DET ordnet Orlov, han scoret jo to

Men strilene hjalp oss med komiske feil

Takkekort kommer per post eller mail

*

I serien har Brann hatt en del marginer i mot. I de to siste cuprundene har vi derimot ikke kunnet klage over noe tilsvarende. Mot Lysekloster forrige uke kunne vi fort fått straffe imot før det var gått to minutter. Da kunne den kampen blitt annerledes. Brann-guttene gjorde bare det de måtte mot Lysekloster og vant 2-0. Mot Nest på onsdag gjorde vi knapt nok det vi måtte engang. For nå var det i stedet motstanderen som gjorde det for oss… For utenom målene de serverte oss, var det ikke mye vi skapte.

Selvsagt er ikke denne kampen like stor for Brann som for Nest, selv om vi heller ikke skal glemme at Nest er midt mellom to toppoppgjør i andredivisjon nå, og at strilene har møtt Brann så mange ganger både i serie, cup og treningskamper at det neppe er like gjevt for dem å møte oss, som hva det er for mange andre lokale lag.

Samtidig vet jo Nest at de må heve seg til sitt ypperste for å ta igjen divisjonsforskjellen, mens eliteserielag som Brann gjerne ikke er like supermotiverte mot motsand fra lavere divisjoner. Slik utjevnes to divisjoners forskjell fort hvis man ikke er nok skjerpet. Dette burde man vite nå etter hvert, og ikke la det gå en hel omgang før man faktisk forstår at man må jobbe skikkelig for ikke å bli tatt på sengen av lag fra det tredje øverste nivået. Selv Lars Arne Nilsen var jo fullstendig klar over at dette ville bli tøft. Er det noen som burde kjenne motstanderen, så er det jo han. Da er det sørgelig at han ikke når ut med dette budskapet før under pausepraten.

I første omgang var vi i hvert fall utrolig svake. Det virket daft og ukonsentrert. Vi tapte dueller, og når vi en sjelden gang vant dem hadde jeg følelsen av at det ble frispark imot med en gang.

Ingenting stemte, spillerne var ikke PÅ. De eneste virkelige sjansene i omgangen var det Nest som skapte, og aller nærmest var de da de fikk en dobbeltsjanse etter vel halvspilt omgang, og for ikke å snakke om Alexander Dangs tverrliggerskudd vel ti minutter før pause. Det kom for øvrig etter at han hadde rundlurt Jonas Grønner.

Brann var hjelpeløse før hvilen. Rett og slett pinlig å se at et bortimot toppet eliteserielag fint plassert på sølvplass, være så svake mot et lag fra to divisjoner under oss. Av de som startet mot Nest var det kun Alex Horwath, Jonas Grønner og Steffen Lie Skålevik som ikke startet mot Aalesund på søndag.

Før andre halvdel var det lite grunn til optimisme. Jeg begynte å tenke på den pinlige Førde-fadesen i fjor, der vi i det minste hadde dominert kampen klart. Nest er riktignok et bedre lag enn de var, men likevel…

Heldigvis fikk de røde en skjennepreken i pausen av LAN. Ryktene sier i hvert fall så. Brann virket mer skjerpet og tok mer over i 2. omgang, vi var mye inne på de grønnes halvdel, men vi slet fortsatt med å komme til de store sjansene. Et unntak var tidligere Nest-spiller Skåleviks gode skudd syv minutter ut i omgangen. Hjemmelaget på sin side skapte ingenting lenger.

Det måtte Nest-tabber til for at vi skulle få mål. 1-0 kom da Ståle Steen Sæthre og keeper Martin Sanchez Olsen visstnok lot seg overdøve av det halvslappe publikummet på 1515 og mistet nettverksforbindelsen.  Steen Sæthre som bare så rett opp i luften etter ballen, headet inn mot en keeper som ikke var hjemme, men hadde kommet på uventet besøk til Steen Sæthre selv. En komisk tabbe Daniel Braaten utnyttet da han så tok igjen tre Nest-spillere som hadde et forsprang på ham, fikk frem en fot som serverte ballen til Orlov, og sistnevnte satte ganske enkelt inn det veldig etterlengtede ledermålet. Det var virkelig en lettelse. Ikke spesielt fortjent, men likefullt veldig gledelig.

De hadde nok lyst til å grave seg ned eller ikle seg usynlighetskappe disse to Nest-spillerne, men fem minutter senere gjorde radarparet Steen Sæthre og Sanchez Olsen seg meget synlige igjen. Denne gang var riktignok keeper mer uskyldig i hendelsen, for det var Steen Sæthre som headet altfor svakt tilbake. Orlov luktet åpenbart en mulighet for dette, jaktet bak ryggen på den uheldige headeren, snappet opp ballen og satte inn 2-0 nesten like enkelt som det første. Det var noen litt spennende sekunder for oss Brann-supportere som stod på linje med dødlinjen. Ville keeper nå igjen ballen som spratt i retning målet? Det kunne han da ikke? Og nei, det gjorde han ikke! 2-0! Vi kunne puste adskillig lettere. Nå så det ut til å gå veien.

Nest overtok riktignok en del av spillet etter dette, men spesielt farlig ble det sjelden. Brann kontrollerte inn og vant mot strilene som før kampen mot oss hadde atten seire, tre uavgjorte og ingen tap på de 21 siste hjemmekampene i cup og serie. Og en målforskjell på 71-18 i de samme kampene. Nest fikk altså sitt første hjemmetap siden Ulf slo dem 3-2 den 20. september 2015.

Seieren gjorde for øvrig at Brann fremdeles ikke har tapt en cupkamp mot ikke-bergenske hordalandslag. I serien gjorde vi det imidlertid mot Os hjemme i 1950 og mot Nest borte i 2015. Bergenslag har vi derimot tapt mot ved en del anledninger.

Nå venter Mjøndalen i neste runde. Med de traumatiske opplevelsene vi har hatt mot Mjøndalen i 1985 (nedrykk), 2013 (cupen) og 2014 (nedrykk), og selvsagt kamper som denne mot 2.divisjonslaget Nest, så er det vel ingen Brann-fans som tror det blir en parkvandring å spille mot 1.divisjosnlaget Mjøndalen helller. Vi har mye å revansjere overfor bruntrøyene.

Enn så lenge har vi i hvert fall muligheten til å markere 100-årsjubileet for vår første cupfinale i 1917, med enda en i år!

Hendelsene:

04:35 - Brann: Kristoffer Barmen stusser videre et innlegg, men ballen går inn til keeper.

05:30: Brann hadde hatt et knepent overtak i åpningsminuttene.

07:35 - Nest: Alex Horwath snapper et frispark som slås høyt inn i feltet.

07:55 - Brann: Jonas Grønner forsøker seg med en frekkis fra minst 55 meter. For fra egen halvdel måker han over mål når keeper står langt ute.

08:30 - Nest: Ruben Kristiansen rydder opp med et tilbakespill når Alexander Dang er småfarlig frempå. Horwath får såvidt somlet seg til å sparke ballen vekk før Dang kommer.

12:30 - Brann: Barmen forsøker en avslutning fra tretten meter, men det blir blokkert med en gang.

13:10 - Nest: Grønner mister til Dang på midten og Nest går i angrep. Vi klarer å unngå at strilene kommer i avslutningsposisjon, men vi får heller ikke klarert med en gang.

14:25 - Nest: Hjemmelaget med en fiks frisparkvariant som ble småfarlig, men vi fikk ryddet opp.

15:45 - Nest: Johnny Furdal med frispark fra ute ved sidelinjen på vår venstreside. Det resulterer i en heading av Szymon Walczak fra ti meter som går utenfor.

23:15 - Nest: Akinbola Akinyemi blir spilt igjennom, og forfulgt av Ruben Kristiansen og Bismar Acosta kommer han til avslutning fra ti meter, men Horwath er ute og blokkerer. Keeper ligger nede når Damian Sanchez Olsen får returen og forsøker å sette ballen i mål fra femten meter. Men Acosta får blokkert med en fot.

23:35 - Brann: Barmen legger inn fra venstre, men keeper får bokset vekk.

25:35 -  Brann: Haugen legger an til skudd fra 25 meter, men det blokkeres.

28:45 - Håpløsheten vises godt ved at Grønner måker ballen frem fra langt inne på egen halvdel og til keeper på motsatt side, uten at en Brann-spiller er i nærheten av der den havner.

30:30 - Brann: Haugen slår et frispark inn i feltet hvor Grønner header utenfor fra syv meter. Men det er avvinket for offside.

31:35 - Nest: Det måkes langt frem mot Furdal som går på løp, men Acosta takler ham klokkerent ved sekstenmeteren.

33:15 - Nest: De grønne med et frispark fra over 25 meter som slås rett i muren.

35:05 - Nest: Dang lurer av Grønner og skyter fra sekstenmeteren og i tverrligger.

38:55 - Brann: Braaten forsøker et innlegg fra høyre, men det går rett inn til keeper.

43:35 - Nest: Et skuddforsøk av Peter Nergaard fra vel seksten meter blokkeres i samme øyeblikk.

43:55 - Nest: Acosta hindrer at ballen når frem til Furdal som ville hatt fri bane til målet hvis han fikk ballen.

45:00 + 0:05: Pause

- 2. omgang: -

45:20 - Brann: Haugen forsøker å finne Steffen Lie Skålevik i bakrommet, men mislykkes.

47:20 - Brann: Barmen kommer seg til skudd fra skrått hold like utenfor feltet, men er ikke vanskelig for keeper å ta.

49:15 - Nest: Et frispark fra Furdal er nære på å nå en medspiller foran mål med hodet, men ballen går ut over dødlinjen.

51:30 - Brann: Grønner slår ut mot venstre hjørne hvor Kristiansen legger inn på direkten. Skålevik er ikke langt unna å nå det, men keeper tar det.

52:35 - Brann: Skålevik demper på brystet og skyter fra omtrent sytten meter. Keeper redder strålende.

60:00: Brann hadde alt spill nå og et visst press, men slet med å komme til avslutninger.

64:10 - Brann: Haugen slår et frispark inn i feltet, men hjemmelaget får headet vekk.

65:30 - Nest: Hjemmelaget med en for omgangen sjelden visitt, men vi får ryddet opp før det blir for skummelt.

65:50 - 0-1, SCORING BRANN; JACOB ORLOV: Det klareres langt fremover, Ståle Steen Sæthre ser bare opp i luften etter ballen, og skal heade bakover og inn til keeper. Men det Sæthre ikke vet, er at keeper er rett bak ham. Og de er 35 meter fra et tomt mål… Dermed går ballen forbi keeper og har retning mot det tomme målet. Idét de oppdager det, er det tre Nest-spillere som er nærmest ballen. Men Braaten kommer i stor fart og får slengt frem en fot som sender ballen til Orlov som er med til venstre. Fra vel ti meters skrått hold setter svensken ballen i det tomme målet.

68:15 - bytte Brann: Gilli Rólantsson inn for Daniel Braaten

70:07 - 0-2, SCORING BRANN: JACOB ORLOV: Det sendes langt fremover i retning Orlov, men Steen Sæthre når den med hodet og header inn til keeper. Det var i hvert fall til keeper den var tenkt. Men headingen er for løs og Orlov snapper ballen og avslutter fra tolv meter når keeper kommer ut. Ballen spretter relativt rolig inn i målet, men keeper klarer ikke å ta den igjen før den går inn.

75:05 - bytte Brann: Kasper Skaanes inn for Fredrik Haugen

76:35 - Brann: Nouri legger farlig inn fra høyre, men Nest får klarert til corner.

77:05 - Brann: Barmen er desidert høyest på en corner og header fra ti meter, men ikke i nærheten av mål.

78:10 - Nest: Damian Sanchez Olsen skyter fra tyve meters skrått hold. Over.

78:45 - bytte Nest: Joachim Edvardsen inn for Szymon Walczak

80:10 - Nest: Neergård kommer til et avslutningsforsøk på ti meter, men som blokkeres momentant av Grønner. Etterpå er det litt småkaotisk ytterst i feltet, men vi får til slutt ryddet vekk.

81:20 - Nest: Furdal avslutter fra seksten meter, men rett i Acosta.

82:20 - bytte Brann: Torgeir Børven inn for Jakob Orlov.

88:00 - Brann: Skaanes knabber ballen og sender igjennom til Skålevik som er offside.

90:00 + 1:10 - bytte Nest: Gaute Vetti inn for Johnny Furdal

90:00 + 1:15 - bytte Nest: Marcus Stueland inn for Peter Nergaard.

90:00 + 3:05: Kampen er over

KAMPFAKTA

Nest-Sotra - Brann 2-0 (0-0)

3. runde NM. Ågotnes gress. 1515 tilskuere. Dommer: Trond Ivar Døvle, Fjellhamar IL.

0-1: Jakob Orlov (66.)

0-2: Jakob Orlov (71.)

Nest-Sotra (4-4-2): Martin Sanchez Moreno Olsen - Erlend Hellevik Larsen, Bjarte Haugsdal (k), Akinbola Alajide Akinyemi, Szymon Walczak (Joachim Edvardsen fra 79.) - Peter Sørensen Nergaard (Marcus Stueland fra 90.),  Johnny Furdal (Gaute Vetti fra 90.), Andreas Rødsand - Ståle Steen Sæthre, Alexander Dang.

Brann (4-3-3): Alex Horwath - Amin Nouri, Jonas Grønner, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen - Fredrik Haugen (Kasper Skaanes fra 75.), Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen - Daniel Braaten (Gilli Rolantsson fra 69.), Jakob Orlov (Torgeir Børven fra 82.), Steffen Lie Skålevik.

Kampstatistikk:

Avslutninger: 6-5 til Nest (NTB)

Avslutninger på mål: 4-3 til Brann (NTB)

Avslutningsforsøk inne i feltet: 5-4 til Nest (mine tall). 1. omg.: 3-1 til Nest. 2. omg: 3-2 til Brann