Mange barn og unge i Sunndal velger seg idretten. De trener til faste tider på en eller flere av kommunens idrettsarenaer. De tilbringer mye tid sammen med andre barn og unge i nærmiljøet. De tilbringer også mye tid sammen med treneren (e).

I forbindelse med 100-årsjubileet ønsker styret i SIL fotball å løfte fram trenerrollen. Vi vil ta en prat med flere av trenerne i Sunndal for å bli litt kjent med dem og takke for innsatsen de legger ned for våre barn og unge.

Svein Roger Lie, opprinnelig fra Straumsnes, er første trener ut

Svein Roger er friidrettstrener, sammen med Dag Egil Bundgaard. Sunndal IL Friidrett består i dag av 7 gutter og 2 jenter, i alderen 13–17 år. Utøverne trener fra to til seks ganger i uka. De har fellestreninger to gange i uka, tirsdager og lørdager. I tillegg er det egentreninger.

De fleste utøverne konkurrerer på bane i perioden mai-september og enkelte konkurranser i løpet av vinterhalvåret. Friidrettsutøvernes foresatte og Dag tar seg av det organisatoriske og kjører på stevner. Dette muliggjør en trenerjobb ved siden av heltidsjobb og familieliv.

Svein Roger opplever at miljøet er veldig bra. Trenerne, utøverne og utøvernes foresatte trives godt sammen. Det er en fin kombinasjon av utøvere som har holdt på en stund og nye utøvere. De ferske kan lære av de erfarne, både i treningsarbeidet og i konkurranser. Selv om friidrett er en individuell idrett så er utøverne opptatt av at de andre skal gjøre det bra. De har fokus på både egenutvikling og framgang i treningsgruppen.

De fleste trenerne har egne barn i treningsgruppen. Det har ikke Svein Roger. Han har fire sønner, men ingen driver med friidrett. Motivasjonen for å være trener ligger i idretten, og i ønsket om å gi tilbake noe av det han selv fikk. Svein Roger har gode minner fra egen friidrettstid, og ønsker at flere skal få muligheten til å oppleve noe av det samme.

Svein Roger var friidrettsutøver for Tingvoll FIK (TFIK)

Friidrettskarrieren startet i 1981 da han som første straumsnesing ble utvist i en fotballkamp på Straumsnes stadion (hjemmebane), mot guttelaget til Tingvoll. Svein Roger var lei av dommere som ødela alt og sluttet i protest. Han ville finne seg en idrett uten dommere, og valgte seg friidrett. I 1982, som 17-åring, konkurrerte han for første gang.

Det gikk ganske bra de første årene. Etter å ha konkurrert i årene 1982–84 ble det militæret og jobbing i Oslo. Da ble det mindre trening og få konkurranser.

Fra høsten 1988 skjedde det noe. Som 22-åring flyttet Svein Roger hjem for å gå forkurs ingeniør på Tingvoll. Omtrent samtidig ble Tingvoll Friidrettsklubb etablert, og alle utøvere over 15 år ble samlet i en klubb. Tore Kamsvåg, fra Straumsnes, var trener. Tore hadde ikke egne barn i klubben.

Utøverne trente mye og godt. I 1989-sesongen kom resultatene. Miljøet og nivået på treningene i Tingvoll FIK var så bra at Svein Roger, som da gikk ingeniørhøgskolen i Trondheim, reiste hjem hver helg for å delta.

Svein Rogers største øyeblikk som friidrettsutøver:

– 5 plass i NM i Bergen i 1991 med 48.80. Hadde bane 1 under praktfulle forhold på et fullsatt Fana stadion i Bergen. Svein Roger minnes at det var utrolig herlig å få til et slikt løp etter alle spy-treningene i Tingvoll.

– Forsøket i NM i Bergen da Svein Roger kvalifiserte seg til finalen med tiden 48.88. Trener Tore Kamsvåg traff blink med opplegget. De hadde kjørt knallhardt på trening i tre uker før mesterskapet. De to siste dagene slappet kroppen av. Svein Roger glemmer aldri da han varmet opp og følte at kroppen fløy.

– Da TFIK slo Rindals-Troll i Halsastafetten i 1991. Rindals-Troll ledet stort og var sikker på seier og pokalen til odel og eie, men TFIK tok de igjen på de to siste etappene og Tore Kvisvik spurtet forbi en sjokkert ankermann inne på stadion.

– Oppgjøret mot Vebjørn Rodal på Straumsnes stadion i 1991. Svein Roger hadde banen innenfor Rodal og opplegget var at han skulle være på siden av Rodal ved utgangen av første sving. Det klarte Svein Roger. Lenge løp de side om side. I siste sving presset de hverandre og ved utgangen hadde Svein Roger en halv meter på Rodal. Inn mot mål hadde Rodal mer å gå på enn Svein Roger, og Svein Roger måtte se seg slått med et tidel.

– Da han slo Bjørn Rolland for første gang på 400 m i KM, på Straumsnes stadion i 1990. Tok ham i siste sving. Svein Roger ble stokk stiv på oppløpssida og ramla over mål. Heldigvis tok ikke Bjørn han ikke igjen.

– Treningene, som var en konkurranse hver gang. Svein Roger glemmer aldri fredagene da utøverne ble sittende igjen på treningsfeltet lenge etter at treninga var ferdig. Det miljøet TFIK hadde fra slutten av åttitallet til 1994 var utrolig bra. Svein Roger gledet seg til hver trening, også de som han viste ville ende med spying i skogen. Svein Roger tenker på treneren, Tore Kamsvåg, med takknemlighet. Fra Svein Roger var 17 år (1982) til han presterte på sitt beste i 1991, var Tore med på nesten hver eneste trening og hvert stevne.

Trenerrollen er viktig

Svein Roger har erfart betydningen en god trener har for både trivsel, utvikling og prestasjoner. En slik trener som Tore Kamsvåg var for han, ønsker Svein Roger å være for utøverne i Sunndal IL Friidrett... Hadde han bare hatt mere tid... Takk for den gode jobben du gjør for våre barn og unge, Svein Roger!

Juli 2018, styret i SIL Fotball