Nyhetsstudio: Siste nytt

Se også siste nytt om: Krigen i Ukraina og Krigen mellom Israel og Hamas.

  • Festet innlegg

    En person omkom i trafikkulykke i Seljord

    25. mai 2022
    NTB

    En person omkom og tre ble lettere skadet i en trafikkulykke på E134 ved Brødlaus i Seljord onsdag ettermiddag.

    Sørøst politidistrikt meldte først at én person var alvorlig skadet og tre lettere skadet i ulykken. Senere ble det klart at den ene personen var svært kritisk skadet, mens en annen person var fraktet til sykehuset i Skien. Klokken 19.15 opplyste politiet at personen som var kritisk skadet, var bekreftet omkommet.

    Tre biler var involvert i ulykken, og en luftambulanse ble sendt til stedet.

    Veien er stengt på ulykkesstedetstedet, og det er skiltet omkjøring.

Vis kun de viktigste
  • NTB
    5 min

    Altinget: Pandemi-håndteringen blir kontrollsak

    Det skriver NTB.

    Myndighetenes pandemi-håndtering skal gjennomgås i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

    – Nå blir det en kontrollsak, og kontrollkomiteen skal vurdere i bredt håndteringen av koronapandemien, sier Venstres medlem i kontrollkomiteen, Grunde Almeland, til Altinget.

  • NTB
    5 min

    Barneombudet advarer om økt maktbruk i skolen

    Barneombudet advarer mot forslaget om å gi lærere rett til å gripe fysisk inn overfor elever for å hindre verbale angrep og forstyrrelser i undervisningen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
    Barneombudet advarer mot forslaget om å gi lærere rett til å gripe fysisk inn overfor elever for å hindre verbale angrep og forstyrrelser i undervisningen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

    Barneombudet advarer mot forslaget om å gi lærere rett til å gripe fysisk inn overfor elever for å hindre verbale angrep og forstyrrelser i undervisningen.

    Bakgrunnen er at regjeringen i mai i fjor la frem forslag til en ny opplæringslov som ville gi lærere rett til å fysisk gripe inn for å avverge skade på personer eller eiendom.

    Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) har også åpnet for å utvide loven til å gi lærerne rett til å også gripe inn for å hindre situasjoner der elever sjikanerer andre elever eller ansatte, eller når elever ødelegger undervisningen for hele klassen.

    Barneombudet mener det er blitt utøvd ulovlig maktbruk mot barn i skolen i mange år og advarer om at maktbruken kan øke dersom forslaget går gjennom.

  • NTB
    15 min

    Felles retningslinjer for fusk kommer

    Universitets- og høgskolerådet (UHR) skal komme med felles veiledende retningslinjer for behandling av fuskesaker. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
    Universitets- og høgskolerådet (UHR) skal komme med felles veiledende retningslinjer for behandling av fuskesaker. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

    Universitets- og høgskolerådet (UHR) skal i juni komme med felles veiledende retningslinjer for behandling av fuskesaker til sine medlemsinstitusjoner.

    Ifølge Khrono skal Universitets- og høgskolerådet (UHR) i juni komme med felles veiledende retningslinjer for behandling av fuskesaker til sine medlemsinstitusjoner.

    Dette skjer fordi regjeringen ønsker at de skal samordne reglene og praksisen.

    UHR er en medlemsorganisasjon for alle de akkrediterte 32 universitetene og høgskolene i Norge.

  • NTB
    16:02

    Jurymedlem i Trump-rettssak fikk trekke seg

    Donald Trump utenfor rettssalen på Manhattan mandag. Saken mot ham fortsetter torsdag. Foto: Jeenah Moon / AP / NTB
    Donald Trump utenfor rettssalen på Manhattan mandag. Saken mot ham fortsetter torsdag. Foto: Jeenah Moon / AP / NTB Foto: Jeenah Moon / AP / NTB

    Et av jurymedlemmene som var utpekt i hyspengesaken mot Donald Trump, fikk torsdag trekke seg fordi hun trodde at identiteten hennes kunne ha blitt kjent.

    Jurymedlemmet fortalte i retten av hun følte seg truet på grunn av dette.

    Hun sa at familiemedlemmer, venner og kollegaer hadde tatt kontakt med henne etter de hadde sett opplysninger i mediene og klart å gjette seg fram til at det måtte være henne som var blitt plukket ut.

    – Jeg tror ikke nå at jeg kan være rettferdig og uhildet, og ikke la påvirkning utenfra påvirke mine beslutninger i rettssalen, sa vedkommende. Dommeren godtok deretter at hun trakk seg.

    Dommeren ga deretter journalistene i rettssaken ordre om ikke å gjengi opplysninger om hvor jurymedlemmene jobber.

    Dermed har den vanskelige juryutvelgelsen i saken tatt et skritt tilbake. Etter at sju jurymedlemmer var pekt ut, er det nå seks igjen. Det må plukkes ut ytterligere seks, samt fem varamedlemmer av juryen.

  • NTB
    16:01

    Russisk flyforsker dømt for forræderi

    Den russiske forskeren Aleksander Kuranov dømmes til sju års fengselsstraff. Han er dømt for å ha delt hemmelig informasjon med en utenlandsk statsborger.

    Da han ble arrestert i 2021, jobbet Kuranov med hypersoniske fly. Den russiske forskeren var direktør ved et forskningssenter i St. Petersburg.

    Årsaken til pågripelsen av Kuranov var at han angivelig hadde delt informasjon om forskningen til en utenlandsk statsborger, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

    Forskeren, som nå er 76 år, jobbet med en ny versjon av det hypersoniske Ayaks-flyet fra Sovjetunionens tid.

    Ifølge en talsperson ved den russiske domstolen kom dommen etter to rettssaker. Forræderi- og spionasjesaker holdes tradisjonelt sett bak lukkede dører i russisk rett.

    I tillegg til å sone i et høysikkerhetsfengsel i sju år må Kuranov betale en bot på 100.000 rubler, tilsvarende drøyt 11.000 kroner.

  • Harald Stolt-Nielsen
    15:40

    Én av tre kommuner uten «overgrepsfilter» i skolene

    Én av tre kommuner har ikke såkalt «overgrepsfiltre» i skolene. Det skriver VG.

    Det kommer frem av en kartlegging som Kunnskapsdepartementet har gjort.

    Det betyr at innhold for seksuell utnyttelse av barn og unge for nett ikke er blokkert.

    Kripos har anbefalt at alle nettbrett og PC-er for elever blokkeres mot slike sider.

  • NTB
    15:35

    Bytte av strømliner i kan koste 225 millioner kroner

    Prislappen på å bytte ut strømliner i Blixtunnelen kan ende på 225 millioner kroner. Foto: Terje Pedersen / NTB
    Prislappen på å bytte ut strømliner i Blixtunnelen kan ende på 225 millioner kroner. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Terje Pedersen / NTB

    Arbeidene med å bytte ut strømliner i Blixtunnelen på Follobanen har startet. Prislappen kan ende på 225 millioner kroner.

    Togene i Blixtunnelen får i dag strøm fra aluminiumsliner i taket av tunnelen. Aluminiumen er sårbar for drypp av alkalisk vann og må skiftes til kobber, skriver Bygg.no.

    – Entreprenør kompenseres etter utført arbeid under denne kontrakten, og vi estimerer kontraktsverdi til mellom 175 og 225 millioner kroner, opplyser prosjektdirektør Martin Rosenlund i Follobaneprosjektet til Byggeindustrien.

    Hvem som sitter igjen med den endelige regningen til slutt, er ifølge Bane Nor en del av tvisten med entreprenøren AGJV.

    Mandag ble det ene tunnelløpet på Follobanen stengt for å skifte strømlinene. Arbeidene skal skje til desember og gjennomføres i ett tunnelløp av gangen. Det andre tunnelløpet skal holdes åpent for togtrafikk.

  • NTB
    15:16

    Én til sykehus etter boligbrann i Kvam

    Én person ble fraktet til sykehus og en annen til legevakt etter en boligbrann i Kvam på Vestlandet torsdag ettermiddag.

    Nødetatene rykket ut til brannen ved 13-tiden, skriver Bergens Tidende.

    To personer var i huset, men kom seg ut. De ble ført til henholdsvis sykehus og legevakt med uavklart skadeomfang. Det var også meldt om en voldshendelse på stedet, men omstendighetene rundt dette er foreløpig uklart.

    – Huset kan ikke reddes. Brannen har spredt seg til alle rom, sa fungerende vaktkommandør Lars Petter Lorvik på 110-sentralen til avisen tidligere torsdag.

  • NTB
    15:15

    Norsk politi skal bistå Frankrike under sommer-OL

    Sommer-OL i Paris er 99 dager unna. Foto: Michel Euler / AP / NTB
    Sommer-OL i Paris er 99 dager unna. Foto: Michel Euler / AP / NTB Foto: Michel Euler / AP / NTB

    For første gang skal norsk politi bidra i en felles operasjon utenfor Norden og være til stede under sommerens OL i Frankrike.

    Det bekrefter politiinspektør Thea Baastad i politioperativ seksjon i Politidirektoratet til NTB.

    Hun ønsker ikke å kommentere hvor mange politifolk som sendes til Frankrike under lekene.

    – Franske myndigheter har bedt om bistand fra norske hundeekvipasjer, og dette er innvilget, skriver Baastad i en e-post.

    Dagbladet omtalte saken først.

    I Frankrike er det bekymring for sikkerheten før lekene i juli og august.

    Over 300.000 tilskuere er ventet til åpningsseremonien som i utgangspunktet skal foregå på en seks kilometer lang rute på elven Seinen.

    Sommer-OL starter 26. juli og varer til 11. august.

  • NTB
    15:01

    WHO om influensa-smitte: – Enormt bekymringsfullt

    Tilfeller der dyr har smittet mennesker med fugleinfluensa de siste årene, er enormt bekymringsfullt, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB.
    Tilfeller der dyr har smittet mennesker med fugleinfluensa de siste årene, er enormt bekymringsfullt, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB. Foto: Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB.

    Tilfeller der dyr har smittet mennesker med fugleinfluensa de siste årene, er enormt bekymringsfullt, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

    Et pågående utbrudd av fugleinfluensaviruset H5N1 begynte i 2020 og har kostet titalls millioner tam- og villfugl livet.

    Også pattedyr er blitt smittet, noe som overrasker eksperter fordi man trodde de ikke var mottagelige.

    Det har også vært noen hundre tilfeller der dyr har smittet mennesker. I disse tilfellene er dødeligheten «ekstraordinært høy».

    – Dette er fortsatt enormt bekymringsfullt, WHOs sjefforsker Jeremy Farrar.

    Det er foreløpig ingen bevis for at den nye fugleinfluensaen sprer seg mellom mennesker. Men fra starten av 2003 til 1. april i år har WHO registrert 463 dødsfall blant totalt 889 smittede mennesker i 23 land, noe som betyr at dødeligheten er på 52 prosent.

  • Harald Stolt-Nielsen / Kjetil Magne Sørenes
    14:41

    Flere medier: Regjeringskabalen er klar

    Marianne Sivertsen Næss er i dag leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Nå trer hun inn i regjering, melder flere medier.
    Marianne Sivertsen Næss er i dag leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Nå trer hun inn i regjering, melder flere medier. Foto: Terje Pedersen / NTB

    Blant mediene som melder dette er VG, NRK, Dagbladet og TV 2.

    Aftenposten får også dette bekreftet.

    Vestre erstatter dermed Ingvild Kjerkol som helseminister. Myrseth forlater stillingen som fiskeriminister og blir ny næringsminister. Mens Marianne Sivertsen Næss trer inn som ny fiskeriminister.

  • NTB
    14:22

    Regjeringen får ikke med seg Stortinget på nytt inntektsmål

    Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) håpet å få flertall for et mål om å tette inntektsgapet for bøndene innen 2027, men flertallet stemte mot.

    – Jeg registrerer med en viss overraskelse at et flertall på stortinget, til tross for at de har uttrykt stor støtte for det i debatten, stemmer mot et nytt inntektsmål, sier Pollestad til NTB.

    Regjeringen fikk som ventet kun støtte sitt kompromissforslag om å redusere timetallet for bøndenes årsverk til 1750 timer.