LH-2017-6838

InstansHålogaland lagmannsrett – Dom
Dato2017-05-19
PublisertLH-2017-6838
StikkordSivilprosess. Ektefeller. Samboere. Partnerskap. Skifteloven. Ekteskapsloven § 67. Tvisteloven.
SammendragSkiftetvist. Ankende part krevde naturalutlegg av partenes tidligere fellesbolig etter ekteskapsloven § 67 samt skjevdeling av en hytteeiendom etter ekteskapsloven § 59 første ledd. Lagmannsretten, som tingretten kom til at ankende part ikke hadde anført "særlige forhold" som kunne gi grunnlag for naturalutlegg. Lagmannsretten fant videre at hytteeiendommen var i sameie mellom partene da de giftet seg, og at det ikke var grunnlag for å fravike sameielovens utgangspunkt om like sameieandeler. Konkret vurdering.
Henvisninger: Skifteloven (1930) | Sameigelova (1965) | Ekteskapsloven (1991) §59, §67 | Tvisteloven (2005)
SaksgangRana tingrett TRANA-2016-18011 – Hålogaland lagmannsrett LH-2017-6838 (17-006838ASD-HALO).
Om rettskraft
ParterA (advokat Dan Erik Kjellnø) mot B (advokat Anne Fladvad).
ForfatterLagdommer Geir Ludvigsen, lagdommer Henriette Nazarian og sorenskriver Finn-Arne Schanche Selfors.
Henvisninger i teksten Sameigelova (1965) §2 | Ekteskapsloven (1991) §66, §71 | Tvisteloven (2005) §20-2, §20-5

Saken gjelder skifte av fellesbo.

A og B ble samboere i oktober 1995 og giftet seg 22. mars 2002. Samlivet opphørte 22. april 2013, og de er i dag skilt. Partene har to sønner som er født henholdsvis 0.0.1996 og 0.0.1999.

Fellesboet er under offentlig skiftebehandling. 29. januar 2016 reiste ankende part skiftetvist for Rana tingrett. Tvisten omhandlet krav om naturalutlegg av partenes tidligere fellesbolig, krav om skjevdeling av en hytteeiendom samt krav om at B er avtalerettslig forpliktet til å overta en Volvo.

Rana tingrett avsa 20. oktober 2016 dom med slik domsslutning:

1.As krav om å utta eiendommen [adresse], [gnr/bnr] i X kommune som naturalutlegg på skifte av ekteskapsboet mellom partene, tas ikke til følge.
2.For bruken av [adresse] betaler A en husleie til B med kroner 6 000 – sekstusen – pr måned fra og med 10.06.13 til bruken opphører.
3.As krav om skjevdeling av hytteeiendommen ved [adresse2], [gnr/bnr] i Y kommune tas ikke til følge.
4.B frifinnes for As krav om at hun er forpliktet til å overta en Volvo 850, 1997 modell.
5.A dømmes til å betale B sakens omkostninger med kroner 81 187 – åttientusenetthundreogåttisyv – innen 14 – fjorten – dager fra forkynnelse av denne dom.

A har anket dommen til Hålogaland lagmannsrett. Anken gjelder pkt. 1, 3, 4 og 5 i tingrettens dom. B har tatt til motmæle. Ankeforhandling ble holdt i Mo i Rana 9. og 10. mai 2017. I tillegg til partene ble det hørt syv vitner, og ellers foretatt slik bevisførsel som framkommer av rettsboken.

A har i hovedtrekk anført:

Krav om naturalutlegg:

Det følger av ekteskapsloven § 67 at en ektefelle kan kreve å få utlagt fellesboligen til seg dersom det foreligger særlige grunner. Ved vurderingen skal det i særlig grad legges vekt på ektefellenes og barnas behov, jf. ekteskapsloven § 67 andre ledd. Det følger av Rt-2013-1630 at det stilles små krav til hva som skal til for at det foreligger slike særlige grunner. Det må foretas en vurdering av hva som samlet sett framstår som mest rimelig. I vurderingen må det legges vekt på at det bare er ankende part som har fremmet krav om naturalutlegg av boligen. Ankende part har sterk tilknytning til eiendommen gjennom at han har bodde der i mange år. Partenes to barn bor fortsatt i boligen, og vil fortsette å bo der en periode framover. Sønnene har vært gjennom en traumatisk periode med foreldrenes samlivsbrudd og mye konflikter i familien, og det er viktig for dem at de fortsatt kan bo i barndomshjemmet. Sønnene er også nært knyttet til ankemotpartens søster og hennes familie, som bor i nabolaget.

Det foreligger særlige grunner som tilsier at ankende part får utlagt eiendommen til seg.

Skjevdeling:

I henhold til ekteskapsloven § 59 første ledd kan en ektefelle holde utenfor likedelingen verdier som klart kan føres tilbake til midler som en ektefelle hadde da ekteskapet ble inngått. Hytteeiendommen ved [adresse2] ble ervervet før partene inngikk ekteskap. Samboerskap medfører ikke i seg selv at partenes eiendeler bli i sameie. Dersom det skal foreligge sameie må det enten foreligge en avtale eller annet rettsstiftende moment. Det er på det rene at partene ikke har inngått avtale om sameie. Det foreligger heller intet annet rettsstiftende moment som stifter sameie.

Hytta står i As navn. I en slik situasjon er det ankemotparten som har bevisbyrden for at det foreligger sameie i eiendommen. Ut fra bevisførselen må det legges til grunn at hytta var As prosjekt. Den ble finansiert gjennom bidrag fra hans far og mor, og det var ankende part selv sammen med hans far som utførte det meste av arbeidet. Ut fra bevisførselen må det legges til grunn at partene ikke tok opp lån for å finansiere hytta. Det lån som ble tatt opp med pant i hytta i januar 1999 dreide seg om en samling av andre lån, så som billån, ankemotpartens studielån samt kredittkortgjeld. Hytta var praktisk talt ferdig i påsken 1999, og det har formodningen mot seg at denne gjeldsposten knyttet seg til oppføringen av hytten. Arbeid utført av C var byttearbeid. Ankende part utførte til gjengjeld arbeid for ham. Dette er arbeid som ikke kan tilregnes ankemotparten. Det samme gjelder arbeid utført av ankemotpartens søster og svoger, D og E.

Ankende part er eier av hytta og kan kreve hele verdien av hytta skjevdelt. Subsidiært anføres at det er grunnlag for å gjøre unntak fra sameieloven § 2 om likedeling og at ankende part må anses å eie mer enn 50% av hytta. Dersom lagmannsretten kommer til at eiendommen er eiet med 50% av hver av partene kreves det ikke skjevdeling.

Volvoen:

Partene er enige om at Volvoen skal verdsettes til 20 000 kroner. Det er også inngått avtale om at ankemotparten skal overta Volvoen. Ved samlivsbruddet var det to biler i boet, en eldre Volvo og en nyere Subaru. Det ble enighet om å gjennomføre intern auksjon hva gjelder Subaruen. I brev fra ankemotpartens advokat datert 17. september 2013 ga ankemotparten uttrykk for at hun var interessert i å overta volvoen dersom ankende part overtok Subaruen etter budgivningen. Da A vant budrunden på Subaruen er det på det rene at det er inngått avtale om at B skal overta Volvoen. Hennes etterfølgende opptreden bekrefter at dette var partenes forutsetning. Hun fortsatte å bruke Volvoe, og sørget også for å få overført forsikringen i sitt navn.

Sakskostnader:

Ankende part nådde i realiteten fram med kravet om at husleien skulle settes til 6 000 kroner i tingretten. Dette representerer et samlet beløp på 78 000 kroner. Dette må medføre at det under ingen omstendigheter kan legges til grunn at ankemotparten skal tilkjennes saksomkostninger for tingretten.

Det er nedlagt slik påstand:

1.A kjennes berettiget til å utta eiendommen i [adresse] [gnr/bnr] i X kommune, som naturalutlegg på skiftet av ekteskapsboet mellom han og B.
2.A er berettiget til skjevdeling for så vidt gjelder hytteeiendom ved [adresse2], [gnr/bnr] i Y kommune.
3.B er forpliktet til å overta Volvo, og verdien av bilen ved skifteoppgjøret settes til 20 000 kroner.
4.A tilkjennes saksomkostninger for tingrett og lagmannsrett.

B har i hovedtrekk anført:

Skjevdeling:

Det framkommer i ekteskapsloven § 59 første ledd at en ektefelle kan kreve skjevdeling av verdier som klart kan føres tilbake til midler som ektefellen hadde da ekteskapet ble inngått. Bevisbyrden for at midlene klart kan føres tilbake til verdier ektefellene hadde før ekteskapet ble inngått, påhviler den som krever skjevdeling. Det kreves mer enn alminnelig sannsynlighetsovervekt. Ankende part har ikke oppfylt beviskravet, og det må legges til grunn at eiendommen er i sameie mellom partene med en halvpart på hver.

Hvem som utad står som hjemmelshaver til eiendommen er ikke avgjørende for vurderingen av hvem som er eier. Det er de reelle forholdene som er avgjørende. At ankende part alene ble ført opp i skjøtet skyldes en tilfeldighet og handler ikke om at partene mente at han skulle eie eiendommen alene. Etter bevisførselen må det legges til grunn at både planlegging, anskaffelse av tomt og oppføring av hytta skjedde i fellesskap som et felles prosjekt mellom partene. I tillegg til partene har familie på begge sider bidratt med betydelig dugnadsinnsats. Ankemotparten var med på arbeidet på hytta. I flere sammenhenger passet hun også partenes felles barn samt ankende parts særkullsbarn, mens ankende part arbeidet på hytta. Hun har dermed også bidratt indirekte gjennom omsorgsarbeid.

Hytta var finansiert gjennom lån. Det ble tatt opp et mindre lån i 1998 som ble utvidet da tinglysing av hytteeiendommen kom i orden i 1999. Det vises til framlagt dokumentasjon som viser at det ble etablert en pantobligasjon på hytta i januar 1999. Det er videre framlagt dokumentasjon s om viser at et lån på 180 000 kroner ble innfridd i mai 1999 i forbindelse med at det ble tatt opp lån for kjøp av enebolig. Etter bevisførselen må det legges til grunn at lånet på 180 000 kroner knytter seg til finansieringen av hytta. Motparten har anført at dette lånet handler om at flere andre lån ble samlet. Han har imidlertid ikke gitt noen troverdig forklaring på hva slags lån dette dreide seg om.

Partene har fått mindre økonomiske bidrag fra foreldrene på begge sider. Dette er imidlertid tale om små bidrag sett i forhold til den totale verdien på eiendommen.

Det har formodningen mot seg at familien til ankemotparten ville bidratt med så omfattende dugnadsinnsats dersom det var på det rene at ankende part skulle eie hytta alene.

Det har også formodningen mot seg at ankende part ville pantsette hytta for felles låneforpliktelser dersom han eide hytta alene.

Dersom lagmannsretten kommer til at ankende part kan skjevdele en andel av hyttas verdi krever ankemotparten å skjevdele sin andel av hyttas verdi.

Krav om naturalutlegg:

Krav om naturalutlegg i henhold til ekteskapsloven § 67 forutsetter at det foreligger særlige grunner. Selv om terskelen for å oppfylle lovens krav er lav, må det foreligger grunner ut over det helt ordinære. Det foreligger ingen slike særlige grunner. Det forhold at ankende part har bodd i boligen noen år er ikke særlige grunner i lovens forstand. Sønnene klarer seg veldig bra, og hensynet til dem tilsier ikke at det foreligger særlige grunner. Barna er i dag 20 og 18 år gamle, og det vil være naturlig at de etter hvert flytter ut. De forhold ankende part har anført går ikke ut over det helt ordinære, og vilkåret i ekteskapsloven § 67 er følgelig ikke oppfylt.

Volvoen:

Ankemotparten er ikke avtalerettslig bundet til å overta Volvoen. Det forhold at ankemotparten har gitt uttrykk for at hun «er interessert i» å overta Volvoen dersom ankende part overtar Subaruen, innebærer ikke at hun avtalerettslig har forpliktet seg til å overta bilen. Heller ikke hennes etterfølgende adferd viser at det er inngått en slik avtale. Etter samlivsbruddet disponerte partene hver sin bil i påvente av at skifteoppgjøret skulle gjennomføres. At hun måtte overføre forsikringen i sitt navn kom som en følge av at ankende part sa opp forsikringen.

Sakskostnader:

Spørsmålet om størrelsen på husleien var et svært lite punkt i tvisten mellom partene og kan ikke få stor betydning i vurderingen av spørsmålet om sakskostnader for tingretten.

Det er nedlagt slik påstand:

1.As krav om å utta eiendommen [adresse], [gnr/bnr] i X kommune som naturalutlegg på skifte av ekteskapsbo mellom partene, tas ikke til følge.
2.As krav om skjevdeling av hytteeiendommen ved [adresse2] [gnr/bnr] i Y kommune, tas ikke til følge.
3.Subsidiært, dersom retten kommer frem til at vilkårene for skjevdeling er delvis til stede, gis B rett til skjevdeling med inntil 50% av verdien av hytteeiendommen ved [adresse2], [gnr/bnr] i Y kommune.
4.B frifinnes for As krav om at hun er forpliktet til å overta en Volvo 850, 1997 modell.
5.A dømmes til å betale B sakens omkostninger for tingretten og lagmannsretten.

Lagmannsretten bemerker:

Skjevdeling

Det følger av ekteskapsloven § 59 første ledd at verdien av en formue som klart kan føres tilbake til midler som en ektefelle hadde da ekteskapet ble inngått eller senere har ervervet ved arv, eller gave fra andre enn ektefellen, kan kreves holdt utenfor delingen. Skjevdelingsretten er begrunnet med at det ikke er rimelig at formue som en ektefelle bringer med seg inn i ekteskapet skal likedeles mellom ektefellene, da det ikke dreier seg om formue som er et resultat av ektefellenes felles innsats under ekteskapet.

Formuleringen «klart kan føres tilbake til» er valgt for å få fram at ektefellen ikke vil ha rett til skjevdeling dersom det er tvil om formuen stammer slike midler, jf. NOU-1987:30, side 130. Om denne formuleringen viser lagmannsretten til Rt-2001-1434, s. 1439 – 1440, der det framkommer følgende:

«Etter min mening er det således en forutsetning for retten til skjevdeling at den ektefelle som krever verdier holdt utenfor likedelingen, må føre bevis for at vilkårene for dette er til stede, og det kreves mer enn alminnelig bevisovervekt.»

Lagmannsretten legger etter dette til grunn at det er den ektefellen som krever skjevdeling som har bevisbyrden for at vilkårene i ekteskapsloven § 59 første ledd er oppfylt, og at det kreves mer enn alminnelig bevisovervekt.

Partene er enige om at hytta i hovedsak stod ferdig i påsken 1999 og at den følgelig ble ervervet mens partene var samboere. Ankende part har anført at det var han som eide hytta, og at han dermed har brakt hytte inn i ekteskapet. Subsidiært har han anført at han eide mer enn 50% av hyttas verdi. Lagmannsretten må etter dette ta standpunkt til om ankende part har ført tilstrekkelig bevis for at han eide hytta alene. Dersom hytta var i sameie mellom partene må lagmannsretten ta stilling til om ankende part har ført tilstrekkelig bevis for at det er grunnlag for å fravike sameielovens utgangspunkt om like sameieandeler.

Etablering av samboerskap medfører ikke i seg selv at verdier som partene erverver blir i sameie mellom dem. Utgangspunktet er at hver av partene eier sitt. Dersom det skal foreligge sameie i eiendeler må det foreligge et rettsstiftende moment. Grunnlag for sameie kan ved siden av en eksplisitt avtale eksempelvis være at partenes økonomi har vært så sammenfiltret at det ikke lar seg gjøre å fastslå hvem som eier hva, eller at enkelte eiendeler er innbrakt på en slik måte at man etter en konkret vurdering må legge til grunn at den eies av partene i fellesskap. I vurderingen av om det foreligger et slikt rettsstiftende moment må det legges vekt på om anskaffelsen framstår som et felles prosjekt for partene, og om begge parter har bidratt til ervervet. Lagmannsretten viser til Rt-1984-497.

Det er på det rene at det er ankende part som står oppført på skjøtet på eiendommen og at det er han som utad står som eier. Det formelle forhold er imidlertid bare et utgangspunkt og ikke nødvendigvis avgjørende. Det må uansett vurderes om det foreligger konkrete forhold som likevel tilsier at hytta var ervervet av partene i fellesskap.

Lagmannsretten har, som tingretten, kommet fram til at eiendommen var i sameie mellom partene. Etter bevisførselen legger lagmannsretten til grunn at hytteeiendommen ble realisert etter initiativ fra begge parter, og at den var ment anvendt som fritidseiendom for familien. Lagmannsretten legger videre til grunn at begge parter bidro til ervervet av eiendommen både gjennom økonomiske bidrag og gjennom arbeidsinnsats. Ut fra partenes forklaringer legger lagmannsretten til grunn at ankende part utførte en god del av arbeidet med oppføringen av hytta. Også ankemotparten utførte noe arbeid på hytta. Partene hadde imidlertid et lite barn i denne perioden, og ankemotparten bidro i betydelig grad indirekte gjennom at hun hadde ansvar for pass og stell av barnet mens ankende part utførte arbeid relatert til gjennomføringen av hytteprosjektet.

Ut fra det lagmannsretten forstår er partene for øvrig enige om at det ble utført omfattende dugnadsinnsats fra medlemmer av begge partenes familier. Fra ankemotpartens familie bidro hennes søster D og hennes svoger E med omfattende arbeid gjennom flere dugnadshelger. Videre deltok hennes eks-svoger F med dugnadsarbeid flere helger. F murte blant annet opp og pusset pipa. Også ankemotpartens far utførte en del arbeid på hytta. Lagmannsretten viser til forklaring fra D og E. På ankende parts side utførte hans mor og far en god del dugnadsarbeid på hytta. Det forhold at hytta ble oppført gjennom omfattende dugnad fra familien på begge sider forsterker etter lagmannsrettens oppfatning inntrykket av at hytta var et felles anliggende for partene. Lagmannsretten er enig med ankemotparten i at det har formodningen mot seg at hennes familie skulle utføre så vidt omfattende arbeid på hytta dersom det var på det rene at hytta bare var ankende parts prosjekt og at den skulle eies av ham alene.

Partene er uenige om hytta ble finansiert gjennom låneopptak. Ankemotparten har anført at det ble innvilget et mindre lån uten sikkerhet i 1998, og at lånet ble utvidet med pant i hytta da tinglysingen av hytta kom i orden i 1999. Det er vist til utskrift fra grunnboka der det framkommer at det ble etablert en pantattest på hytta 26. januar 1999. Ankende part har anført at det ikke ble tatt opp lån i forbindelse med etableringen av hytta, og at det lånet som ble tatt opp med pant i hytta i januar 1999 handler om refinansiering av studielån, billån og forbrukslån.

Lagmannsretten finner det ikke nødvendig å ta stilling til om det ble tatt opp lån i forbindelse med byggingen av hytta. Sett hen til det fellesskap som eksisterte rundt etableringen av hytta og det bidrag både partene og partenes respektive familier stod for, finner lagmannsretten det klart at hytta var etablert i sameie mellom partene.

Lagmannsretten kan heller ikke se at ankende part har ført tilstrekkelig bevis for at det foreligger omstendigheter som gjør det naturlig å fravike utgangspunktet om like sameieandeler i sameieloven § 2 første ledd. Ut fra bevisførselen ser ikke lagmannsretten bort fra at partene mottok økonomisk bistand fra både ankende parts og motpartens foreldre. Sett hen til den totale verdien av hytta samt verdien av dugnadsinnsatsen fra ankemotpartens familie, kan imidlertid ikke lagmannsretten se at ankende part har ført bevis for at hans foreldre bidro med så store beløp at dette i seg selv kan medføre at det er grunnlag for å fravike utgangspunktet om likedeling. Lagmannsretten kan heller ikke se at ankende part har ført bevis for at han samlet sett bidro mer til hytteprosjektet enn ankemotparten. I vurderingen har lagmannsretten sett hen til at partene hadde et lite barn under byggeperioden som krevde kontinuerlig tilsyn, og at ankemotparten dermed har bidratt med omsorgsarbeid når ankende part har utført arbeid relatert til hytteprosjektet.

Lagmannsretten har etter dette kommet til at hytta var i sameie mellom partene med 50% på hver. Ankende part har ikke krevd skjevdeling dersom lagmannsretten skulle komme til et slikt resultat.

Krav om naturalutlegg

Utgangspunktet i ekteskapsloven § 66 er at hver av ektefellene beholder eiendeler som han eller hun fullt ut eller for det vesentlige eier. Etter § 67 er det imidlertid på nærmere bestemte vilkår adgang til å få utlagt eiendeler man ikke fullt ut eller for det vesentlige eier. Bestemmelsen lyder slik:

«Når særlige grunner taler for det, kan en ektefelle uten hensyn til tidligere eierforhold kreve å overta:

a.fast eiendom eller andel av fast eiendom som utelukkende eller hovedsakelig har tjent til felles bolig, hvis ikke den andre har odelsrett til eiendommen, eller den er ervervet fra hans eller hennes slekt ved arv eller gave.»

I andre ledd i bestemmelsen framkommer at det skal legges vekt på ektefellenes og barnas behov.

Det er på det rene at eiendommen er i sameie mellom partene, og at den har tjent som partenes fellesbolig. Det er bare ankende part som har fremmet krav om å få overta eiendommen. Spørsmålet blir dermed om han skal få overta eiendommen etter skiftetakst eller om eiendommen skal legges ut til salg på det åpne marked. Dersom eiendommen blir lagt ut til salg vil ankende part ha forkjøpsrett, jf. ekteskapsloven § 71, femte ledd.

Selv om ordlyden i bestemmelsen krever at det foreligger særlige grunner, legger lagmannsretten til grunn at det ikke skal mye til for å oppfylle vilkåret i bestemmelsen. Det må imidlertid påvises at det foreligger grunner ut over det helt alminnelige. At den ene ektefellen har bodd på eiendommen over noe tid, og gjerne vil fortsette å bo der, er ikke tilstrekkelig. Utgangspunktet for vurderingen vil for øvrig være hva som alt i alt fremtrer som den rimeligste løsning. Lagmannsretten viser til Rt-2013-1630.

Ankende part har anført at både han og de to sønnene har bodd i boligen over lang tid, og at det er viktig for dem å få fortsette å bo der.

Lagmannsretten er enig med tingretten i at ankende part ikke har anført forhold som gjør at vilkåret for naturalutlegg etter ekteskapsloven § 67 er oppfylt, og kan slutte seg til det tingretten har sagt om dette på side 7 i dommen. De to sønnene er henholdsvis 18 og 20 år gamle og er begge i arbeid som lærlinger med egen inntekt. Lagmannsretten antar at det er naturlig at barna etterhvert flytter for seg selv, og kan ikke se at hensynet til dem tilsier at vilkårene om særlige grunner er oppfylt. Det forhold at ankende part selv ønsker å fortsette å bo på eiendommen er, som det framkommer ovenfor, ikke tilstrekkelig til å oppfylle vilkåret i bestemmelsen. Lagmannsretten er for øvrig enig med tingretten i at en samlet rimelighetsvurdering ikke tilsier at ankende part får utlagt eiendommen som naturalutlegg.

Volvoen

Ankende part har anført at det er inngått bindende avtale om at ankemotparten skal overta en Volvo 1997 modell til en pris av 20 000 kroner.

Avgjørende for om det foreligger en avtale vil være om ankemotparten har avgitt utsagn som med rimelighet kan oppfattes sik at hun mente å binde seg avtalerettslig til å overta bilen. På det tidspunkt samlivet tok slutt eide partene to biler, en Subaru 2007 modell og en Volvo 1997 modell. Partene var enige om at det skulle gjennomføres intern auksjon om Subaruen. Når det gjelder Volvoen var partene enige om at den skulle verdsettes til 20 000. Videre framkommer følgende i brev fra ankemotpartens advokat datert 17. september 2013:

«B er interessert i å overta denne bilen dersom budgivningen ender med at A overtar Subaruen.».

Spørsmålet blir om denne uttalelsen med rimelighet kan oppfattes slik at hun mente å binde seg til å overta Volvoen dersom A overtok Subaruen.

Lagmannsretten har kommet til at ankemotparten ikke har bundet seg til å overta bilen, og kan også her i hovedsak slutte seg til tingrettens begrunnelse. Ut fra ordlyden i utsagnet, sett i sammenheng med den øvrige kommunikasjonen mellom partene, finner lagmannsretten at det er mest naturlig å forstå uttalelsen som et forhandlingsutspill, ikke som et bindende tilbud. I vurderingen har lagmannsretten lagt vekt på at uttalelsen kom på et tidspunkt da det fortsatt var en rekke uavklarte forhold i skifteoppgjøret mellom partene. Lagmannsretten har også lagt noe vekt på at det også senere var uklarheter rundt hva som skulle skje med bilen. Lagmannsretten viser til at ankende part etter det lagmannsretten forstår nektet å bidra til at ankemotparten fikk overført bilforsikringen til sitt navn i januar 2014. Også dette forhold bidrar etter lagmannsrettens oppfatning til å styrke inntrykket av at det ikke var inngått noen endelig avtale om hva som skulle skje med bilen. Lagmannsretten kan for øvrig ikke se at det forhold at ankemotparten sørget for å få overført forsikringen på bilen i sitt navn viser at hun mente at det var inngått en avtale om at hun skulle overta bilen. Etter det lagmannsretten forstår var det fra tidlig etter samlivsbruddet avklart at ankemotparten skulle disponere volvoen mens ankende part skulle disponere subaruen fram til endelig oppgjør var klart. Da ankende part sa opp forsikringen på bilen var det nødvendig for ankemotparten å tegne ny forsikring for at bilen skulle kunne anvendes i tråd med den midlertidige avtalen.

Lagmannsretten har etter dette kommet til samme resultat som tingretten på samtlige tre tvistepunkter, og anken blir følgelig å forkaste.

Sakskostnader

Ankemotparten har vunnet saken for lagmannsretten og har i henhold til hovedregelen i tvisteloven § 20-2 første ledd krav på å få dekket sine sakskostnader for lagmannsretten. Lagmannsretten finner etter en samlet vurdering at det ikke er grunnlag for å frita ankende part for omkostningsansvaret i henhold til tvisteloven § 20-2 tredje ledd. Advokat Fladvad har inngitt omkostningsoppgave pålydende 75 250 kroner inkl. mva. som i sin helhet utgjør salær. Det er ikke reist innsigelse mot omkostningsoppgaven, og denne legges til grunn som nødvendige omkostninger, jf. tvisteloven § 20-5 første ledd.

Også for tingretten har ankemotparten vunnet fram når det gjelder de tre tvistepunktene som ble anket til lagmannsretten. I tingretten omfattet saken imidlertid også et krav om betaling av husleie. I stevningen til Rana tingrett la ankende part ned påstand om at han skulle betale husleie fra og med 10. juni 2013 med 6 000 kroner pr. måned. Ankemotparten la i tilsvaret ned påstand om at husleie skulle settes til 8 000 kroner. Under behandlingen av saken i tingretten ble partene enige om at husleie skulle settes til 6 000 kroner pr. måned. Ankende part må etter dette anses å ha nådd fram når det gjelder dette tvistepunktet.

En part har i utgangspunktet krav på å få dekket sine sakskostnader dersom hun har fått medhold «fullt ut eller i det vesentlige», jf. tvisteloven § 20-2 andre ledd, jf. første ledd. Når en sak gjelder flere krav mellom samme parter er det det samlede utfall som skal vektlegges ved avgjørelsen, jf. tvisteloven § 20-2 andre ledd, andre setning. Om hva som ligger i terskelen «i det vesentlige» viser lagmannsretten til Schei, m.fl. «Tvisteloven, Kommentarutgave», 2. utgave, 2013, side 698, hvor det framkommer følgende:

«Ved vurderingen av om en part har fått medhold i det vesentlige, kan man ikke nøye seg med å se på differansen mellom påstandsbeløpet og domsresultatet. Også den relative betydningen av differansen bør vurderes, se Rt-2010-727 avsnitt 19, hvor differansen på 90 591 bare utgjorde 8,6 prosent av påstandsbeløpet. Både i denne og i flere andre avgjørelser er det fremhevet at det må foretas en bredere vurdering hvor det legges vekt på hvor tyngdepunktet i saken ligger, herunder hvilke deler av saken som har tatt lengst tid under hovedforhandlingen og krevd mest saksforberedelse, jf. Rt-2011-699 avsnitt 32 og Rt-2013-232 avsnitt 21. Hvis tyngdepunktet i en erstatningssak har ligget i spørsmålet om hvorvidt ansvarsgrunnlag foreligger, vil man kunne akseptere et større avvik mellom påstand og domsbeløp, jf. Rt-2010-875 avsnitt 25 og Rt-2010-508 avsnitt 18, jf. også Rt-2013-232 avsnitt 20.»

Lagmannsretten har etter en samlet vurdering kommet til at det må legges til grunn at B har vunnet saken i det vesentlige. I vurderingen har lagmannsretten lagt vekt på at uenigheten om husleiekravet omhandlet et relativt lite beløp sett i sammenheng med de øvrige krav mellom partene, særlig kravet om skjevdeling. Videre har lagmannsretten lagt vekt på husleiekravet har utgjort en svært liten del av saken hva gjelder saksforberedelse og bevisførsel. Lagmannsretten har vurdert, men kan ikke se at det foreligger tungtveiende grunner som gjør det rimelig å frita ankende part for omkostningsansvaret for tingretten, jf. tvisteloven 20-2 tredje ledd. Lagmannsretten har etter dette kommet til at det ikke er grunnlag for å gjøre noen endringer i tingrettens omkostningsavgjørelse. Anken blir dermed forkastet også på dette punkt.

Dommen er enstemmig.

Domsslutning

1.Anken forkastes.
2.I sakskostnader for lagmannsretten betaler A 75 250 – syttifemtusentohundreogfemti – kroner til B innen to uker fra forkynnelse av dommen.