Oslo vil ikke trekke omstridt kraftkabel-søknad

Næringsbyråd Kjetil Lund (Ap) i Oslo vil ikke ta et initiativ overfor de andre eierne i NorthConnect og be om at konsesjonssøknaden til den omstridte kraftkabelen trekkes. Rødt mener han burde gjøre nettopp dette.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Næringsbyråd Kjetil Lund (Ap) i Oslo vil ikke ta et initiativ overfor de andre eierne i NorthConnect og be om at konsesjonssøknaden til den omstridte kraftkabelen trekkes. Rødt mener han burde gjøre nettopp dette. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rødgrønne Oslo er deleier i selskapet som står bak planene om en ny kraftkabel fra Norge. Kabelen er omstridt, men byrådet vil ikke be om at søknaden trekkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hydro, Kværner, Norsk Industri og LO er alle kritiske til NorthConnects planlagte kraftkabel mellom Norge og Skottland. På Stortinget mener Rødt, SV og Senterpartiet at selskapets konsesjonssøknad må stilles i bero eller avslås, et syn som deles av en lang rekke ordførere og fylkeslag i Ap.

Men da saken var oppe til ny behandling i forbindelse med et representantforslag fra Rødt på Stortinget torsdag, viste Arbeiderpartiets Runar Sjåstad til avtalen med regjeringspartiene om EUs tredje energimarkedspakke, energibyrået Acer og kraftkabler til utlandet.

– Avtalen Ap og MDG har med regjeringspartiene er en bedre måte å behandle disse spørsmålene på enn gjennom løsrevne dokument 8-forslag, sa han.

Omkamp i Oslo

Nå vender Rødt og Bjørnar Moxnes blikket mot Oslo bystyre og et forslag partiet har til behandling der. E-CO Energi – heleid av Oslo kommune – er nemlig blant de fire eierne i NorthConnect, som står bak søknaden om den omstridte kraftkabelen mellom Sima i Hardanger og Peterhead i Skottland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og Oslo styres som kjent av et rødgrønt byråd.

– Oslo kommune bør gjennom sitt eierskap jobbe for å stanse utbyggingen av NorthConnect. Får man ikke gjennomslag for det, bør Oslo selge seg ut av prosjektet. Norsk natur og stabile kraftpriser er viktigere enn muligheten for kortsiktig profitt, sier Rødts gruppeleder Eivor Evenrud til NTB.

Sier nei

Byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, Arbeiderpartiets Kjetil Lund, sier blankt nei til forslaget fra Rødt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som næringsbyråd og eier av E-CO har jeg et ansvar for å ta vare på kommunens og innbyggerne i Oslos økonomiske interesser. Det er ikke aktuelt å selge seg ned i E-CO. Vi har tvert imot nettopp foreslått å slå selskapet sammen med Hafslund, sier han.

Å initiere en prosess med tanke på å trekke konsesjonssøknaden som nå er til behandling hos NVE, kommer ifølge Lund heller ikke på tale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I avtalen som Ap og MDG har inngått på Stortinget er det lagt opp til at det offentlige skal overta eierskapet til utenlandskablene. Oppfølgingen av avtalen ligger nå hos regjeringen. E-CO er bare en av fire partnere her, sier han.

Kritikk

Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro gir i sitt høringssvar uttrykk for at kraftkabelen fra Norge til Skottland kan bidra til økt strømpris og svekket forsyningssikkerhet.

– Kabelen har betydelig kapasitet, og det må forventes betydelige endringer i kraftflyt mellom Norge og Storbritannia, noe som påvirker systemdriften i Norge og dermed både priser og tariffer for Hydros verk, skriver Stein Øvstebø, Hydros leder for kraftsystemer, nett og konsesjoner, i en epost til Klassekampen.

Også NHO-organisasjonen Norsk Industri er kritisk til kabelen, og mener prosjektet vil påføre store kraftforbrukere en betydelig markeds- og systemkostnadsrisiko, framholder organisasjonen i sitt høringssvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LO-skepsis

Også fra LO og flere av organisasjonens forbud er skepsisen stor. EL- og IT-forbundet mener prosjektet innebærer en privatisering av kraftnettet, mens LO i sitt høringssvar blant annet trekker fram at de nye kablene hver for seg har en kapasitet på 80 prosent av de fire kablene som i dag knytter Norge til det danske kraftnettet, ifølge E24.

For Kværner på Stord er det selve traseen som blir problematisk. Kabelen vil nemlig sveipe innom områder der selskapet tidligere har ankret opp store prosjekter, som eksempelvis Aasta Hansteen-plattformen, melder Sysla.no.

NVEs høringsfrist for NorthConnect gikk ut 15. april, men nettoperatøren Statnett har ifølge E24 fått utsatt frist.