TÅSEN: Nylig vant Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22 Seniorprisen 2018 i Oslo kommunes fagpris for nyskapende arbeid innen eldreomsorgen i Oslo.

[img40092]

LES MER: De turte tenke nytt og ha troen på folk. Det ble virkelig lagt merke til!

I huset, som åpnet i 2017, er det 27 leiligheter for "resirkulert ungdom", og to leiligheter med medboere - to studenter i 20-årene. Her er velferdsteknologi, trimrom og mye kulturelt innhold gjennom hele uka. Her samarbeider man med frivilligheten, Generasjon M, Livsglede for eldre sammen med Tåsen barnehage vegg i vegg, Nydalen videregående skole, Rønningen Folkehøgskole, og sosionomstudenter fra Oslo Met. I hagen er det en hønsegård med pensjonerte høner fra Eidsvoll.

Fra russerulling til sjakkmesterskap

I mai ble de evigunge beboerne i Seniorhuset med på russebussrulling sammen med Nordre Aker-russ, og Generasjon M. Det hele ble foreviget i denne reportasjen i Nordre Aker Budstikke. Også ordfører Marianne Borgen ble med.

[img38512]

– På rullingen sa ordføreren «La oss ta en sjakkturnering». Da var ikke jeg sen med å ta kontakt og invitere, sier Heidi Karsrud Nordal, leder på Seniorhuset.

Onsdag 17. oktober kom derfor både ordfører Marianne Borgen (SV) og tidligere elitespiller, nå sjakkommentator, Torstein Bae til Seniorhuset for å spille sjakk.

– Sjakk er en lavterskelaktivitet. Det stiller ikke krav til fysiske ferdigheter, men er en sosial og trivelig ting å gjøre. Man kan drikke kaffe og prate mens man trimmer hjernen litt. Det er vist i forskningsarbeider at det har en positiv effekt og kan motvirke demens, sier Bae.

Internasjonal mester og Veitvet-mester


Bae ble i 2007 tildelt tittelen Internasjonal mester i sjakk. Han har representert Norge i sjakk-OL og i EM, og var president i Norges Sjakkforbund fra 2004 til 2007. Han er kjent for mange som kommentator under Sjakk-VM, der Magnus Carlsen har vært verdensmester de siste fem årene. Og Bae står klar til å kommentere en ny runde med VM og Carlsen-sjakk i november.

– Ingen trodde det var mulig å lage morsom TV av sjakk. Men det har altså Torstein fått til, sier ordfører Marianne Borgen med beundring i stemmen.

Dette er andre gang Borgen og Bae besøker seniorer for å spre litt sjakkglede. Første gang var på Rustad. Og selv om det kanskje ikke er helt på samme nivå som Torstein Bae, er også ordføreren innehaver av en sjakk-tittel: Veitvet-mester i sjakk.

– Men det er fryktelig mange år siden. Det var i forrige årtusen, ler Borgen.

– Da jeg begynte å spille sjakk i 1960 var det nesten ingen damer som spilte sjakk.

Torstein på hjemmebane

Torstein Bae var nesten på hjemmebane da han besøkte Seniorhuset.

– Jeg er vokst opp på Nordberg, og har gått på Tåsen skole og Berg skole.

Han er glad for at sjakk har fått ny popularitet, både blant unge og "evigunge", og legger mye av æren på verdensmesteren Magnus Carslen.

– I sjakk er det lett å lære reglene, men vanskelig å bli veldig flink. Man blir aldri utlært i sjakk, sier Bae.

– Men man trenger jo ikke å bli så veldig god. Å spille ludo er moro, og å spille sjakk er moro, selv om man ikke vinner, sier Borgen.

Selv fikk hun bryne seg på sjakk sammen med Pastor Fangens vei-beboer Kari Hauge. Hun lærte sjakk allerede som barn på Bolteløkka skole, kan hun fortelle, og både broren og faren spilte også. Borgen og Hauge viste seg å være omtrent like gode, og det ble en jevn match mellom dem.

Torstein Bae fulgte spillet mellom Ivar Reinvang og Elias Alemayhu. Og til tross for aldersforskjellen, og at Ivar har spilt i mange år, var også de to jenvne i spillet. Litt ekstra stas var det nok få råd og oppmuntrende tilbakemeldinger fra Bae på trekkene de gjorde. Elias ble bitt av basillen først etter Magnus Carlsens sjakksuksess, og uten å vite det var Torstin Bae en avgjørende faktor:

– Jeg oppsøkte faktisk en sjakklubb du anbefalte på TV, for å lære å spille. Men jeg ble slått med en gang, smiler han.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!