Direktestudio: Koronaviruset

  • Festet innlegg

    107 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn

    12. april 2021
    NTB
    En mobil teststasjon fotografert i bydel Stovner nylig. Foto: Berit Roald / NTB
    En mobil teststasjon fotografert i bydel Stovner nylig. Foto: Berit Roald / NTB

    Det er registrert 107 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 126 under snittet de sju foregående dagene.

    107 tilfeller er 21 færre enn på lørdag og 91 færre enn samme dag forrige uke. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 237 smittede per dag.

    Smittetallene er høyest i bydelen Stovner. Der ligger smittetrykket på 924 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert 15 nye smittede i bydelen siste døgn.

    Etter det følger bydelene Søndre Nordstrand (897) og Alna (809).

    Bydelen Vestre Aker har for tiden de laveste smittetallene. Der er smittetrykket på 181 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og det ble det registrert to nye smittede i bydelen siste døgn.

    Totalt er 31.020 Oslo-borgere registrert smittet siden mars i fjor.

Siste innlegg
  • Tuva Hilton
    30. mai 2023

    Kinesisk toppforsker utelukker ikke lablekkasje

    Tidligere sjef for Kinas senter for sykdomskontroll (CDC), professor George Gao, utelukker ikke at det var en lekkasje fra viruslaboratoriet i Wuhan som førte til utbruddet av koronaviruset. Det melder BBC.

    Gao spilte en sentral rolle i Kinas respons på covid-19 og i å finne utbruddets opprinnelse. I et intervju med BBC sier han at en lablekkasje ikke kan utelukkes.

    – Det er vitenskap. Ingenting kan utelukkes, sier Gao til BBC.

    Gao sier videre at kinesiske myndigheter utførte en formell undersøkels

  • NTB
    16. jan 2023

    Norge sier nei til koronatest for Kina-reisende

    Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier regjeringens strategi om tidlig å kunne avdekke en eventuell bekymringsfull utvikling og ta flere grep ved behov, står ved lag. Foto: Terje Bendiksby / NTB
    Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier regjeringens strategi om tidlig å kunne avdekke en eventuell bekymringsfull utvikling og ta flere grep ved behov, står ved lag. Foto: Terje Bendiksby / NTB

    Norge vil ikke kreve negativ koronatest for reisende fra Kina selv om flere europeiske land har innført dette.

    I begynnelsen av januar kom EUs krisehåndteringsmekanisme frem til en liste med anbefalte tiltak for å håndtere pandemien og den utviklingen man ser i Kina. Blant annet ble alle de 27 EU-landene anbefalt å kreve koronatesting av passasjerer fra Kina.

    Mandag kunngjorde Helse- og omsorgsdepartementet at det ikke vil bli innført krav til negativ koronatest her i landet.

    – Anbefalingene de e

  • NTB
    10. jan 2023

    Koronasenteret på Svinesund stenges for godt

    Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
    Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB

    Teststasjonen på Svinesund, der flere tusen reisende har tilbrakt timer i kø for å få innreise under pandemien, legges nå ned for godt.

    Dermed fjernes koronaberedskapen ved Norges største landbaserte grenseovergang. 35 personer mister jobben, skriver Halden kommune i en pressemelding. Kommunen har drevet testsenteret på vegne av staten.

    På det meste ble det i perioder ble det utført nesten 17.000 koronatester i uken. Det siste normale driftsåret ved testsenteret på Svinesund ble det gjennomført 280.000 koronatester, men siden april i fjor har det vært stille.

    – Siden april har vi opprettholdt beredskap for å kunne starte opp igjen på kort varsel. Det betyr at vi helt til nå har beholdt noen ansatte, og vi har ivaretatt det store senteret på Svinesund, sier kommunedirektør Roar Vevelstad.

  • NTB
    10. jan 2023

    WHO: Kina-smitte vil trolig ikke påvirke Europa vesentlig

    Verdens helseorganisasjon (WHO) fastslår at den kraftige spredningen av koronaviruset i Kina ikke kommer til å få noen stor effekt på Europa.

    WHOs vurdering kommer etter at flere land i både Europa og Asia samt USA har innført krav om at personer som kommer med fly fra Kina, må vise frem en negativ koronatest.

  • NTB
    04. jan 2023

    WHO: Kina oppgir ikke omfanget av koronautbruddet

    WHO mener Kina ikke oppgir det reelle omfanget av koronautbruddet i landet.

    Situasjonen i landet var tema på orientering hos Verdens helseorganisasjon (WHO) onsdag. Der ga organisasjonens leder Tedros Adhanom Ghebreyesus uttrykk for bekymring.

    – Vi fortsetter å be Kina om raskere, regulære og riktige tall for sykehusinnleggelser og dødsfall, sa han.

  • NTB
    03. jan 2023

    Flertallet vil ha testkrav for reisende fra Kina

    Et overveldende flertall av EUs 27 medlemsland vil at passasjerer som ankommer fra Kina, blir systematisk testet for covid-19 før avreise, sier EU-kommisjonen.

    Anbefalingen kommer etter at EUs helseministre var samlet for å diskutere situasjonen tirsdag.

    Det skal holdes et krisemøte onsdag der det skal tas en avgjørelse om felles EU-tiltak i kjølvannet av den kraftige smitteøkningen i Kina.

  • NTB
    03. jan 2023

    Tysk lege dømt for å ha gitt folk munnbindunntak

    En tysk lege er dømt til to år og ni måneders fengsel for å på ulovlig vis ha gitt mer enn 4.000 personer unntak fra å bruke munnbind under koronapandemien.

    En lokal domstol i den sørvestlige landsbyen Weinheim bekreftet tirsdag at legen er dømt for å ha «utstedt ugyldige helsesertifikater» til folk rundt om i Tyskland.

    De fleste ble gitt til folk hun hverken hadde møtt eller undersøkt, heter det videre. I tillegg til fengselsdommen, fratas hun legelisensen i tre år og må tilbakebetale 28.000 eur

  • Siril Thesen
    02. jan 2023

    Sverige vurderer reiserestriksjoner for innreise fra Kina

    Sverige forbereder for å innføre krav om negativ koronatest for innreisende fra Kina.

    – Regjeringen har gitt Folkhälsomyndigheten i oppdrag å analysere situasjonen i Kina og konsekvensene for Sverige og komme med forslag til tiltak, inkludert eventuelle innreiserestriksjoner. Vi er forberedt på ulike scenarioer og har en løpende dialog med Folkhälsomyndigheten, sier sosialminister Jakob Forssmed i en pressemelding.

    Forslaget om nye restriksjoner kommer som følge av avskaffede utreiserestriksjoner fra Kina i kombinasjon med økende koronasmitte i landet.

    Reisende fra Kina må være forberedt på at en beslutning kan fattes på kort varsel, heter det videre.

    Justisminister Gunnar Strömmer sier i samme pressemelding at de parallelt er i dialog med sine europeiske kolleger for å få på plass så like regler som mulig i EU.

  • NTB-AFP
    01. jan 2023

    EU skal diskutere koronagrep

    EU-landene skal til uka diskutere felles tiltak for å hindre koronasmitte fra Kina.

    Flere EU-land har innført tiltak som testkrav for reisende fra Kina, der det nå er en stor smitteøkning. EU skal onsdag diskutere hva slags grep unionen skal ta.

    Det opplyser Sverige, som har tatt over formannskapet i EU.

    – Det er viktig at vi raskt får nødvendige tiltak på plass, sier den svenske regjeringen i en uttalelse.

    EUs smittevernbyrå ECDC har sagt at obligatorisk koronatesting av reisende fra Kina er faglig ubegrunnet. Norge har heller ikke sett behov for å innføre dette nå.

  • NTB
    28. des 2022

    Hongkong avskaffer koronarestriksjoner

    De lokale myndighetene i Hongkong avskaffer med én dags varsel en lang rekke koronarestriksjoner, opplyser deres leder John Lee.

    Internasjonale reisende skal ikke lenger måtte vise negativ pcr-test ved ankomst, melder Reuters. Hongkongs koronapass skal heller ikke lenger brukes.

    Endringene trår i kraft torsdag 29. desember. Kina lempet før jul på de strenge reglene for testing og karantene som har vært praktisert i flere år.

  • NTB
    26. des 2022

    Xi vil ha patriotisk helsekampanje

    Kinas president Xi Jinping sier det bør iverksettes tiltak for å beskytte menneskers liv.

    Det er hans første uttalelse om covid-19 etter at landet lempet på de strenge smittevernrestriksjonene, og nærmest åpnet helt opp fra en dag til en annen.

    – Vi bør iverksette en patriotisk helsekampanje på en mer målrettet måte, styrke samfunnets forsvar for å forebygge og kontrollere epidemien og beskytte folks liv, sikkerhet og helse på en passende måte, sa Xi mandag ifølge den kinesiske rikskringkastingen CCTV.

  • NTB
    21. des 2022

    WHO svært bekymret over smittesituasjonen i Kina

    En pasient trilles inn på et sykehus i byen Zhuozhou i den kinesiske Hebei-provinsen onsdag. Verdens helseorganisasjon (WHO) er svært bekymret over økningene av koronasmitte i Kina. Foto: AP / NTB
    En pasient trilles inn på et sykehus i byen Zhuozhou i den kinesiske Hebei-provinsen onsdag. Verdens helseorganisasjon (WHO) er svært bekymret over økningene av koronasmitte i Kina. Foto: AP / NTB

    Verdens helseorganisasjon (WHO) er svært urolig over bølgen av covidsmitte som brer seg i det kinesiske samfunnet.

    WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus ber kinesiske myndigheter skaffe til veie detaljer om alvoret i situasjonen. WHO etterlyser informasjon om utbredelse, sykehusinnleggelser og behovet for intensivhjelp.

    – WHO er svært bekymret over utviklingen, sa Tedros på sin ukentlige pressekonferanse onsdag.

    Kina har de siste ukene kvittet seg med den strenge null-covid-politikken etter flere protester fra befolkningen over massenedstenginger, testing og karantener gjennom snart tre år. Resultatet har vært en kraftig oppblomstring av smitten, men offisielle tall viser få dødsfall.

    Landet har kun registrert sju dødsfall siden koronarestriksjonene ble myket opp.

  • NTB
    21. des 2022

    Ber kommunene om å dele ut hurtigtester

    Helsedirektoratet ber kommunene sørge for at innbyggerne får tilgang på gratis selvtester for covid-19. Foto: Erik Johansen / NTB
    Helsedirektoratet ber kommunene sørge for at innbyggerne får tilgang på gratis selvtester for covid-19. Foto: Erik Johansen / NTB

    Helsedirektoratet ber kommunene sørge for at innbyggerne får tilgang på gratis selvtester for covid-19.

    Det er for tiden mye smitte i samfunnet, og det er ikke lett å vite om det dreier seg om forkjølelse, influensa eller covid-19.

    En hurtigtest er derfor viktig for å fastslå om det dreier seg om covid-19 og en eventuell behandling med Paxlovid.

    – Helsedirektoratet anbefaler at personer med høy risiko for å utvikle alvorlig sykdom ved covid- 19 får tilbud om behandling med legemiddelet Paxlovid, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

    Han sier Paxlovid er effektivt for å bremse koronasykdom hos pasienter, særlig folk over 65 år med alvorlige underliggende sykdommer.

    – Da er det viktig at de får tilgang på denne behandlingen så tidlig som mulig, sier Nakstad.

  • NTB
    19. des 2022

    Nytt munnbindråd i svensk helsevesen

    Helsevesenet i Göteborg-regionen ber igjen alle besøkende bruke munnbind for å dempe koronasmitten.

    Smittespredningen gjør at Västra Götalands-regionen innfører nye anbefalinger. Alle som besøker sykehus og sykehjem, blir bedt om å ta på seg munnbind.

    Mandag var det 348 koronapasienter som ble behandlet i regionens sykehus, en økning på 90 prosent på to uker.

    – Det er vanskelig. Det vi ser er bare toppen av isfjellet, sier sjeflege Marga Brisman i Västra Götalands-regionen.

    Regionen fraråder også store sammenkomster for pasientene og de ansatte dersom det ikke kan gjennomføres på en smittetrygg måte.

  • Lene Skogstrøm
    08. des 2022

    Vaksineallianse starter avvikling av covid-program

    Vaksinealliansen Gavi har besluttet å legge ned det globale koronaprosjektet Covax, men vurderer å inkludere covidvaksiner i sitt vanlige arbeid.

    På under to år har Covax distribuert nærmere 2 milliarder doser med covidvaksiner. Torsdag ble Gavis styre enig om å starte avviklingen av prosjektet og fase det ut etter 2023. Alliansen skal likevel fortsette å dele ut covidvaksine til fattige land.

    – Selv om Covax fortsatt vil ha planene klare for de verst tenkelige scenarioene, er styret i prinsippet

  • NTB
    29. nov 2022

    Twitter slår ikke lenger ned på desinformasjon om korona

    Twitter er i gang med å gjenåpne stengte kontoer. Over 11.000 kontoer ble stengt i 2020 for å ha spredd usannheter om korona og vaksine.
Foto: San Francisco Chronicle via AP / NTB
    Twitter er i gang med å gjenåpne stengte kontoer. Over 11.000 kontoer ble stengt i 2020 for å ha spredd usannheter om korona og vaksine. Foto: San Francisco Chronicle via AP / NTB

    Twitter vil ikke lenger ta affære overfor desinformasjon om covid-19, melder selskapet. Milliardæren Elon Musk eier i dag Twitter.

    Regelverket som tidligere ble brukt for å holde åpenbar feilinformasjon ute fra Twitter, ble fjernet onsdag i forrige. Arbeidet med å gjenåpne stengte kontoer skal være i full gang.

    Disse reglene ble innført i 2020 for å stanse spekulasjoner og direkte usannheter om viruset og vaksine.

    Den gang sa Twitter at dette ble gjort for å advare folk som kunne komme til å bruke udokumenterte behandlingsmåter eller unndra seg vaksine. Over 100.000 meldinger ble fjernet, og over 11.000 kontoer ble stengt, ifølge tidligere meldinger.

    Beslutningen i 2020 ble møtt med mye kritikk, særlig fra høyreorienterte grupperinger i USA.

    Musk personlig har gjentatte ganger tonet ned pandemien. Han er kritisk til nedstengninger som flere ganger har bremset produksjonen ved hovedanlegget til Tesla i USA. Han innrømmer å ha vært koronasmittet i to runder.

  • NTB
    29. nov 2022

    IMF-sjefen ber Kina endre covid-politikk

    IMF-sjef Kristalina Georgieva ber Kina revurdere politikken med massiv nedstengning og isolering av millionbyer.
Foto: Michael Sohn / AP / NTB
    IMF-sjef Kristalina Georgieva ber Kina revurdere politikken med massiv nedstengning og isolering av millionbyer. Foto: Michael Sohn / AP / NTB

    Det internasjonale pengefondet (IMF) mener det er på tide at Kina slår inn på en annen vei i arbeidet med å demme opp for covidsmitte.

    IMF-direktør Kristalina Georgieva ber Kina justere sin bastante politikk for nullsmitte og unngå isolasjon og nedstengning av millionbyer.

    Det har de siste dagene vært store demonstrasjoner mot de drakoniske reglene i Hongkong og i mange andre kinesiske byer. Protestene er de største utslagene av folkelig misnøye som har vært i Kina på mange årtier.

    Dårlig vaksinedekning blant de eldre er en av hovedgrunnene til nedstengningspolitikken, mens også nye og mer smittsomme varianter av covid har utløst full stans i mange byer.

    Nedstengning har lagt en demper på all virksomhet, fra reiser til salg av forbruksvarer og biler.

  • NTB
    23. nov 2022

    Pasienter kan ha nytte av oppfriskningsdoser

    Repetert vaksinering med mRNA-vaksine øker antistoffresponsen hos pasienter med betennelsessykdommer i tarm og ledd, viser en ny studie.

    Studien fra Nor-vaC-gruppen ved Ahus omfatter 700 pasienter med betennelsessykdommer i tarm og ledd, som står på immundempende medisiner.

    – Resultatene våre indikerer at pasienter på immundempende behandling kan tilbys oppfriskningsdoser med covid-vaksine med en hyppigere frekvens enn den friske befolkningen. Pasienter som tidligere er vaksinerte og nylig har gjennomgått covid-19, kan nok avvente neste oppfriskningsdose noe, sier sisteforfatter Kristin Kaasen Jørgensen, som er overlege og seniorforsker ved gastromedisinsk avdeling på Ahus.

  • May Synnøve Rogne
    23. nov 2022

    Covid-massetesting i Kina

    Covid-tilfeller går rett til værs igjen i Kina. Beijing stenger parker, kjøpesentre og museer.

    I dag melder Reuters at områdene i storbyen Zhengzhou skal masseteste sine innbyggere i løpet av de neste fem dagene.

    Folk som bor i områder med høy risiko blir bedt om å holde seg hjemme. I andre områder blir folk bedt om ikke å gå ut om de ikke har god grunn, melder CCTV, det største fjernsynsselskapet i Fastlands-Kina.

    Zhengzhou er hovedstad i provinsen Henan. Befolkningen innen bygrensene anslås til over 2 millioner, mens hele prefekturet har over 5 millioner innbyggere.

    Kina melder om 28.127 nye tilfeller av covid på ett døgn. Det er nær forrige topp i april, skrev Aftenposten i går.

  • NTB
    02. nov 2022

    Langrennslandslaget skjerper smittetiltakene

    Det blir en god del bruk av munnbind for Johannes Høsflot Klæbo og resten av langrennslandslaget også kommende sesong. Foto: Terje Pedersen / NTB
    Det blir en god del bruk av munnbind for Johannes Høsflot Klæbo og resten av langrennslandslaget også kommende sesong. Foto: Terje Pedersen / NTB

    Landslagsløperne i langrenn må igjen ta frem munnbindet når de er ute på reise, spiser i matsalen og møter på folk man ikke har kontroll på.

    Det forteller medisinsk ansvarlig i langrenn, Ove Feragen, til VG under tre uker før den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen.

    Tiltakene blir ikke bare gjort på grunn av koronaviruset, men også fordi det er varslet unormalt mye influensa og forkjølelsesvirus i omløp fremover.

    – Det er noe vi må forholde oss til, og derfor må vi finne frem noen av verktøyene vi har hatt de siste to årene, sier Feragen.

    Han utdyper at det fremste grepet er bruk av munnbind i møtet med mennesker utenfor langrennsleiren. Legen ramser opp flere eksempler på dette:

    – Som i matsaler på hoteller, flyreiser og lignende settinger innendørs.

    Feragen skyter inn at god håndhygiene også blir viktig.

    – Dette er tiltakene som tar ned risikoen for smitte.

    Verdenscupen starter i finske Ruka 25. november.