Tirsdagens konsert Kantorissimo-serien i Nesodden kirke er av det noe uvanlige slaget. Sanger og Amta-journalist Ann-Turi Ford har i to år gjort et dypdykk i livet til Samuel Hellen, en fattig omstreifende småkriminell som var født på Nøtterøy, men også gjorde brekk i Frogn og på Nesodden. Denne mannen gjorde imidlertid en utrolig klassereise - til tross for en livstidsdom endte han som en aktet og velstående samfunnsborger i hovedstaden.

- Med denne konserten vil jeg forsøke å gjenopprette Samuel Hellens ære i vårt område, sier Ann-Turi Ford.

Samuel plukket nemlig opp sanger over halve landet – ofte fra plasser man ikke forbinder med folkemusikk.  Konserten er derfor kalt "Samuels salmer".

- Det er rørende å få lov å skape liv i disse vakre melodiene, som har ligget døde i 150 år.

Ann-Turi Ford har denne kvelden med seg musikerne Gjermund Kolltveit (fele, bratsj, lyre m.m.), Lars Svanberg Jakobsen (​kontra​bass, gitar) og Ingeborg Christophersen ​(fløyter, cembalo​)​.

Brekkene i Frogn og på Nesoddens ble hans siste brekk før han fikk livstidsdom og etterhvert startet et nytt og bedre liv.

-  ​I mai ​1841​ ​​robbet ​han​ og kona Sop​hie​​ et stabbur på Slottet i Frogn etter å ha r​ekognosert ​noen uker før.​ Og de stjal ei snekke ved Grisebu​, dagens Fagerstrand​ og  lånte ei snekke på Digerud ​som de senere leverte tilbake​. De gode nyhetene er at han samtidig plukket opp en flott melodi til middelalderballaden "Liten Kirsten"​ ​hos oss, sier Ann-Turi Ford som i forbindelse med sitt forskningsprosjekt er i gang med bok og CD om den musikalske forbryteren.

​Samuel Hellen ble født på Sanne, Nøtterøy i 1813 og døde i Kristiania i 1892. I løpet av tre runder, 1868 og 1869, sang han førti sanger for L.M. Lindeman.

- Vi vil framføre en fjerdedel av disse, forteller Ann-Turi Ford, som vil krydre konserten "Samuels salmer" med spennende fortellinger.

Markering av frigjøringsdagen 8 mai 2017.