utbedringsomkostningene sammenholdt med kjøpesummen skal tillegges avgjørende betydning for hevingsspørsmålet når prosentsatsen overstiger et bestemt nivå. Slike prosentberegninger vil bare kunne tjene som hjelpemiddel ved vurderingen av mangelens betydning. I tillegg må omfanget av utbedringsarbeidene og de ulemper disse medfører tas i betraktning. Kan en mangel utbedres ved lite heft, vil misligholdet kunne bli ansett som ikke vesentlig selv om utbedringskostnadene er store. Og motsatt vil en mangel som medfører mye heft, kunne bli ansett som vesentlig selv om utbedringskostnadene ikke er så store. Kjøperens berettigede forventninger til eiendommen vil også ha betydning. Disse forventningene vil kunne variere blant annet ettersom eiendommen er ny eller gammel, er markedsført med høy eller lav standard, eller har kostet mye eller lite relativt sett.

I dette tilfellet foreligger det mangler ved isolering i yttervegger og plassering av rør til vedovn. Begge forhold kan avhjelpes ved prisavslag. Etterisolering av vegger må skje ved å ta ned bordkledning, lektre ut, legge ny vindsperre og isolasjon, sette på bordkledning og overflatebehandle. Dette er et arbeide som i begrenset utstrekning vil medføre ulemper for Villmo. Det samme gjelder arbeidet med å sikre at rør til vedovn ikke kommer for nær brennbart materiale.

Johansen kan ikke bebreides for at han opplyste om at veggene var isolert, til tross for at dette ikke var tilfellet. Han hadde engasjert håndverkere til å utføre slik jobb og måtte i utgangspunktet kunne stole på at jobben ble utført som avtalt. Det var ikke noen forhold som gjorde manglene ved isoleringen synlig for Johansen.

Verken manglene omfang og karakter eller subjektive forhold på Johansens side tilsier at kontraktsbruddet kan anses vesentlig. Vilkårene for å heve kjøpet er således ikke til stede, jf. avhendingsloven § 4-13 første ledd.

Prisavslag

Har eiendommen mangel, kan kjøper kreve et forholdsmessig prisavslag, jf. avhendingsloven § 4-12 første ledd. Etter § 4-12 andre ledd skal prisavslaget fastsettes til kostnadene ved å få mangelen rettet, dersom ikke noe annet blir godtgjort.

Det skal her utmåles prisavslag for manglende isolering og mangel som skyldes at rør til ovn er plassert for nært brennbart materiale.

Laberg har lagt til grunn at etterisolering av yttervegger krever at bordkledning tas ned, at det lektres ut, legges ny vindsperre og isolasjon og settes på ny bordkledning som overflatebehandles. Han har stipulert kostandene til tre vegger til 205 000 kroner inkl. mva.

Svein-Tore Hansen har anslått kostnadene til etterisolering av to vegger til 91 112 kroner, mens tømrer Ole Kristian Johannesen, som har inngitt tilbud på utbedringsarbeider på boligen, har anslått dette arbeidet med tre vegger til å koste 300 000 kroner.

Johannessen har, som lokal snekker på Lurøy, et godt grunnlag for å beregne riktig markedspris for dette arbeidet. Samtidig er hans prisberegning basert på en helt skjønnsmessig vurdering. Laberg har basert sin prisvurdering ut fra arealet på veggene. Samlet finner lagmannsretten at utbedringsarbeidet vil koste 240 000 kroner inkl. mva. Det er ingen forhold som tilsier at prisavslaget skal beregnes til annet enn disse kostnadene.

Det skal også utmåles et prisavslag som tilsvarer kostnadene med å sikre at rør til ovn ikke kommer for nært brennbart materiale. Johansen har akseptert at kostnadene settes til 8 000 kroner, selv om utbedringsforslaget fra Svein-Tore Hansen omfatter arbeider ut over det som er nødvendig for å rette det som er mangel i avhendingslovens forstand. Lagmannsretten legger til grunn 8 000 kroner med tillegg av mva., som utgjør 2 000 kroner, som sannsynlige kostnader til å utbedre manglene.

Villmo skal etter dette ha et prisavslag på 250 000 kroner.

Sakskostnader

Anken har delvis ført frem og ingen av partene har vunnet saken, jf. tvisteloven § 20-2 andre ledd. Lagmannsretten har vurdert, men finner ikke at tungtveiende grunner tilsier at noen av partene bør tilkjennes erstatning for hele eller deler av sine sakskostnader etter tvisteloven § 20-3.

Det er med grunnlag i lagmannsrettens resultat ikke grunnlag for å tilkjenne noen av partene erstatning for sine sakskostnader for tingretten.

Dommen er avsagt med slik dissens som fremgår ovenfor.

Dommen er avsagt etter lovens frist på fire uker, hvilket skyldes øvrige arbeidsoppgaver og ferieavvikling blant rettens medlemmer.

Domsslutning

1.Ingebjørg og Egil Johansen betaler til Benedicte Villmo 250 000 – tohundreogfemtitusen – kroner med tillegg av lovens forsinkelsesrente fra forfall til betaling skjer.
2.Oppfyllelsesfristen er 2 – to – uker fra forkynning av dommen.
3.Partene bærer egne sakskostnader for tingretten og lagmannsretten.