– Hvordan få norske venner? Det er greit at nordmenn spør meg om Syria. Samtidig kan jeg også spørre om de skal til Spania i ferien eller hvordan man lager pinnekjøtt, fortsetter Alhousain fra scenen på Det akademiske kvarter, og høster latter fra de rundt 70 fremmøtte.

Borgerkrigen i Syria brøt ut i 2011, og har drevet millioner på flukt. Ifølge FN er nå over fem millioner syrere registrert som flyktninger, samt over seks millioner internt fordrevne.

En del har funnet veien helt til Norge. I januar var det registrert 20 800 syriske innvandrere i Norge, og fremdeles ventet mange i asylkø, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Drømmene døde på mottak

Torsdag arrangerte IMER (International Migration and Ethnic Relations Research Unit) folkemøte om integrering fra syriske perspektiv på Kvarteret. I panelet satt seks tidligere flyktninger fra Syria.

– At så mange kom på en vakker og varm dag viser interessen for kulturell forståelse. Møtet er ment å ha et nedenfra- og opp-perspektiv, sier initiativtaker Josh Dickstein, til BA.

– Et nødvendig arrangement. Vanligvis deltar ikke syrere selv i debatten om Syria. Dette er en god start, tilføyer Alhusain.

 

Selv var han tannlege i Raqqa, nå hovedstad for IS i Syria, før han måtte flykte ut av landet. Etter flere år på norske asylmottak jobber han nå med å få godkjennelse til å jobbe som tannlege her i landet.

– Da jeg kom hit, drømte jeg om å gjenoppta livet mitt. Etter flere år i kø på mottak glemmer man drømmene – alt man tenker på er prosessen. Intervjuer, søknader, flytting, språkkurs og godkjenninger. All ventingen og alt stresset gjør det vanskelig for en person som kommer fra krig, sier Alhusain.

– Som en glidelås

Hvordan skape gode samtaler mellom nordmenn og syrere var blant temaene som ble diskutert med et aktivt publikum.

– Integrering er som en glidelås. Både nordmenn og syrere må gi og ta for at vi skal bli låst sammen, sier Alaa Sami (26).

Yasmin Abu-Katma (23) poengterte at raskere behandling ville lettet på integreringen.

– Man må vente for lenge før man får lære språket og begynne på studier eller jobb. Det er først når det er på plass man har kontekster for å få venner og bli integrert, mener Abu-Katma.

Går alt etter planen vil torsdagens møte bli det første av flere folkemøter i regi av IMER med integrering som tema.