Tirsdag meldte Bergen kommune at fem personer i Bergen er smittet og har blitt syke av E.coli de siste ukene.

I går fortalte smittevernoverlege Kari Øystese at bakteriestammene er sendt til Folkehelseinstituttet for genetisk klassifisering.

De har ennå ikke fått svar på om tilfellene har felles smittekilde eller ikke, men etter intervjuer med de syke er de kommet nærmere et svar.

– Etter intervju med de smittede har vi grunn til å tro at det sannsynligvis ikke dreier seg et utbrudd, sier Øystese til BA.

Flere faktorer

Hun forklarer at grunnen til at de nå er ganske sikre på at det ikke dreier seg om et utbrudd av den fryktede E.coli-bakterien, handler om flere ting.

 – Det har sammenheng med både egenskapene til de ulike bakteriene, om matkilder og om de sykes reisehistorie de siste ukene. To av dem har nylig vært i utlandet, sier Øystese til BA.

EHEC er en type E.coli. Infeksjon med EHEC kan gi ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad. Symptomer kan variere fra ukomplisert diaré med feber og magesmerter til massiv blodig diaré.

– E.coli er en vanlig forekommende bakterie der vi ofte ikke kan fastslå smittekilde. Derfor vi går ut med rådene vi gikk ut med i går om mat, kjøkken- og håndhygiene, sier smittevernoverlegen.

Det endelige svaret på om det kan dreie seg om et utbrudd kommer først fra Folkehelseinstituttet om noen dager.

Råd til befolkningen

  • All farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
  • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
  • Grønnsaker som skal spises rå bør skylles godt.
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) – husk kjøleboks i sommervarmen.
  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
  • Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat. Ha separate skjærefjøler for kjøtt.