DEBATT

Byrådet i Oslo har ikke gjort nok for å effektivisere og omstrukturere Oslo kommune, mener Øystein Sundelin.

– Byrådet i Oslo stikker hodet i sanden. Pengene fins

Under arbeidet med oslobudsjettet for 2020, viste Høyre hvordan Oslo kommune kan spare over 620 millioner kroner på pensjon de neste tre årene uten å røre pensjonsordningen for de som i dag jobber i Oslo kommune.

Publisert

«Vi har ikke noe oljefond, vi må prioritere hardere,» sa byrådsleder Raymond Johansen da han 19. mai presenterte det reviderte oslobudsjettet. Deretter forklarte han at byrådet som følge av koronakrisen ikke avlyser, men bare utsetter å fase inn flere kostnadsdrivende valgløfter.

Dette er ikke tiden for å skyve store regningene foran samtidig som man håper på lysere tider. Dette er tiden for å planlegge for hvordan man skal få mer igjen for de pengene man har.

En ny tidsregning

Mye tyder på at startskuddet for en ny tidsregning i Norge gikk 12. mars 2020 da landet stengte ned på grunn av koronaviruset. Kanskje markerer også datoen begynnelsen på slutten for måten vi har finansiert det norske velferdssamfunnet på siden oljegiganten Philips lille julaften 1969 varslet norske myndigheter om at de hadde funnet olje i Nordsjøen.

Siden har vi i realiteten hatt jul hele året her til lands. Hva vi skal leve av etter oljen er en ubehagelig problemstilling som av og til siver til overflaten.

Vi vet at rommet for økt bruk av oljeinntekter vil krympe i årene som kommer, samtidig som utgifter til pensjoner, helse- og omsorgstjenester vil vokse. Om det ikke var krevende nok å få regnestykket til å gå opp før koronasjokket, er det nå nesten umulig. Vi har sett skriften på veggen lenge, men ikke lest hva som står.

Nå er vi nødt, og vi må begynne i kommunene. Det aller enkleste for ordførere over hele landet er å fortsette å øse båten som er lekk, mens de roper på mer penger fra staten til å tette hullene med. Som om staten er noe annet enn summen av alle innbyggerne i Norge.

Oslo har pengene

Selv om regjeringen i første omgang tapper oljefondet for 420 krisemilliarder er det langt fra nok, skal vi tro det vi hører. Den som roper høyest er byrådslederen i Oslo, som disponerer et budsjett på totalt 77 milliarder kroner.

I motsetning til alle familier, bedrifter og organisasjoner, ser han ut til å mene at Oslo skal komme uendret ut på andre siden av krisen. Han vil ha enda mer av oljefondet, og «glemmer» at Oslo de fire siste årene har sittet igjen med et overskudd på nesten 3,9 milliarder kroner takket være en oslovennlig regjering.

Nå hevder han regjeringen «tvinger fram velferdskutt». Det er ikke riktig.

Etter å ha jobbet noen uker med budsjettet, fant byrådet selv 1,9 milliarder til koronatiltak ved å utsette noen valgløfter og fase inn overskuddet fra i fjor på over 650 millioner kroner.

En pensjonsreform trengs

Det er ingen hemmelighet at politikere er som folk i sin alminnelighet og synes det er morsommere å bruke penger enn å spare dem. Du finner neppe mange i oslobyrådet som ble politisk aktive for å effektivisere offentlig sektor.

I byrådsplattformen står ordet «gratis» 15 ganger. Ingenting om hvordan byrådet vil effektivisere offentlig sektor og sikre at kommunen skal ha økonomisk ryggrad til å dekke fremtidens pensjonsforpliktelser.

Om Oslo kommune også i fremtiden skal ha råd til å finansiere velferdsordningene vi i dag unner oss, må vi avbyråkratisere og effektivisere driften. Tiden for å innføre en pensjonsreform er også overmoden.

Sporveien sparte 455 millioner

I 2015, mens Høyre hadde det politiske ansvaret i Oslo, gikk Sporveien foran. I tett samarbeid med de ansattes organisasjoner effektiviserte de driften og gikk fra en ytelsesbasert pensjonsordning til innskuddsbasert pensjon, men kun for de som ble ansatt etter en gitt dato.

Resultatet ble at Sporveien allerede det første året forbedret virksomheten med over 455 millioner kroner og allikevel frakter flere og mer fornøyde passasjerer enn noen gang tidligere.

Dessverre har dette reformarbeidet stanset helt opp under Raymond Johansen, til tross for at han selv har åpnet for å diskutere en pensjonsreform da han ble byrådsleder. Siden har han dessverre ikke nevnt problemstillingen med et ord.

Under arbeidet med oslobudsjettet for 2020 viste Høyre hvordan Oslo kommune kan spare over 620 millioner kroner de neste tre årene uten å røre pensjonsordningen for alle som i dag er ansatt i Oslo kommune.

Byrådet må effektivisere

Vi fant også nesten 650 friske millioner kroner til barnehager, skoler, eldreomsorg og kollektivtrafikk ved å effektivisere og avbyråkratisere driften i byrådsavdelingen og utvalgte etater. Totalt nesten 1,3 milliarder kroner. Uten å kutte i velferden. Kun ved å omstrukturere og effektivisere.

Dermed mer enn nullet vi ut det planlagte budsjettkuttet på 1,1 milliard kroner som byrådet hadde bygget opp lenge før koronakrisen. Det milliardkuttet skyver byrådet nå foran seg i håp om fortsatt økonomisk vekst i Norge. Det håpet har koronaviruset slukket.

Hvis byrådslederen ikke tar grep for å drifte kommunens virksomheter smartere og rimeligere, er det hans egen politiske ansvarsfraskrivelse og strutsepolitikk som vil tvinge frem velferdskutt i Oslo. Han vil da være et levende bevis på at Margaret Thatcher hadde helt rett.

Problemet med sosialisme er at man til slutt går tom for andres penger.

Powered by Labrador CMS