Slik skal de ta tilbake Groruddalen: «Synd at et fåtall ungdommer ødelegger for alle»

Mange unge fra Groruddalen føler seg stigmatisert etter negativt fokus på dalen. Lørdag arrangerte de fotballturnering for å vise dalens positive sider.

Vennegjengen fra Stovner mener at flere aktiviteter tilpasset ungdommer er viktige for å løse noen av problemene i Groruddalen. Fra venstre: Zain Haider, Tunahan Parlar, Yasir Saad og Anwar Salam.

– Det er bra at ungdom får muligheten til å gjøre noe kult i fritiden. Jeg kan ikke huske sist vi hadde en slik turnering her, sier Tunahan Parlar (16).

– Her kan alle unge være med å sette sammen egne lag. Jeg tror dette vil bli populært, sier Zain Haider (16).

Lørdag var det feststemning på Jesperudjordet kunstgressbane rett ved Stovner senter. Det var stand med grillmat, VM på storskjerm og fotballglade ungdommer som strømmet til for å delta i Stovner bydel cup.

Unge i fokus

Den nyetablerte organisasjonen Unge i fokus tok initiativet til cupen med ti deltagende lag. Flere hundre unge var innom banen på lørdag. Unge i fokus ble etablert av blant andre Mohsan Raja etter episoder med steinkasting på natteravner i bydelen.

– Vi vet ikke hvorfor noen gjorde det, sier Tunahan.

– Det er et fåtall ungdommer som driver med slikt. Jeg tror ikke at Groruddalen bør få dårlig rykte på grunn av dem, legger Yasir Saad (16) til.

Det ble mange taklinger da Tunahan Parlar (fra venstre), Yasir Saad og Anwar Salam fra Stovner 02 spilte mot Ponde FC under Stovner bydel cup. Stovner 02 tapte kampen 2–0.

– Så blir slike episoder hausset opp i mediene. Det er synd at et fåtall ungdommer ødelegger for alle oss, sier Anwar Salam (17).

Ønsker flere tilbud

Vennegjengen har foreldre med røtter i Tyrkia, Marokko, Pakistan og Somalia, men selv har de tilhørighet til Stovner der de har bodd hele livet.

– Det er fritidstilbud her fra mandag til torsdag, men vi savner flere tilbud i helgene, sier Anwar.

Yasir Saad (til høyre) spiller i Vålerenga, men lørdag dannet han eget lag sammen med lokale venner for å delta i Stovner bydel cup. Her kjemper han mot en spiller fra Ponde FC.

– Da spiller vi Playstation hjemme. Selv har jeg ikke lov til å være ute lenger enn til klokken 23, sier Tunahan.

– Hvorfor tror dere at enkelte ungdommer kastet stein på natteravner?

– De har ikke ordentlige venner som passer på dem. Har man ordentlige venner, så holder de deg unna trøbbel. Det er dårlige venner som ødelegger, svarer Anwar bestemt.

Fattigdom og arbeidsledighet

Mohsan Raja ble i 2015 kåret til Årets osloborger av Aftenpostens lesere på grunn av sin innsats for å hjelpe nyankomne flyktninger.

Etter at problemene i Groruddalen kom i fokus i vår, tok han og andre frivillige initiativ til å danne gruppen Unge i fokus som nå er ute blant unge på Stovner og Vestli i helgene.

– Ungdommer her er ganske lei av å bli stemplet som noe de ikke er. Det er jo veldig få av dem som gjør noe galt. Det bildet som mediene og politikerne viser av ungdommer herfra, stemmer ikke. Vi vil fremover ha flere turneringer og arrangementer, slik at de unge har noe å gjøre i sitt nærområde. Mange ønsker seg slike tilbud. Flere ungdommer har hjulpet oss for å gjennomføre denne turneringen, sier Raja

Mohsan Raja (til venstre) og Usman Mushtaq kom på banen for fire uker siden for å hjelpe de unge på Stovner og Vestli. Lørdag arrangerte de fotballturnering der flere hundre ungdommer var innom.

Usman Mushtaq er selv født og oppvokst på Stovner. Han jobber i dag som lege på Ahus, jobber med Eat Foundation og er aktiv i Arbeiderpartiet. Han er også en av initiativtagerne til Unge i fokus.

– Vi var dypt frustrert over måten både mediene og enkelte politikere på riksplan brukte småepisodene her til å skape hysteri. De unge føler seg stigmatisert når hele nabolag blir stemplet som dårlige steder å vokse opp i, sier Mushtaq.

– Men det er jo noen utfordringer her. Hva sier du til det?

– Vi har sosioøkonomiske utfordringer som krever riktig prioritering fra myndighetene. Barnefattigdom, arbeidsledighet og frafall fra skolen, for å nevne noen. Det er dette nasjonale politikere bør bruke kreftene på istedenfor å bruke tid på populistisk retorikk som tar oppmerksomhet bort fra løsninger som faktisk er nødvendige. Det er også viktig med tilbud til unge voksne mellom 18 og 25 år. Groruddalsstasingen er viktig, men vi må ha flere ressurser, svarer Mushtaq.

Avslutter med svenske tilstander

Turneringen skal etter planen avsluttes med at VM-kampen mellom Sverige og Tyskland vises på storskjerm klokken 20.

– Da blir det svenske tilstander her, men på en positiv måte, smiler Mohsan Raja.