Labour-landsmøte må velge brexitstrategi

Labour-leder Jeremy Corbyn og hans partifeller møtes til landsmøte i Liverpool søndag. Foto: Nick Ansell/ AP /NTB scanpix
Labour-leder Jeremy Corbyn og hans partifeller møtes til landsmøte i Liverpool søndag. Foto: Nick Ansell/ AP /NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brexit er en hodepine også for Labour. Søndag samles partiet til landsmøte i Liverpool og partiledelsen er under sterkt press om å støtte en ny folkeavstemning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Brexitdebatten kommer nok til å overskygge det meste på landsmøtet. Partiet må bestemme seg for hva det vil, og det begynner å haste, sier førstelektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

Før landsmøtet skal det ha kommet inn forslag fra over 100 lokallag for å få Labour til å vedta støtte til kravet fra organisasjonen PeopleŽs Vote om at folket må få si sitt om den endelige brexit-avtalen.

Blant dem som støtter kravet, er Londons Labour-ordfører Sadiq Khan.

Nyvalg

Partileder Jeremy Corbyn har gjentatte ganger sagt at resultatet av folkeavstemningen i 2016 må respekteres. Labour-ledelsen vil heller ha nyvalg dersom Theresa May ikke får støtte i Parlamentet for den endelige brexitavtalen.

– Selvfølgelig ønsker Labour nyvalg. Men selv om toryene er gale – er det én gave de ikke vil gi Labour, er det et nyvalg, skriver The Guardians kommentator Polly Toynbee.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener Labour nå har en unik sjanse til å legge interne stridigheter til side og redde Storbritannia fra «de konservatives kaos». Men da må de velge å støtte en ny folkeavstemning, skriver Toynbee.

Splittet

Labour er splittet, ikke bare om brexit-veien videre, men også om Corbyns lederskap. Med en annen og mindre kontroversiell leder hadde Labour feid de konservative av banen nå, mener Øivind Bratberg.

Selv om det nærmeste er borgerkrig i Det konservative partiet om brexit og det stadig ymtes om å skifte ut Theresa May, klarer ikke opposisjonspartiet å dra fra på meningsmålingene. De to store partiene veksler litt på å lede i de siste måneders målinger. Begge partiene vaker rundt 40 prosents oppslutning, pluss minus noen prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hadde Labour klart å skape en bred venstre-sentrumsallianse og hatt en populær leder à la det Tony Blair var midt på 1990-tallet, hadde Labour feid toryene av banen nå, sier Bratberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymret Blair

Jeremy Corbyn tilhører ytre venstre fløy i partiet, og blant dem som nå er bekymret for partiets framtid, er nettopp tidligere statsminister Tony Blair. Blair sa nylig at Labour har gjennomgått en så markant endring under Corbyn at han tviler på om de moderate klarer å vinne partiet tilbake.

– Vi ser et annet Labour-parti. Kan det vinnes tilbake? Jeg vet ikke, sa Blair til BBC.

Det britiske folket vil aldri velge Jeremy Corbyn som statsminister, mener den tidligere Labour-lederen.

– Blair har et poeng. Å endre Labour nå krever en lang tidshorisont. Det er ikke bare for en annen leder å steppe inn og raskt endre partiet. Det er en tyngre manøver enn som så, sier Bratberg, som ikke tror det blir noen lederstrid på landsmøtet i Liverpool.

– Da måtte det finnes en gjennomtenkt plan for å kaste Corbyn og en sterk lederkandidat å samles om. Ingen av delene finnes i dag, sier Øivind Bratberg.

Labours landsmøte pågår fram til onsdag. Corbyn skal holde sin landsmøtetale på avslutningsdagen.