Stemmer:Macron-seier kan bane vei for videre aksjefremgang

Emmanuel Macron blir ny president i Frankrike.
Emmanuel Macron blir ny president i Frankrike. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan investorene fokusere på fremgangen i verdensøkonomien og på den solide selskapsinntjeningen, skriver Christian Lie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Christian Lie
Seniorstrateg i Danske Bank Wealth Managment

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som ventet endte gårsdagens franske valg med en klar seier til Emmanuel Macron som tiltrer som president senest 17. mai. Framover vil franskmennene fokusere på parlamentsvalgene i juni som også vil være avgjørende for Macrons muligheter til å gjennomføre de reformene han er gått til valg på.

Sett med investorbriller er det franske valget likevel nå et overstått kapittel. Den ultimate katalysatoren for usikkerhet – en fransk euro/EU-avstemning – er avverget og Le Pen er slått. Selv om Macron ikke oppnår flertall i parlamentet, vil en slik situasjon mer eller mindre representere «business as usual» i fransk politikk, mens et flertall eller fungerende koalisjoner nok vil belønnes av investorene når reformene begynner å ta form.

Både i Østerrike, Nederland og Frankrike har velgerne så langt i år avslått populistenes regjeringsambisjoner, og politikerne kan nå i større grad fokusere på reformer og vekstfremmende tiltak. Kombinert med en moderering av Trump-administrasjonens proteksjonistiske retorikk øker dette sannsynligheten for at fremgangen i verdensøkonomien fortsetter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulighet for ytterligere kursstigninger

En seier til Macron var i stor grad priset inn i aksje- og obligasjonsmarkedene, så på kort sikt kan det forventes en behersket markedsreaksjon. Framover er det likevel lagt ved på bålet med tanke på økt etterspørsel etter europeiske aksjer. Med Macrons seier er en tung politisk tåke forsvunnet, og investorene kan nå for alvor glede seg over den sterke økonomiske utviklingen i Europa og de positive regnskapstallene som presenteres. Samtidig bør Macrons reformprogram kunne vekke investorenes interesse for franske aksjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det må likevel bemerkes at europeiske og franske aksjer har steget hhv. 10,4 og 11,9% prosent hittil i år, målt i lokal valuta. Det er en høyere avkastning enn man normalt bør forvente i et gjennomsnittlig år, så gevinstsikring utløst for eksempel av noe svakere stemningsindikatorer (som vi så smått har begynt å se i USA og Kina) er absolutt til stede. Vi forventer likevel at disse indikatorene fortsatt vil indikere økonomisk vekst over trend, og at de harde økonomiske dataene vil fortsette å bekrefte oppsvinget slik at retningen i aksjemarkedet gjennomgående vil positiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En historisk sterk regnskapssesong

Over halvparten av selskapene i den europeiske STOXX600-indeksen har så langt presentert regnskaper for årets første kvartal, og resultatene, sammenlignet med forventningene, tegner til å bli de beste siden 2003. 67 prosent av selskapene har slått vekstforventningene til inntjening pr. aksje (EPS) med i gjennomsnitt 6 prosent, og 72 prosent av selskapene har slått omsetningsforventningene med i gjennomsnitt 2 prosent. Historisk må vi tilbake til 2010 for å finne et kvartal hvor mer enn 60 prosent av selskapene slo estimatene for EPS-vekst.

Dykker vi ned i sektorene så er det bygg- og finanssektoren som fører an i den positive utviklingen, mens detaljhandel- og telekomselskapene har færrest positive overraskelser. På nasjonalt nivå er det Nederland og Frankrike som overrasker mest positivt, mens Sveits og Storbritannia ligger i bunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt overvekt i europeiske aksjer

Vi er fortsatt positive til aksjer og har en overvekt i Europa og i vekstmarkedsobligasjoner notert i lokal valuta. Vi har i en lengre periode sett at særlig amerikanske investorer har sendt penger over Atlanteren og økt investeringene i fremvoksende økonomier og i Europa, og den tendensen forventer vi vil fortsette enda en stund. Vi mener europeiske aksjer og vekstmarkedsrelaterte obligasjoner fortsatt er attraktivt priset og kan by på meravkastning fremover.

Les også:

Frankrike sliper knivene etter presidentvalget

Macron fikk 66 prosent