DEBATT

Sogneprest Lars Martin Dahl mener det blir feil å begrense det aktive utelivet med sine arbeidsplasser, kulturelle tilskudd og sosiale og mentale funksjon for folk i byen.

Presten på Grønland: — Utelivet et viktig fellesskap for manges mentale helse

— Jeg er rett og slett glad i utelivet, sier sogneprest for Gamlebyen og Grønland menighet, Lars Martin Dahl. Han mener begrensningen av utelivsbransjen ikke er veien å gå i kampen mot korona.

Publisert

Jeg er rett og slett glad i uteliv. Det er uteliv som er en slags belønningssentrum for mye av det jeg gjør.

Et sted "Where everybody knows your name"

Jobbe til kl. 1930 for så å hive meg på sykkelen for å rekke konserten som begynner kl. 2000 - herlig. Jeg er blitt glad i folk i bransjen, venner og bekjente jeg treffer "ute", konsertene, stemningen, spontaniteten.

Jeg opplever også at utelivet kan ha en av de viktigste sosiale og "mental-folkehelse"- funksjonene i vårt land, i hvert fall for folk som meg. På sitt beste er et utested litt som det var i TV-seriebaren Cheers, et sted "Where everybody knows your name".

Martin Luther satt nok ikke hjemme med sin øl

Martin Luther skal ha blitt spurt om hvor han søkte trøst og han svarte noe som: "Søk din trøst der du finner den, jeg finner min i øl." Jeg tror ikke han siktet til å sitte alene hjemme med en tønne øl, men til en kneip som foruten øl serverte sang, dans, mat og fellesskap (noen av sangene ble til salmer han skrev).

Gode folk jeg kjenner har sørget for gode opplevelser, fellesskap og «trøst» i mange år og de har lidd under korona, samtidig som de har gjort en formidabel innsats innen smittevern - kanskje mer enn noen annen bransje.

Utelivet er en hjørnesteinsbedrift

Ikke ett tilfelle av koronasmitte er registrert på et av Oslo utesteder, men nå har regjeringen heller valgt å satse på at en 18-åring "helst ikke" skal arrangere fest, og, om vedkommende skulle finne på å arrangere en fest, at ingen skal være overstadig beruset der, at det er «plenty» med antibac og såpe tilgjengelig, og at alle holder avstand. 


17 000 mennesker jobber i servicenæringen i Oslo, mange av dem gjør det der jeg virker som prest, eller bor der. Utelivet er nærmest å regne som en hjørnesteinsbedrift i Oslo indre øst, særlig om du beregner alle kulturarbeidere som er avhengig av utestedene for å opptre.

Skader utelivsbransjen, tillater tusenvis på IKEA

Mange av de som jobber i servicenæringen har lave lønninger, mange av dem står bakerst i søknadsprosessene som de kanskje nå har i vente. Mange har også investert stor innsats og mye midler for at folk som meg skal få go'fot på konsert og bar.

Mange steder er også boltreplasser for musikere og andre innen kultursektoren. Det hele står nå i fare og det er ikke riktig - spesielt når det er et par tusen mennesker på IKEA til enhver tid og at privatpersoner kan overta festen fra kl. 24 med alt det det kan innebære av illegalitet og tidligere påviste smittetilfeller.

Powered by Labrador CMS