Høyre vil ha slutt på kommunale «motorsagmassakrer» i Oslo-Marka

Tunge skogsmaskiner kjørte i stykker det 140 år gamle kulturminnet Gamle Gruvevei. Både Høyre, FNB og Rødt reagerer kraftig.

Bymiljøetaten hevdet det var nødvendig å utføre vedlikehold langs Gamle Gruvevei. De har vandalisert et kulturminne, mener ekteparet Lars Olav og Kari Kvamsdal, som Aftenposten treffer på tur der.

Bymiljøetaten i Oslo kommune har ødelagt Gamle Gruvevei og naturen rundt. Det mener både Naturvernforbundet og Lillomarkas venner.

Det er litt over en uke siden tunge maskiner ødela veien som ble håndlaget i 1880. I dag er den del av et populært turområde mellom Alnsjøen og Linderud gruver i Lillomarka.

 Historisk ble Gamle Gruvevei brukt for transport av malm fra Linderud gruver. I dag brukes den av turgåere i Lillomarka. Om vinteren er den del av de skuterkjørte skogsskiløypene.

Ødeleggelsene var samtaleemne blant dem som dristet seg ut på markatur i høstkulden lørdag.

– Det er klart jeg blir opprørt når et kulturminne vandaliseres på denne måten, sier Lars Olav Kvamsdal. Sammen med kona Kari Kvamsdal går de ofte tur i det berørte området.

Han håper at saken kan bli ettergått juridisk for å undersøke om det har skjedd et lovbrudd.

– Noen må stilles til ansvar for dette alvorlige inngrepet. På vegne av Naturvernforbundet, historielaget og brukere av marka.

– Nå er denne veien gjort til et gjørmehull.

Ekteparet mener veien bør settes tilbake til den standen den var i.

Bymiljøetaten hevder det var nødvendig å utføre vedlikehold. De ville blant annet hindre at røtter fra store trær presset veien i stykker.

– Det virker som byråden sover på jobb

Opposisjonen reagerer kraftig hendelsen.

Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) kaller saken en rutinesvikt, men Oslo Høyre mener hendelsen på Gamle Gruvevei føyer seg inn i en lang rekke av tabber og feil.

Gruppeleder Øystein Sundelin i Hyøre er kritisk til håndteringen av hendelsen.

Øystein Sundelin er Høyres gruppeleder i Oslo bystyre.

– Det virker som om byråd Lan Marie Berg tilsynelatende sitter og sover på jobb. Nå bør hun beklage det som har skjedd og instruere etaten til å rydde opp i rotet. Dette handler om fullstendig rasering av både kulturminne og natur, sier Sundelin.

– En byråd for miljø- og samferdsel kan vel ikke følge med på alt etatene foretar seg?

– Nei, det er ikke hun som har hugget ned trærne, men det er hun som har ansvaret.

Sundelin vil ha svar på om det har vært noen form for oppfølging av disse sakene.

– Eller må vi bare vente og se hvilken skog som blir neste offer, spør han.

Høyre-politikeren mener kommunen og det offentlige må gjøre alt for å unngå lignende hendelser i fremtiden.

– Det er ekstremt viktig. Både for unngå politikerforakt, men også skape forståelse for drastiske inngrep i privat eiendomsrett i forbindelse med bevaring av kulturminner og natur. De samme reglene må gjelde for kommunen.

Les også

Slipper tohjulingene til i Marka – men nåde den som sykler i skisporet

Både Rødt og FNB vil ha svar

Også andre partier reagerer.

Bystyrerepresentant Bjørn Revil i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) forteller at partiet har fremmet en sak til behandling i bystyret hvor de ber om at kommunen redder kulturminnet.

– Veien er kjørt i filler av skogsmaskiner, selv om det var godt skiltet at dette var et vernet område.

Revil sier også at de ber om en bedre katalogisering av tilsvarende steder, slik at man unngår lignende hendelser i fremtiden.

Kommunen ønsket å tynne i skogen. Det gikk hardt utover både skogen og den gamle gruveveien.

Siavash Mobasheri, gruppeleder for Rødt i bystyret, er også kritisk til byrådets håndtering av Gamle Gruvevei.

Han har stilt flere spørsmål til byråden. Blant annet vil Mobasheri ha svar på hvordan svikten følges opp, hva som blir gjort i fremtiden for å unngå inngrep i kulturlandskap og hva som faktisk ligger bak denne hendelsen. Han ber også om at Byantikvaren blir orientert om saken.

Selv treet med skiltet med informasjon om Gamle gruvei, ble kappet over midtveis.

Skal kartlegge skader

Bymiljøetaten i Oslo skal nå gjennomføre en inspeksjon med Byantikvaren for å kartlegge eventuelle skader på kulturminnet.

Øystein Sundelin mener at også politisk ledelse må involvere seg.

– Byråden bør gi en unnskyldning og beklagelse. Og så må hun gjøre alt for å se om veien kan settes i stand igjen.

Les også

Lager verneprogram og «reparerer» Oslo-skogen: – Vil gjøre Marka villere

Et trist uhell

Lan Marie Berg beskriver hendelsen som trist.

– Her opplever jeg at Høyre forsøker å slå politisk mynt på det alle vet er et trist uhell. Dette var en rutinesvikt hos Bymiljøetaten.

Berg sier til Aftenposten at etaten er veldig lei seg for det som har skjedd. De skal nå gjennomgå rutinene for å unngå at lignende episoder skjer igjen.

– På mandag skal Bymiljøetaten og Byantikvaren vurdere skadeomfanget. De vil iverksette tiltak for å rette opp skaden, sier Berg.