Vil du tenne bål i kveld? Dette må du vite

Det er ikke bål brannvesenet i Oslo er mest bekymret for i kveld.

Man må ha tillatelse fra brannvesenet for å tenne sankthansbål. Og det er for sent å søke nå.

Kan du tenne bål i Oslo i kveld?

Nei, er det korte svaret fra vakthavende stabssjef Knut Halvorsen ved Oslo brann- og redning.

Men det finnes unntak.

Hvis du vil fyre opp sankthansbål, må du ha søkt om tillatelse. Det er for sent å søke nå, men i alt 36 i Oslo har fått ja på sin søknad. Det dreier seg gjerne om velforeninger, nabolag eller hyttenaboer på øyene som har planlagt dagen i god tid.

– De har fått godkjent å ha bål under forutsetning av at det skjer på sikkert sted, at de har slukkemidler i nærheten og at de bare brenner rent trevirke, sier Halvorsen.

Godkjente bålplasser

I tillegg finnes det godkjente bålplasser rundt om i Oslo, hvor du kan ha bål. Denne lenken viser hvor disse bålplassene ligger.

Dette er for å lage «pølsebål» eller koke kaffe, understreker Halvorsen. Det er ikke godkjent å lage store sankthansbål på disse bålplassene.

Brannloven gir et generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september som gjelder i nærheten av utmark. Men den enkelte kommune, som Oslo, har ofte egne bestemmelser i tillegg.

– Hvilket ansvar har du hvis bålet forårsaker skogbrann, tross tillatelse?

– Du har det hele og fulle ansvaret. Det er et aktsomhetskrav, akkurat som når du kjører bil. Er det mye vind og er det tørt, må man ta hensyn til det, sier Halvorsen.

– Hvordan vurderer du skogbrannfaren i Oslo nå?

– Det er alltid skogbrannfare i sommerhalvåret, men det er det ikke fare utover det normale nå, fortsetter han.

Frykter tørrkoking

Men selv om sankthansaften forbindes med bål og pølsegrilling, er det ikke det brannvesenet i Oslo er mest bekymret for.

– Det blir mye god stemning i byen med mye folk. Det vi vil bli preget av i dag er tørrkoking på natten. Folk kommer hjem fra byen, setter på mat, sovner og så ringer naboen som våkner av at røykvarsleren går. Da må vi rykke ut. Det er jeg nesten 100 prosent sikker på at vil skje. Erfaringsmessig blir det ikke brann av sankthansbålene. Da har folk vannslange parat. Tørrkoking er den største trusselen, sier Halvorsen.

– Ha noe rett i nærheten som kan slukke bålet

Også i Follo-området er det for sent å søke om å tenne sankthansbål. Fredag formiddag var siste frist. I år kom det inn omtrent 50 søknader til forebyggende avdeling ved Follo brannvesen.

Brigadeleder, Svein Erik Smestad, ber folk utvise forsiktighet når bålet skal fyres opp i kveld. Til tross for endel nedbør forrige helg, understreker han at man ikke skal kimse av brannfaren.

– Det er ikke veldig fuktig denne helgen. Bruk hodet og ta forholdsregler. Se an om vinden er for sterk og sørg for å ha noe rett i nærheten som man kan slukke bålet med, råder Smestad.

Tørt mange steder

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap minner om at skogbrannfaren fremdeles er stor flere steder i landet. Det har regnet noen steder, men slett ikke alle.

– Det spesielle nå er at skogbrannfaren fortsatt er veldig stor, selv om det har regnet mange steder. Vegetasjonen tørker fort opp og det ser ut til at det fortsetter å være tørt den nærmeste tiden, opplyser seksjonssjef Hans Kristian Madsen på DSBs egne nettsider.

DSB har fortsatt forsterket beredskap med helikopter.