ULLERN: Først og fremst - gratulerer, gutta!

Martin, Alexander og August avsluttet i sommer som første kull tre år på Forskerlinjen ved Ullern videregående., og stakk altså like godt av med en gjev pris i konkurransen for unge forskere i Leiden i Nederland. Guttene hadde først vunnet Unge Forskere- konkurransen til Forskningsrådet, og ble så valgt ut til å representere Norge i den europeiske konkurransen. Der deltok 132 nasjonale vinnere fra 33 land, og totalt 65 000 unge var med å konkurrerte om i det hele tatt å få delta i konkurransen som er i regi av EU.

Ullern-teamet undersøkte mulige sammenhenger mellom dødelighet ved blodforgiftning og antibiotikabruk i sitt forskningsprosjekt, og imponerte dommerne med blant annet å stille spørsmål rundt sykdommen som fagfolk enda ikke har stilt.

Hvor kult er ikke det!

Spennende år

Martin møter Akersposten på skolen hvor han nylig var elev sammen med Alexander og August, og hvor guttene fikk fordype seg i sitt forskningsprosjekt.

– Jeg har alltid vært glad i biologi og lest mye rundt faget, så for meg har årene på Ullern vært veldig spennende. Selv om vi jo mistet en del undervisning da covid-19 styrte hverdagen vår.

Til tross for pandemien fikk Martin og medelevene spennende skoleår med mentorer fra ulike forskningsmiljøer og utplassering til ulike prosjekter.

– Jeg vil jo bare si et stort takk til Forskningsrådet som ga oss mulighet til å være med på forskerkonkurransen i Leiden. Og vi vil gjerne ha flere konkurranser.

Martin forteller at selve konkurransen foregikk i en stor kirke i Leiden.

– Den varte i fem lange dager, det var massevis av stands, dommere som gikk rundt og evaluerte alle prosjektene, og vi fikk heldigvis finfine tilbakemeldinger. Og det var mange ulike fagområder i tillegg til biologi, blant annet medisin, ingeniørfag, sosialfag, musikk og matte. Virkelig svære greier - og så gøy å få være med på!

Lipopolysakkarider og Endotoxiner

– Blodforgiftning - eller sepsis, som er et mer presist navn - får egentlig lite oppmerksomhet selv om sepsis er åsak til rundt 20 % av alle dødsfall på verdensbasis. Sepsis starter med sår som det går infeksjon i og som igjen kommer inn i blodbanen, forklarer Martin.

Så langt, så godt. Når Martin kommer til "lipopolysakkarider" og "endotoxiner" og litt - men bare litt - mer forståelige "immunforsvar som angriper seg selv" er det game over for journalisten. Men selv om det svir å være såpass kunnskapsløs på dette feltet, er det likevel til de grader inspirerende å høre Martin fortelle om prosjektet de tre gutta er premiert for.

Flott er det også at Ullern videregående kan tilby elever med evner og lyst til å gå denne veien et godt grunnlag for videre studier.

Gutter på tur

Martin, Alexander og August har også fått støtte fra Universitetet i Oslo og ThermoFisher til prosjektet sitt, både økonomisk og ved å få tilgang til et laboratoriet. Og ikke minst har de fått hjelp og veiledning av doktorgrad-stipendiat Daniel Hatlem og leder for biologisk institutt, Dirk Linke.

Premien som fulgte med prisen guttene fikk setter de tre veldig stor pris på.

– Vi vant et opphold ved The European Molecular Biology Laboratory i Heidelberg i Tyskland. Det skal bli gøy!

Det ble brått slutt

En real gjenforeningstur skal nok smake, ja. Og det er litt rart for Martin, Alexander og August å plutselig ikke være et team lenger.

– Det hadde vært veldig gøy å fortsette med noe sammen vi tre - det ble brått slutt. Men jeg har storkost meg, og visst er det gøy å lykkes. Faget vårt handler mye om å prøve, feile og prøve på nytt. Og så vil vi gjerne alle tre fremme forskning blant unge - og ikke minst Ullern videregående - som er en veldig hyggelig skole med godt miljø, avslutter Martin. For tiden tjener gutten noen kroner som pizzabud mens han venter på å melde seg til militærtjeneste i april.

Men det må jo bli realfag på meg etter hvert - og biologi står selvfølgelig øverst på ønskelisten, avslutter Martin bestemt.

Guttas tidligere lærer Monica Flydal Jenstad kommer forbi i det vi er på vei ut av skolebygget, og gjensynet er hjertelig.

– Jeg er så imponert over disse gutta! På eget initiativ har de skaffet utstyr til kostbare forsøk, det er så mye vilje og mot i alt de gjør, så jeg er bare glad for å kunne hjelpe til hvis det trengs. Det er gøy å se hvordan samarbeidet vi har med Oslo Cancer Cluster og andre forskningsmiljøer åpner øynene til elevene for alle de morsomme mulighetene som finnes innen realfag. Og det er godt å høre at elevene blir så godt tatt i mot over alt.

Konkurransen Unge forskere

Forskningsrådet arrangerer for øvrig konkurransen Unge forskere hvert år for elever i ungdomsskolen og på videregående skole. De fleste deltakerne er fra videregående, og prosjekter fra alle fagfelt er velkomne. Fristen for å mede seg er på nyåret. Konkurransen Unge forskere kvalifiserer finalister til flere internasjonale konkurranser, og HKH Kronprins Haakon er høy beskytter.