Mens nybakte mødre og nyfødte barn tidligere fikk puste ut i noen dager på sykehuset, med kompetent personell i umiddelbar nærhet, er utgangspunktet i dag at mor og barn skrives ut dagen etter fødselen.

Det oppleves tidlig for mange, og kanskje særlig for førstegangsfødende. Ofte er ikke ammingen i gang, og det er uvant å håndtere  den lille bylten.

Nye retningslinjer

For å sikre bedre støtte så en ny forskrift om barselomsorg dagens lys ved årsskiftet. Den pålegger alle kommuner å tilby hjemmebesøk av jordmor kort tid etter hjemkomst fra sykehus.

- For å innfri dette har vi doblet jordmorkapasiteten fra en halv til en hel stilling her på helsestasjonen i Frogn. Stillingen deles av to jordmødre som per i dag er på hjemmebesøk 1-2 ganger i uka. Men vi har kapasitet til flere, sier Allis Preus, leder ved helsetasjonen.  Siden nyttår har kun to av 32 nybakte mødre takket nei til tilbudet om hjemmebesøk. Også de som har fått barn før ønsker jordmor velkommen inn.

- Hva gjør jordmoren på hjemmebesøk?

- Vi gir tips og råd om ammingen, sjekker at barnets vekt er tilfredsstillende, noen ganger sjekker vi stingene, forteller jordmor Ellinor Sekkesæther.

- Litt i tåka

To babyer er til kontroll da Amta stikker innom. Pappa Petter Werner er i svangerskapspermisjon for å ta seg av datteren Sofie på åtte måneder. Celin Eliassen er til kontroll med ti uker gamle Jenny Isabell.

Celin Eliassen var ikke i tvil da hun fikk tilbud om hjemmebesøk etter fødselen:

- Ja, det måtte vi ha. Dette er det første barnet mitt, så jeg hadde mange spørsmål om amming, stell og vekt. Jeg fikk den samme jordmoren på besøk som jeg har gått til gjennom hele svangerskapet, det gav trygghet,  sier hun. 

I tillegg til den praktiske veiledningen satte hun pris på å få fortelle om fødselen.

- Og så er man ikke helt seg selv de første dagene etterpå, jeg var litt i tåka. Da var det godt å få en fagperson man stoler på i hus, smiler Celin Eliassen mens Jenny gurgler.

- Trenger ikke lege

At Eliassen benyttet seg av jordmor gjennom hele svangerskapet, synes Allis Preus er en god ting. Det håper hun flere vil benytte seg av:

- Ikke alle er klar over at man kan gå til kontroll hos jordmor gjennom hele svangerskapet, og at man i normale svangerskap ikke trenger lege. Jordmor tar alle relevante prøver, også blodprøver, og er den som vet nøyaktig hva som skal og bør måles og kontrolleres. Hos en jordmor går ikke den gravide glipp av noe. Hyppigheten er den samme, men tid per konsultasjon er lengre og mange temaer rundt svangerskapet kan tas opp, sier hun.

Ved behov henviser jordmoren gravide til spesialisthelsetjenesten eller sykehus.

Valgfritt

Jordmor Ellinor Sekkesæther forteller at jordmødrene setter av en hel time til første svangerskapskontroll, altså langt mer enn de fleste leger.

- Men dette må den som er gravid velge selv, alt av kontroller på helsestasjonen er frivillig. Noen velger også å kombinere lege og jordmor, sier Allis Preus.

Etter det første hjemmebesøk etter fødselen, tar helsesøster over den videre oppfølgingen i barnas første leveår.

Fødselstall for Frogn

Hittil i år har er det født 32 barn av mødre bosatt i Frogn - 15  gutter og 17 jenter.

Tall for 2016: 138, hvorav 68 gutter og 70 jenter.

2015: 142, hvorav 76 gutter og 66 jenter.

2014: 158, hvorav 86 gutter og 72 jenter.

LES OGSÅ: Jernia vil ha kontakt med denne kunden

Han flyktet til Norge alene - nå får han de beste skussmål fra arbeidsgiveren sin