Lørdag feiret Nygaards bataljon 160 år, og som vanlig når et av byens buekorps har merkedag – det ble gjort med stil.

I fronten for feiringen var sjef Jørgen Moldestad (21). For han og troppssjef i 1. pelotong, Erik Jørgensen (15), var det imidlertid noe som manglet. Fetterne mistet forrige søndag sin bestefar – Nygaards-bautaen Kjell Jørgensen.

– Vi er vante til at bestefar alltid var med. Buekorpset var veldig viktig for ham. Det har vært en tung uke, men han ville ha ønsket at denne dagen skulle bli så bra som mulig, sier Jørgen, med ti års fartstid i Nygaards.

Stolte tradisjoner

Derfor var han og fetteren i rådslokalet allerede mandag for å gjøre i stand til jubileumsfest.

– Det vet vi at han også ville ha gjort. Han startet en familietradisjon og var veldig stolt over at to sønner og tre barnebarn ble buekorpsgutter, sier Erik.

Av dem har tre vært sjefer. Kjell Jørgensen selv var sjef i 1953.

– Det skal jeg også bli. Det har vært planen fra jeg var liten, avslører Erik, som er inne i sitt niende år i korpset.

– Etterlater seg et tomrom

Til tross for at det har vært en spesiell uke for guttene, ble det en gøy og stor dag.

– Høydepunktet er alltid soldatfesten til lunsj. Det er jo guttene vi feirer i dag, og der får vi alltid røkepølse og potetstappe, smiler fetterne.

For ti år siden ble Kjell Jørgensen utnevnt til ekekransridder, Nygaards bataljons høyeste utmerkelse. Sjefen under 150-årsfeiringen den dagen var Preben Albrechtsen. Han hyller den ildsjelens bidrag til korpset.

– Han var alltid med og støttet oss, derfor ble han tildelt den ordenen som kun den tredje noensinne da han fikk den, forteller Albrechtsen.

– Det er fælt at han gikk bort og han etterlater seg et tomrom, men han ville ha vært stolt over barnebarna sine i dag, fortsetter ekssjefen.

99-årig kjuagutt på plass

Rundt 70 kjuagutter mønstret for Nygaards søndag, et stykke unna de 163 guttene Thorolf Rosenberg hadde på linje 17. mai da han var sjef i 1939.

– Sånn sett var det nok lettere å være sjef før, sier superveteranen, som syntes det var en ære å være med på feiringen.

Den eldste nålevende Nygaards-sjefen mener at det essensielle med buekorps er den frivillige disiplinen, noe han savner i dagens samfunn.

– Jeg sitter alene igjen her blant min generasjon, men det overskygger ikke det jeg lærte som soldat og offiser. Det åndelige arbeidet vi gjorde har vært til nytte i mitt arbeidsliv som revisor og næringsdrivende, forteller Rosenberg.

Hemmeligheten bak et langt liv ville ikke den uforskammede spreke 99-åringen avsløre.

– Men tiden i Nygaards og tradisjonene derfra har hjulpet meg, sier han.

Gave og tale fra minister

Et par stoler til venstre for Rosenberg under lunsjen satt næringsminister Monica Mæland. Med en sjef som far og som mor til en buekorpsgutt – dog i andre korps enn Nygaards – var det en stor glede for den tidligere byrådslederen å kaste glans over feiringen.

– Buekorpsene er unike og fantastiske og dermed viktige for både Bergen og Norge, mener Mæland.