Syv personer dømt etter mafiaparagrafen i norgeshistoriens største narkotikasak

De dømmes for å ha smuglet flere tonn med narkotika til Norge. Til sammen er de dømt til 105 år i fengsel.

De syv personene er blant annet dømt for smugling, lagring og utlevering av store mengder cannabis, kokain og heroin. Noe av stoffet ble fraktet inn til Norge ved hjelp av firhjulinger.

Kortversjonen

Onsdag kom dommen i det som er blitt beskrevet som norgeshistoriens største narkosak. Seks menn og en kvinne satt i fjor høst på tiltalebenken i Oslo tingrett. Samtlige er dømt etter den såkalte mafiaparagrafenmafiaparagrafenDette er § 79 C i straffeloven i Norge. Den åpner for å gi organiserte grupper av kriminelle strengere straff. Tillegget kan være inntil seks års fengsel. .

Til sammen er det delt ut 105,5 fengselsår. Aktor ba opprinnelig om 110 fengselsår totalt.

Det er så langt ikke klart om alle de syv kommer til å anke den 205 sider lange dommen. Samtlige tok betenkningstid, da de ble spurt av dommeren om de ville anke dommen.

Advokat Øyvind Bratlien, som representerer en 41 år gammel norskmarokkansk mann, skriver i en SMS til Aftenposten at dommen vil bli anket, men at klienten vil ta betenkningstid for å lese dommen grundig.

– Men dommen er som ventet. Historien viser at det kun er EMDEMDDen europeiske menneskerettsdomstolen som forvalter menneskerettighetene.

Avslørt gjennom hemmelige meldinger

Saken bygger på meldinger fra den krypterte telefontjenesten Sky ECCSky ECCSky ECC er en såkalt kryptotelefon med ende-til-ende kryptering. Dette betyr at det i teorien kun er den som sender og mottar en melding som skal kunne lese den. Politiet fikk til slutt tilgang til tjenestens server og dekryptert meldingene. Høyesterett ga i 2022 tommel opp for bruk av denne typen bevismateriale..

Dommerne legger til grunn at det er de syv personene som har brukt Sky-telefonene, som knyttes til narkonettverket og innførslene. Ved hjelp av telefonene trodde brukerne at de kunne snakke trygt, uten at politiet eller andre myndigheter kunne avlytte dem.

Aftenposten har tidligere skrevet om 29-åringen Zakariya Rahali, som i retten ble pekt ut som lederen av nettverket som nå er dømt i Oslo tingrett. Retten legger til grunn at Rahali står bak en Sky-bruker, som påtalemyndigheten mener tilhører ham.

Rahali har siden 2017 vært internasjonalt etterlyst. Fra utlandet skal han ha stått bak smugling av 5,7 tonn cannabis og over 250 kg kokain til Norge. Deler av dette er blitt smuglet, lagret og distribuert av de syv domfelte.

– Kripos mener han er en sentral bakmann innen organisert kriminalitet. Det sa politiadvokat Nora Pedersen fra Kripos tidligere i april.

Da hadde Rahali nylig blitt pågrepet i Marokko, der er han blant annet siktet for drapsforsøk og for å ha dannet en kriminelle gruppe.

I dag er det ingen utleveringsavtale mellom Norge og Marokko. Det er derfor ikke aktuelt å få ham utlevert til Norge. Hvordan han stiller seg til anklagene, er ikke kjent.

Les også

Bakgrunn: Zakariya Rahali har vært etterlyst i seks år. Sporene slutter ved et luksushotell i Marokko.

Forsvarer: – Her er retten blitt fullstendig blendet

Flere av de syv domfeltes advokater har i retten angrepet meldingene fra Sky, ettersom de ikke har tilgang til hele beviskjeden. Dette har dommerne i Oslo tingrett valgt å se bort fra.

Bratlien sier at retten har tatt for gitt at alt politiet har lagt frem, eller sagt, er riktig, uten at forsvarerne får etterprøve det.

– Forsvarerens mulighet for kontroll er avgjørende. Den muligheten har vi ikke her, skriver han og legger til:

– DNA tester er riktige i 90 av 100 tilfeller. Det er de 10 resterende som er feil, som er viktig. Her er retten blitt fullstendig blendet. Om politiet alltid hadde hatt rett, hadde vi ikke hatt frifinnelser og forsvarere vært overflødig. Sånn er ikke virkeligheten.

Advokat Marius Dietrichson, som forsvarer den 37 år gamle norsk-eritreeren, er også kritisk til å bruke Sky-meldingene uten andre støttebevis, særlig ettersom forsvarerne ikke har hatt mulighet til å ettergå hvorvidt meldingene er riktige eller ikke. Disse meldingene er i bevismaterialet lagt frem i regneark, som blant annet viser brukernavn, dato og tidspunkt. Dietrichson påpeker at forsvarerne har funnet flere feil i disse regnearkene.

Kripos og påtalemyndigheten vil nå sette seg ned og lese hele dommen, før de uttaler seg i detalj, men politiadvokat Håvar Undeland fra Kripos sier at de er fornøyd med at tingretten i stor grad synes å ha fulgt deres argumentasjon.

– Det er viktig å ha disse sakene, der vi går etter det vi betegner som bakmenn. Det viser at å drive med narkotikakriminalitet på dette nivået, gir strenge straffer, sier Undeland.

Dømt etter mafiaparagrafen: «Et klart profittmotiv»

Dommerne har kommet frem til at samtlige av de syv har visst om narkotikavirksomheten og at det har vært store kvantum. «Hovedformålet med samarbeidet har vært narkotikavirksomheten» og hatt «et klart profittmotiv», skriver dommerne.

Videre skriver de:

«De har alle hatt definerte roller innen innførsel, transport, erverv, oppbevaring, videredistribusjon og pengehåndtering. Noen har hatt mer enn én rolle.»

For eksempel har kvinnen vært såkalt innenlandskurer. Hun har fraktet stoff fra Innlandet ned til Oslo og omegn. Mens den 45 år gamle nordmannen beskrives som en «stash-kar»«stash-kar»Det betyr at han har sørget for lager til oppbevaring av narkotika. Det har i enkelte tilfeller vært ved å leie leiligheter i korte perioder, hvor narkotika er blitt lagret og delt opp i mindre partier..