SMESTAD/RØA: – Justin er et av Norges største og mest ukjente kokketalenter. Blant annet imponerer han stort med sin hjemmelagde kraft, og han underviser også i fermentering. Og gutten er bare 23 år gammel.

Karina er dypt imponert. Justin selv er lykkelig for jobben sin på Bakkekroen.

På hjemmebane

– Å få jobbe på kjøkkenet her er helt perfekt for meg nå, ikke minst fordi jeg har så mange både flinke og kloke kolleger rundt meg. Her jobber vi virkelig på lag og ønsker hverandre alt godt. Hver eneste dag på jobb kjenner jeg på at jeg er så vanvittig glad for yrkesvalget mitt.

Sånt er jo virkelig hyggelig å høre, ikke bare for en arbeidsgiver, men også for gjester som kanskje innimellom tenker at "for et slitsomt yrke de har - timevis hver dag på et varmt og travelt kjøkken".

For Justin er det altså ikke slik, han stortrives med å lære alt det han kan fra matfaglig leder Kristoffer Lofnes, og med å jobbe i et lokalmiljø han kjenner veldig godt. Skolegangen gjorde Røa-gutten unna på Huseby og Hovseter, før han kastet seg over kokkeutdannelsen på Etterstad videregående.

Solid erfaring

– Jeg stortrivdes på Etterstad skole med restaurant og matfag, og var ferdig der i 2020. Og samtidig som jeg gikk på skolen jobbet jeg som kokkelærling hos Bølgen&Moi på Tjuvholmen. Veldig gøy, selvfølgelig! Og ikke minst lærerikt.

23-åringen har allerede en imponerende liste over spisesteder han har jobbet på, vi nevner i fleng Hrimnir Ramen, Arakataka, Txotx og Skaal Matbar. I tillegg har han undervist i matlaging på Kulinarisk Akademi. Men nå er det altså Bakkekroen som gjelder.

– Her er vi fire kokker med litt ulike ansvarsområder. Mathias og jeg er sous-chefer og har egentlig ansvar for alt utenom å ta bestillinger. Vi bytter på å jobbe tidlig med lunsj og forberedelser, og kveld med service som hovedansvar.

Mye god energi

I tillegg til kjøkkensjef Kristoffer og Mathias har Justin ytterligere to unge kolleger, Elias (28) og Frikk (22).

– Det er mye god energi på kjøkkenet vårt, ordentlig god stemning. Vi sørger for å spise sammen og er ganske gode til å erte hverandre opp og utfordre hverandre med hele tiden å gjøre oppgaver som er litt vanskeligere litt bedre for hver gang. Det blir fort høy temperatur i vårt unge team, men vi er vanvittig fornøyde med å få jobbe sammen og med arbeidsplassen vår.

Spesialiteten til Justin er som nevnt å konservere, sylte og fermentere. Han lager for eksempel Kambucha, som er fermentert te, for Hrimnir Ramen. Og før han startet dagens skift i Smestadkrysset hadde han laget 100 liter fermentert te.

– Fermentering er fine måter å gi god mat lang levetid på, det er virkelig flotte, gamle teknikker som brukes. Jeg har for eksempel hatt kurs for 20 elever på Etterstad skole i hvordan å lage hjemmelaget surkål. Det er så kult!

Elsker å konkurrere

Selv har Justin aldri vært i tvil om hva han skulle bli, og det høres ikke ut som han tenker på det å lage mat som noen jobb, det er hans aller største interesse. Men visst har han jobbet hardt og skaffet seg erfaring og kunnskap i massevis hele veien gjennom ungdomstiden.

Og han har vært ute en vinternatt før, unge Justin, når det gjelder arbeidsplasser.

– En periode jobbet jeg fire ulike steder i uken. Det er jo litt tøft, og læringskurven i denne bransjen er bratt, men jeg har i hvert fall lært at jeg ikke skal la meg skremme av dårlige steder. Det kan man møte når som helst underveis i dette yrket.

Det er ingen tvil om at Justin har havnet på riktig hylle her i livet, yrkesmessig i hvert fall. Og når han forteller at han i tillegg har kjæreste og en ti år gammel mops, høres i grunnen livet hans ut til å være "helt allright".